Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Økologisk svinekjøtt?

#1

Ine sa for siden:

I lys av NRK Brennpunkt sin dokumentar om svinebønder, har jeg veldig lyst til å prøve å finne økologisk skinkepålegg. Noen som vet om slikt finnes?


#2

Eia sa for siden:

Kolonihagen på Rema, mener jeg, og Grøstad på Meny.




#5

Floksa sa for siden:

Fy faen!
Vi har egen gris.
Finnes en del økologiske. Grøstad er bra. Jung på Hedmarken også. Fjellgris fra Valdres også.

Fy faen! Og jeg kom bare ti minutter inn i programmet før jeg måtte skru av. Å bolte uten å avblø er så jævlig slemt. Ondt!


#6

Ine sa for siden:

Så bare Dagsrevyen, kikket bort under kastreringen. Lite søvn i natt. For noen helter som gikk gjennom dette i 5 år.


#7

Retz sa for siden:

Jeg så ikke programmet, fikk mer enn nok av spoileren. Når det gjelder dyrevelferd og matproduksjon så har jeg lagt meg på den linja at jeg ikke vil støtte produksjon med mindre det er overveiende sannsynlig at dyra har hatt det bra. 100 % sikker kan jeg aldri bli. I praksis vil det si at jeg bare spiser kylling.


#8

Floksa sa for siden:

Kylling? Eller er det en skrivefeil?


#9

Retz sa for siden:

Ikke skrivefeil, spiser Kylling fra Holte.


#10

Malama sa for siden:

Jeg så det ikke, jeg fikk nok av forhåndsreklamen.

Vi har grei tilgang på økologisk storfe fra en hyggelig gård med god mat, men svin må jeg lete opp en kilde til sånn smålokalt tenker jeg, det er best for miljø og samvittighet.


#11

frukt sa for siden:

Jeg kjøper fra frittogvilt.no :jupp:


#12

Input sa for siden:

Regner med du mener .com, siden .no-domenet er til et nedlagt forlag. :knegg:

Hvordan er det å bestille hos dem? Hvordan er oppdelingen av kjøttet f.eks? Jeg forstår det som at det er frossent når man får det, men er det lett å dele det opp, eller er det pakket slik at man må tine masse kjøtt om gangen? Ser at det f.eks. står "2 x 500 gram øko kyllingkjøtt av kyllinglår, uten skinn og bein", må vi da tine opp 500 gram kyllingkjøtt om gangen? Vi er tre stykker og spiser veldig lite kjøtt per måltid, så vi bruker maks 150 gram kyllingfilet f.eks. og da har vi rester. Mannen spiser så godt som ikke kjøtt.


#13

rajraj sa for siden:

Jeg har samme utgangpsunkt som deg, men for min del har det ført til at jeg ikke har spist kylling på cirka tre år... Nå utgår svin også.

Vet ikke helt hva som er igjen snart. Vilt, kanskje. Men jeg heller mer og mer mot veggis/vegan altså.


#14

Tallulah sa for siden:

Input; siden du bor i Oslo anbefaler jeg Kooperativet! Jeg har vært medlem der i mange år, og du kan bestille grønnsaksposer, samt kjøtt og meieriprodukter. Jeg tror de har gått over til stykkbestilling av kjøtt og meieri (hvertfall meieri), men før fikk man forundringsposer med litt forskjellig. Det jeg liker godt er at du får kjøtt fra hele dyret, deriblant kraftbein og helt ukurante biter det er godt å koke suppe på.

Heinrich Jung er fast leverandør, der har grisene det bra.


#15

Galathea sa for siden:

Ja, man mister lysten på svinekjøtt.
Vet ikke om kilden her er oppdatert, men i tilfelle syns jeg nesten ikke økologisk produksjon holder mål heller, arealet er litt større, det er krav til luftegård, men denne kan være kun en betongplatting med litt strø. Alle økologiske griser springer altså ikke fritt rundt på en grønn eng med krøll på halen.
www.dyrevern.no/resources/files/gris_okologisk_tabell.pdf

Da virker det sikrere å sikte seg ut en enkeltprodusent man vet har godt dyrehold.


