Starten på høstsemesteret er nesten som starten på et nytt år, så vi går i gang med nye forsetter. Ny sesong, nye muligheter. En av dem er å spise mer vegetarisk. Vi spiser omtrent to vegetarmåltider i uka, og det er mye fordi repertoaret mitt ikke er så kjempestort. Jeg har ikke innarbeidet de virkelig gode, fantastiske hverdagsrettene, så det blir mye pannekaker, tomatsuppe, salater og stekt ris.
Så nå tenker jeg å gå litt full on veggis i en liten periode, rett og slett for å få inn vanen hos meg selv og resten av familien. Målet på sikt er minst tre veggis, 1-2 fisk og 1-2 kjøtt i uka.
I dag står det kikertcurry på menyen, men resten av uka er litt blank. :knegg: I forrige uke prøvde jeg meg på phad thai med tempeh, men det var ikke en favoritt. Jeg syns tempeh ser veldig godt ut, men var ikke overbegeistret for den syrlige smaken. Jeg liker tofu, men det gjør virkelig ingen andre i familien.
Vi har også et par gode falafel-oppskrifter på lur, men trenger variasjon! Og kanskje i retter som fremdeles roper litt sommer, og ikke bare lune høstgryter. Ja, også syns jeg søtpotet er djevelens verk, så plis, ikke det.
Vi prøvde en gulrotsuppe med ingefær fra Trines matblogg her om dagen, den skal gjentas. Den føltes ikke alt for høstlig, sjøl om det var suppe.
Følger ellers med, vi prøver også å lage mer vegetarisk mat.
En annen ting vi gjerne lager er Jamie Olivers superfood salad, med brokkoli, søtpotet og quinoa, samt variasjoner over det temaet. Her om dagen lagde vi stekt søtpotet krydra som i den oppskriften, men med couscous og salat til.
En relativ lavterskelvariant er å lage lasagne og erstatte kjøttdeig med røde linser.
Ellers er jeg glad i gardeners pie. Skjærer opp og surrer grønnsaker (for eksempel, løk, gulrot, brokkoli, squash og sopp, tilsetter hakket tomat og litt balsamico. Legger i ildfast form med et lokk av potetstappe.
Jeg har en venn som lager en god lasagne med grønnsakssaus. Har ingen oppskrift, det er mer sånn man tager hvad man haver. :knegg: Men jeg har noen gode vegetaroppskrifter liggende som jeg kan finne fram senere. Og så kan jeg anbefale dahl. Du finner masse oppskrifter på nettet.
Jeg synes det kryr av gode vegetaroppskrifter på nettet (f.eks. vegetarbloggen.no), men kommer ikke på noen spesiell akkurat nå. Lager mange asiatiske retter (type curry, wok etc.) uten kjøtt, purerte supper, midtøsteninspirerte greier etc. Utrolig mye bedre hvis man prøver å finne retter som virkelig er vegetarretter, ikke bare fjerner kjøttet i andre oppskrifter. Fjerner man bare kjøttet, blir jeg ofte ikke mett. Liker oppskrifter med nøtter, linser, bønner, tahini, hummus, fetaost etc. for å bli mett. Veldig glad i couscous, bulgur og tilsvarende.
Vi spiser en del couscous og ovnsbakte grønnsaker. Da ovnsbaker vi de grønnsakene vi har som egner seg til det (Tomat, squash, gulrot, paprika, løk f.eks) og så blander vi med couscous. Har gjerne fetaost og en god dressing på. Ellers går det mye i alle varianter av salater med pasta, ris, linser, bønner for tiden, så ikke så mange gode konkrete tips. Jeg blir inspirert av MindoverMunch og The Domestic Geek, de har begge gode vegetar og veganske oppskrifter
Hvis ferdigløsninger også er et valg:
Vegetarburgerne som heter Liv Laga (mener det er Hoff som lager dem). De er (litt for) store, og metter godt. 1 holder lenge, og jeg deler dem gjerne i to og har i to pitabrød med det man ellers ville hatt på en burger eller i et pitabrød som salat og dressing.
Et glass med tikka masala (Vi bruker glassene fra Meridian) eller annen saus og de grønnsakene man liker stekt i pannen (forveller blomkålen når vi bruker det)
jeg vet det er en av Norges mest populære vegetarblogger, men jeg syns ikke middagsrettene er veldig sunne. :sparke:
Ja, det lager vi en del av. Enten bare ulike bønner og linser, eller vi spre ut kjøttet med bønner. :nikker:
Vi lager en del retter fra Midtøsten og India, men jeg syns de blir tunge, og hvertfall om de skal utgjøre middagen hver dag. Det er bare så mange variasjoner over hotte linsegryter, liksom. Og supper. Supper, supper, supper.
