Vi fyrer med parafin, og må pga. lovendring slutte med dette innen 1.1.2020.
Vi ønsker i utgangspunktet å "bare" bytte til bioolje, men vi har hatt befaring fra et firma som driver med både dette samt varmepumper, og de anbefalte varmepumpe. Jeg er skeptisk til varmepumpe. Jeg synes det vil bli skjemmende pluss at vi visstnok må legge inn større sikringer, noe som blir dyrt. Vi har fått et tilbud på varmepumpe (inkl. arbeidet med større sikringer) på 70 000. I tillegg vil vi da få utgifter til å tømme og ev. fjerne oljetanken, så totalen blir godt over 100 000.
Vi har samtidig fått et tilbud på klargjøring av oljetanken til bioolje. Dette vil koste oss 40 000. Det var i utgangspunktet dette vi ønsket, så det er fristende å gå for det. Ulempen er at mens forventede utgifter på varmepumpen per år er ca. 1500 kroner, mens at biooljen vil koste oss ca. 8-9000 i året.
Så, det jeg egentlig lurer på er: Er det noe vesentlig i denne prosessen jeg ikke har tenkt på? Vi kan da ikke være de eneste på FP som må bytte ut oljefyringen. Hva har dere andre valgt?
Jeg tenker på dette hele føkkings tiden (pardon my french), og er redd både for å velge en suboptimal løsning OG for å være iddjot og la meg lure og betale mer enn vi trenger. Det er snakk om MYE penger for oss, og vi vet ikke helt hvem vi skal snakke med for å få fasiten her.
Det skal sies at representanten fra firmaet har vært hjemme hos oss to ganger og virket veldig ærlig og lite "selgende", men læll. Jeg er likevel redd for å la meg overkjøre/overbevise.
Jeg vet ikke, altså, men hvis du ser på det på litt lenger sikt, så har du tjent inn varmepumpen etter 8-9 år. Det største spørsmålet for meg hadde derfor vært hva investeringen gjør med verdien, gitt at jeg hadde økonomi til å løfte engangskostnaden ved varmepumpe, så klart.
Dette er bare min personlige synsing, men jeg hadde syntes at varmepumpe var en fordel hvis jeg skulle kjøpe leilighet, mens oljefyring hadde vært en ulempe, selv med biodiesel.
Men hva er så stas med varmepumpe, da? Den er jo stygg inne og stygg ute, og så lager den vel litt lyd?
Men det er interessant det du sier om verdi, men det føles så bittert å måtte ut med så mye penger og bruke av fleksilånet på noe vi egentlig ikke vil ha.
Jeg tenker som Candy. Jeg synes også det er et pluss at varmepumpen fungerer som aircondition på de varmeste dagene. Jeg synes også noen av varmepumpene ser helt ok ut, særlig de som monteres i gulvhøyde, og ser omtrent ut som en panelovn.
Jeg synes ikke varmepumpe er stas i det hele tatt, men det er etter mitt syn det beste alternativet nå. Jeg er utrolig skjør på konstant lyd og har terrorisert varmepumpeselgere i årevis, men jeg har funnet ut at det må i boksen "ting jeg må leve med".
Jeg har ikke kjennskap til bioolje, men det høres kostbart ut i lengden? Hva er fordelene for dere?
Jeg syns heller ikke varmepumper ser særlig fine ut, men hadde vært meget skeptisk til å kjøpe hus med oppvarming som baserte seg på bioolje. Det er ikke helt uproblematisk for miljøet, selv om det er bedre enn vanlig olje. Jeg syns ikke olje er en langsiktig løsning.
Basert på råstofftilgangen, nåværende og kommende politikk, og klimakravene industrien og transportselskapene setter seg selv, så vil jeg spå at prisen på miljøvennlig bioolje kommer til å stige kraftig i årene framover. Du vil fortsatt kunne få tak i relativt rimelig bioolje/biodiesel hvis du godtar palmeolje eller matolje/olje som er dyrket på bekostning av matvekster (eks raps).
Har du sett på andre bio-løsninger, som pellets og flis? Kwh-kostnaden på de var lave sist jeg sjekket.
