Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mummistoff - Hvor fort kan jeg lære å sy noe helt enkelt?? :D

#1

Høst sa for siden:

Eller er det noen som har en kjempekjempeenkel oppskrift på noe - kjole eller lignende til en fireåring? Jeg vil så inderlig gjerne lære meg å sy, og nå har en butikk i Tromsø fått mummistoff tilgjengelig og det bare roper på meg!! :D

www.stofflykke.no/categories/mummi

(Jeg har ingenting med butikken å gjøre altså, har aldri handlet der før og kjenner ingen der, men det må da gå an å lage en kjole av slikt stoff? Jeg har symaskin altså. :nemlig: )


#2

Floksa sa for siden:

Det går an å lage kjole av slikt stoff. Enkleste er å kjøpe et mønster også. Og følge det slavisk. Viss du kan bruke symaskinen din så skal det gå fint.



#4

Floksa sa for siden:

Og stoffet var aldeles herlig!! :love:


#5

Høst sa for siden:

Hmmm...tror kanskje jeg kjøpte et slikt helt enkelt kjolemønster for noen år siden, type selekjolesak. Det kan kanskje gjenbrukes selv om jeg har klippet opp noen deler tidligere? Må sjekkes. Jeg har symaskin, jeg har bare ikke brukt den til stort annet enn å sy ett par gardiner og legge opp litt ting...Jeg må lete i boden i kveld tror jeg. :D


#6

Høst sa for siden:

Ja, nettopp, en slik type kjole, bare at mitt mønster var i ett blad? Ett håndarbeidsblad med mønster for barn tror jeg. Kjøpte til mamma når hun var innlagt en stund, men så mente hun jeg kunne prøve å sy den og så la jeg den i boden sammen med noe tøy for noen år siden....Og der tror jeg det er enda, gitt...:D



#8

zinatara sa for siden:

Jeg syns elastiske stoff er mye vanskeligere å jobbe med enn vanlig bomullstoffer, så jeg hadde kanskje ikke startet med et prosjekt som involverte et dyrt stoff. Det viktige er å ikke strekke stoffet når man klipper eller når man syr, slik at delene man har kuttet opp fortsatt passer sammen. Jeg ville nok ikke sydd en selekjole av jersey, du har jo da mulighet til å sy noe som ikke krever festing av noe slag siden jersey er elastisk.


#9

Teofelia sa for siden:

Stoffet er jersey-stoff, så det er viktig å bruke mønster beregnet på elastiske stoffer. Dette er noen eksempler på enkle kjoler til barn sydd i jersey:
www.stofflykke.no/products/jerseykjole-med-sving-barn---ida-victoria
www.stofflykke.no/products/every-day-dress-barn-58
www.stofflykke.no/products/teen-jersey-kjole-2-16-ar-minikrea-40040

Ellers er det viktig å bruke riktig søm til elastisk stoff. For det første trenger du symaskinnål beregnet til jersey-stoff. For det andre må symaskinen din ha stingtype beregnet for jersey/elastisk søm. (Hvis den ikke har det, kan du jukse det til ved å stille inn på sikksakk med bare bittelitt stingbredde. Altså så lite utslag at det nesten ser ut som rettsøm. Det fungerer greit nok på det meste.)


#10

Maverick sa for siden:

Dette er null stress. Ta en tskjorte som passer ungen, tegn av formen på forstykke og bakstykke, legg på en cm sømrom (minst) langs hele kanten, overlock kanten så den ikke ryker opp, legg på lengde i mønsteret ditt så det blir kjole, sy sammen i sidene og ermene, og brett inn i ermer og nederst og halsen og sy en litta stikning.

Ta-taaah - kjole!


