Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Flytte busker og blomster

#1

Fløyel sa for siden:

I vår nye hage, som er igjengrodd, finner jeg stadig nye "skatter", men de står feil plassert, så da lurer jeg på:

  • Når er det mest fornuftig å flytte bærbusker, rips og stikkelsbær?
  • Det er noen store peon busker der og jeg elsker virkelig peoner, så disse vil jeg bevare, når kan de flyttes?

Utfordringen er at området hvor de står i dag skal graves opp, og dit jeg vil ha dem er det en byggeplass, men jeg har et hjørne jeg kan flytte de til midlertidig. Men det er kanskje begrenset hvor mange ganger de kan flyttes?

Jeg er skikkelig dårlig på hage, men tenker å bli bedre nå som jeg får en hage med sol og gress, og ikke mose som vi har i dag.


#2

Lhi-My sa for siden:

Det er sjelden lurt å flytte planter som er i midt i sesongen, så hvis mulig ville jeg ventet til utpå høsten. Går ikke det, så må du jo uansett bare ta sjansen. Det er viktig å få med så mye rot som mulig og beskjære kraftig slik at de røttene som er igjen faktisk klarer å forsyne planten med nok vann og næring. Du må beskjære mer enn du tror, som regel. Husk også at du må vanne hyppig etter flytting.

Peoner liker ikke å bli flyttet, så de sturer gjerne lenge etterpå. Det sies at det ofte tar noen år før de blomstrer igjen. Jeg har prøvd en gang og den overlevde ikke, men det er mulig jeg gjorde noe galt. Jeg ville om mulig ventet til etter blomstring.


#3

Floksa sa for siden:

Hvor lenge er midlertidig da? De står sannsynligvis bedre i et stort kar (murerbalje) enn om de skal graves opp flere ganger. Bærbuskene tåler nok det meste, men de kan sture noen år etterpå.
Evt kan du ta stiklinger av bærbuskene så har du om morbusken skulle dø.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.