Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelp, vi skal totalrenovere nykjøptbolig: Hva må vi tenke på?

#1

Strå sa for siden:

Vi har altså kjøpt oss en enetasjes kjedet enebolig fra 1970 og der må alt pusses opp. Vi skal neppe flytte noe mer enn et par små vegger (og sette på plass den delen av innvendig bærevegg tidl. eier har fjernet), men må muligens dra vannrør for å få brukt rommene til det vi ønsker. Det vil etter hvert komme lenke til plantegning og slikt (håper jeg).

Hva har vi tenkt på:

 • Gulv, tak og vegger må være i materialer som verken gir hard lyd eller mye støv. Hjelp, hva frabefales og anbefales her?
 • Kontakte kommunen ad endringer forrige eier har gjort som ikke er godkjent. Håndteres på en strålende måte av Helten, de liker ham godt fra før.
 • Nytt strømanlegg = bestille elektriker.
 • Flytte eller trekke videre vann og kloakk = rørlegger.
 • Bad = firma.
 • Alle vinduer skiftes, de fleste er fra 1970. SPM: Er trelags verdt den ekstra prisen?
 • Flytte kjøkken og spisestue til der stua er = liten vedovn med kokemulighet og bakeovn. Vi har sett på denne.
 • SPM: Noen som har erfaring med å ha løs stekovn/bakeovn som ikke er til innebygging oppå kjøkkenbenk?
 • SPM om IKEAs kjøkken, stemmer det at de har øket standardhøyden på underdeler til kjøkken?

Okay, her bare tømmer jeg meg tydeligvis. Alle, absolutt alle tips tas i mot med takk.


#2

Ine sa for siden:

Lite å bidra med, men følger.


#3

-ea- sa for siden:

Skal dere gjøre/administrere alt selv, eller ta det "enkelt" og finne et firma som tar seg av alt innenfor alle faggrupper? Nok å tenke på uansett, og nok av valg og avgjørelser å ta.


#4

Strå sa for siden:

Vi har egentlig tenkt å få et firma til å ta det, men det er tidsperspektivet da. Jeg vil helst flytte inn "i morgen" -ea-. Boligen er overtatt og på ingen måte innflytningsklar. Eller tenkeferdig. Jeg skulle gjerne hatt et firma som kunne hjelpe oss å tenke (og planlegge). Vi har forsøkt en gammel byggmester, han har gitt noen tips, Helten kontakter dem. Men han har ikke gjort det ennå!!! I mens går nervene mine av skaftet.


#5

annemede sa for siden:

Hvordan ligger boligen i forhold til støykilder?
Har tidligere eier fått utført støytiltak for eks?


#6

Strå sa for siden:

Takk for at du spør, støy er viktig for meg og eneste grunnen til at vi flytter. Så det med støykilder og beliggenhet avklarte vi før vi i det hele tatt gikk på visning, det er flere aktuelle områder vi hadde sett oss ut. Boligen ligger i et område hvor veien er lite trafikkert, fortetning er uaktuelt de nærmeste 15 årene, naboene rolige osv.


#7

Serena sa for siden:

Angående vinduer, om trelags er verdt ekstra pris; Se på helheten. Jeg regner med du skal bytte hele vinduet med karm og isolasjon rundt vinduet, da er nok trelags verdt prisen. Skal du bytte bare glass er det nok ikke det da du vil få varmetapet rundt glasset allikevel. U-verdien mellom to og tre-lags er ikke nødvendigvis så stor. Om støy er en faktor så er 3 lags enda bedre på støyskjerming. Jeg vet ikke hva dere skal gjøre med vegger og isolasjon ellers, men det kan være greit å ta med i beregningen.


#8

Teofelia sa for siden:

Hvis dere ikke er veldig kyndige på byggeledelse selv, anbefaler jeg sterkt å sette bort hele oppdraget til en entreprenør. Det kan godt være det bygge- eller VVS- firmaet som skal gjøre størsteparten av jobben. Da slipper dere at forsinkelser hos én håndverker skaper store kjedereaksjoner hos alle de andre, siden det til en hver til er entreprenørens ansvar å koordinere, og den har ansvaret for å rydde opp i alle forsinkelser og problemer som oppstår.