Jeg har en go to veggisrett, som er smakfull, rask og som gjør at jeg kan bruke det jeg måtte ha liggende av rotgrønnsaker. (Kinderegg!)
Det er rett og slett ovnsbakte rotgrønnsaker som serveres med terninger av en mild og halvfast blåmuggost, for eksempel Selbu Blå, blandet inn etter steking. Toppes med grovhakkede valnøtter, en liten skvis sitronsaft og noen dråper honning.
Det roper sommer og nyhøstede grønnsaker (samtidig som det skuer lett mot høst.)
I noen retter dropper jeg kjøtt og bruker enten linser, VGTR-deig fra Tine (laget kun av ost og grønnsaker) eller søtpoteter (vet du ikke liker det, men vi bruker det), men også andre rotgrønnsaker, egner seg særlig godt i feks lasagne.
Vi spiser minimalt med ris, pasta, couscous og sånt, og heller ikke så ofte omelett, men spansk tortilla er jo nydelig for de som liker sånt. Supper er også enkelt å variere.
Burgerne fra Liv Laga er kjempegode og laget kun av grønnsaker, kkke mye annet «rart». De har litt falafel-aktig konsistens, så man bør like sånt.
Når vi har «taco», bruker vi bønner som erstatning for kjøtt, evt i tillegg. Bønner funker jo i alt mulig.
Vi har alltid en pakke VGTR-deig i frysen, så er det enkelt å lage en vegetarmiddag uten å bruke hjernen for mye.
Indisk vegetarmat/daal/linsegryter lager jeg sjelden. Ungene spiser lite da.
Vi har alltid mye grønnsaker som tilbehør, gjerne som egne retter. Det hender jeg spiser bare det, selv lm det er kjøtt på bordet. Eksempler kan være grillede grønnsaker med feta (kjapt på gassgrill), massert grønnkål med biter av ovnsbakt søtpotet, granateple og feta, pannestekte rosenkål med nøtter etc etc.
Liker dere halloumi? I så fall synes jeg det er fint å bruke som proteinkomponent i måltidet, og variere med ymse tilbehør, f.eks. 1) linsesalat med valnøtter (Nigella har en god oppskrift) + ovnsbakte rødbeter 2) ovnsbakt blomkål med harissa, fullkornscouscous (evt. i form av en tabbouleh-aktig salat) og en yoghurtsaus (type raita/tzatziki)
Sommerlig pasta: Ønsket pasta kokes opp, på slutten av koketiden tilsettes asparges i biter og frosne erter. Sil av vannet, ha i en klunk god olje, masse halve cherrytomater, noen biter mozzarella og marinerte artisjokkhjerter (de i små beger fra Rema funker utmerket).
God risbollevariant: Brun basmatiris toppes med ovnsbakte søtpotetbiter, ristede og krydrede kikerter, avocado og yoghurtdressing med koriander og lime.
Der setter du nok fingeren på litt av utfordringen. Jeg liker halloumi, tofu og alt slikt. Høvdingen liker mye av det, Hiawata er skeptisk til endel av det som kunne erstattet kjøtt som proteinkilde. Veldig mye av det har en konsistens han syns er ekkel; mykt, pudding eller geleaktig. Halloumi har han muligens ikke smakt, det er jo fast i fisken og smaker mest salt.
Han er veldig glad i linser og bønner, det er bare jeg som vil ha litt variasjon. :knegg:
Har dere smakt paneer? Jeg liker jenter ikke tofu, så vi bruker mye paneer. Lager selv eller kjøper på meny. Det lav jo egentlig brukes med mange ulike sauser.
Ja, har spist mye paneer. Eller: jeg har. Gutta mine, not so much. Usikker på om konsistensen går hjem hos unge lovende, men vi tester. Jeg tåler ikke for mye meieriprodukter, så må prøve oss på tempeh igjen, tror jeg. Kanskje marinert i noe annet som tar knekken på den sure fermenteringssmaken. For konsistensen passet alle.
Blæh. Halloumi er jo en ting samtlige 4 familiemedlemmer elsker hos oss. Jeg lager en skikkelig god tacolignende rett med halloumi og sopp, men da var det jo ikke så mye hjelp i det.
