Som barn elsket jeg Vestlys bøker og hadde sikkert syns en slik park var magisk, men mine barn syntes ikke Vestly-bøkene hadde overlevd tidens tann og syns de var skikkelig kjedelige. De har derfor ikke noe forhold til noen av karakterene eller stedene i bøkene. Jeg regner med at Knerten er kjent for mange, på grunn av filmene, men er det slik at dagens barn har et forhold til Aurora, Guro, Mormor og Tiriltoppen? Eller er dette en park mest for foreldre? Jeg syns det høres ut som et rart forretningskonsept.
Jeg tenker det samme som deg. Jeg elsket særlig Aurora-bøkene, men tviler på de blir lest så mye i dag? Jeg syntes mange av de andre bøkene var kjedelige allerede da jeg var barn.
Knerten leste jeg ikke selv som barn, men jeg leste alle Knerten-bøkene for de eldste barna mine som var veldig glade i dem. Vestly var jo veldig god på barneperspektivet, og vi hadde mange fint lesestunder med disse bøkene. Lillebror 4 år som måtte være hjemme alene mens mor gikk på jobb gjorde inntrykk. Med minstemann var femtitallsverdenen på et vis blitt enda fjernere, og de fenget ikke helt på samme måte. Det kan selvfølgelig ha vært tilfeldig og personavhengig.
Nå har jo Dyreparken klart å gi Hakkebakkeskogen nytt liv, så til de grader, men jeg klarer ikke se for meg at denne parken vil ha samme effekt med Vestly sine bøker.
Nei, mine unger har stort sett bare likt Knerten. Jeg leste litt av ACV for eldste, men det fenget aldri yngste. Bøkene er gitt bort til bruktbutikk. Biblioteket ville ikke ha dem.
Denne parken skulle egentlig ha åpnet for mange år siden.
Jeg har lest bøker for ungene om både Lillebror og Knerten, Mormor og de åtte ungene, og Ole Aleksander filibombombom, men tror ikke ungene har festet seg spesielt ved dem, de drukner i mengden av andre bøker som har gjort mer inntrykk.
Vi har aldri lest ACV bøkene for jeg har aldri likt dama og bøkene hennes noe særlig. Vi har sett Knerten filmene og de er jo grusomme.
Gi meg heller Egner og Astrid Lindgren av de gamle.
Snuppa ble introdusert for knerten, men det ble helt feil. Da Lillebror måtte vente utenfor butikken mens mor jobbet, så ba snuppa pent om å få slippe for sånt tull gadd hun ikke å høre på.
Min egen lille knerten ville helst lese selv fra han var helt bitteliten, så vi leste ikke så mye for ham. (Men for å være ærlig ... det føles så lenge siden at jeg ikke husker helt.)
Mme barn har lest alt selv og hørt mye utsllige ganger på lydbok - lest på magisk vis av forfatteren selv. De har også sett alt av filmer, men der er det bare Knerten som har fenget sånn noenlunde. Alle tre elsker disse historiene.
En regnværs søndag for litt siden så vi en moderne versjon av Mormor og de åtte ungene (den hvor mormor kommer til byen og lastebilen blir stjålet). I den moderne versjonen hadde mor sine barn, far barn fra før og nå ventet de felles barn, også hadde de ikke fortalt mormor at far hadde barn fra før...
Filmen ligger forresten på NRK appen.
Har Knerten samlede i bokhylla......men den har ikke blitt lest. Tror det går for «sakte» til at det fenger ungene.
Siden vi har små barn (baby og en 2015 modell) og vi ferierer i Vestfold så kommer vi nok til å ta en tur.
Mine unger har absolutt et forhold til Vestly. Jeg tipper vel at det mer er snakk om et trivelig sted å stoppe og bruke en formiddag enn en egentlig park. Noe ala Aukrustsenteret for de som kjenner det. Trivelig å ta en søndagstur. Det er ikke Tusenfryd, men fortsatt et trivelig sted.
Lillesøster liker både Aurora og Guro. Vi har lest dem flere ganger, hun har lest selv også. Vi har også lest Mormor, Aleksander og Knerten. Storebror har aldri likt dem.
Jeg elsket Vestlibøkene som barn, og jeg forsøkte lese Knerten for Guttungen, det fallt på steingrunn.
Gjennom mine mange år, med et uttall unger i alder 1-6, i barnehage, har jeg aldri møtt en unge som har et forhold til Vestli, dog med unntak av den helt nymoderne Knerten fra filmene, han og Karoline ligger gjerne og slenger i sine plastfigurkropper, et eller annet sted i en krok, og ungene kan navngi dem, men ut over det, ingen ting.