Bruk av entreprenør vil også lette garantien betraktelig, siden du bare trenger forholde deg til entreprenøren, uansett om det er rørlegger, elektriker eller tømrer om har tabbet seg ut. En kamerat brukte to år på å krangle om garantien på varmekablene på badet, som aldri virket. Elektriker hevdet at rørleggeren hadde ødelagt dem. Rørleggeren hevdet at elektriker hadde lagt dem feil. Til slutt måtte hele gulvet tas opp og kablene legges på nytt. Delvis for min venns egen regning.

Jeg anbefaler å bruke et firma som er så solid at du er ganske dikker på at de vil finnes om fem år (så lenge garantien gjelder). Det betyr at du ikke bør bruke de billigste på markedet; solid håndverk er ikke billig. Jeg googlet meg frem til tre byggmestere og fikk tilbud fra alle tre.

Tenk nøye gjennom hva du vil ha gjort og få tilbud på hele jobben i første omgang/før kontraktsinngåelse. Det kommer nesten alltid på uforutsette ting underveis i et større oppdrag, men jo mer du har inkludert i kontrakten, jo billigere. Det er det som skjer før kontrakt du kan forhandle om. Står det ikke i kontrakten, så er det ikke inkludert. Det som kommer til i ettertid er gjerne priset dyrere, da du ikke lenger har forhandlingsmulighet og mange firma tar igjen overskuddet på ekstraoppdrag. Særlig hvis de priste hovedoppdraget lavere enn de egentlig ville.

Be om tilbud fra minst to likeverdige firma og sammenlign alle punkter grundig. Lavest pris betyr ikke alltid billigst. Det kan også bety at mindre oppgaver eller materiell er inkludert i prisen. Husk å sjekke punkt for punkt når du sammenligner tilbud. (Jeg bruker Excel-ark og krysser av for alle punkter: parkett inkludert, fliser inkludert, montering av lyspunkt inkludert, etterisolering av gulv inkludert, skjult el-anlegg inkludert osv.) Be gjerne om oppdatert tilbud, hvis noe mangler.

Riktig lykke til.


#9

Strå sa for siden:

Hele vinduene skal byttes, så da går vi for trelags. Vi gjør ikke noe med veggene utvendig (foreløpig) og vet ikke helt hva vi gjør innvendig, annet enn på badene.


#10

Strå sa for siden:

Takk for et flott innlegg Teofelia, her er det gode tips, noe har vi tenkt på selv også. Og vi er ikke kyndige på byggeledelse og vil uansett helst slippe å bruke tid på det selv.

 • Byggeledelse: Helten holder på å få tak i en slik etter anbefaling fra et par pensjonerte sådanne vi kjenner. Altså de anbefaler metoden, de vil ikke være det selv.
 • Solid/lengelevende firma: Vi har et i tankene, det var her for 40 år siden og er fortsatt like bra. De driver mest med rør og bad, og jeg har en gang hørt om en delvis dårlig jobb fra dem.
 • Pris er ikke en issue egentlig, kvalitet deriomot...
 • Ting i og utenfor kontrakt, det skal vi prøve å huske på.
 • Tilbud fra flere, det skal jeg minne Helten om, men tror han allerede har snakket om det.

#11

trøtt sa for siden:

Vi står midt oppe i totalrenovering selv, men vi setter lite bort.

Jeg ville ha trelags vinduer, men mannen fikk beskjed av de han bestilte vinduer av at de ville lagt penger i noe annet og gått for tolags. Det ble trelags likevel, jeg gidder ikke angre på det senere. Hvis ikke dere skal isolere ordentlig i tak og alle vegger så har ikke trelags noen hensikt, etterisolerer dere alt så ville jeg valgt trelags.

IKEA sine benkeskap er blitt høyere ja.

Vi går for gips i tak og på vegger. Aner ikke hva slags gulv vi skal ha, men tipper det blir parkett.


#12

Lavender sa for siden:

Hvis du først skal bytte vinder og gjøre støyredusere tiltak kan det være det samme som enøk tiltak, gjør dere nok oppgraderinger kan dere få ENØK støtte. Tror dere må opp tre karakterer. Jeg vil anbefale energianalyse, hos oss videreformidler kommunenen firma som er godkjente. Greit å få lagt penger og innsats der det gir mest uttelling.


#13

Elisabet sa for siden:

Følger tråden. Vi driver med det samme nå på et hus fra 1961. Sinnsykt mye jobb, men vi har gått for 2-lags vinduer og etterisolering og nye varmekilder og nytt tak. Fått en energirådgiver som er godkjent fra Enova til å lage rapport vi følger, så får vi igjen 125.000 fra Enova etterpå pluss 25% av prisen på ventilasjon.


