Vi har altså kjøpt oss en enetasjes kjedet enebolig fra 1970 og der må alt pusses opp. Vi skal neppe flytte noe mer enn et par små vegger (og sette på plass den delen av innvendig bærevegg tidl. eier har fjernet), men må muligens dra vannrør for å få brukt rommene til det vi ønsker. Det vil etter hvert komme lenke til plantegning og slikt (håper jeg).
Hva har vi tenkt på:
Gulv, tak og vegger må være i materialer som verken gir hard lyd eller mye støv. Hjelp, hva frabefales og anbefales her?
Kontakte kommunen ad endringer forrige eier har gjort som ikke er godkjent. Håndteres på en strålende måte av Helten, de liker ham godt fra før.
Nytt strømanlegg = bestille elektriker.
Flytte eller trekke videre vann og kloakk = rørlegger.
Bad = firma.
Alle vinduer skiftes, de fleste er fra 1970. SPM: Er trelags verdt den ekstra prisen?
Flytte kjøkken og spisestue til der stua er = liten vedovn med kokemulighet og bakeovn. Vi har sett på denne.
SPM: Noen som har erfaring med å ha løs stekovn/bakeovn som ikke er til innebygging oppå kjøkkenbenk?
SPM om IKEAs kjøkken, stemmer det at de har øket standardhøyden på underdeler til kjøkken?
Okay, her bare tømmer jeg meg tydeligvis. Alle, absolutt alle tips tas i mot med takk.
Skal dere gjøre/administrere alt selv, eller ta det "enkelt" og finne et firma som tar seg av alt innenfor alle faggrupper? Nok å tenke på uansett, og nok av valg og avgjørelser å ta.
Vi har egentlig tenkt å få et firma til å ta det, men det er tidsperspektivet da. Jeg vil helst flytte inn "i morgen" -ea-. Boligen er overtatt og på ingen måte innflytningsklar. Eller tenkeferdig. Jeg skulle gjerne hatt et firma som kunne hjelpe oss å tenke (og planlegge). Vi har forsøkt en gammel byggmester, han har gitt noen tips, Helten kontakter dem. Men han har ikke gjort det ennå!!! I mens går nervene mine av skaftet.
Takk for at du spør, støy er viktig for meg og eneste grunnen til at vi flytter. Så det med støykilder og beliggenhet avklarte vi før vi i det hele tatt gikk på visning, det er flere aktuelle områder vi hadde sett oss ut. Boligen ligger i et område hvor veien er lite trafikkert, fortetning er uaktuelt de nærmeste 15 årene, naboene rolige osv.
Angående vinduer, om trelags er verdt ekstra pris; Se på helheten. Jeg regner med du skal bytte hele vinduet med karm og isolasjon rundt vinduet, da er nok trelags verdt prisen. Skal du bytte bare glass er det nok ikke det da du vil få varmetapet rundt glasset allikevel. U-verdien mellom to og tre-lags er ikke nødvendigvis så stor. Om støy er en faktor så er 3 lags enda bedre på støyskjerming. Jeg vet ikke hva dere skal gjøre med vegger og isolasjon ellers, men det kan være greit å ta med i beregningen.
Hvis dere ikke er veldig kyndige på byggeledelse selv, anbefaler jeg sterkt å sette bort hele oppdraget til en entreprenør. Det kan godt være det bygge- eller VVS- firmaet som skal gjøre størsteparten av jobben. Da slipper dere at forsinkelser hos én håndverker skaper store kjedereaksjoner hos alle de andre, siden det til en hver til er entreprenørens ansvar å koordinere, og den har ansvaret for å rydde opp i alle forsinkelser og problemer som oppstår.
Bruk av entreprenør vil også lette garantien betraktelig, siden du bare trenger forholde deg til entreprenøren, uansett om det er rørlegger, elektriker eller tømrer om har tabbet seg ut. En kamerat brukte to år på å krangle om garantien på varmekablene på badet, som aldri virket. Elektriker hevdet at rørleggeren hadde ødelagt dem. Rørleggeren hevdet at elektriker hadde lagt dem feil. Til slutt måtte hele gulvet tas opp og kablene legges på nytt. Delvis for min venns egen regning.
Jeg anbefaler å bruke et firma som er så solid at du er ganske dikker på at de vil finnes om fem år (så lenge garantien gjelder). Det betyr at du ikke bør bruke de billigste på markedet; solid håndverk er ikke billig. Jeg googlet meg frem til tre byggmestere og fikk tilbud fra alle tre.
Tenk nøye gjennom hva du vil ha gjort og få tilbud på hele jobben i første omgang/før kontraktsinngåelse. Det kommer nesten alltid på uforutsette ting underveis i et større oppdrag, men jo mer du har inkludert i kontrakten, jo billigere. Det er det som skjer før kontrakt du kan forhandle om. Står det ikke i kontrakten, så er det ikke inkludert. Det som kommer til i ettertid er gjerne priset dyrere, da du ikke lenger har forhandlingsmulighet og mange firma tar igjen overskuddet på ekstraoppdrag. Særlig hvis de priste hovedoppdraget lavere enn de egentlig ville.
Be om tilbud fra minst to likeverdige firma og sammenlign alle punkter grundig. Lavest pris betyr ikke alltid billigst. Det kan også bety at mindre oppgaver eller materiell er inkludert i prisen. Husk å sjekke punkt for punkt når du sammenligner tilbud. (Jeg bruker Excel-ark og krysser av for alle punkter: parkett inkludert, fliser inkludert, montering av lyspunkt inkludert, etterisolering av gulv inkludert, skjult el-anlegg inkludert osv.) Be gjerne om oppdatert tilbud, hvis noe mangler.
