Nærmeste nabo vil gjerne at to av gutta våre på 16 og 19 år skal hjelpe henne med å male hus i sommer. Hun vil at de selv skal finne ut av hva som er "vanlig timelønn" for sånt men gutta er helt blanke og vi foreldre er ikke til så stor hjelp.
Noen som vet hva som er vanlig å ta for noe sånt? Det er et stort hus så det kommer nok til å ta en del timer.
100,- pr time kanskje? Litt vanskelig når man ikke vet hvor stort huset er. Ville sagt en sluttsum på 2500, til hver istedenfor timepris om de malte hver dag det var mulig og minst 6 timer pr dag.
Har ingen innspill om pris, annet enn at de maks kan tjene 6000 hver privat før det ikke er skattefritt mer.
Det jeg ville skyte inn er at hvis det er et stort hus, er det vel på flere etasjer? I så fall ville jeg forsikret meg om at de blir skikkelig sikret i høyden. Jeg ville ikke godtatt at de skulle stå og balansere på stige, f.eks. Det er jo også et spørsmål om ansvar hvis noe skulle skje.
Vi skal betale nabogutten 150 i timen. Det er anslått at han vil male to strøk på tre dager. Han skal da kun male gavlveggen, som er tre etasjer og vi er for pysete. Han er 19 år og jeg googlet timelønn for sommerjobber.
Han blir sikret i høyden med sele som er forankret i pipen.
Min voksne svigersønn (og litt datteren min) fikk 15000 for å vaske, skrape pg male to strøk på vart gamle sørlandshus. Ikke veldig stort hus, men særlig galvsidene krever klatring i høyden. Det var endel å skrape på grunn av dårlig grunnarbeid sist. De brukte fem arbeidsdager.
Sønnen min på 17 får 5000 for å beise huset til storebror nå. Det er et ganske stort hus, men med store vindusflater slik at det går bort endel der. Ett strøk, ikke noe grunnarbeid, lift der det er høyt. Han er omtrent halvveis nå, og jeg tror det blir en passende timelønn.
Synes det høres sjukt lite ut med 100 kr timen for husmaling for andre.
Hadde maler i vinter, det var vel drøyt 600 kr timen. Nå er de ikke faglærte og jobber kanskje litt senere, men 100 er ren utnyttelse, og kyniske meg tenker det er en grunn til at naboen vil de selv skal tenke på et tall.
Er det nær familie hvor man selv får gjentjenester en annen gang, kan det stille seg annerledes.
Du kan ikke sammenligne timeprisen til en faglært maler med ungdommer under 18. Det de tjener er jo også ofte under frikortgrensen, sånn at det er ren netto.
Arbeidstakere på under 18 år skal ha en minstelønn på kr 119,30. (Satsene gjelder fra 1. juni 2017)
For jordbruk- og gartnerinæringene er minstelønn for ferie- og innhøstingshjelp pr. 1. juni 2017 som følger:
Dette er ikke helt nye tall, hentet dem fra ekstrahjelp.no.
Arbeidstakere under 18 år: 95,15 kroner
Over 18 år – ansatt inntil 12 uker: 115,15 kroner
Over 18 år – ansatt mellom 12-24 uker (3-6 måneder): 120,65 kroner
Mulig 2500 er lite, men jeg syns ikke alltid man trenger å tilby «tariff» eller sammenligne med hva det koster å få det gjort av en voksen eller profesjonelle.
Noen ganger er det greit å tilby en sum for en jobb som blir gjort, som mulig er liten for en voksen, men som er en grei sum for ungdommen.
Tenker man fint kan gi ungdom 200 kr timen for å male et hus, og huseier kommer fremdeles svært godt ut av det. 100 kr timen gir man en barnevakt som ser på tv. Tenåringer i arbeidslivet tjener mer enn det.