#14

Strå sa for siden:

Vi har nå fått avtale med et firma som kan være ansvarlig og som selv har sett på huset tidligere. ENØK-greier var kjekt å få tips om Lavender, takk. Siden vi skal få gjort "alt" kan det hende vi etterisolerer, men lyd er også viktig trøtt.


#15

Galathea sa for siden:

Når man skifter vinduer har jeg inntrykk av at bordkledning over og under vinduet ofte må fjernes. Hos oss, som har mange vinduer, så var det derfor like greit å skifte hele veggen når man først var i gang, og etterisolere og legge vindsperre samtidig.


#16

-ea- sa for siden:

Det var ikke tilfelle da jeg bodde i nykjøpt, gammelt hus. Kun det ene rommet der vi endret på vindusstørrelse. Skiftet bare kledning på den ene (kort)veggen som var mest værutsatt (på tredve år gammelt hus).


#17

Geitrams sa for siden:

Vi har byttet vinduer i to av husets tre etasjer, og det har ikke vært nødvendig å fjerne kledning noen steder. Man ser knapt at det har vært gjort inngrep, kun litt maling som har flasset av i kantene, og det er bare å male over.

Angående 2-lags kontra 3-lags. Vi har valgt 3-lags på fastkarmvindu og 2-lags på resten. Det som er viktig å huske på dersom dere skal ha begge deler er at det kan bli fargeforskjell i vinduene, og at man derfor bør ha like mange lag glass på vinduene som står på samme vegg. Når vi etterhvert skal bytte storvinduene i stua vår, blir det kun 3-lags på grunn av dette.


#18

Strå sa for siden:

Vi skal ha møte med byggeleder neste uke, men de kan ikke starte noe praktisk før 1. oktober. Ukene fram til da må vi bruke fornuftig. Det vi har tenkt på er i hvert fall dette:

 • Plantegning på kjøkken, siden vi vil flytte det til et annet rom. Det holder jeg tak i og er nesten i mål.
 • Gulv: Hvordan er laminat, parkett, gulvbord og "settinnnoeher" i forhold til hverandre? Momenter er støy og varme, jeg går gjerne barbeint og vil slippe å fryse tærne blå.
 • Firmaet anbefaler å rive innervegger for å avdekke ev fuktskader. Det tror vi er lurt. Da får vi også bedre isolering, skjult elektrisk anlegg og noe mindre rom. Jeg tar med vindsperretipset her.
 • Og da tar vi med at om nødvendig må bordkledning over og under vinduer skiftes. (Utvendig panel er faktisk ganske bra!)
 • Levere søknad på endringen vedr. carporten. Vi vet at andre har gjort tilsvarende endring, så vi kan vise til dem.
 • ENØK-støtte, finne ut om det er relevant i fht det vi gjør. ENØK-rådgiver skal spilles inn til byggeleder før kontrakt skrives.
 • Liste opp ting vi minst vil ha i kontrakt og hva som er lurt å ha med der.

#19

Frk_Fryd sa for siden:

Spennende! Vi er i sluttfasen av et renovering/oppussingsprosjekt selv. Vi har valgt å bruke vinyl-laminat på gulvet. Det er mye mer slitesterkt en parkett, samtidig som det oppleves mykere og varmere enn vanlig laminat (som kan være ganske hardt og kaldt). Vi kommer også til å legge elektrisk varme i deler av gulvet for mer komfort. Vinyl-laminat er også støyreduserende.


#20

annemede sa for siden:

Bare for å nyansere litt, 3-lags er ikke nødvendigvis bedre enn 2-lags på støy. Det kommer helt an på.
Det er beboere som har byttet fra støyisolerende 2-lagsvinduer til enøk-vinduer med 3-lag og blitt negativt overrasket over økningen i støy.


#21

Strå sa for siden:

Vi (les jeg) har også tenkt på elektrisk varme i gulvene i oppholdsrommene. Den støyreduserende biten er flott å få tips om. Takk.


#22

Strå sa for siden:

Da kommer det kanskje an på typen som velges? Nå er ikke støy et problem i området vi flytter til, men det kan bli kaldt på vinteren. Takk for informasjonen.