Hele vinduene skal byttes, så da går vi for trelags. Vi gjør ikke noe med veggene utvendig (foreløpig) og vet ikke helt hva vi gjør innvendig, annet enn på badene.
Takk for et flott innlegg Teofelia, her er det gode tips, noe har vi tenkt på selv også. Og vi er ikke kyndige på byggeledelse og vil uansett helst slippe å bruke tid på det selv.
Byggeledelse: Helten holder på å få tak i en slik etter anbefaling fra et par pensjonerte sådanne vi kjenner. Altså de anbefaler metoden, de vil ikke være det selv.
Solid/lengelevende firma: Vi har et i tankene, det var her for 40 år siden og er fortsatt like bra. De driver mest med rør og bad, og jeg har en gang hørt om en delvis dårlig jobb fra dem.
Pris er ikke en issue egentlig, kvalitet deriomot...
Ting i og utenfor kontrakt, det skal vi prøve å huske på.
Tilbud fra flere, det skal jeg minne Helten om, men tror han allerede har snakket om det.
Vi står midt oppe i totalrenovering selv, men vi setter lite bort.
Jeg ville ha trelags vinduer, men mannen fikk beskjed av de han bestilte vinduer av at de ville lagt penger i noe annet og gått for tolags. Det ble trelags likevel, jeg gidder ikke angre på det senere. Hvis ikke dere skal isolere ordentlig i tak og alle vegger så har ikke trelags noen hensikt, etterisolerer dere alt så ville jeg valgt trelags.
IKEA sine benkeskap er blitt høyere ja.
Vi går for gips i tak og på vegger. Aner ikke hva slags gulv vi skal ha, men tipper det blir parkett.
Hvis du først skal bytte vinder og gjøre støyredusere tiltak kan det være det samme som enøk tiltak, gjør dere nok oppgraderinger kan dere få ENØK støtte. Tror dere må opp tre karakterer. Jeg vil anbefale energianalyse, hos oss videreformidler kommunenen firma som er godkjente. Greit å få lagt penger og innsats der det gir mest uttelling.
Følger tråden. Vi driver med det samme nå på et hus fra 1961. Sinnsykt mye jobb, men vi har gått for 2-lags vinduer og etterisolering og nye varmekilder og nytt tak. Fått en energirådgiver som er godkjent fra Enova til å lage rapport vi følger, så får vi igjen 125.000 fra Enova etterpå pluss 25% av prisen på ventilasjon.
Vi har nå fått avtale med et firma som kan være ansvarlig og som selv har sett på huset tidligere. ENØK-greier var kjekt å få tips om Lavender, takk. Siden vi skal få gjort "alt" kan det hende vi etterisolerer, men lyd er også viktig trøtt.
Når man skifter vinduer har jeg inntrykk av at bordkledning over og under vinduet ofte må fjernes. Hos oss, som har mange vinduer, så var det derfor like greit å skifte hele veggen når man først var i gang, og etterisolere og legge vindsperre samtidig.
Det var ikke tilfelle da jeg bodde i nykjøpt, gammelt hus. Kun det ene rommet der vi endret på vindusstørrelse. Skiftet bare kledning på den ene (kort)veggen som var mest værutsatt (på tredve år gammelt hus).
Vi har byttet vinduer i to av husets tre etasjer, og det har ikke vært nødvendig å fjerne kledning noen steder. Man ser knapt at det har vært gjort inngrep, kun litt maling som har flasset av i kantene, og det er bare å male over.
Angående 2-lags kontra 3-lags. Vi har valgt 3-lags på fastkarmvindu og 2-lags på resten. Det som er viktig å huske på dersom dere skal ha begge deler er at det kan bli fargeforskjell i vinduene, og at man derfor bør ha like mange lag glass på vinduene som står på samme vegg. Når vi etterhvert skal bytte storvinduene i stua vår, blir det kun 3-lags på grunn av dette.
Vi skal ha møte med byggeleder neste uke, men de kan ikke starte noe praktisk før 1. oktober. Ukene fram til da må vi bruke fornuftig. Det vi har tenkt på er i hvert fall dette:
Plantegning på kjøkken, siden vi vil flytte det til et annet rom. Det holder jeg tak i og er nesten i mål.
Gulv: Hvordan er laminat, parkett, gulvbord og "settinnnoeher" i forhold til hverandre? Momenter er støy og varme, jeg går gjerne barbeint og vil slippe å fryse tærne blå.
Firmaet anbefaler å rive innervegger for å avdekke ev fuktskader. Det tror vi er lurt. Da får vi også bedre isolering, skjult elektrisk anlegg og noe mindre rom. Jeg tar med vindsperretipset her.
Og da tar vi med at om nødvendig må bordkledning over og under vinduer skiftes. (Utvendig panel er faktisk ganske bra!)
Levere søknad på endringen vedr. carporten. Vi vet at andre har gjort tilsvarende endring, så vi kan vise til dem.
ENØK-støtte, finne ut om det er relevant i fht det vi gjør. ENØK-rådgiver skal spilles inn til byggeleder før kontrakt skrives.
Liste opp ting vi minst vil ha i kontrakt og hva som er lurt å ha med der.