Det var en god idé, og jeg fikk opp mye interessant. Men jeg synes ikke de er helt gode nok på proteiner. Der er vegetarkassen fra Adams matkasse langt bedre, synes jeg.
Vet ikke om det finnes norskprodusert Halloumi, men Arla (dansk/svensk) har i alle fall.
Ellers så er kanskje ikke Halloumi den beste kjøtterstatningen hvis lette måltider er viktig. Osten inneholder mye kalorier hvorav en stor andel er fett, sammenlignet med et kjøttstykke.
Selleribiffer
300 g sellerirot
30 g parmesan
1 hvitløksfedd
1 løk
2 egg
1 dl små havregryn
Salt
Pepper
Olje
Skrell selleriroten og riv den på den grove siden på rivjernet. Rens og finhakk løk og hvitløk. Bland sammen alle ingrediensene til en farse. Form til biffer og stek i litt olje i varm stekepanne til biffene er faste.
En av Sveriges mest populære matblogger Zeinas Kitchen har gitt ut vegetarisk kokebok. Der tror jeg du finner veldig mye godt. Evt kan du starte på bloggen hennes. (Den er ikke helvegetarisk, men de fleste rettene inneholder mye grønt)
Zeinaskitchen.se
Så er det en annen, Otto Lenghi som også har skrevet mange kokebøker og er fantastisk på tilberedning av grønnsaker, linser osv. Google navnet hans.
Mange gode tips her, altså! Både om konkrete oppskrifter og nettsteder.
Jeg skal også teste denne. Den krever litt forberedelse, siden ting skal bløtlegges og slikt, men det går. Jeg har smakt dem før, På Norsk urkorns bod på Bondens marked, og jeg trodde faktisk det var en kjøttkarbonade.
I går lagde jeg kikertcurry, som ble helt fantastisk innmari god. Litt hot for Hiawata, for jeg hadde bare bokstomater med chili, men alle var enige om at denne kunne vi spise flere ganger, men da gjerne med vanlige bokstomater.
Dagens middag her kunne fint vært en vegetarmiddag, men jeg har spedd på med en pakke karbonadedeig for å drøye sausen og dermed ha nok til minst to middager pluss evt rester:
Surret to løk, to rødløk, tre gulrøtter og mye hvitløk, så tomatpuré, karbonadedeig, deretter to bokser hermetiske tomater og en halvliter kraft, et par dl røde linser, salt, pepper, sukker, balsamico. Koker nå as we speak.
I en annen gryte kokte jeg grove pastaskruer og hadde i en halv brokkoli i buketter det siste minuttet. Helte av og blandet med en boks 10% creme fraiche, hakket hvitløk, salt og pepper.
La pastablandingen i bunn av to former og skal ta sausen (som er ganske tjukk og kompakt) over, deretter gratinere med litt ost.
Aner ikke. Sikkert fordi jeg kjøpte den på røtter, den fancy økosjappa på St. Hanshaugen. Og var laget av Den veganske slakteren eller noe sånt. Best for den å være god! Forvent rapport. :humre:
Den lover godt altså! Men tipper en annen kanskje vil være like god. :knegg: Neste gang skal jeg sørge for å A) ikke gå sulten på Røtter, og B) sørge for å ta en annen rute hjem fra jobb som faktisk går forbi normale dagligvarebutikker.
Den ble god! De grove lasagneplatene jeg hadde fra änglamark var ikke så veldig gode, så neste gang blir det vanlige. Neste gang skal jeg prøve å bruke umami-buljongen jeg har i stedet for vanlig grønnsaksbuljong. Den var litt syrlig.
Liten oppdatering: Vi hadde en pause med kjøttdeigbolognese (hadde en kjøttdeig som måtte spises opp) også hadde vi en takeawaydag hvor Hiawata og Høvdingen spiste kylling, men jeg spiste vegetarsushi. :stolt:
Byggrynskarbonadene fra Norsk Urkorn ble utrolig gode, og vi har mange i fryseren til enkel middager framover. I dag hadde vi taco med linser og quorn, ikke fullt så stor hit. Quorndeigen blir utrolig deigete fort, og det er ikke mulig å gi den litt mer tyggemotstand ved å steke den mer heller. Det demrer for meg at vi har brukt denne deigen før med like dårlig resultat (den kostet bare en brøkdel av den soyadeigen fra Røtter, riktignok. :knegg: ). Ble helt greit, men ikke en skikkelig god fredagsmiddag, og ikke på langt nær så god som de andre måltidene. :/ Det skulle egentlig være bare linser, og det hadde blitt mye bedre tror jeg, men så hadde jeg feilberegnet litt mengde.