#16

Milfrid sa for siden:

Fritt og vilt ja. Kjøpt fra dem før, det blir prioritert å gjøre der igjen når de åpner igjen etter sommeren. Så ikke programmet, orket bare ikke.


#17

Polyanna sa for siden:

Jeg spiser nesten ikke svin, har mistet smaken på det over tid. Men jeg har i min enfold trodd at norsk svineproduksjon ikke var så vært, i hvert fall sammenlignet med den danske, som er FÆL.

Det går mest i storfe, lam og økokylling her hos oss. Storfekjøtt i Norge er ikke det ALLER verste med tanke på karbonavtrykk, er det vel, siden man avler på samme type dyr til kjøtt og melk? (altså, sammenlignet med storfe i andre land - det er fortsatt stort fotavtrykk, jeg vet det)


#18

Retz sa for siden:

Det går muligens den veien for meg også. Jeg spiser uansett så lite kyllingkjøtt, under et par hundre gram i uka, at det ikke vil være en veldig vanskelig tilvenning. Merker at jeg bruker mye tid på å velge produkter som i størst mulig grad skal oppfyll krav om dyrevelferd, klima, miljø, etikk osv. Da kan det være like greit å gi seg selv færre valg. :gruble:


#19

Floksa sa for siden:

Det som vises er jævlig. Virkelig. Og jeg tenker hverken å prøve å forklare eller unnskylde det.
Heldigvis er det gjort mye, nettopp på grunn av det som ble funnet. Filmingen ble avsluttet i 2016 og Mattilsynet har gjort en kjempe jobb med fokus på svin i Rogaland. Næringa selv har tatt store grep for å jobbe mot slike holdninger. Det er ikke gjengs heldigvis og blir møtt med massiv fordømmelse også i svinenæringa.
Gris i Norge har det bra. Selv om noen aldri skulle fått ha dyr.


#20

Fakse sa for siden:

Denne kommentaren er interressant (håper ikke den var innenfor betal-muren).


#21

Frk_Fryd sa for siden:

Jeg er enig med Floksa i mye, og reagerer i tillegg på dette med årstallene. I hele dokumentaren og debatten etterpå snakkes det om at filmingen har pågått fra 2013 til 2018, men opptakene som vises går kun frem til 2016. Hvorfor er det slik? Jeg synes dette ikke begrunnes godt nok av NRK, og gjør i alle fall meg skeptisk til motivet bak dokumentaren. Var ikke forholdene etter 2016 jævlige nok til at de ville skape seertall og reaksjoner?


#22

Tallulah sa for siden:

Jeg leste noe om dette i går, skal se om jeg finner igjen artikkelen.

Også er det jo også slik at det tar tid å lage en film. Materiale skal gås gjennom, klippes, lydsettes, sjekkes osv. Å lage dokumentarer er en ekstremt tidkrevende prosess.


#23

Ine sa for siden:

Økologisk kjøttproduksjon av svin har visst bare krav til en sånn luftebinge, ja. Bor på Østlandet.

Lurer på hvordan disse bøndene ble valgt ut. Det er helt sikkert mange flinke bønder, men jeg undrer meg på hvordan det er blant for eksempel storfebønder, brukes det uetiske metoder der også? Okser som står på bås hele livet og aldri får se sola og smake friskt gress er vel utbredt. Da blir det lite kjøtt en kan spise. Må sondere terrenget for økologisk, eller prøve å fase ut kjøtt.


#24

Ine sa for siden:

Men Mattilsynet ble jo intervjuet på Dagsrevyen, og de sa de ikke ble overrasket, og at det stemte med ting de hadde erfart på tilsyn.


#25

Adrienne sa for siden:

Her er det også snakk om en ganske omfattende jobb med å anonymisere bøndene så mye som mulig, det tror jeg ikke er gjort sånn på 1-2-3.



#27

Tallulah sa for siden:

Jepp. Alle bøndene har blitt kontaktet og fått velge hvor anonymisert de ville være. Det er en kjempeprosess.