Spennende! Vi er i sluttfasen av et renovering/oppussingsprosjekt selv. Vi har valgt å bruke vinyl-laminat på gulvet. Det er mye mer slitesterkt en parkett, samtidig som det oppleves mykere og varmere enn vanlig laminat (som kan være ganske hardt og kaldt). Vi kommer også til å legge elektrisk varme i deler av gulvet for mer komfort. Vinyl-laminat er også støyreduserende.
Bare for å nyansere litt, 3-lags er ikke nødvendigvis bedre enn 2-lags på støy. Det kommer helt an på.
Det er beboere som har byttet fra støyisolerende 2-lagsvinduer til enøk-vinduer med 3-lag og blitt negativt overrasket over økningen i støy.
Da kommer det kanskje an på typen som velges? Nå er ikke støy et problem i området vi flytter til, men det kan bli kaldt på vinteren. Takk for informasjonen.
Vi (les: Helten) har nå snakket med byggesakskontoret, så vi vet at det må en ny reguleringsplan til før det soverommet tidligere eier har bygget inn i halve garasjen (mellom enhetene) kan bli lovlig. Med våre posisjoner i lokalpolitikken osv. kommer vi til å tilbakeføre garasjen. Bare så det er sagt, vi ante at det var slik, det er uansett området vi vil bo i.
Er det noe vi kan klage til selger på? Og få refundert, for mindre boareal en påstått? Hen tok ingen forbehold om at romløsningene og endringene ikke var lovlige. I hvert fall ikke som jeg har klart å se av prospektet.
Hvis dere skal bygge huset så tett at dere får ENØK-støtte, ville jeg vurdert mekanisk ventilasjon.
Husk og at hvis dere selv skal sanere gamle materialer, f.eks vinduer fra 1970-tallet, kan det hende det er spesialavfall som er dyrt å kvitte seg med (det vil forsåvidt sikkert koste ekstra også når entreprenør skal fjerne det, men de gjør muligens en miljøanalyse før de gir pris så det ikke kommer ubehagelige overraskelser - vet ikke hvor strengt/nøye dette er på privatboliger). Asbest ble forbudt i 1985 så i hus eldre enn det kan det være asbest.
Asbest er helt gratis og bli kvitt hos oss. Det må bare leveres på egne paller og plastsekker utenpå som en får gratis utlevert på fyllplassen. Og en må bruke ordentlig heldekkende verneutstyr og maske når en fjerner det. Mye fritt av sånn i gamle hus gitt. Vi hadde takplater på vaskerommet og en bølgete utevegg ved inngangspartiet. Og en innebygget blomsterkasse.
Det om lovlighet av rom osv er noe megler pleier å si noe om i dokumentene, ifht om det er omsøkt, om det foreligger ferdigattest osv. De pleier også å skrive noe om at de har lagt til grunn den faktiske bruken av boligen. Kjøper har undersøkelsesplikt også, så dersom det er antydet noe om at det ikke går fram av tegninger eller noe i den duren, svekker det et erstatningskrav.
Ifht valg av gulv, spørs det hvordan gulvet skal brukes. Man kan legge veldig tynne gulvvarmematter, så det kan man gjerne få til uansett. Spørs også hva slags trafikk det skal være i de ulike rommene. Myke gulv er også mer utsatt for skade enn harde gulv. Tregulv er gullstandard, etter min mening. Da er jo de ulike treslagene ulikt bestandige, eik er feks hardt og mer bestandig, men er dyrere. Vinyl er enkelt å vedlikeholde. Det kan man få med fiberbakside så det blir mykt å gå på, men det blir veldig fort merker, også. BTDT.
Laminat er enkelt å legge, men viktig å velge god kvalitet. Min byggmester sier han ikke gidder legge noe med mindre enn 15 års garanti. Laminat er litt so-so ifht vannsøl. Det flyter jo med i prinsippet mellomrom mellom platene, og i feks yttergang må man være litt forsiktig med smeltevann osv som blir liggende på gulvet. Som vanlig er det ofte god sammenheng mellom pris og kvalitet.
Ved tvil - spør håndverkeren hva hen ville valgt hjemme hos seg selv. Har aldri blitt skuffet av rådene jeg får da.
Jeg stikker inn i tråden og anbefaler linoleum, som vanlig. Naturprodukt, deilig å gå på, finnes som klikk-fliser eller belegg til å lime. Dyrt, men verdt det, etter min mening.
Ulovlig soverom: Forbeholdet er tatt, men utover det kommer dårlig fram av prospektet at dette er søknadspliktig. Helten og jeg får diskutere om vi gjør noe med saken.
Gulv: Vanskelig sak, jeg tror vi satser på erfaringen vår, hva jeg liker å gå på.
En av de potensielle byggelederne mener vi har ganske sterke kort på hånden overfor selger. MEN: Helten har bedt om forhåndssamtale med byggesakskontoret for å få godkjent en ordning flere av de andre boenhetene har tegnet inn fra start. Det at den løsningen er godkjent andre steder og ligger inne i den offesielle planen tror vi kan gjøre at den rare løsningen som er her "bare" må justeres noe. Hurra! Kanskje.
Regn med at det blir 10-25 % dyrere enn dere tror.
Bruk maler. Det er en av de billigste håndverkertjenestene og det er SÅ deilig å få noen til å sparkle, pusse, tapetsere og male.
Velg farger, lamper og fliser tidlig i prosessen. Uti prosessen er du sliten og lei av å ha tatt en million beslutninger, og ender med hvitt overalt.
