Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Innreise USA

#1

~TM~ sa for siden:

Hvordan fungerer det? En eller annen waiver esta ting? Når gjør man det? Og hvor?



#3

Floksa sa for siden:

Dette.
Og pass på at du bruker den siden, ikke de utallige andre som tar betalt også for at du får søke.


#4

~TM~ sa for siden:

Takk! Jeg drar ikke før i oktober, så da har jeg god tid. Hvor tidlig kan det gjøres?


#5

Neket sa for siden:

Når som helst. Gyldig i to år, eller til passet går ut. Det som kommer først.


#6

Fløyel sa for siden:

Du må ha fått godkjent søknaden minst 72 timer før avreise. Tidligere var det litt slækk på dette, nå er det definitivt ikke det lengre.

Det er 2 steder du må registrere deg:
APIS - fyller du ut på flyselskapets sider, navn, kjønn, fødselsdato og passnr.

ESTA - på link lengre opp her.
Her må du ha klart: Pass, dette må være maskinlesbart, du må også ta bilde av nederste del av 1. side på passet (nytt i år), her må du være nøyaktig når du tar bilde.
Ha klart adresse hvor du skal bo i USA, kontakt person ved ulykker. Du må også fylle dine foreldres navn, arbeidsgiver og hvor du har Some kontoer (valgfritt).
Husk å ha bankkort / mastercard klart for betaling, $14 blir koster esta søknaden, så kan det ta opptil 24 timer før godkjennelsen kommer, print ut denne siden.

Tidligere fylte man ut et skjema ombord i flyet, dette er det slutt på, de fleste US destinasjoner har også nå e-pass kontroll, dvs køene går vesentlig raskere i imigrasjonskontrollen.

Dersom du ikke skal bytte pass før du reiser (det må være gyldig 6 mnd ved hjemreise), er det like greit å gjøre dette nå så er det klart.

Mange opplever det å fylle ut ESTA som "stressende", ta deg god tid og les igjennom. Det at du nå "scanner" passet ditt elemenerer bort tasting av feil passnr og eksakt skrevet navn.


#7

~TM~ sa for siden:

Jeg vet ikke hvor jeg skal bo... så da venter jeg til det er booket


#8

Neket sa for siden:

Det trenger ikke være gyldig lenger enn planlagt opphold hvis man er fra Norge, de har en avtale med ganske mange land (sikkert de fleste ESTA-land, litt usikker)

Hvis du ikke vet hvor du skal bo kan du bare legge inn adressen til et hotell - det går helt fint. ESTAen er jo gyldig neste gang også hvis man reiser innen to år, uten at man må oppdatere adresse - så det spiller ingen rolle hva som ligger der.


#9

Floksa sa for siden:

Vi brukte adressen til onkelen min. MEn vi bodde aldri der.


#10

~TM~ sa for siden:

Den koster $14 den også... sånn til info


#11

Floksa sa for siden:

Ja Det koster litt. De andre koster fort 114$
Selve søknaden koster ikke noe men å få esta koster litt PR person.


#12

Elise sa for siden:

Takk, dette var kjekt å lese før jeg begynte. Hadde tenkt å ta det før middag, men satt meg ned og leste gjennom hva jeg trengte å ha klart, og så ventet jeg til etterpå. Og nå har jeg brukt en hel time tror jeg, på å fylle ut for hele familien. Og litt høyt stressnivå innimellom. Men jeg tror jeg kom gjennom.


#13

Charlie sa for siden:

Det er ganske greit å gjøre, men om man har noe «rusk» i bakgrunnen som USA kan reagere på, kan det hende man må søke visum ordinært (ESTA er å slippe å søke visum). Som det godt kan hende man får, uansett, men som da tar lenger tid. Det kan være at man er/har vært statsborger i visse land, har vært i visse land, har visse sykdommer, er straffet eller andre ting som USA kan tenkes å reagere på. Det vil jo normalt være ting man selv vet om, men kan være noe dust i ungdommen. :knegg: Så lurer man på om noe kan gjøre at ESTA kanskje blir avvist, er det lurt å søke i såpass god tid at man rekker å søke om visum og få svar på en ordinær søknad.

Søker man på ESTA på nett, kommer det opp en drøss sider som tar seg godt betalt for å «søke ESTA for deg», men i realiteten fôrer man dem med alle opplysninger man like gjerne kan legge inn selv direkte, og til en brøkdel av prisen. Så søk selv.


#14

Elise sa for siden:

Får jeg svar på ESTA-søknadene på mail, eller må jeg gå inn og sjekke selv på nettsiden?


#15

Fløyel sa for siden:

Du går inn å sjekker søknaden selv.
Når den er ferdig behandlet står det "Approved". Print ut siden hvor søknadsnr fremkommer og ta dette med.
Jeg har aldri blitt forespurt om dette i imigrasjonen, men de anbefaler å ta den siden med.

Hvis du ikke skrev ned den milelange aøknadskoden så må du ha passnr og etternavn.

Det kan ta alt fra 5 minutter til 24 timer har jeg opplevd. Så ikke bli stresset om det tar litt tid før den kommer.


#16

Miss Norway sa for siden:

Tips: ESTA bruker din folkeregistrerte hjemmeadresse som KAN være stavet litt annerledes der enn du er vant til, særlig hvis den er lang og dermed forkortet. Jeg strevde SKIKKELIG med å få lagt inn godkjent hjemmeadresse; cluet var å logge inn på posten.no (som om jeg skulle videresende posten min) og DER stod rette forkortelsen gitt. Og de hopper ofte bare over æ og ø og å; de «oversettes» ikke. Så Låveveien blir kanskje «Lveveien».


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.