#23

Strå sa for siden:

Vi (les: Helten) har nå snakket med byggesakskontoret, så vi vet at det må en ny reguleringsplan til før det soverommet tidligere eier har bygget inn i halve garasjen (mellom enhetene) kan bli lovlig. Med våre posisjoner i lokalpolitikken osv. kommer vi til å tilbakeføre garasjen. Bare så det er sagt, vi ante at det var slik, det er uansett området vi vil bo i.

Er det noe vi kan klage til selger på? Og få refundert, for mindre boareal en påstått? Hen tok ingen forbehold om at romløsningene og endringene ikke var lovlige. I hvert fall ikke som jeg har klart å se av prospektet.


#24

Noba sa for siden:

Hvis dere skal bygge huset så tett at dere får ENØK-støtte, ville jeg vurdert mekanisk ventilasjon.

Husk og at hvis dere selv skal sanere gamle materialer, f.eks vinduer fra 1970-tallet, kan det hende det er spesialavfall som er dyrt å kvitte seg med (det vil forsåvidt sikkert koste ekstra også når entreprenør skal fjerne det, men de gjør muligens en miljøanalyse før de gir pris så det ikke kommer ubehagelige overraskelser - vet ikke hvor strengt/nøye dette er på privatboliger). Asbest ble forbudt i 1985 så i hus eldre enn det kan det være asbest.


#25

Elisabet sa for siden:

Asbest er helt gratis og bli kvitt hos oss. Det må bare leveres på egne paller og plastsekker utenpå som en får gratis utlevert på fyllplassen. Og en må bruke ordentlig heldekkende verneutstyr og maske når en fjerner det. Mye fritt av sånn i gamle hus gitt. Vi hadde takplater på vaskerommet og en bølgete utevegg ved inngangspartiet. Og en innebygget blomsterkasse.


#26

Charlie sa for siden:

Det om lovlighet av rom osv er noe megler pleier å si noe om i dokumentene, ifht om det er omsøkt, om det foreligger ferdigattest osv. De pleier også å skrive noe om at de har lagt til grunn den faktiske bruken av boligen. Kjøper har undersøkelsesplikt også, så dersom det er antydet noe om at det ikke går fram av tegninger eller noe i den duren, svekker det et erstatningskrav.

Ifht valg av gulv, spørs det hvordan gulvet skal brukes. Man kan legge veldig tynne gulvvarmematter, så det kan man gjerne få til uansett. Spørs også hva slags trafikk det skal være i de ulike rommene. Myke gulv er også mer utsatt for skade enn harde gulv. Tregulv er gullstandard, etter min mening. Da er jo de ulike treslagene ulikt bestandige, eik er feks hardt og mer bestandig, men er dyrere. Vinyl er enkelt å vedlikeholde. Det kan man få med fiberbakside så det blir mykt å gå på, men det blir veldig fort merker, også. BTDT.

Laminat er enkelt å legge, men viktig å velge god kvalitet. Min byggmester sier han ikke gidder legge noe med mindre enn 15 års garanti. Laminat er litt so-so ifht vannsøl. Det flyter jo med i prinsippet mellomrom mellom platene, og i feks yttergang må man være litt forsiktig med smeltevann osv som blir liggende på gulvet. Som vanlig er det ofte god sammenheng mellom pris og kvalitet.

Ved tvil - spør håndverkeren hva hen ville valgt hjemme hos seg selv. Har aldri blitt skuffet av rådene jeg får da.


#27

-ea- sa for siden:

Jeg stikker inn i tråden og anbefaler linoleum, som vanlig. Naturprodukt, deilig å gå på, finnes som klikk-fliser eller belegg til å lime. Dyrt, men verdt det, etter min mening.


#28

Strå sa for siden:

Ulovlig soverom: Forbeholdet er tatt, men utover det kommer dårlig fram av prospektet at dette er søknadspliktig. Helten og jeg får diskutere om vi gjør noe med saken.

Gulv: Vanskelig sak, jeg tror vi satser på erfaringen vår, hva jeg liker å gå på.


#29

Strå sa for siden:

En av de potensielle byggelederne mener vi har ganske sterke kort på hånden overfor selger. MEN: Helten har bedt om forhåndssamtale med byggesakskontoret for å få godkjent en ordning flere av de andre boenhetene har tegnet inn fra start. Det at den løsningen er godkjent andre steder og ligger inne i den offesielle planen tror vi kan gjøre at den rare løsningen som er her "bare" må justeres noe. Hurra! Kanskje.


