Jeg har tenkt at jeg i stedet for å fokusere på slanking heller skal prøve å fokusere på å endre litt på kostholdet og få et sunnere kosthold. Jeg syns matprepping ser interessant ut, for da kan jeg muligens få bukt med at jeg tar lettvinte løsninger og spiser søtt i stedet for skikkelig mat. Tenker også at jeg da kanskje i større grad kan forhindre kasting av mat. Ser ikke for meg å lage alt for en uke på en dag, kanskje mer å lage mat 2-3 dager i uken og også ha vanlige middager noen av dagene der restene kan bli lagt i måltidsbokser for lunsj/middag neste dag.
Så er det noen som har erfaring? Hva lager dere? Funker det greit? Det meste jeg finner er amerikanske sider og selv om mye er gode oppskrifter, så vil jeg jo måtte tenke norske råvarer og tilgjengelighet.
Tasty har ganske mye oppskrifter og tips til dette vet jeg. Ser jo veldig kjekt ut da. Nå er vi en familie på fire, så det er ikke så enkelt.
Men de gangene jeg får til å planlegge skikkelig, så sklir hverdagene veldig mye bedre. :jupp: Det handler om å planlegge meny og innkjøp i størst grad. Mest fonøyd er jeg de gangene jeg har ork til å preppe kvelden før. Så de som er hjemme tidligere enn meg bare kan slenge ting i ovnen også er middagen klar til jeg kommer hjem. Da snakker vi helst om enkle middager, eller «alt i en form» greier.
Og veldig ofte tar jeg med rester på jobb. Dersom de ikke trenger oppvarming. Det har jeg ikke tilgang til på jobb.
Jeg gjør det i perioder. Eksempel kan være å lage chiapudding for flere dager, og ta på topping samme dag som den spises. Skjære opp frukt og grønt for to dager og fordele i beholdere i kjøleskapet til snacks (syns det holder med to dager på det ift holdbarhet. Lage omelett i ovnen og dele i fire. Alltid steke/koke egg til en porsjon til.
Middager av typen gryte, former og supper lager jeg alltid flere porsjoner av, og fryser ned. Ovnsbakte grønnsaker kan lages i stor porsjon, og være tilbehør dagen etter, salatingrediens eller moses til en suppe. Jeh tar ofte en kyllingfilet ekstra når vi har det, så jeg kan dele opp og ha i mindre bokser i fryseren til salater ol.
Ellers lager jeg alltid mest mulig av middagen klar på forhånd, ofte kvelden før.
Middagsrester blir lunsj til enten eldste eller meg selv, hvis det ikke er nok til en full middag til hele familien dagen etter.
Ingvild Måkestad Bovim har gitt ut en bok som heter Matprepp. Jeg har lånt den på biblioteket. Den hadde noen gode tips, men var ikke helt revolusjonerende.
Jeg gjør det i perioder. Gryteretter, frikassé og supper er det jo enkelt å lage store porsjoner av.
Men jeg foretrekker egentlig å lage meny for hele uken med fokus på mat som er rask å lage. Da kan man handle inn alt som trengs, og det blir enkelt å følge planen.
Jeg har reservert den på biblioteket, men må vente til den blir levert inn.
Jeg tenker ikke nødvendigvis å legge alt fint i porsjoner, men mer at jeg lager mat som enkelt kan spises når jeg trenger mat. Og også mat som barna enkelt kan forsyne seg av.
Jeg får legge meg en plan, rydde kjøleskapet, gå på butikken og så prøve meg frem. Teste litt nye oppskrifter og se hva vi liker.
Akkurat dette med holdbarhet er jo viktig. Jeg tenker noen ganger jeg har sett slike meal prep videoer på youtube at maten jo ikke kan være spesielt god de siste dagene dersom man lager mat for en hel uke. Og kjenner jeg meg selv rett, så kommer dette kun til å funke dersom maten frister meg.
Vi gjør det, men i hovedsak bare for å spise til lunsj. Det er nok mest fordi mannen liker å lage middag hver dag. Vi liker varmmat til lunsj og lager store porsjoner med mat som vi kan ta med og varme på jobb. I dag har jeg laget masse vårruller og mannen laget masse lasagne og blomkålsuppe. Vi fryser med i bokser som passer til lunsj.
Vet ikke om vi akkurat er helt «der», men vi lager som regel rikelig til middag, og putter middagsrestene i ferdige porsjoner i bokser (plastbokser fra kina-takeway). Det er veldig enkelt med mat i farta, kvelds/ lunsj/niste, og når det fordeles i porsjoner er det med bra med grønt og tilbehør i porsjonen, i motsetning til når kidsa forsyner seg selv, og dynger på med kjøtt og saus eller hvahardu. Når det bare er mer mat til middag, oppleves det ikke som mer jobb.
Lager også random porsjoner med feks brokkolisalat (lager uten bacon, men med majones, majonesen kan sikkert erstattes eller droppes) som bare er å snackse på. Når man går og fyser på noe, er det viktig at det er litt smak i maten.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.