Selvsagt bør man kunne diskutere om det er slik at dette ikke er realiteten lenger, og NRK har virkelig sine svin (heh) på skogen når det kommer til vinkling av dokumentarer. Men det som kommer fram, bare av holdninger, er så beyond me at jeg ikke kan tro at det har endret seg nevneverdig. Og det har jo vært saker etter 2016 også, mye dokumentert i Mattilsynets rapport fra Rogaland i 2017, og en som jeg tror ikke er ferdigstilt fra Agder i 2018.

Rapporten fra Rogaland kan lastes ned her: www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/produksjonsdyr/svin/tilsynsprosjekt_for_slaktegris_i_rogaland_og_agder.26313

Den har det også vært i media tidligere: www.nrk.no/rogaland/rystende-forhold-hos-grisebonder-avdekket-1.13803803


#28

Polyanna sa for siden:

Det som går av svinekjøtt hos oss er vanlig kokt skinke. (Ikke jeg. Urk.)

Kan det kjøpe etisk i litt ok kvantum og litt enkelt?


#29

Tallulah sa for siden:

Grøstad gris. grostadgris.no/produkter/kokt-skinke-skivet/

Det får du i helt vanlig matbutikk.


#30

Polyanna sa for siden:

Meny, da, altså. Hadde ikke lest godt nok. :)



#32

Ine sa for siden:

Takk for linker til økologisk og de fri-grisene, fra nå av blir det det!


#33

Floksa sa for siden:

Ja. Det er nettopp poenget mitt. Mattilsynet hadde en stor aksjon rundt gris i Rogaland etter at opptakene var gjort. Og fant at ting ikke var på stell.


#34

Malama sa for siden:

Det er jo i alle fall greit å støtte opp om produsenter vi et driver med godt stell av dyra. Det blir litt fokuset mitt i alle fall.


#35

Polyanna sa for siden:

Hvordan tilsynet, egentlig? Er det nok?


#36

him sa for siden:

Mattilsynet er jo virkelig en del av problemet. I realiteten utføres det ikke skikkelig kontroll. Dette slår jo begge veier (tenk på han pelsbonden som har urettmessig blitt hengt ut for dyremishandling feks). Hvis tilsynet ikke er på gården, men bare "dikter fritt" blir det jo feil alle veier.

#37

Polyanna sa for siden:

Manglet et "fungerer" etter hvordan, der...

Bra du klarte å tolke. :knegg:


#38

Ine sa for siden:

Oppdaget Reko-ring, der var det mye fint!


#39

Malama sa for siden:

Medlem av en rekoting FB gruppe her, tror jeg skal seriøst vurdeer å begynne å handle der


#40

Ine sa for siden:

Mattilsynet er visst ikke enig.

www.aftenposten.no/norge/i/70x6J9/Mattilsynet-ser-ingen-markert-bedring-hos-svinebondene


#41

Ine sa for siden:

"Samtidig viste prosjektet en positiv utvikling når det gjelder å ivareta syke og skadede dyr: Andelen besetninger som fikk hastevedtak for håndtering av syke og skadede dyr sank fra 50 prosent til 29 prosent."

Altså, når Mattilsynet kom på tilsyn så var det ved 50% av tilsynene de fattet vedtak om hastevedtak for å ivareta syke og skadede dyr. Og det sank til 29 %?

Stilles det noe krav til å starte opp som bonde? Har de nok kompetanse til å ta vare på dyr? Virker jo egentlig ikke sånn, når halvparten til 1/3 ikke ser/gidder gjøre noe med dyr som er syke og trenger behandling?


#42

Tallulah sa for siden:

Det jeg syns er verst er holdningene. Holdningene til liv, mishandling, vold. De får man ikke endret i en håndvending. Var det slik at forholdene var ille fordi folk ikke hadde tid, råd, eller annet så hadde det vært én ting. Men de som er vist mangler respekt for liv. Om barn hadde gjort det de gjør så hadde de vært nødt til å gjennomgå psykisk evaluering. Hadde de gjort det de gjør mot kattunger eller hunder hadde de havnet i fengsel tvert.


#43

Polyanna sa for siden:

Hvorfor oppstår dette i svinenæringen? Er det en lavterskelnæring eller noe? Jeg har ikke inntrykk av at dette skjer med storfe eller sau på samme måten?