#30

Harriet Vane sa for siden:

Tips fra meg som har totalrenovert:

B

 • ruk totalentreprenør.
 • Regn med at det blir 10-25 % dyrere enn dere tror.
 • Bruk maler. Det er en av de billigste håndverkertjenestene og det er SÅ deilig å få noen til å sparkle, pusse, tapetsere og male.
 • Velg farger, lamper og fliser tidlig i prosessen. Uti prosessen er du sliten og lei av å ha tatt en million beslutninger, og ender med hvitt overalt.
 • Husk at lyset og hvilken vei huset ligger påvirker hvordan fargene blir hjemme hos deg. Huset vårt er nord-vest-vendt og alle farger blir kaldere og mer blå hos oss. det medfører at hvis vi vil ha den fargen vi ser i butikken, må den brekkes en den mot gult, for å se fin ut hjemme. Mal store prøvefelt. Alle fargene hjemme hos oss er i samme tone og passer sammen, selv om det er terracotta, grønn, blå, osv, siden de er i samme tone. Det gjør at huset henger fint sammen.
 • Gulv: Vi har gått for korkgulv med linoleum på soverom, gang og kjøkken/spisestue. Det er mykt å gå på. tåler ekstremt mye, ser pent ut og demper trinnlyd og støy. Vaskes med svakt zalo-vann.
 • I stuen har vi enstavs eikeparkett i samme farge som korkgulvet og på vaskerom og vinterhage har vi fliser.
 • Du får aldri nok lagring. Tenk inn lagring overalt. Vi har feks en sittebenk i spisestuen som er bygget oppå Ikea-skuffer.

#31

Strå sa for siden:

Se feit skrift.


#32

Elisabet sa for siden:

Og ikke minst, søt tar gjerne litt lenger tid enn du tror også. Og mye egeninnsats er mulig hvis en vil. Vi gjør det, men da må vi bare finne gode mellomløsninger mens vi holder på, for må ha litt fri innimellom.


#33

Strå sa for siden:

Jeg klarer ikke gjette hva du mener med "søt" i den settingen eller hva du egentlig prøver å si.

Ad egeninnsats så har vi vært gjennom totalrenovering av en pluss en halv bolig allerede, vi vet hva det vil si og vi vil ikke gjøre noe mer enn finishen selv. Ikke denne gangen. Vi har heldigvis god tid før kjøper av gammelhuset vil overta. Puh.


#34

Hyacinth sa for siden:

Kanskje «hvor langt er et tau»-spørsmål, men hvor lang tid tar det å totalrenovere et hus? Vi må i tilfelle bo på hotell/leie leilighet og må addere det til budsjettet.


#35

Strå sa for siden:

Der vi bor nå brukte vi drøye to år på totalrenoveringen og vi bodde der underveis. Først bodde vi i første etasje uten å ha gjort noe annet enn å flytte inn. Imens bygget Helten (og Mellomste) ferdig andre etasjen, rammeverket hadde stått der siden 1956. Han hadde ulønnet permisjon en dag i uken for å gjøre den jobben (Yngste var under ti og i Staten kan/kunne man få permisjon i fm så unge barn). Det andre året flyttet alle opp og så ble første etasje renovert. Det elektiske og badene satte vi bort.


#36

Hyacinth sa for siden:

Ja, vi kan ikke bo på hotell to år. :knegg:

Vi skal i tilfelle ikke gjøre noe selv.


#37

Elisabet sa for siden:

Det jeg mente er at ALT tar lenger tid enn man tror. :knegg: Ikke søt. :humre:


#38

millact sa for siden:

Støtter Harriet på at det er fornuftig og vel anvendte penger å bruke maler fremfor å male selv. Malere gjør det mer grundig og det blir rett og slett mye penere. Raskere går det også.


#39

Fløyel sa for siden:

Vi har totalrenovert et hus, i oktober er det 1 år siden vi kjøpte. Vi håper å flytte i oktober/november i år.

 1. arkitekt på befaring, gjennomgått flere utkast og justert.

 2. Finn en entreprenør som står som ansvarshavende.

(3. Møte med kommunen, forhåndskonferanse, det er dyrt å sende byggesøknader feil. Søknader til kommunen tar tid.) Her har dere kontroll skjønner jeg.