Husk at lyset og hvilken vei huset ligger påvirker hvordan fargene blir hjemme hos deg. Huset vårt er nord-vest-vendt og alle farger blir kaldere og mer blå hos oss. det medfører at hvis vi vil ha den fargen vi ser i butikken, må den brekkes en den mot gult, for å se fin ut hjemme. Mal store prøvefelt. Alle fargene hjemme hos oss er i samme tone og passer sammen, selv om det er terracotta, grønn, blå, osv, siden de er i samme tone. Det gjør at huset henger fint sammen.
Gulv: Vi har gått for korkgulv med linoleum på soverom, gang og kjøkken/spisestue. Det er mykt å gå på. tåler ekstremt mye, ser pent ut og demper trinnlyd og støy. Vaskes med svakt zalo-vann.
I stuen har vi enstavs eikeparkett i samme farge som korkgulvet og på vaskerom og vinterhage har vi fliser.
Du får aldri nok lagring. Tenk inn lagring overalt. Vi har feks en sittebenk i spisestuen som er bygget oppå Ikea-skuffer.
Og ikke minst, søt tar gjerne litt lenger tid enn du tror også. Og mye egeninnsats er mulig hvis en vil. Vi gjør det, men da må vi bare finne gode mellomløsninger mens vi holder på, for må ha litt fri innimellom.
Jeg klarer ikke gjette hva du mener med "søt" i den settingen eller hva du egentlig prøver å si.
Ad egeninnsats så har vi vært gjennom totalrenovering av en pluss en halv bolig allerede, vi vet hva det vil si og vi vil ikke gjøre noe mer enn finishen selv. Ikke denne gangen. Vi har heldigvis god tid før kjøper av gammelhuset vil overta. Puh.
Kanskje «hvor langt er et tau»-spørsmål, men hvor lang tid tar det å totalrenovere et hus? Vi må i tilfelle bo på hotell/leie leilighet og må addere det til budsjettet.
Der vi bor nå brukte vi drøye to år på totalrenoveringen og vi bodde der underveis. Først bodde vi i første etasje uten å ha gjort noe annet enn å flytte inn. Imens bygget Helten (og Mellomste) ferdig andre etasjen, rammeverket hadde stått der siden 1956. Han hadde ulønnet permisjon en dag i uken for å gjøre den jobben (Yngste var under ti og i Staten kan/kunne man få permisjon i fm så unge barn). Det andre året flyttet alle opp og så ble første etasje renovert. Det elektiske og badene satte vi bort.
Støtter Harriet på at det er fornuftig og vel anvendte penger å bruke maler fremfor å male selv. Malere gjør det mer grundig og det blir rett og slett mye penere. Raskere går det også.
Vi har totalrenovert et hus, i oktober er det 1 år siden vi kjøpte. Vi håper å flytte i oktober/november i år.
arkitekt på befaring, gjennomgått flere utkast og justert.
Finn en entreprenør som står som ansvarshavende.
(3. Møte med kommunen, forhåndskonferanse, det er dyrt å sende byggesøknader feil. Søknader til kommunen tar tid.) Her har dere kontroll skjønner jeg.
Jeg har laget meg en inspo bok, hvert rom i hele boligen har fått 2 sider hver. Hvert rom er målsatt og "møblert", lyssatt og farger m.m er ført inn.
Vi har satt bort alt, graving, bygging, vvs, elektro, eneste vi har rivd store deler av huset selv. Men det er mye å ta stilling til underveis i prosessen, jeg tror jeg I snitt snakker med en av håndverkerne annen hver dag, små ting som må justeres, endres. Vi har super dialog med dem alle, så det er ikke noe "stress", men det er mye man skal ta stilling til hele tiden.
Vi har spart mye på å ta søppelhåndteringen selv, vi er nøyere med sortering og rydding. Vi fikk noen overraskelser med de første containerene, fjerning av søppel er utrolig dyrt om man ikke er nøye med sortering. Vi bor 5 min unna nyhuset, så mannen tusler litt hver dag, jeg tusler hjemme og får orden på alt vi skal flytte, kaste, sortere, organisere.
Jeg har brukt tommestokken mye for å få eksakte mål, en ting er hva arkitekt tegner, noe helt annet er hva man faktisk får kjøpt på standard mål, som f.eks garderobeskap. Vi flyttet 2 vegger 5 cm for å få plass til 3 hele skap, istedenfor 2 skap og masse ubrukelig "luft".
Man får forresten solgt det utroligste på finn.no. Vi har skiftet bærekonsteuksjon og fjernet ståldragere, de dragerene ble vi kvitt på et knips og fikk godt betalt. Samme med tredragerene over de gamle vinduene, mange henvendelser og vi slapp å kaste.
Ang graver, innhent priser og sjekk om det er boligutbyggelse som trenger fyllmasse i nærheten. Vi sparte 150.000 på å få levert de rene massene til en byggeplass, fremfor å kjøre det til det lokale avfallsdeponiet.
Det er lang leveringstid på ytterdør, vinduer og trapp. (8-12 uker)
Vel, jeg vet ikke om jeg er helt enig. Det kommer veldig an på firmaet/maleren. Vi hadde noen til å sparkle og male her og det ble så grusomt at en 5-åring hadde klart det bedre. Vi nektet selvfølgelig å betale og fikk inn et nytt firma. De var flinkere, men måtte klage på de og. Mye penger for mye irritasjon for å si det sånn.
Når det er sagt så vil mannen min ha inn folk til å sparkle hele huset innvendig, men malingen tar vi selv.
Vi brukte 6 mnd på totalrenovering, ombygging og utbygging. Vi bodde oppi det og flyttet rundt i huset. Det var helt jævlig mens det sto på, men vi sparte en del penger på det og ikke minst har barna fått noen gode røverhistorier å fortelle om 6 mnd med skjevstekt pizza i hybelkomfyr og soving på flatseng på et kott.