Der er inntrykket mitt at dyrevelferdssaker oftere handler om sammenbrudd hos bonden eller den type saker. At de ikke makter, ikke at de ikke bryr seg, liksom. :vetikke:


#44

Ine sa for siden:

I så måte synes jeg denne kronikken var interessant.

www.nrk.no/ytring/smak-og-ubehag-1.14596455?fbclid=IwAR0VnGRmVHJFqVPy0Ia6phBOFWIWRNgDAPF8viRW22SEdIw7DS_20V477JM


#45

Ine sa for siden:

Hva er det med grisens liv som du mener er bra, Floksa?


#46

Tallulah sa for siden:

Vet ikke? Innebygget, kulturell ubevisst oppfatning av at grisen er et skittent ekkelt dyr? Det er jo bevist at det er lettere å få sympati med søte dyr.

Ja, det er vel hvertfall det jeg har likt å tro, men jeg vet ikke lenger. Det virker hvertfall ikke å være slik i grisenæringen. Også er jeg sjokkert over at det er lov å avlive grisunger ved å dælje dem i veggen? :sjokk: Er det sant? Nei, jeg må slutte med kjøtt.


#47

Floksa sa for siden:

Dyrevelferdsaker der mange dyr dør på grunn av mangel på vann/mat er som regel knyttet til sammenbrudd ja. Men dokumentaren viser noe helt annet. Den viser en gjennomgående mangel på respekt for dyra. Jeg vil tro at det kan spre seg en sjargong og aksept for det i et miljø dersom man ikke opplever faktisk kritikk eller miljøet er veldig lukket og avviser kritikken.

Heldigvis ER det ikke sånn hos de fleste. Det ville blitt en «dårlig» film om mesteparten var filmet hos alle de som mestrer dette og har respekt for dyra. Det er, som for alt annet, de fleste. Heldigvis.

Jeg tror ikke saue eller storfebøndene er hverken bedre eller verre en grisebønder. En dårlig bonde er en dårlig bonde. Har man ikke empati med dyra får man ikke det av å ha andre dyr.


#48

Floksa sa for siden:

Jeg forstår at å avlive ved å slå i veggen høres veldig brutalt ut. Men det er ikke oss regelverket er til for, men for dyra. Og så lenge døden inntreffer umiddelbart er det knakende likegyldig for dyret om det er en hammer, en bolt (fra en boltepistol), kanten på fjøsinnredningen eller veggen som gjør at døden inntrer. Jeg har avlivet dyr ved å slå hodet hardt mot en vegg. Jeg tror ikke særlig mange ville omtale meg som spesielt slem eller sadistisk med dyr.

Grisunger er helt ufattelig søte. Så det argumentet tror jeg ikke står seg altså. Grisen er også et av de mest renslige dyra vi har.


#49

kamp sa for siden:

En venn av meg driver med gris og det er overhode ikke slik i dokumentaren. De grisene har det fint


#50

Strå sa for siden:

Jeg har ikke tenkt å se den dokumentaren og jeg har allerede redusert kjøttinntaket ganske kraftig. Det kjøttet jeg spiser kommer stort sett fra Heltens jakt (rådyr og villsvin) eller fra den lokale bonden (lam og gris). Og så må jeg ta et tak og bli ennå mer bevisst på den lille resten.


#51

Muskat sa for siden:

Jeg kjøper svinekjøtt fra en lokal produsent via den lokale Reko-ringen. Kjøtt fra glade griser som får gå ute hele året, og de har masse plass å boltre seg på. :hjerter: Jeg har ikke orket å se dokumentaren, men syns uavhengig av denne at griser flest har et ganske trist liv, og det er ikke en industri jeg ønsker å støtte.


#52

dutte sa for siden:

Hvorfor skal man slå hjel babygriser ?


#53

Floksa sa for siden:

Dyr som er syke eller skadet og ikke kan behandles slik at de blir friske skal avlives så rast som mulig. Lyder loven. Man avliver ikke friske dyr.


#54

Ine sa for siden:

Vet dere hva andelsgård er?

Fant en ved Larvik her. Man kan betale en sum i året, få pakker med det man er interessert i levert til byer på Østlandsområdet.

Her er en. www.virgenes.no/


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.