Takk for info om fremtidige priser. Jeg hadde tenkt tanken at prisene nok ville stige, men veldig greit å få fakta fra folk med fagkunnskap. Pellets og flis funker ikke her med mindre vi installerer helt ny ovn. Og da må vi uansett fjerne parafintanken.
Det er med bytte av sikringer, utvendige stikkkontakter og en løsning for avløp ute. De har et punkt som heter «Ny 20 amp kurs, varmekabel og tilkobling» som er på hele 16 000.
Hvis noen her inne har kunnskap nok til å uttale seg om tilbudet, så sender jeg det gjerne. Jeg har ikke peil, så jeg aner ikke om det er et OK tilbud eller ikke.
Har dere vannbåren varme slik at varmepumpen er luft-vann, eller er det luft-luft det er snakk om? Når du sier at forventede utgifter på varmepumpen er 1500, da antar jeg strømforbruk kommer i tillegg? Er 8-9000 det dere må betale for selve oljen som går til oppvarming?
Jeg tenkte det var service eller noe, leverandørene anbefaler gjerne det, men folk flest lar vel være. Hvordan har dere kommet frem til 1500? Uten at jeg kjenner ditt hus eller type varmepumpe høres det litt lavt ut.
Enova tidligere gitt støtte på inntil 50 000 for fjerning av oljetank, denne er halvert i 2019, men forsvinner (tror jeg) i 2020. Men lell, noe får dere igjen.
16000 for elektrikerarbeidet høres ok ut. Resten virker for dyrt.
Jeg ville hørt med Enova hva de trenger av dokumentasjon for støtte til fjerning av oljetank. Og så hadde jeg tatt inn anbud på varmepumpe. Overgang til bioolje hadde jeg ikke vurdert. Du utsetter bare prosessen noen år og betaler masse i mellomtiden.
Da vi tok vekk oljefyren, byttet vi til jordvarme. Jeg vet ikke om det er aktuelt/lov hos dere? Man skal jo helst unngå å bore gjennom en jernbanetunnel eller noe. :) Vi er veldig godt fornøyde med den løsningen, der vi har lagt vannbåren varme i deler av huset. Noe går på gamle radiatorer. Vi søkte og fikk støtte fra Enova.
Vi er der dere er, men vi bor i tomannsbolig og må ta hensyn til den andre halvdel. De har betalt det hvite ut av øye for leiligheten og vil kun investere i varmtvannsbereder på el og varmepumpe. Det finnes varmepumper med mindre støy og de kan bygges inn i kasse.
Jeg har nektet bioolje, tisse i buksa løsning med lav investering og høye utgifter. 1000 liter går fort her.
Oljefyr kunne vært byttet med store varmtvannstanker som gir varmt vann i eksisterende rør, litt dyrere investering og uvisst kostnad på strøm kommende år.
Jordvarme fikk vi tilbud på i 2010, ca 350 000,- for boring og apparat som utvinner varme, maskinen hadde antatt levetid på ti år. Ca 120 000,- av tilbudet.
Vi skal uansett bytte kjøkken, isolere gulv og vegger. Så vi vurderer varmekabler light for komfort, høy investering.
Men dere på 80 kvm. Hva med å bytte oljefyr med varmtvannsbereder? Til kun varmtvann eller både vann og oppvarming. Panelovner hvis ikke radiatorer skal benyttes.
Enova eller kommunen støtter fjerning av oljetank i år, uansett. Kommunen vår gir også gratis Enøk rådgivning. Men de vil ikke anbefale løsninger som krever mer strøm. Luft til vann var løsningen, men det vil ikke andre halvdel ta seg råd til. Vi er bare glad for all separering av kostnader, i så lenge de har 90 år eldre vinduer enn oss, og fryser 10 mnd i året.
Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor pellets/flis ikke er aktuelt. Du bytter jo uansett ut alt hvis du går over til luft-vann-pumpe. Er investeringen for biokjeler dyrere enn de 100 000 du må ut med for en varmepumpe?