Synes ikke en arbeidstakers eventuelle skattefritak er noe arbeidsgiver skal profitere på. Min arbeidsgiver skal ikke betale meg mindre lønn fordi jeg har skattefradrag, ektefelle som tjener bra eller har gratis barnevakt. En arbeidstaker er verdt sin lønn. Men forskjellige meninger. Men jeg mente ikke ufaglærte skal ha faglært lønn. Jeg synes likevel det er et moment hva naboen ellers måtte påregne å betale for jobben, går det for langt ned, står jeg for at jeg mener det er utnyttelse. Min kid hadde ikke fått lov til å male for fremmede for 100 kr/t. Hun tjener mer annetsteds, og hadde heller ikke giddet, for da jobber hun heller et annet sted. Å male for besteforeldre, feks., hadde vært noe annet. For de stiller opp for kiden på andre måter.
(Edit: om minstelønn er 120-ish, synes jeg at husmaling bør ligge over det, ihvertfall. Husmaling er tungt arbeid).
Jeg syns det er en viss forskjell om det skal betales skatt eller ei av timesprisen. 200 kroner timen om man havner under 6000-kronersgrensen syns jeg er ganske mye. Jeg vil anta det blir betalt skatt av de satsene som Filifjonka nevnte tidligere.
Som renholder over 18 år har man krav på minst 177 kroner timen (som man da skatter av). Er det mer høyverdig å male et hus?
Det er ikke mer høyverdig å male enn å vaske, men så er det heller ikke slik at vi lønner etter hva som er "høyverdig" arbeid heller. Ikke i det hele tatt. Maling er fysisk tyngre enn vasking, jeg har gjort begge deler som sommerjobb, og hadde vært villig til å vaske for betraktelig mindre penger enn for maling.
Heldigvis påvirkes ikke lønn av hvor mye eller lite skatt man betaler, det kan ikke være arbeidsgiver som skal tjene på ordninger med skattefritak. Så skatt eller ikke er helt irrelevant.
Det er ikke snakk om hvor mye eller lite skatt man betaler, men om man i det hele tatt betaler skatt. Betaling for en tjeneste består vanligvis av tre deler: Betalingen til den ansatte, skatten den ansatte må betale samt arbeidsgiveravgift. Dette sier noe om hvilket nivå lønnen må være på.
For oppdrag i tilknytning til eget hjem er det en spesialregel som tilsier at man for hver person kan betale opptil 6000 kroner uten at dette anses som skattbar inntekt eller inntekt som det må betales arbeidsgiveravgift for.
For meg er det opplagt at dette betyr at man da kan ta en mindre timespris for dette oppdraget enn man kunne gjort om man måtte betale både skatt og arbeidsgiveravgift. Selvsagt er dette noe både arbeidstaker og arbeidsgiver kan tjene på?
NB! Hvis beløpet blir å overstige det som de kan tjene skattefritt ville jeg kanskje ha revurdert prisen. Hadde jeg hatt dårlig råd selv ville jeg ha avtalt fastpris (etterbetalt!)
(Ser også flere andre nevner: Det er jo litt forskjell på hva man legger i "maling av hus". Lift, stilas etc vil jo variere veldig etter terreng og type. Forberedelser av type vask etc. Og sist men ikke minst - hva slags kvalitet man forventer. Jeg hadde ikke betalt 100,- kroner timen om jeg selv hadde måte "piske de rundt"! Det siste kan være vanskelig å si på forhånd. Der jeg betalte 190,- i timen var jeg på forhånd klar over at det kom til å bli bra)
Jeg syns det er relevant å kikke på skatt i slike tilfeller. Som privat arbeidsgiver kan man lønne en privatperson inntil 6000 skattefritt i året. Helt lovlig og etter boka. Hvis man legger seg på en timelønn som gjør at oppdraget for eksempel ender på 7000 kr, så må arbeidstaker skatte av hele beløpet. For mange vil de da tjene mindre penger enn om man hadde avtalt 6000 for jobben.
For ungdommer med frikort, som uansett ikke forventer å passere frikortgrensen i løpet av året, er 6000-grensen selvsagt irrelevant.