 1. Jeg har laget meg en inspo bok, hvert rom i hele boligen har fått 2 sider hver. Hvert rom er målsatt og "møblert", lyssatt og farger m.m er ført inn.

Vi har satt bort alt, graving, bygging, vvs, elektro, eneste vi har rivd store deler av huset selv. Men det er mye å ta stilling til underveis i prosessen, jeg tror jeg I snitt snakker med en av håndverkerne annen hver dag, små ting som må justeres, endres. Vi har super dialog med dem alle, så det er ikke noe "stress", men det er mye man skal ta stilling til hele tiden.

Vi har spart mye på å ta søppelhåndteringen selv, vi er nøyere med sortering og rydding. Vi fikk noen overraskelser med de første containerene, fjerning av søppel er utrolig dyrt om man ikke er nøye med sortering. Vi bor 5 min unna nyhuset, så mannen tusler litt hver dag, jeg tusler hjemme og får orden på alt vi skal flytte, kaste, sortere, organisere.

Jeg har brukt tommestokken mye for å få eksakte mål, en ting er hva arkitekt tegner, noe helt annet er hva man faktisk får kjøpt på standard mål, som f.eks garderobeskap. Vi flyttet 2 vegger 5 cm for å få plass til 3 hele skap, istedenfor 2 skap og masse ubrukelig "luft".

Man får forresten solgt det utroligste på finn.no. Vi har skiftet bærekonsteuksjon og fjernet ståldragere, de dragerene ble vi kvitt på et knips og fikk godt betalt. Samme med tredragerene over de gamle vinduene, mange henvendelser og vi slapp å kaste.

Ang graver, innhent priser og sjekk om det er boligutbyggelse som trenger fyllmasse i nærheten. Vi sparte 150.000 på å få levert de rene massene til en byggeplass, fremfor å kjøre det til det lokale avfallsdeponiet.

Det er lang leveringstid på ytterdør, vinduer og trapp. (8-12 uker)


#40

trøtt sa for siden:

Vel, jeg vet ikke om jeg er helt enig. Det kommer veldig an på firmaet/maleren. Vi hadde noen til å sparkle og male her og det ble så grusomt at en 5-åring hadde klart det bedre. Vi nektet selvfølgelig å betale og fikk inn et nytt firma. De var flinkere, men måtte klage på de og. Mye penger for mye irritasjon for å si det sånn.

Når det er sagt så vil mannen min ha inn folk til å sparkle hele huset innvendig, men malingen tar vi selv.


#41

Fløyel sa for siden:

Ja, det også, de skal sparkle og male tak og lister. Veggene maler vi selv.


#42

Harriet Vane sa for siden:

Vi brukte 6 mnd på totalrenovering, ombygging og utbygging. Vi bodde oppi det og flyttet rundt i huset. Det var helt jævlig mens det sto på, men vi sparte en del penger på det og ikke minst har barna fått noen gode røverhistorier å fortelle om 6 mnd med skjevstekt pizza i hybelkomfyr og soving på flatseng på et kott.


#43

Elisabet sa for siden:

Og ikke minst presenning som sengeteppe, som var det første man la på når man sto opp. Både for vann når det regnet en periode, og for støv når vi rev taker. Eller når vi våknet av ei regnskur på natta uten at vi hadde lagt over presenning når vi hadde åpent tak fordi det ikke var meldt noe og det var knallvær. Og vi vurderte å henge opp hengekøyer mellom de nye takstolene før vi fikk tak for å sove under friluft. Men så ble det så sent på natt før vi kunne få lagt oss og vi var så slitne at ingen gadd å henge dem opp. Ikke hadde vi gulv i 2. etasje heller sånn at en måtte jo sikret seg for å gå på bjelkelaget. :knegg: Men jeg drømte om å sove i hengekøye mellom takstolene akkurat som det hadde blitt en tretopphytte. :humre:

Ikke minst jobben med å rive ei hel murpipe fra tak til gulv. Koster bare 25.000,- mer for kliss ny stålpipe som tar mye mindre plass, enn å skjøte på og renovere den gamle pipa 2 meter. Rivejobben hadde vært dyr å latt andre ta, så den tok vi selv. En kamerat som satte traktorhengeren sin på utsiden og vi sendte stein ned i et kloakkrør vi lånte og satte opp mellom hengere og 2. etasje. Trenger ikke trening når en renoverer hus. :knegg:


#44

Fløyel sa for siden:

Når jeg leser enkelte innlegg er jeg glad vi ikke bor i galskapen, nok å bo med esker i kjelleren og en stappfull garasje. Her selges ingenting før jeg har en ren seng, dusj og kjøkken i nytt hus! Det var betingelsen når vi kjøpte.