Og ikke minst presenning som sengeteppe, som var det første man la på når man sto opp. Både for vann når det regnet en periode, og for støv når vi rev taker. Eller når vi våknet av ei regnskur på natta uten at vi hadde lagt over presenning når vi hadde åpent tak fordi det ikke var meldt noe og det var knallvær. Og vi vurderte å henge opp hengekøyer mellom de nye takstolene før vi fikk tak for å sove under friluft. Men så ble det så sent på natt før vi kunne få lagt oss og vi var så slitne at ingen gadd å henge dem opp. Ikke hadde vi gulv i 2. etasje heller sånn at en måtte jo sikret seg for å gå på bjelkelaget. :knegg: Men jeg drømte om å sove i hengekøye mellom takstolene akkurat som det hadde blitt en tretopphytte. :humre:
Ikke minst jobben med å rive ei hel murpipe fra tak til gulv. Koster bare 25.000,- mer for kliss ny stålpipe som tar mye mindre plass, enn å skjøte på og renovere den gamle pipa 2 meter. Rivejobben hadde vært dyr å latt andre ta, så den tok vi selv. En kamerat som satte traktorhengeren sin på utsiden og vi sendte stein ned i et kloakkrør vi lånte og satte opp mellom hengere og 2. etasje. Trenger ikke trening når en renoverer hus. :knegg:
Når jeg leser enkelte innlegg er jeg glad vi ikke bor i galskapen, nok å bo med esker i kjelleren og en stappfull garasje. Her selges ingenting før jeg har en ren seng, dusj og kjøkken i nytt hus! Det var betingelsen når vi kjøpte.
Jeg er også veldig glad for at vi ikke bor i huset vi renoverer, jeg hadde blitt gal. Det var strengt tatt ikke noe alternativ da alt ble revet ned til reisverket. :knegg:
Beklager, det burde jeg forstått av meg selv. Fikk lyst til å klaskepanne nå.
At alt tar lenger tid enn man tror, eller vil at det skal ta, vet jeg egentlig fra før, men jeg vil ikke at det skal være sånn...
Ikke noe arbeid på tomten, ingen ytre forandringer, annet enn vindusskift i denne omgang, men noen vannrør må legges anderledes og et må trekkes noe lenger. Ingen vegger skal flyttes, men all bekledning skal rives, og alt det elektriske må trekkes på nytt inni veggene før de lukkes. Gulv må kles på nytt, et par steder muligens oppå eksisterende gulv.
Vi skal være ferdig med alle valg av materialer, baderomsinteriør, farger osv FØR arbeidet starter opp første uka i oktober. Når kan vi regne med at det meste er gjort? Mars? Juni?
Tja, jeg skal i alle fall ikke male noe som helst. Helten vil gjerne sparkle og male selv og når jeg ser den jobben han har gjort tidligere (forrige bolig, nåværende bolig, hytta, hos Broder'n osv.) så skal ikke jeg protestere. Ombestemmer han seg protesterer jeg ikke på det heller.
Det har vi gjort også, bare at vi brukte to år! Og vi (mest Helten) gjorde alt unntatt det elektriske og badene selv. Fytte grisen. Men det ble noen gode historier. Okay, ikke helt det samme siden vi faktisk hadde en ferdig, men trang, første etasje å bo mens andre etasjen ble bygd ferdig. Første etasjen ble ombygd og renovert etter at andre var ferdig. Da grilla vi mye siden kjøkkenet var ute av drift.
Vårt tidsskjema ser slik ut:
Vi har skiftet alt elektrisk, vannrør, ytterkledning, etterisolert, inn-og utvendig tak, flyttet og revet vegger innvendig og isolert disse, bruksendret integrert garasje, planert og gravd opp 1/2 tomten, skiftet og flyttet samtlige vinduer, skiftet alle gulv inne, hele 1 etg er støpt på nytt. Alt har vært åpnet, mer enn vi tenkte, men vi fikk oss noen overraskelser når enkelte deler ble åpnet. Deler av grunnmur valgte vi å rive pga fuktskader, der vi ikke kunne rive ble det gravd opp for lufting. På 80 tallet var det mye dårlige materialvalg.
Vi fikk go 16. mai, de er ferdige i oktober, i juli skjedde ingenting. P.t. så ser det ut til at vi er i rute.
Jeg syntes det skjedde ekstremt lite synlig de første 2 mnd, nå raser det avgårde, nå ser jeg at det skjer noe "hver" dag, jeg er der ca 2 ganger pr uke. Bare fra onsdag til fredag var alle tak og vegger i 2 etg platekledd igjen.
Vi har 3 våtrom og 2 kjøkken (de tar litt ekstra tid)
Så fort elektriker og rørlegger er ferdige så kan de kle igjen og da går det fort.
Det har gått 2-3 snekkere der de første ukene, siste uken har de vært 5, nå til uken blir de 6-8, så da raser det avgårde.
Vi skal legge brostein, støttemur og asfalt selv, det kan hende vi må vente med det til våren. Pt har vi grus. Der stiller kompisgjengen til mannen opp.
En ting til..
Vi har hatt ekstremt god dialog med våre håndverkere og jeg opplever de som utrolig fleksible, nå gjør de ferdig rom for rom, slik at jeg kan male og "forsegle", så kan jeg begynne å flytte pappesker. Det siste som kommer er dører og innvendig trapp. Så vi jobber parallellt med hverandre.