Egner, derimot, har de aller fleste barna et forhold til. På karneval kommer de utkledt som diverse Egner-fugurer, gjerne Reven, Brumlemann eller Tante Sofie, de har et aktivt forhold til Karius og Baktus, de kan mange sanger fra Egners univers. Muligens, igjen, er dette kan hende godt hjulpet av en fantastisk Kardemommeby i Kristiansand og en aldeles steålende animert versjon av Hakkebakkeskogen, som kan sees igjen og igjen, og som er en populær overraskelse på storskjerm når det bøtter ned på n’te dagen og vi føler for å finne på noe hyggelig utenom det vanlige en helt ordinær onsdag.
Vi har hørt en bok om mormor og de åtte ungene pr sommer på lydbok de siste 2-3 årene, og ungene liker det jo, men det er ikke et som fenger aller mest, det er nok jeg som velger den for jeg synes de bør kjenne til referansene på en måte.
De har sett denne nye varianten av mormor og de 8 ungene med mine dine og den kommende vår ja. og relaterer seg sånnsett mer til den
Men de har nok et nærere forhold til Egner ja. Så det passer fint for både mor og barn at vi skal til Kardemommeby i år. Og se den nye hakkebakkeskogen der. (Ja, og alt det andre, og sabeltann og ikke minst alle dyrene, vi gleder oss til løvene, Kimani, Geparden som er skjermbakgrunnen min og mye annet)
Jeg har lest mye av Anne Cath.Vestly for mine barn, og de likte bøkene veldig godt. Men, nå er min yngste 19, så ingen av mine er i målgruppen for en park etter henne. Jeg innbiller meg vel at Egner sine bøker fenger barn flest fortsatt, så det er vel flere som besøker Kardemomme by enn som vil besøke Anne Cath.Vestly sin park.
Ja, det var dette jeg skulle skrive. Jeg har ikke så stort sammenligningsgrunnlag, men i småbarnsavdelingen til ungen er spesielt Hakkebakkeskogen veldig stort. De går rundt med revehaler som Mikkel Rev, synger pepperkakesangen når de baker, og diskuterer at man ikke må spise vennene sine med referanse til reven og Petter Pinnsvin.
Forskjellen på Vestly, Egner og Lindgren er at de to siste i stor grad foregår i et universelt fantasiunivers. Vestly er jo en form for sosialrealisme tilpasset barn. Bøkene hennes går jo derfor fortere ut på dato når verden endrer seg. De var superviktige da de kom, og på et vis syns jeg det er synd at de skal lage en fornøyelsespark ut av det. De vil jo ikke kunne formidle det som virkelig var bra med Vestly, både fordi det ikke egner seg i parkformat, og fordi det er en realitet som ikke treffer barn på samme måte i dag.
Jeg må innrømme at jeg tror ganske mange av dagens unge foreldregenerasjon (de med unger i målgruppa) ikke har noe forhold til ACV, til og med. De som blir 30 i år er født i 1989 ( :sjokk: ), og jeg tror hun var begynt å bli utdatert allerede på 90-tallet. :nemlig:
Akkurat det samme som jeg tenkte. Jeg synes egentlig ikke man kan sammenligne Egner og Vestly i det hele tatt, selv om de levde på noenlunde samme tid og begge er norske. Det er vidt forskjellig sjanger, epler og pærer.
Det er en del andre bøker som også er mer realistiske, skrevet for lenge siden, som fortsatt holder. Men disse er gjerne enda eldre, og beskriver en tid som er så fjern at det også framstår som eventyr (Tom Sawyer f.eks), eller så er det mer spenningsbøker. I dag er det jo ikke så spesielt å ha en mor som er vaktmester og alenemor, for eksempel, eller en mann som barnevakt.
Mener jeg leste Ole Aleksander og mormor og se åtte ungene for unga når se var små. Og så så vi filmene om Knekten. Spurte akkurat 07-barnet om han visste hvem Vestly er, men han har null peiling. Han kjenner til Knerten.
Enig med dei over, egner sine bøker univealiserer "problemene" og temaene på en helt annen måte en vestly, som skriver inn i et syttitalsunviders i mange av bøkene.
Den gamle mormor og de åtte ungene så vi da de to yngste var såpass små at det ble for sterk kost for guttungen med en TYV som STJAL lastebilen. :redd: Og for ikke å snakke om unger som snek seg ut på natta og ga seg i vei på egenhånd for å lete etter den, uten å si ifra til de voksne. Han var en sart sjel. :hjerter:
Vi har vel sett den nye også (en musikal, er det ikke?), men den tror jeg ikke fenget noen i veldig stor grad.