Nei, det er slik jeg ville ha tenkt. Nå må jeg jo legge til at jeg har aldri betalt ungdommer for denne type jobb, vi (voksne) har alltid enten gjort det selv eller leid inn håndtverkere. (For vår del, som feks har drevet med en del oppussing, er det uansett ikke malingen som har trukket opp prisen ...)
Ser ikke ut som om Norge har en generell minstelønn, bare at enkelte bransjer har det, ser feks ikke ut som om malere har det. (Jeg la inn en lenke, men jeg tror at når det står "bygg" er det tømrere de referer til)
Jeg mener det er helt feil at arbeidsgiver skal ha skattefordelen som arbeidstaker har fått.
Hvorfor skal en random nabo ha skattefordelen til disse ungdommene?
Og igjen - jeg synes det er forskjell på om det er hva de voksne i familien betaler - når de ellers forsørger/sponser/stiller opp for en ungdom, og en random person som bidrar med lite annet enn et arbeidsoppdrag. Betaler jeg kiden noen kroner for å klippe plenen, trenger jeg ikke betale full lønn, de får alt mulig annet hele tiden, men ansetter jeg en jeg ellers ikke bidrar overfor, må jeg jo gi arbeidstakeren det arbeidet er verdt? Har ihvertfall aldri gitt folk lønn ut fra om de blir forsørget, har frikort eller whatnot.
For meg har dette å gjøre med å bidra til riktige forventninger om hva som er et seriøst arbeidsliv. Har ganske nær innpå ungdom som blir ansatt på 0-timerskontrakter, må kjempe om vakter, jobbe gratis overtid fordi de ikke «rakk» å bli ferdige og har låseansvar. Det er noen holdninger i bånn om hva ungdom skal finne seg i og være takknemlige for, selv åpenbare brudd på arbeidsmiljølovgivning. Selv jeg er så realistisk at jeg må si at hvis de sier noe, får de ikke vakter. En reell risiko for å si fra er at de ikke får jobbe, og de må ta stilling til hva de foretrekker. Selv om det er for jævlig.
Men jeg må gjøre mitt, tenker jeg. En del av det er å gi en fair lønn. Da synes ikke jeg at jeg skal ha min arbeidstakers skattefordel?
Jeg tror du misforstår litt hvordan dette systemet fungerer. Når du har en maler til å male for deg, så er det sannsynligvis via et firma. Det betyr ikke at maleren får 600 kroner timen, noe som ville tilsvare over 1 million i året. I tillegg til lønn kommer arbeidsgiveravgift og moms. Dessuten må disse 600 kroner timene også dekke opp for andre utgifter, som feriepenger, sykdom og pålagte forsikringer.
Du skriver at ufaglært ungdom godt kan få 200 kroner timen. 200 kroner timen tilsvarer lønnstrinn 42 i staten (karrierestart.no/lonn-og-frynsegoder/1796-lonnstrinn-2018-statens-satser-full-oversikt-). Til sammenligning får bachelorstudenter på universitetet lønnstrinn 35 - 38 og masterstudenter lønnstrinn 37 - 40 når de underviser. Dette er altså faglærte personer. Du syns altså at ufaglærte tenåringer skal få mer betalt enn disse? Seriøst?
Jeg vet godt hvordan systemet fungerer, men takk for at du forklarer. Jeg synes ikke at en random nabo skal få skattefordelen til disse ungdommene fordi ungdommene har frikort.
En assistent i SFO har rundt 200 kr/ t. For min del er å henge i veggen og male minst like krevende, og lønna fullt fortjent. Renholdere har minstelønn på rundt 180.
Så er det sånn at gruppene du nevner får sosiale goder som sykepenger, pensjonspoeng og feriepengeopptjening, foruten andre ordninger som gruppeliv m.v., litt avhengig av hvor de jobber. Det er en del av lønnsbetingelsene deres. De får rent faktisk mer enn utbet. etter lønnstrinn.