Men: på 80 kvm ville jeg tatt en ekstra runde på hvor stort varmebehovet egentlig er. Kan dere gjøre noe på isolering eller ta andre grep for å få ned energiforbruket?
Nei, pellets/flis er ikke uaktuelt som sådan. Det er bare at jeg har ikke hørt noe om dette før. Jeg skjønte ikke kalkulatoren i den lenka du sendte, men lenger oppe på siden står det: Investering 100 - 200 000. Det er jo fryktelig dyrt.
Jeg vet ikke om det er så mye å hente på isolering. Naboen nede isolerer nå, og vi har i alle fall IKKE råd til å gjøre det samme. Det er store utgifter, og det vil jo uansett komme i tillegg til de andre utgiftene. Mannen min tenkte først at vi KUN kunne bruke panelovner, men det kan jeg ikke tenke meg er noe sjakktrekk. Men vi har ikke regnet på det.
Ja, som vann oppvarmet av oljefyr og sendt i rør til radiatorer og kraner. Oljefyr kan byttes i elkjel istedenfor oljefyr. Elkjel virker som en varmtvannsbereder, varmer vann og sender til rør og radiatorer.
Jeg kan ikke forstå at dere har behov for dyre investeringer i anlegg. Varmtvann fra bereder og moderne panelovner med nattsenking til å varme opp rom. Har dere peisovn i tillegg? Dere kan kjøpe varmepumpe i tillegg, senere, hvis det viser seg å bli dyrt eller kaldt.
Vi bor i leilighet på 69 kvm, i 1. etasje. Jeg varmer hele leiligheten med to panelovner i stua og varmekablene på badet. På vinteren slår jeg av og til på varmekablene i gangen i tillegg, men slett ikke hver vinter. Vi får ingen varme fra noen under oss siden vi er i 1. etasje, og dette holder i lange baner for oss.
Veldig interessant! Vi har varmekabler på badet, men ikke i gangen. Og vi får MYE varme fra naboen under. Det merker vi de gangene han er bortreist. Det hadde vært storslagent om dette var nok.Men jeg vet ikke hvordan jeg skal regne for å anslå kostnader her. Kan noen hjelpe?
Den gamle leiligheten vår på 75-ish hadde vi bare panelovner i. Det var null problem, og ikke dyrt. Om naboen din fyrer med ved har dere kanskje et pipeløp? Og kan sette inn vedfyring i tillegg? Det hever i allefall kjøpslysten til folk.
Det billigste for dere er helt sikkert å montere panelovner.
Kan ikke forstå at å bytte ut en parafinovn og tank skal være så dyrt. Jeg forstår innleggene dine dithen at dere ikke har vannbåren varme i radiatorer. Luft-luft pumpe inkl elektrikerarbeid hadde jeg forventet en utgift på ca 25 000 kr.(har gjort dette 3x de siste årene)
Vi har for øvrig pipeløp, så vi kan ev. sette inn vedfyring etter hvert. Og panelovnen vi har, er en moderne sak med dag- og nattmodus og appstyring og hele pakka.
Jeg stusset også litt på at dere måtte ha varmepumpe i leilighet. Har bodd 8 år i leilighet på 94 kvm uten varmepumpe, peis og parafinovn. Vi hadde varmekabler på badet og sånne radiatorovner på hjul. Brukte to av de radiatorovnene på vinterstid. Vi hadde liksom ikke noe plass til å montere opp panelovner, og det holdt for oss.
Vel, jeg har både fryst ræva av meg og betalt psycho strømregninger i vinter pga panelovnvarme. Leilighet, 75 kvm, 2. etasje. Det er nok stor forskjell på dette også.
Det kommer nok an på hvordan boligen er bygget. Vi har naboer under oss, som sender varme oppover. Også hjelper det sikkert at vi ikke er av typen som vil ha 25 grader i stua. Og vi har aldri varme på soverommet.
Da ville jeg revet ut parafinskiten og satt inn rentbrennende vedovn, og så søkt Enova om 3000 i støtte. Husk å få fagfolk til å fjerne parafintank, du har ikke lyst til å ha ansvar for å rydde opp i den typen lekkasje.