#11

Lhi-My sa for siden:

Jeg vil anbefale en helt enkel kjole beregnet for elastiske stoffer, feks Hallonsmulas Easy Tunic (eller andre fra samme designer). www.etsy.com/no-en/listing/388550288/pdf-monster-easy-tunic-enkla-tunikan-stl?ref=shop_home_active_17 Dette mønsteret, og mange andre fra ulike designere, kjøpes online og lastes ned som pdf-fil. Du skriver det ut på A4-ark og taper sammen. Easy tunic er et enkelt og greit startmønster. Det kan også sys med lange ermer, og du kan enkelt lage kort tunika, lang kjole eller noe midt i mellom. Den kan sys med eller uten strikk i midjen. Jeg synes de er finest uten.

Made by Runi og Jubel og Baluba (både i bokform og på nett) har også greie startmønstre.

Når du syr i elastiske stoffer, må du sy med en elastisk søm. De aller fleste symaskiner har det. Stoffene krymper en del, så det er lurt å ta seg tid til å vaske før man klipper.

På de aller fleste helt enkle kjoler sydd i jersey, må det til en ribbkant eller et kantebånd rundt ermeåpninger og i halsen. Jeg ville kjøpt med en rull med kantebånd fra Stofflykke samtidig, de har landets beste utvalg av kantebånd i all verdens fine farger. Du trenger ikke noe fancy utstyr for å sy på et kantebånd, men det er noen triks for å få det pent og de kan læres. Det ligger mange tutorials på Youtube blant annet.


#12

Lhi-My sa for siden:

Mavericks forslag er godt, du syr greit uten mønster også. Min ene 14-åring har sydd seg en hel stabel av singleter og t-skjorter selv i sommer og har brukt klær som passer og klipt etter disse.

Det er fint å lære seg å sy etter mønster også, men det er klart, det blir jo en ekstra kostnad. Det koster fort en hundrelapp eller mer for et mønster.


#13

-ea- sa for siden:

Fortell hvordan det går da. Det kjolemønsteret ser jo enkelt ut, og jeg har noe stoff liggende....



#15

Elise sa for siden:

Jeg sydde kjoler til jentene da de var små. Jeg brukte en enkel sommerkjole vi hadde fra før som utgangspunkt, tegnet og klipte samme form, la på litt alle veier. Det var en kjole uten ermer, med nesten likt for og bakstykke. Lurer på om jeg hadde et lite kantbånd rundt halsen og rundt armene, nederst sydde jeg bare inn en kant.



#17

Tjorven sa for siden:

Folk er så forskjellige. Jeg foretrekker å sy i elastisk stoff, for da blir plagget litt ettergivende. Andre synes at stoffet «flytter seg» og derfor er vanskeligere å jobbe med.

I motsetning til Maverick så er jeg fullstendig avhengig av en oppskrift og jeg følger den fullstendig slavisk. Stoff og stil har oppskrifter på salg nå, og du burde kunne finne en kjoleoppskrift som egner seg. Som nybegynner ville jeg holdt meg til mønstrene merket med Easy. Stoffet var nydelig! :elsker:

Jeg har lært å sy av Heiko (FP er fantastisk), og jeg lærer stadig nye triks når vi samler en gjeng til sytreff. Det er nemlig veldig greit å ha noen å spørre når man står fast. Selv bidrar jeg vel mer med godt humør enn sykunnskaper.


#18

Teofelia sa for siden:

Du kan ikke sy den kjolen av elastisk stoff. Oppskriften er for stoff som ikke er elastisk. Det spiller en stor rolle. Det er fullt mulig å finne lignende mønster beregnet for elastisk stoff, eller man kan velge et annet stoff for å sy dette mønsteret.

Alle de andre mønstrene det er linket til, er beregnet på elastisk stoff, så vidt jeg kan se.


#19

Fløyel sa for siden:

Hvis du ikke har sydd mye i jersey stoff kan det være greit å begynne med en lue kanskje?
youtu.be/5GmQTsG0t0Q

Så får du følelsen på hvordan stoffet oppfører seg.


#20

Isolde sa for siden:

Bukser med bred ribb kant oppe i ensfarget jersey er super enkelt og ikke like avhengig av fine sømmer som kjoler synes jeg. Har man ikke overlock vil jo ikke sømmene bli like fine men de er gjemt inni buksen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.