Regner helt uten videre med at disse ungdommene ikke omfattes av noen slike systemer. Så bortsett fra at jeg ikke mener det er riktig at naboen skal profitere på eventuelle goder arbeidstakeren har, så mener jeg det er helt fair at ungdommene får godtgjort at oppdragsgiveren neppe tar på seg ansvar for sosiale utgifter. Av samme grunn som det er dyrere å leie inn et firma, som påtar seg disse forpliktelsene, enn det er å selv ansette noen og påta seg ansvaret for de sosiale ytelsene. Jeg antar at naboen ser på ungdommene som oppdragstakere og ikke som ansatte, og at naboen neppe ser for seg å påta seg noe ansvar ut over oppdraget. Men jeg kan ta feil.
Jeg har gitt renholderen min godt mer enn minstelønn, innberettet, betalt feriepenger mm. Fordi jeg mener det er smart for meg, naturligvis, å motivere noen til å jobbe for meg, men også fordi jeg mener det er rett å gjøre. Overfor ungdom mener jeg det er ekstra viktig å lære dem om et seriøst arbeidsliv, det gjør noe med hva de forventer, med hvordan de behandler andre og lærer dem om en viktig pillar for samfunnsmodellen vår. Pompøst, men litt kult, også.
Jeg synes det er helt absurd å snakke om hva årslønna hadde blitt om man gir disse ungdommene en anstendig lønn for et særdeles kortvarig oppdrag. Det har ingen relevans.
Jeg tenker at min ungdom hadde ikke fått lov å hjelpe naboen med husmaling hvis han hadde foreslått/forventet 200 kroner i timen. Da hadde jeg bedt naboen finne ungdommer som trenger å tjene en slant, men som ikke er helt på villspor. :knegg:
Jeg klarer ikke se på noe som helst vis at det å hjelpe nabo/slektning/foreldre kan sammenlignes eller lønnes i nærheten av tariff/minstelønn og slike begreper som blir brukt her.
Nei, det er jo forskjellige sosiale settinger man ser for seg også. Jeg forventer jo feks at mine barn skal "jobbe" ulønnet hvis det er behov. Det hadde selvsagt også vært anderledes hvis ungdommen jobbet for en tante/mormor etc. Her hvor vi bor har ikke jeg noe "nært" forhold til naboene og jeg hadde oppfattet at det å jobbe for en nabo var som å jobbe på butikken. Andre steder (eller andre folk) oppfatter sikkert naboforholdene anderledes.
Om så Poden hadde hengt opp lapp på butikken om at han var ute etter å tjene penger ved å hjelpe folk med maling/vasking/plenklipping osv, og en villt fremmed hadde tatt kontakt, hadde jeg likevel ikke forventet, eller ønsket at han selv skulle forventet, tett opp mot 200 kroner i timen altså.
Så ja, vi ser nok ganske forskjellig på dette. Det er ikke som å være ansatt i en bedrift. Og det ønsker jeg heller ikke at det skal være. Ungdommer trenger å få jobbe hvis de vil, og det er ikke mange prvatpersoner som velger ung ungdom for en sommerjobb/"hjelpe-til-jobb" hvis de er forventet å betale tariff.
Jeg er ikke helt sikker på at vi ser så forskjellig på dette i praksis, mer at man får forskjellige situasjoner i hodet når man tenker på spørsmålet. Jeg opplever ofte at uenigheten i slike diskusjoner kommer ut fra at man får et generelt spørsmål som man tenker seg en spesifikk situasjon ut i fra. :) (Det kan jo også hende vi er uenig, men jeg opplever vel at de jobbene du sammenligner med oppleves som veldig forskjellig fra hva jeg tenkte meg)
Ett eksempel er at for meg er det stor forskjell på å male kontra klippe plen. Her hvor jeg bor bør man feks ha stilas for å male huset. Det er også stor forskjell på hvor grundig jobben må gjøres (tenker grunning, vaske, skifte bord i kledningen kontra det å "male over" et strøk), og sist men ikke minst kommer det sikkert an på hvor stor del man ser for seg å være med og kontrollere arbeidet. Ser man etter en man kan lede eller forventer man selvledelse?