Fløyel: Så dere/firma bruker omtrent fem måneder på noe som virker som en tilsvarende eller større jobb enn hva som skal gjøres hos oss? Da kan vi kanskje forvente hel eller delvis innflytting i mars. Setter vi kjøper av gammelboligen sin overtagelsesdato til 1. april så har vi muligens noe å gå på.
Gulv: Flere her har nevnt linoleum og kork med linoleum og noe annet som kan være bra. Bittelitt mykt og veldig lettstelt osv. Badevegger/-gulv: Alternativer til fliser er også nevnt.
Kan noen hjelpe meg med lenker til noen norske leverandører til dette? Jeg prøvde selv, men hodet sa "PLING".
Det blir strengt tatt 4,5 måned med aktivitet. Noen dager mer aktive enn andre. Vi brukte lengre tid med arkitekter og kommune. Men når vi fikk go! var 98% av prosjektet planlagt med materialer, så da var det bare å trykke på enter knappen og bestille alt vi trengte.
Vi signerte kontrakten i går. Kjøpers overtagelse av gammelhuset avtales med to måneders varsel så lenge det er før 2021. Da antar jeg at vi unngår å havne i krise.
Vi skal også ha noen nye hvitevarer: koketopp, stekovn og kanskje en stekovn/dampovn til. Denne tråd snakker om dampovn og også om stekovn kombinert med mikro. Jeg har aldri hatt mikro. Finnes det virkelig en kombiovn til mikro/bak/stek?
Der er vanskelig å skrive beskrivelse til byggmesteren som skal renovere nyhuset. Og få tid midt oppi valgkampen til å se på det sammen siden Helten er opptatt med den. Bare å få sett på materialer er kinkig nok, for ikke å snakke om alt som skal med i en slik bestilling.
Har du noen ide om rommet blir mindre av den jobben? Altså mindre enn opprinnelige innermål. Det har litt å si for hvordan jeg kan tegne kjøkkenet, dvs. valg av hvilke moduler som kan stå hvor. (Vi skal også skifte alt elektrisk og en del vannrør, samt forlenge noen vannrør, men det blir i krypkjelleren.)
Vi har gammelt hus med bare 10cm isolasjon i veggene opprinnelig. Vi har valgt å etterisolere 5cm utvendig og 5cm innvendig, dvs. at vi lekter ut 5cm på hver side, så innerrommet blir da litt mindre siden alle vegger blir lektet ut på innsiden med 5cm, etterisolert og veggplater utenpå der igjen. Men du kan jo velge å ta alt utvendig om det går i forhold til muren på huset og tetting i underkant der.
Noen rom, har med hensikt, blitt mindre, andre større.
Vi har ett lite gjesterom og et lite kontor, men større soverom.
Stue, kjøkken og spisestue er åpnet opp.
Byggefirmaet vi egentlig hadde bestemt oss for bakker ut og vi trenger noen til finpuss på planlegging og materialvalg og noen til å gjøre jobben. Det dreier seg altså om totalrenovering: Utskifting av vinduer inkl. karmer, alt av dører og vegger og gulv, rehabilitering av to bad, flytting av kjøkken, å ta deler av det som nå er oppholdsrom og gjøre om til den garasjen som planbestemmelsene sier at SKAl være der. Nei, vi får ikke dispensasjon, det har vi undersøkt grundig.
Nå er det plutselig liv med to byggmestre som driver og spør i forhold til beskrivelsen vi har laget. Vi har fått et spørsmål om sponplater contra gips på vegger. Vi har sponplater i noen rom her og jeg er fornøyd med det. Jeg liker at det er litt struktur i veggene. Gipsplater sprekker sjeldnere opp, men jeg synes de blir så lett skadet og er noe hæssel å henge opp ting i osv.
Hva er ditt argument for og mot de to materialene?
Jeg liker best vegger jeg kan skru og spikre og henge ting på, uten å tenke på om det er en stender bakom. Er det snakk om helt nye vegger? Jeg har vært med på å legge gipsplater utenpå gamle vegger/veggplater, og da var det ikke problem å henge opp noe, bare huske lange nok skruer og stifter.
Noen sier at gips er mer lyddempende, hvis det betyr noe.
Den viktigste grunnen til å velge gipsplater er brannsikkerhet. Mulig det finnes nyere plater med brannhemmende maling som er like gode som Brann-skiller. Den store ulempen er det med å henge opp tunge ting. Bør settes opp spikerslag på baderoms og kjøkkenskap feks. Kanskje også om dere vil henge tv på veggen. Ellers er det få ting som ikke kan henges. En bør legge på hjørnelister på gipsplatene så blir de ikke skadet.
Tipper byggmesteren ber dere vurdere sponplater fordi de er billigere i innkjøp og mindre arbeidskrevende.
Gips er brannhemmende og lyddempende. Det trumfer lettere opphenging av bilder for mitt vedkommende. Vi la gips utenpå de gamle platene og kan henge bildene rett på uten bruk avspesialspiker. Det kan man kanskje ikke gjøre med bare gips, men jeg ville nok valgt det uansett.
Takk for svarene her. Alle veggene må nok rives til reisverket, så da tror jeg et alternativ er sponplater innerst og gisp utenpå det. Fordelene med gips er brannhemming og bedre lyddemping, forsto jeg dere rett da?
