Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lønn til ungdom på 16 år

#1

Tilde sa for siden:

Vår datter på 16 år ønsker å sitte barnevakt.
Hva skal hun ta i betaling?
Håper noen her inne vet sånn ca hva normal timebetaling på dag og kveld som barnevakt ligger på.
Jeg fikk 200 for å sitte barnevakt fra ca 19 til sent på kveld, men dette er jo over 35 år siden, regner med det har steget litt til nå :)
Hva betaler de av dere her inne som bruker ungdom som barnevakt?


#2

Magica sa for siden:

Jeg tror det er en del andre tråder her inne om det samme temaet - men essensen er vel at det varierer utrolig mye og at det har mye å si om hvor mange barn det er, og hvor gamle de er, hvor lenge det er osv.

Jeg har ordnet med meg barn i alle aldre slik at eldste barn passer yngste barn...


#3

Susse sa for siden:

Datter på 14 får 100, - timen i sin faste barnevaktjobb. Hun jobber 2 t i uka fast og ellers ekstra.


#4

Kirsebær sa for siden:

100 kroner timen hvis det er snakk om et par timer, fastpris (eks 500 kroner) for en kveld?


#5

Hyacinth sa for siden:

Min snart-attenåring får 500 hvis hun overnatter, og jeg synes det er mye! (Det er hos nær slekt, hvis det er relevant.)


#6

oslo78 sa for siden:

Min datter (yngre) får 200 kr for en hel kveld, 100 kr for et par timer. Dette gjør at de som trenger barnevakt faktisk har råd til å ha det. Datteren min synes der er super lønn, men hun er jo ikke i stand til å ha annet lønnet arbeid ennå, så alt er en bonus.


#7

Pelen sa for siden:

Som sammenligning: Min sønn på samme alder får 130 kr i timen for en hvit jobb (rydder i bakrom på klesbutikk, setter på alarmer, merkelapper og g henger opp klær etc.


#8

Molly sa for siden:

Min snart 17-åring fikk 300 + taxi hjem da hun satt barnevakt en kveld for sine tre søskenbarn på 11, 9 og snart 5.


#9

Plingo sa for siden:

Søsteren min jobbet i en familiepark i fjor, da var hun 16, fyller sent på året.
Timelønn 110. I år har de gjort om på reglene så nå får hun lønn utifrå hvor gammel hun blir i løpet av året dvs 18, 130 kr timen.


#10

Hyacinth sa for siden:

Er det direkte sammenlignbart med andre typer jobber, egentlig? Mine barn jobber også med andre ting, men der tjener de jo bedre. 17-åring (sertifisert) svømmeinstruktør: 170 kr/timen. 15-åring: Lab-arbeider pluss noe feltarbeid: 120 kr/timen.


#11

Tilde sa for siden:

Takk for svar 😃


#12

Charlie sa for siden:

Har betalt 100 kr timen, og da kjøper jeg ikke inn noe ekstra.

(Når man kjøper inn brus, godteri og pizza i kombinasjon med lav lønn, kunne man noen ganger like gjerne betalt 100 kr uten servering?)


#13

Nextlife sa for siden:

Jeg skjønner ikke helt hva det er som gjør at man tenker at lønn som barnevakt være såpass mye lavere enn lønn for annen jobb?
Jeg mener helt klart at man bør gjøres det lovlig og hvitt og betale det som er gjengs tariff for jobb/alder.


#14

Pelen sa for siden:

Det er i hvert fall veldig veldig enkelt å gjøre det lovlig på altinn. Skjema A04, tar maks 2 minutter om du har personnummeret og personen har skattekort. Mange som sitter barnevakt har vel ofte ikke så mye annen inntekt så at de skal at de ikke betale skatt. Skal man betale inn skatt så får man kid, kontonummer og beløp på Altinn.


