Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Blir profeten tråkket på?

#1

Lille meg sa for siden:

I Stavanger har man nedfelt plater i bakken som har fotavtrykk og navn til flere fredsprisvinnere. På en av disse platene står navnet og fotavtrykkene til fredsprisvinner Muhammad Yunus. Muslimsk Fellesråd mener at platen bør fjernes fra bakken og plasseres i øyehøyde for å unngå at profetens navn tråkkes på.

www.nrk.no/rogaland/muslimsk-rad-reagerer-pa-plate-med-profetens-navn-i-stavanger-1.14630060

For meg framstår dette som noe tullete. Muhammad Yunus er et navn, og ikke selve profeten. Jeg syns dessuten ikke at det er respektløst å fysisk tråkke på verken Muhammad Yunus' navn eller på hans fotavtrykk. Tvert om anser jeg det som en ære å bli tildelt en slik plate.

På en tilsvarende måte syns jeg de såkalte snublesteinene som blant finnes i Oslo, er gode og viktige påminnelser om nazismens faktiske uttrykk. Jeg legger mer merke til disse snublesteinene som ligger der jeg setter føttene min, enn jeg ville gjort om de stod på en vegg.

Men hva tenker dere andre? Støtter dere Muslimsk Fellesråd i denne saken eller har dere andre innspill?


#2

Nenne sa for siden:

Jeg ser bare for meg et (en?) meme som går på FB der det står: «Har DU husket å være krenka i dag?».

Det utspillet bærer preg av agurktid. Den eneste som kan ha lov til å bli snurt/krenka/irritert over å bli «tråkka» på er Yunus og han har og vært med å lage den plata. Så da kan vi konkludere med at det går fint med ham tenker jeg.


#3

Floksa sa for siden:

Jeg tenker at dette er innenfor hva man bør tåle. På linje med griseskilt på barneavdelingen på sykehus.


#4

Filifjonka sa for siden:

Dette er jo en privatperson og ikke noen profet. Dårlig ide å kalle omtrent hvert eneste guttebarn ved det navnet, hvis en er så lettkrenket.


#5

Madicken sa for siden:

Dette er nærmest parodisk på krenkethet, synes jeg.


#6

Shun sa for siden:

Jeg følger tankegangen til en venn som er religionshistoriker; det er sikkert snart valg i en lokal moské eller forening; noe som krevet litt utspill og oppmerksomhet, for dette er å lete opp saker å være krenket av.


#7

Lille meg sa for siden:

Jeg syns dette er et ekstremt uheldig utspill fra Muslimsk Fellesråd, og jeg frykter at dette i alt for stor grad skaper problemer for muslimer.


#8

Milfrid sa for siden:

Hjelpes. Dette blir vare for dumt.


#9

Charlie sa for siden:

Siden plaketten er laget sammen med og godkjent av den som er av-navnet, har ikke andre noe med det. De sier vel bla at man bør snakke med fyren, men han har jo nettopp medvirket. Stjernene i Hollywood er ikke helt likt - dem betaler jo stjernene for selv, om enn etter invitasjon.

Har tenkt som over, at hvis det er en problemstilling, ikke oppkall barn.


#10

Tallulah sa for siden:

Jeg syns ikke dette er en problemstilling, nei.


#11

Inagh sa for siden:

Slikt gjør meg bare oppgitt, lei og trist, for dette vil være med på å forsterke «Oss mot Dem-« polariseringen. Det vil ikke føre noe fornuftig med seg at Muslimsk råd kommer med et slikt utspill.


#12

Chablis sa for siden:

Det tenkte jeg også da jeg leste denne saken.


#13

nokon sa for siden:

Eg skjønner at ein del konservative muslimer opplever det slik, utifrå min kjennskap til islam. Men eg tenker likevel at det er uklokt av Islamsk råd å fronte denne saken.

Navnetradisjonen i islam er sterk, og det er klare anbefalingar til gode navn, som skal vere oppkalling etter historiske forbilete eller avledning frå dei 99 gudsnavna.

Føtter og sko er også av sterk symbolsk betydning. Vasking av føtter før bønn (wudu), å kaste ein sko som den største markøren for avsky og liknande viser dette.

Det er noko med forholdet mellom føtter som yrkene og navnet, som begge er element med sterk symbolsk betydning, som gjer at det blir problematisk for ein del muslimar å svelgje at dette er ein hedersbeteiknelse. Men eg synes Islamsk råd burde forsøkt å avdramatisere den symbolske betydninga og forklare sine eigne at symboler ikkje er dei same over alt. Det ville vore eit klokere fokus.


#14

Tallulah sa for siden:

Dette tror jeg han kan ha rett i:

www.nrk.no/rogaland/stavanger-ordforeren-med-klar-beskjed-til-muslimsk-fellesrad_-fjerner-ikke-omstridt-plate-1.14634465


#15

Nenne sa for siden:

Det var fint å lese, Tally.


#16

Pelle sa for siden:

Men det er jo utrolig kjipt at 1) noen uttaler seg uten mandat og 2) media refererer fra hvem som helst uten å sjekke posisjonen til vedkomne. Jeg kan ikke snakke på vegne av min arbeidsgiver om hva som helst, liksom. Og dette feltet er så himla sårbart.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.