Selgeren som var her, foreslo å at vi kunne samle noen venner til dugnad for å fjerne tanken. Jeg vedder på at både mannen min og jeg så helt forskremte ut. Ja, særlig at vi bare graver litt, lizzom. :what:
Da er det enda enklere, gjør som gajamor beskriver.
Vi har en høy Jøtul peisovn som gir 26 grader i stua på en times tid, den er for stor egentlig. Men vi klarer oss lenge uten fyring når vi bruker den. Bruker å være salg på Peisforum i Juni.
Jeg har to varmepumper og jeg skjønner ikke helt hva dette bråket dere snakker om er. Utedelen vår sitter utenfor stua, omtrentlig tre meter fra sofaen og jeg kan ikke med min beste vilje påstå at jeg hører varmepumpa til hverdags. Den kan høres så vidt i et helt stille hus på de aller, aller kaldeste dagene (mins 15-20 grader) når den jobber for fullt, men ellers ikke. Innedelen høres ikke i hele tatt. Varmepumpen brukes ikke om sommeren, så derfor er det ikke noe problem verken for uteplassen i hagen eller åpne vinduer på soverommene om natten.
Bioolje er jo kun en midlertidig løsning, så det hadde jeg sett helt bort fra. Varmepumper finnes det mange typer av og den bør selvsagt tilpasses leiligheten dere har. Jeg ville tatt kontakt med flere selgere og bedt om tilbud. Vi betalte rundt 25.000 for varmepumper som varmer opp både kjellerleiligheten og hovedetasjen hos oss, pluss noen tusenlapper for elektrikerarbeid. Vi hadde ikke hatt råd til å varme opp tilsvarende areal med panelovner. I følge min mann (ingeniør, jobber med energiberegninger), så kan man grovt sett regne at man får fire ganger så mye strøm igjen som man putter inn i en varmepumpe.I en panelovn er samme forhold 1 til 1. Om det vil lønne seg for dere, kommer jo an på hvor stort fyringsbehov dere faktisk har.
Har dere mulighet til å sette inn en moderne rentbrennende vedovn, så er jo det en både behagelig og effektivt måte å varme opp på. Hvis man da har enten varmepumpe eller panelovner som kan gi grunnvarmen, så er det raskt og enkelt å fyre opp de siste gradene med en vedovn.
Dersom du har en solvegg, kan du innstallere en solkollektor, bruke oljetanken som varmemagasin, veksle varmtvann mot varmtvannstanken og kanskje også beholde evt radiatorer.
Lenger tilbake til strømregningen vi hadde da vi bodde på 65 kvm og varma opp med to panelovner:) Nå har vi vannbåren varme, jordvarme, men varmer opp over 200 kvm - det blir mye mer i strøm enn jeg hadde trodd. Ville prøvd med et par panelovner i første omgang, og så evt satt inn en liten vedovn om det blir knapt på vinteren. Du får forresten skifta maaange vinduer for 100 000, så det kan være verdt å tenke på å bytte vinduer i stua f.eks.
Enebolig på to plan, ca 165 kvm. Vann i gulv på bad og gang nede, og på bad oppe. En panelovn nede, en i stuen oppe. Vi har ovner på hvert soverom også, men de er ikke i bruk. I tillegg har vi vedovn i stua som vi bruker når det er virkelig kaldt, noen uker tilsammen kanskje hver vinter? Og vi bor på ett sted som sjelden passerer 8-10 minus på vinteren, men hvor vind gir en effektiv kulde på atskillig mer. Vi har det helt fint og varmt, men jeg har aldri regnet på hva strømmen vi bruker koster i forhold til andre alternativer.
En venninne flyttet til leilighet over to etasjer i fjor. De har leilighet under seg og ved siden av (firemannsbolig, nyere dato). Hun har kun panelovner. Dyreste regning i vinter på 1500 kr.
Vi hadde oljefyr, radiatorer, og fikk også varmtvann til huset fra fyrkjelen inntil for etpar år siden. Oljefyren vår gikk dog ikke på olje da vi kjøpte huset og hadde ikke gjort det på mange år / før forrige bytte av eier, men på strøm, og tilstanden på tanken var ukjent.