I morgen står det dirty ramen fra Green Bonanza på menyen, passer bra med alt regnet.
De gangene jeg lager veggismat her hjemme uten at ungene klager og pirker i maten, så er det som regel pai, lassagne eller wok som står på menyen. Jeg bruker de grønnsakene som jeg vet at funker hos oss.
Vi lager en tacogreie hvor vi steker sopp i tacokrydder. Den serveres med bønnekrem (hvite bønner kjørt i stavmikser med litt olje), tomatsalsa og rømmedressing med hvitløk. Og med sånne små maistortillaer. Det spiser faktisk alle. Den kan også serveres med stekt halloumi eller feta hvis man ønsker litt mer protein.
En av mine favoritter som jeg relanserer hjemme i dag: Tomater, jo flere, jo bedre. Akkurat nå er det ekstra fest fordi vi har tomater i mengder på terrassen. Spe på med tomatboks, sjalottløk, hvitløk, 1 buljongterning og matfløte. Koke lenge og stavmikse til slutt. :nam:
Jeg kan anbefale hvit vegeatarpizza. Vanlig hjemmelaget pizzabunn, creme fraiche smøres utover, hvitløk i biter sammen med de gode italienske krydderne du liker, champingjong, mais, cherrytomater, rødløk og gorgonzola, og litt vanlig gulost. Pinjekjerner eller valnøtter kan også være godt om man liker det. Kjempegodt.
Pasta carbonara uten bacon er også nydelig, med tomatsalat ved siden av.
Denne fra kolonial er vi veldig glade i. Jeg var skeptisk til hvor fyldig den ville føles, men vi er veldig begeistret for den og spiser den stadig. Jeg tilpasser alltid oppskrifter og har gjerne mer av både blomkål og cashewnøtter i denne.
Jeg lagde dem fordi jeg fant så mye sopp i skogen på søndag og ville bruke den til noe gøy. Så jeg hadde ikke portobellosopp, men en miks av finhakket fåresopp, kantarell, trompetsopp og blek piggsopp. Lagde masse, så jeg har noen til fryseren også. Regner med det går fint å varme opp i stekeovn.
Jeg stekte dem på stekebrett, forresten: Hadde godt med olje på bakepapiret, formet og klappet ut cirka 100 gram hamburgere med hendene. Stekte på 200 grader i 15 minutter, tok ut brettet og snudde dem, stekte i fire-fem minutter til. Mindre sjanse for at de går i oppløsning når man skal snu, pluss at man får stekt alle på en gang.
Denne uken samlet jeg modne grønnsaker fra balkonghagen (tomater, squash, gulrøtter og en chili) sammen med en rødløk, noen litt gamle sjalottløk og en hvitløk i en langpanne, hadde over litt salt og olivenolje, og bakte i ovnen ved 125 grader i tre timer. Kjørte med stavmikser, kokte opp og tilsatte et par bokser ferdigkokte grønne linser. Ble faktisk veldig godt. Vi hadde det til pasta, og frøs ned resten i porsjoner.
Sånn gjør jeg også av og til. Langtidsstekte tomater er vidunderlig! Har blitt tipset om følgende:
Legg skikkelig gode tomater (hele!) i langpanne. Ha litt salt og kajenne og hva du vil på. Sett i kald ovn. Varm opp til 250 grader, og når ovnen når temperaturen, skru ned til ganske lav temp, kanskje 125 eller noe. Når de hele tomatene får såpass høy varme, skjer det magiske ting. La stå i ovnen noen timer. Kan evt stavmikses hvis man ønsker. Omg, dette er digg!
Lagde fast food med Toro mexikansk gryte, lagde på vanlig måte, men uten kjøtt. Når den var ferdig kokt, brukte vi to pakker brune bønner (de små eskene, ble vel typ 4-500 g bønner uten vannet), skylte og varmet i gryta med en liten boks mais. Ris til. Veldig godt, kan gjentas.
Meny hadde sin Red curry-saus i billighylla, så tok med en av dem og lagde dagen etter på samme måte, bønner, mais og ris. Den var ganske hot, og god. Kan være litt obs for dem som ikke liker det så sterkt. Litt rømme, brød eller no’. Den skal eg. være med kylling eller svin, så enkelt å tilpasse hvis det er ulike preferanser.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.