#45

trøtt sa for siden:

Jeg er også veldig glad for at vi ikke bor i huset vi renoverer, jeg hadde blitt gal. Det var strengt tatt ikke noe alternativ da alt ble revet ned til reisverket. :knegg:


#46

Strå sa for siden:

Beklager, det burde jeg forstått av meg selv. Fikk lyst til å klaskepanne nå.

At alt tar lenger tid enn man tror, eller vil at det skal ta, vet jeg egentlig fra før, men jeg vil ikke at det skal være sånn...

Ikke noe arbeid på tomten, ingen ytre forandringer, annet enn vindusskift i denne omgang, men noen vannrør må legges anderledes og et må trekkes noe lenger. Ingen vegger skal flyttes, men all bekledning skal rives, og alt det elektriske må trekkes på nytt inni veggene før de lukkes. Gulv må kles på nytt, et par steder muligens oppå eksisterende gulv.

Vi skal være ferdig med alle valg av materialer, baderomsinteriør, farger osv FØR arbeidet starter opp første uka i oktober. Når kan vi regne med at det meste er gjort? Mars? Juni?


#47

Strå sa for siden:

Tja, jeg skal i alle fall ikke male noe som helst. Helten vil gjerne sparkle og male selv og når jeg ser den jobben han har gjort tidligere (forrige bolig, nåværende bolig, hytta, hos Broder'n osv.) så skal ikke jeg protestere. Ombestemmer han seg protesterer jeg ikke på det heller.


#48

Strå sa for siden:

Det har vi gjort også, bare at vi brukte to år! Og vi (mest Helten) gjorde alt unntatt det elektriske og badene selv. Fytte grisen. Men det ble noen gode historier. Okay, ikke helt det samme siden vi faktisk hadde en ferdig, men trang, første etasje å bo mens andre etasjen ble bygd ferdig. Første etasjen ble ombygd og renovert etter at andre var ferdig. Da grilla vi mye siden kjøkkenet var ute av drift.


#49

Fløyel sa for siden:

Vårt tidsskjema ser slik ut:
Vi har skiftet alt elektrisk, vannrør, ytterkledning, etterisolert, inn-og utvendig tak, flyttet og revet vegger innvendig og isolert disse, bruksendret integrert garasje, planert og gravd opp 1/2 tomten, skiftet og flyttet samtlige vinduer, skiftet alle gulv inne, hele 1 etg er støpt på nytt. Alt har vært åpnet, mer enn vi tenkte, men vi fikk oss noen overraskelser når enkelte deler ble åpnet. Deler av grunnmur valgte vi å rive pga fuktskader, der vi ikke kunne rive ble det gravd opp for lufting. På 80 tallet var det mye dårlige materialvalg.

Vi fikk go 16. mai, de er ferdige i oktober, i juli skjedde ingenting. P.t. så ser det ut til at vi er i rute.

Jeg syntes det skjedde ekstremt lite synlig de første 2 mnd, nå raser det avgårde, nå ser jeg at det skjer noe "hver" dag, jeg er der ca 2 ganger pr uke. Bare fra onsdag til fredag var alle tak og vegger i 2 etg platekledd igjen.
Vi har 3 våtrom og 2 kjøkken (de tar litt ekstra tid)

Så fort elektriker og rørlegger er ferdige så kan de kle igjen og da går det fort.

Det har gått 2-3 snekkere der de første ukene, siste uken har de vært 5, nå til uken blir de 6-8, så da raser det avgårde.

Vi skal legge brostein, støttemur og asfalt selv, det kan hende vi må vente med det til våren. Pt har vi grus. Der stiller kompisgjengen til mannen opp.

En ting til..
Vi har hatt ekstremt god dialog med våre håndverkere og jeg opplever de som utrolig fleksible, nå gjør de ferdig rom for rom, slik at jeg kan male og "forsegle", så kan jeg begynne å flytte pappesker. Det siste som kommer er dører og innvendig trapp. Så vi jobber parallellt med hverandre.