Vi har sett den første Knerten-filmen, men der har de tatt seg så store kunstneriske friheter som i mine øyne er helt unødvendige, og tar fokus vekk fra hovedpoenget med boka og gjør den alt for tøysete. En ting at de kjøpte et gammelt, falleferdig hus, med større vedlikeholdskostnader enn beregnet, i stedet for at de bygde et nytt, som ble dyrere en de trodde, som det var i boka. Skjønner at det er enklere å lage film med gammel rønne enn med nybygg, og akkurat det hadde ikke så mye å si. Men gjorde det filmen bedre at butikksjefen ansatte mor fordi han hadde lyst på henne? Og ble det bedre av at far reiste rundt og solgte undertøy og strømper, i stedet for kåper og kjoler som i boka? Jeg ble bare irritert. Det virker som om noen tror at det må være masse hysterisk tøys og fjas hvis barn skal se på. Likte Storebror Philip da. Han var fin. :hjerter:
Jeg tenker at å besøke en slik park, nettopp for at barna skal få et aldri så lite forhold til ACV sin plass i norsk barnelitteraturhistorie, er langt mer fristende enn å lese bøkene for dem for å oppnå det samme.
Min erfaring fra hjem og jobb; nei. Ungene synes de er dørgende kjedelige og referansene er utdaterte. Samme gjelder for så vidt for mye av Lindgren (ja, faktisk, det blir for omstendelig og der skyter også referansene over hodet på dem) der ser jeg at bøkene om Madikken, Emil og Vi i Bakkebygrenda ikke fenger over hodet. Mio min mio, Lotta og Karlson på taket er fremdeles gull. Nå er jo jeg en smule yngre enn n o e n av dere her inne og jeg synes selv bøkene til Vestly var råkjedelige da jeg var barn. Men jeg forsto iallefall innholdet om det ikke fanget meg. Egner har klart seg mye bedre fordi han er mer åpenbart i fantasiverden med snakkende dyr og tanntroll og det konseptet er mer gjennkjennbart og tidsbestandig slik jeg ser det.
Såeh. Jeg hadde droppa parken. Men jeg dropper også glatt Hunderfossen som jeg synes er helt håpløs kjedelig også. Sikkert kravstor :knegg:
Av mine fire barn er det bare ett av dem som har et forhold til ACV. Hun ble indignert da pappaen til Aurora ble dissa av damene på helsestasjonen og likte både Knerten og Mormor.
De andre tre har elsket Egner og vært veldig veldig lunkne til ACV.
Mine barn hører ACV bøker på lydbok, og etterspør de når vi er på biltur. Her er det særlig Ole Aleksander Filibom-bom-bom som er stas. Jeg kjenner meg ikke igjen i at ACV ikke fenger, for det har lydbøkene gjort her. Som temapark? Usikker. Men kanskje et hyggelig sted for en formiddag.
Jeg har lest mye Vestly og Lindgren for eldste barnebarn (7 år) og har også vist de gamle VHSfilmene vi har om Emil.
Jeg har vært veldig bevisst på å forklare henne rundt tidsepoken når vi har lest og sett film, og hun elsker det, favorittene er mormor og de 8 ungene, brødrene Løvehjerte og episoden der Emil hadde fest med fattigknoene.
Jeg håper virkelig folk ser verdien i å føre videre denne eldre barnelitteraturen og ikke forkaster det som utdatert, det er enormt mye lærdom på mange områder her.
Jeg hadde ikke noe særlig forhold til Vestly selv, som barn. Bortsett fra Knerten. Og har ikke vært flink til å introdusere ungene for det heller. Lindgren derimot elsket jeg. Lotta, Emil og Bakkebygrenda spesielt. Jeg bodde i blokk og drømte meg vekk til bakkebygrenda og Katthult stadig vekk. :humre:
Nå har jeg giftet meg med en bonde, så ungene får jo vokse opp litt sånn. Ikke at det virker som om de verdsetter det så veldig. :knegg:
Nå har ikke jeg lest noe om hva denne parken skal inneholde, men ser for meg noe ala Aukrustsenteret sikkert kan få bra med besøk. En hyggelig utflukt for familien.
Tenker at en sånn park er 20 år for sent ute, det er skikkelig rart at den ligger i Lyngdal, og kjenner ikke at noe frister til besøk, egentlig. Som på en måte er litt synd, menneee... :vetikke:
Min eldste hadde et forhold til mormor og de 8 ungene. Så de mange ganger, og gikk og sa det rimet:Maren 12, Martin 10 osv. Tror kanskje helst det var den tallrekka som fenget mest.