Vi har gått for walls2paint plater i hele huset. Fant på tilbud på Monter for et par uker siden, og de lurte på om vi faktisk skulle ha så mange. :knegg: Dette er sponplater som er klare til å males når de er satt sammen, og ikke så tynne som vanlige sponplater, og i innerveggens så har vi jo 10cm isolasjon i tillegg. Glatte vegger. Skal du ha spon + gips så bør du sjekke kostnaden hvis det spiller noen rolle. Og skal du bare ha vanlige sponplater så må du ta med kostnaden for Sparkling og tapet utenpå igjen også før maling. Gips må jo også sparkles etterpå før maling.
Vi hadde veldig lyst på Walls2Paint, men ble frarådet dette av både håndverker og produsent. Vi har et gammelt hus med mye skjeve vegger, disse platene "krever" mye av underlaget. Vi gikk derfor for gips, men har satt inn ekstra stendere der vi anser det som nødvendig. Mange av ytterveggene lot vi sponplatene stå og kledde de med ny fin gips.
Nå skal det være sagt at vi retter alle vegger og lekter ut hele veggen med nye lekter og etterisolerer, så underlaget hos oss på wall2paint platene blir som i et nytt hus egentlig. Så det kan sikkert være greit å vurdere fordeler og ulemper om en skal sette det opp i et gammelt hus. Men platene er bare geniale.
Huset vi skal rehabilitere er fra 1970. Alle fagfolk jeg kjenner sier gips så da blir det nok det. Positivt at to vil legge inn "bud", men den ene antyder timepris i steden for totalpris. Det føles i hvert fall skummelt.
I begynnelsen av desember fikk vi landet firma til rehabiliteringen, det ble den med fastpris og tydelig beskrivelse av hva som kommer på timepris. De starter i uke fire og antar 16 ukers arbeid. Påske og andre ferier kommer i tillegg. Da kan vi regne med innflytning i løpet av juni tenker jeg.
Nå gjenstår noen valg:
Komfyr(er)/mikro (takk til denne tråden), de konkrete valgene tas på lørdag tror jeg.
Fliser til badene. Dette er supervanskelig, jeg synes alt på markedet har elementer av betonggrått i fargene og jeg vil helst ha noe glattere og klarere blå, ev grønt, i tillegg til hvitt. Hjelp?
Benkeplate til kjøkken, vi har sort med spetter i dag, 70 cm arbeidsdybde, og elsker det. Det jeg har sett hittil er i veldig harde materialer og det er dumt mtp lyd.
Koketopp, induksjon, soner, 80 eller 90 cm bred, sort selvsagt. Gaah, det er så mye å velge i.
Beklageligvis kan vi ikke ta avfallshåndteringen selv, siden vi er opptatt den tiden det meste rives, filler'n. Men hey, det begynner å skje noe. Og vi har (fortsatt) god tid til å rydde og pakke og selge/gi bort alt vi får til overs fra her vi bor nå. Det gjelder bare å ikke innbilde oss at vi har all verdens med tid.
Vi har også 70 cm dybde på benkeplate og det er gull. Har hvit laminat, og er veldig fornøyd. Ingen misfarginger etter fire år, ei heller hakk eller riper. Hadde sort stein før, men er faktisk mer fornøyd med hvit laminat.
Har 80 cm koketopp, og det er mer enn ok for vårt bruk. 1/3 er soner som kan deles inn i to plater eller en hel sone, og 3 plater til utenom det. Sjeldent alt er i bruk.
Om du ikke finner fliser i ønsket farge, er det et alternativ å male badet? Vi har malt vinylen dus grønn på det ene badet vårt istedet for å flislegge det. Vinylen var fin og hel, bare stygg farge.
Hva med sånne baderomsplater, de finnes i ensfarget uten noe flisemønster eller betonglook: fibo.no/bygg-bad/colour/
En fordel at de er veggplate og membran i ett, mye kjappere enn å legge fliser der du først må ha vegg/gipsplate, legge membran, vente på tørking, legge fliser og fuge til slutt.
Mulig bedre utvalg og mulig for å bestille de flisene du vil ha hvis du finner forhandler av flis som ikke er kjedebutikk. På Østlandet har vi Fagflis, litt dyrere, men rørleggeren hadde avtale om 40% avslag som vi fikk. Søker du porcellenato flis får du gjennomfarget flis i sterkt materiale og ofte ensfarget. Men jeg ville også vurdert malte flater i tillegg til.
Okay, da er de i gang med riving inni. Det avslørte trepanel i taket og ny runde med wtf gjør vi med spotter og tak og isolasjon. Men noe skjer!!!
Kjøkken trodde jeg at jeg hadde i boks, men så begynte jeg å tenke (må visst slutt med det) og nå lurer jeg på om man kan få spesiallaget en stålvask (oppvaskkum og utslagsvask e.l.) og hvilke typer firmaer som gjør sånt.
Noen som vet?
Noen som har tips på området Oslo og øst/sydøst for Oslo?
Og disse NEF-stekovnene hvor døren sklir inn under av seg selv når du åpner den, er de så gode som de virker? Og er resten av stekovnene gode nok?
Flatt tak fra 1970, dårlig helling både inne og ute, lite lufting i taket og noen luftekanaler som faktisk er blokkert. Grmph. Det betyr søknad til kommunen om å endre takkonstruksjonen noe, for byggmester nekter, selvfølgelig, å utbedre med samme dårlige konstruksjon. Det "flotte" er at området var unntatt på et mystisk vis fra vanlige byggeforskrifter. Jeg husker ikke helt hva det er, men en unntaksbestemmelse kommunen kunne bruke på spesielle områder, sist gang regelverket ble kraftig endret. Eller noe sånt. Det tuller kraftig med framdriften. :gaah:
Det er kjedelig når det skjer uforutsette ting, mem ikke bare bare med gammelt hus.