#50

Strå sa for siden:

Fløyel: Så dere/firma bruker omtrent fem måneder på noe som virker som en tilsvarende eller større jobb enn hva som skal gjøres hos oss? Da kan vi kanskje forvente hel eller delvis innflytting i mars. Setter vi kjøper av gammelboligen sin overtagelsesdato til 1. april så har vi muligens noe å gå på.


#51

Strå sa for siden:

Gulv: Flere her har nevnt linoleum og kork med linoleum og noe annet som kan være bra. Bittelitt mykt og veldig lettstelt osv.
Badevegger/-gulv: Alternativer til fliser er også nevnt.

Kan noen hjelpe meg med lenker til noen norske leverandører til dette? Jeg prøvde selv, men hodet sa "PLING".


#52

-ea- sa for siden:

Linoleum heter Marmoleum klikk, finnes som kvadrater eller "planker", og legges på samme måte som parkett og laminat. Det er kork i underlaget her, som noen nevnte i et innlegg.
www.forbo.com/flooring/no-no/produkter/konsumentprodukter/marmoleum-click/bsvp2y#panel_104
Finnes vel hos alle gode fargehandlere, tenker jeg.

Fibo veggplater på badet:
fibo.no/bygg-bad/

Samme platene leveres også som Kitchen Boards, til å ha over benken i stedet for fliser:
fibo.no/nytt-kjokken-pa-en-ettermiddag/kitchen-board/


#53

Fløyel sa for siden:

Det blir strengt tatt 4,5 måned med aktivitet. Noen dager mer aktive enn andre. Vi brukte lengre tid med arkitekter og kommune. Men når vi fikk go! var 98% av prosjektet planlagt med materialer, så da var det bare å trykke på enter knappen og bestille alt vi trengte.#55

Strå sa for siden:

Vi signerte kontrakten i går. Kjøpers overtagelse av gammelhuset avtales med to måneders varsel så lenge det er før 2021. Da antar jeg at vi unngår å havne i krise.#57

Strå sa for siden:

Vi skal også ha noen nye hvitevarer: koketopp, stekovn og kanskje en stekovn/dampovn til. Denne tråd snakker om dampovn og også om stekovn kombinert med mikro. Jeg har aldri hatt mikro. Finnes det virkelig en kombiovn til mikro/bak/stek?


#58

Strå sa for siden:

Der er vanskelig å skrive beskrivelse til byggmesteren som skal renovere nyhuset. Og få tid midt oppi valgkampen til å se på det sammen siden Helten er opptatt med den. Bare å få sett på materialer er kinkig nok, for ikke å snakke om alt som skal med i en slik bestilling.


#59

Strå sa for siden:

Har du noen ide om rommet blir mindre av den jobben? Altså mindre enn opprinnelige innermål. Det har litt å si for hvordan jeg kan tegne kjøkkenet, dvs. valg av hvilke moduler som kan stå hvor. (Vi skal også skifte alt elektrisk og en del vannrør, samt forlenge noen vannrør, men det blir i krypkjelleren.)


#60

Elisabet sa for siden:

Vi har gammelt hus med bare 10cm isolasjon i veggene opprinnelig. Vi har valgt å etterisolere 5cm utvendig og 5cm innvendig, dvs. at vi lekter ut 5cm på hver side, så innerrommet blir da litt mindre siden alle vegger blir lektet ut på innsiden med 5cm, etterisolert og veggplater utenpå der igjen. Men du kan jo velge å ta alt utvendig om det går i forhold til muren på huset og tetting i underkant der.


#61

Strå sa for siden:

Tusen takk for grundig svar. Alt vil skje på innsiden her, da tar jeg det med i beregningen.


#62

Fløyel sa for siden:

Noen rom, har med hensikt, blitt mindre, andre større.
Vi har ett lite gjesterom og et lite kontor, men større soverom.
Stue, kjøkken og spisestue er åpnet opp.


#63

Strå sa for siden:

Byggefirmaet vi egentlig hadde bestemt oss for bakker ut og vi trenger noen til finpuss på planlegging og materialvalg og noen til å gjøre jobben. Det dreier seg altså om totalrenovering: Utskifting av vinduer inkl. karmer, alt av dører og vegger og gulv, rehabilitering av to bad, flytting av kjøkken, å ta deler av det som nå er oppholdsrom og gjøre om til den garasjen som planbestemmelsene sier at SKAl være der. Nei, vi får ikke dispensasjon, det har vi undersøkt grundig.

Har noen tips til oss?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.