Vi fikk oljetanken tømt og plombert, noe som ikke var en enormt stor kostnad og fort gjort. Jeg fikk telefonnummer til folk som gjør dette hos kommunen.
Kjelen fikk vi fjernet, og det ble satt inn varmtvannstank i stedet siden vi jo også fikk vann fra kjelen. Vi fjernet radiatorene og satte inn luft-til-luft varmepumpe.
Grunnen til at vi valgte bort bioolje var at tilstanden på tank+rør var ukjent + at kjelen var fra sent 60-tall og uansett måtte ha vært skiftet. Grunnen til at vi valgte bort andre varmepumper enn luft-luft, og at vi altså valgte bort gjenbruk av radiatorsystemet var at vi har én sløyfe i hele huset - noe som er uvanlig og som krever høyere temperatur på vannet. Dette ville kreve et dyrere opplegg enn "vanlig" for ..-vann varmepumpe/kjel.
Istedet satte vi inn en luft-til-luft varmepumpe - jeg har enda tilgode å faktisk høre den noe særlig, jeg legger hvertfall ikke merke til den. Nå som tv-en klarer jeg ikke høre den.
Den varmer hele huset. I tillegg har vi varmegulv på entre og bad, og panelovn på tv-stue nede. Ingen oppvarming på soverom, det holder med å åpne dørene. Vi gjorde et lite stønt med strømmen for å få det til men det kostet ..noen tusen. Rundt 4-5? Kanskje mindre, hvertfall godt under smertegrensa. Strømendringen var for å tilrettelegge for utedelen. Det som kostet mest var nok å bli kvitt fyren og erstatte den med en ny varmtvannsbereder.
Denne som vi har heter Mitsubishi Kaiteki. Det kostet rett over 20000 å få den innstallert med utedel og hele greia. Vi har den i svart men den finnes i rødt og svart også, og målene er i mm: (HxBxD): 307x890x233. Veldig effektiv, og lydsvak.
Bonus!! Om sommeren funker den som airconditioning og den er skikkelig effektiv!
Har ikke lest tråden annet enn innlegget ditt. Og du bør sjekke Enova.no vedr. Støtte ordningene de har vedr. dette. Kan være en del å hente det ved å gjøre det på rett måte.
Jeg kan heller ikke skjønne at ei va4mepumpe med installasjon skal koste 70.000? Høres helt horribelt ut i mine ører og har hatt noen varmepumper opp i mellom i et par forsjellige hus.
Hvor mange panelovner trenger du, tror du? Kan du investere i panelovner først og se an kostnaden? Og eventuelt kjøpe varmepumpe senere, hvis det viser seg å bli for dyrt?
Jeg kan ikke skjønne at det skal bli veldig dyrt med panelovner. Med mindre dere har helt sjuke strømpriser der du bor. Vi har en på kjøkkenet og to på stua. Hiawata har en løs ovn på sitt rom når han trenger det og soverommet vårt vil vi ha kaldt.
Vi har peis, men bruker den mest for kos, ikke nødvendig oppvarming.
Jeg vet ikke hvilken virkningsgrad varmepumpa har, men la oss si 3. Hvis man forventer å brukte 1500 kr til oppvarming med varmepumpe, vil man da bruke 4500 kr med panelovner.
Syns det hørtes ut som svinpriser på varmepumpe. Vi fikk installert Mitsubishi Kaiteki (toppmodellen) til 25000 kr i fjor. Ferdig på veggen. I tillegg fikk vi inn elektriker til å installere to nye utvendige kurser for 5000 kr, totalt 30000 for alt. Varmepumpe bruker MYE mindre strøm enn panelovnene vi hadde før, den har virkningsgrad på rundt 5, og peisovnen vår kosefyrer vi bare i på julaften. Vi har ingen panelovner igjen i hovedetasjen i huset, varmepumpa holder varmen. I tillegg gir den aircondition på sommeren, og sirkulerer lufta.