#15

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes det er forskjell på å være ansatt i en bedrift og å få noen hundrelapper av en nabo når man sitter barnevakt. Ikke fordi jobben er mindre verdt, men fordi oppdragsgiveren er/ kan være en tilfeldig og sporadisk person uten arbeidsgiveransvar og som regel er lønnen langt under skattepliktig inntekt. Jeg forventer på ingen måte at naboen skal lønne min datter etter tariff eller betale feriepenger eller noe sånt. Da ville terskelen for å gjøre slikt bli altfor høy. Jeg mener selvsagt at større former for arbeid må vurderes annerledes.


#16

mkj sa for siden:

I tillegg, ofte er det etter at unger er lagt, men ser på Netflix hos naboen i stedet for på rommet sitt. Jeg synes det er helt naturlig at slike nabooppdrag er rimeligere enn en annen jobb hvor man faktisk må jobbe. Med våkne unger/dagtid blir det noe annet.


#17

Hyacinth sa for siden:

Næh, ikke uten videre enig. Man har et stort ansvar.


#18

mkj sa for siden:

Jo, ansvaret er stort, men selve innsatsen er ikke så stor. Jeg tenker for en ungdom så er det gode penger uansett og naboen får en etterlengtet frikveld. De må først verifisere at ungdommen er til å stole på og at han eller hun kan håndtere situasjoner som oppstår.


#19

Hyacinth sa for siden:

Joda. Men jeg synes ansvar skal lønnes like mye som innsats.


#20

Chablis sa for siden:

100 kr t , 500 for en kveld.


#21

Nextlife sa for siden:

Jeg er nok litt uenig her, kjenner jeg. De unge ansatte på kjedebutikker på øde kjøpesenter og burgersjappe med timer med rolig kundetilsig får sin timelønn uansett. Slik tenker jeg det bør være med barnepass også.Det er veldig lett å registrere og gjøre hvitt, foreldre får fradrag og ungdommen får en god opplæring i et arbeidstakerforhold.


#22

Hyacinth sa for siden:

Jeg er ikke uenig med deg, sånn prinsipielt, men jeg mener det bør være rom for naboer, tanter og besteforeldre å kunne betale en ungdom noen få hundrelapper for en hjelpende hånd, på ikke-systematisk basis, uten å trenge å dokumentere og tariffbetale det.


#23

Charlie sa for siden:

Tariff for en assistent i bhg er mye høyere enn 100 kr/t, og i motsetning til en assistent har en barnevakt et mer selvstendig ansvar, som regel. En assistent får over 200 kr/t, tror jeg? + pensjonopptjening, forsikring, sykepenger og feriepenger?

Det er veldig lett å melde inn på Altinn, og mange har frikort som man bare rekvirerer inne i Altinn, så oftest trenger man ikke betale inn noe til Skatteetaten, heller. Er det et enkeltstående oppdrag - for all del. Men bruker man samme barnevakten flere ganger, er det veldig greit å gjøre det riktig, og gir også barnevakten et godt og riktig møte med arbeidslivet. Akkurat det med at barnevakten skal ha dårligere betalt så man har «råd» - velvel. Synes ikke lønna skal fastsettes ut fra det. Når man har barnevakt bruker man gjerne penger på andre ting også, den stunden?


#24

Kirsebær sa for siden:

Det er veldig vanskelig for ungdom å finne ekstrajobb, så hvis barnevakt, hjelp til å rydde i naboens kjeller, lufte hunden til bestemor osv skal ha krav om tarifflønn vil det i hvertfall være helt uaktuelt for mange å bruke ungdom til disse oppgavene også.

Jeg syns helt klart det er forskjell på å være ansatt i en bedrift og å tjene noen kroner på småjobber til privatpersoner.


#25

Maverick sa for siden:

Jeg tenker det er forskjell om man betaler unger man kjenner for å gjøre en vennetjeneste, eller om man averterer etter hjelp.

Våkne unger bør være dyrere enn sovende unger. Ansvaret er vel ikke helt sammenlignbart med en barnehage, det legges neppe til grunn veldig mange pedagogiske aktiviteter, og ansvaret er vel først og fremst å varsle en voksen om noe skulle skje.

Er helt for bonusutbetalinger til barnevakter som redder podene ut av brennende hus, fulle av innbruddstyver, så klart.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.