Vi har rivd ut absolutt all innmat i 1. Etasje nå inkl. Kjøkken og bad. Bor i den nye 2. Etasje og har kombi bad/kjøkken midlertidig på det som skal bli vaskerom/bad i kjelleren. Nå skal snekkeren rette alle gulv og legge gulvplater i hele 1. Etasje når vi er på ferie i 14 dager. Og de skal rive trapp og bytte ut en bærevegg. Og reisverk til terrasdebådenedeog opoe foran stua. Så starter vi på ny giv selv igjen når vi kommer hjem fra ferie.
Å bo på byggeplassen er utfordrende for å si det mildt, jeg misunner deg ikke den situasjonen Elisabeth. Vi var der da vi delvis pusset opp og delvis ferdigbygde huset vi nå bor i i 2004-2006. Her er vi så heldige at vi kan bo i gammel bolig ut dette året, og jeg har i tillegg alliert meg med en venninne, slik at drar det lenger ut enn det kan vi bo i deres store kjellerleilighet.
Vi var ikke helt uforberedt på takproblemet, Fatter'n var taktekker og hadde mye å si om flate tak fra 60- og 70-tallet. Noe fikke jeg med meg og noe minnet Broder'n meg på, men uansett, drit kjedelig.
Det gjelder spesielle regler for området og det er en rekke med eneboliger i rekke som skal ha nogenlunde lik fasade. Hele det tidligere borettslagsområdet har disse spesielle reglene. Fasaden vil bli endret, fordi taket er for flatt til at kondens og fuktighet renner vekk inne mellom innertaket og yttertaket, i tillegg til at noen av lufteslusene i takkonstruksjonen er for tette og noen stoppes av andre deler av konstruksjonen. Derfor må taket skrås noe mer enn i dag ++, flate tak er heldigvis ikke 100 % flate.
Vi har hatt forhåndskonferanse med kommunen, dvs. Helten hadde det i januar en gang, og fikk noen råd og veiledning. Digitalt for det området har ikke kommunen mer enn det vi har gitt dem, byggesaksarkivet er under digitalisering nå (og dermed i Danmark). Vi trenger en ansvarlig søker og har det på plass. Og vi er, etter flere befaringer, enige om hva som må gjøres.
Det er bare det at prosessen forsinkes. Jeg vil ut herfra. Jeg vil ha sommerferien min der. Jaja, det får jeg vel med hagearbeid i hvert fall, det er jo en helt ny hage som skal etableres, siden det som var/er der var ugress og unyttige prydplanter. Utenom et par mishandlede plommetrær, det skal bli spennende å se hvordan de kommer seg nå i år. Påskeferien er i hvert fall fullbooket med den.
Diverse greier med fasadeendringen, koronaen, ferier, behandlingstid osv. så har det vært stillstand lenge. Arbeidene starter opp igjen på mandag. Før man kan fortsette med arbeidene inne må taket av og et nytt tak bygges. Dette er et slags mareritt kan man si. Vi har neppe hus ferdig før uti februar/mars og har det nåværende vi må ut av seinest 15. januar. I det minste har vi blitt kjent med flere naboer vi ikke kjente fra før og er fornøyd med nabolaget.
Dette har du sikkert funnet ut allerede, men for andre lesere som skulle bruke tråden: avfall. Det blir SINNSVAKE mengder. Så planlegg for «enormt mye» og gang med fem eller noe. Og tenk på hva som er mest økonomisk og praktisk med tanke på håndtering.
Jeg har ikke sjekket, men mener du skrev om avfallshåndtering ganske tidlig i tråden. Så det er på plass. Sortering er et krav i kontrakten, men nei vi håndterer det ikke selv.
Ikke overrasket at ting tar lenger tid enn du tror. Det gjør det her også. Og når vi hadde leid inn maler til å ta takene så ble han syk og fikk en tidligere kollega til å ta det. Jobben begynte å sprekke opp allerede etter 2 uker. Han skylder på ogg og vi mener det er dårlig jobb. Mann fra malingsprodusenten kom å sjekket og skar opp et par steder i taket for å se. Konklusjon dårlig jobb med sparkling. Taket må tas på nytt vi får ikke montert kjøkken ferdig. Vi får montert noe helt til nannen har tommelen innom saga når har kuttet en foring og må operere og må være 1 uke på sykehuset. Gud vet når vi blir ferdig. :dåne: Maleren som egentlig skulle male her fra starten av har fått ferdig rundt nedsenket tak så elektriker kan montere ledlys. De var visstnok satt i bestilling og kommer først neste uke. Og sånn fortsetter det vel også. :gal:
En som holder på med verktøy både på jobb og hjemme hender tar noen snarveier ja og sikring gjør jo bare jobben vanskelig vet du. :dåne: Får håpe han har lært. Han hadde en stygg skade på jobben for et par år siden samme hånda. Og uka før var vi på legevakta med spiker i fingeren hans. Får håpe det er bra nå.
Nå er firmaet godt i gang igjen, men pga av alle forsinkelsene og helt nytt tak, inkl selve konstruksjonen, så er tidsskjemaet ryki med veldig god margin. I praksis bygges det 85 % splitter nytt hus til oss. Vi blir husløse medio januar og har innflytningsklar bolig til påske sånn omtrent. I mellomtiden rydder, kaster, gir bort, selger og pakker vi så godt vi kan.