Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dugnad når barnet er over 18 år

#1

Hyacinth sa for siden:

Først og fremst: Vi bidrar fremdeles, og vi har alltid deltatt på de dugnadene vi har fått til eller som er forventet. Så spørsmålet mitt er litt mer på prinsipielt grunnlag.

Datteren vår er straks 18. Hun er en veldig aktiv idrettsutøver, og det er enkelte dugnader (skjønt det kunne vært verre) det forventes at man deltar på. Og det vil vi fortsette å gjøre, men vi driver og forbereder henne mentalt på det å bli 18 (hun trenger det) og hvilke plikter og ansvar hun da har selv. Og ER det vanligvis forventet at foreldre har dugnadsansvar når utøveren er over 18? Jeg har (igjen, prinsipielt) sagt til henne at hun selv har det ansvaret som voksen. Det er hun innforstått med. Problemet er bare at type dugnad ofte ikke lar seg forene med å være utøver. Det kan for eksempel være å stå i kafé under et arrangement hun deltar på. Og det er stor aldersspredning i klubben hennes, så det er ikke mange andre over 18 (det er noen, men jeg har aldri reflektert over hva deres foreldre eventuelt gjør eller ikke gjør), men det fleste andre i klubben er under 18.

Så, hva tenker dere om temaet?

Jeg ser ikke for meg at vi stiller på dugnad når hun har flyttet hjemmefra, akkurat. Likevel vil jeg jo gjerne tilrettelegge for at hun skal kunne drive med dette som hun elsker så lenge som mulig. Så vi fortsetter vel å hjelpe til på arrangementer.

(«Problemet» blir større når 15-åringen blir 18. Han går i korps, og det er mye mer dugnad på alle måter. Jeg registerer at alle foreldre stiller, samme hvilken alder musikanten har.)


#2

Pøblis sa for siden:

Jeg kan bare svare for korps - hos oss er foreldrene med på dugnad så lenge barnet er med i korpset. Veldig mange av våre er med helt til de er ferdige på videregående - da har jo mange av dem fyllt 19.

Vår dugnad er stort sett loppemarked og en og annen kake til konsert. På loppemarkedene båre er både barn og voksne med og de største barna er viktige for avviklingen. De funker stort sett som fullverdig arbeidskraft på loppis fra de er 15/16.


#3

Bloppy sa for siden:

Min erfaring med både idrett og korps, er at ungdommene gjerne overtar mer og mer dugnader selv. For eksempel varetelling er de med på fra konfirmasjonsalder.
Kiosk og billettsalg tok snuppa seg stort selv av selv mot slutten. Bytta vakt så det skulle passe best med egen kamp og sånn.

Jeg synes klubbene bør tilstrebe at dugnadene legges opp litt smart i forhold til de over 18. Veldig vanlig at de overtar ansvaret for det selv da. Tenker jeg. Vi stilte selvsagt opp om hun ikke fikk det til. Men de er faktisk voksne. Og det må klubbene ta inn over seg også.


#4

Tjorven sa for siden:

Jeg er lagleder for et fotballag med jenter mellom 14-16 år. Der får vi nå lov til at jentene selv stiller på dugnad så lenge det også er en voksen pr økt. 17-åringene i samme klubb får gjøre dugnad uten voksne.

Hvis det kolliderer med kamp/opptreden, så tenker jeg at man enten bytter vakt eller så stiller en forelder. Men prinsipielt tenker jeg at så store utøvere bør gjøre dugnadene sine selv.


#5

Hyacinth sa for siden:

Får ikke vekk det 16-tallet...

Sånn er det også i vårt korps, og det er Ok for meg, men kan korpset egentlig forvente dette?

Det er også en del dugnader musikanten kan delta på nå, varetelling er et godt eksempel.


#6

Hyacinth sa for siden:

Dette lar seg ikke gjennomføre i hennes idrett (svømming). Men ser poenget.


#7

løve70 sa for siden:

Godt spørsmål. I rideklubben er det nok ikke forventet at foreldre stiller på dugnad for hesteeiere over 18, men da vi jo ungdommen selv stille. Det er ganske mye dugnad på stevnene og ikke så mange ryttere over 18 som konkurrerer. De som gjør det (og fremdeles er unge), har foreldre som stiller. Det ser jeg for meg at vi også kommer til å gjøre.


#8

mkj sa for siden:

Vår går på friidrett, det er MYE dugnad. Arrangementene krever utrolig mange funksjonærer. Nå konkurrerer ikke hun så mye, men hun er med og trener og da må vi bidra. Sist helg var hun på dugnad selv da vi ikke kunne. Så vi faser henne inn. Ser for meg st jeg kommer til å fortsette å bidra på et og annet stevne også etter at hun er blitt voksen. Da har jeg jo mye bedre tid til sånt.


#9

star sa for siden:

Jeg tror at i eldste sin idrett så er det de selv som har diverse dugnadsplikter etter en viss alder. Da på A-lags kamper.


#10

Pøblis sa for siden:

Jeg vet ikke om vi kan forvente det, men det er en forutsetning at alle familiemedlemmer som kan, er med på loppedugnad hos oss. Vi tjener mye penger på lopiis, så mye at vi har valgt å droppe andre dugnader. Hvis dugnadsinnsatsen synker vesentlig, vil vi jo måtte revurdere.

De eldste musikantene pleier å ha en søppelplukkedugnad hver vår, da er det musikantene som jobber, både de iver og under 18.


#11

Fersken sa for siden:

For et skolekorps vil jeg si det er naturlig at foreldre stiller så lenge barnet spiller. Når ungdommen begynner i ungdomskorps/voksenkorps er det naturlig at medlemmet selv stiller, med en bonus om foreldre stiller.

Det kan vel overføres til de aller fleste lag og organisasjoner vil jeg tro. At når man er på barne- og/eller ungdomsparti, så er det forventet at foreldre stiller.


#12

Luftslottet sa for siden:

I klubben til gutta oppfordres utøvere over 18 til å stille selv, de har ofte security- og riggeoppdrag som passer gpdt for godt trente ungdommer. Men mor stiller seff også. :kul:


#13

Hyacinth sa for siden:

Ja, naturlig er det sikkert. Og jeg har ikke vurdert å slutte. Men jeg ble mer og mer betenkt over temaet jo mer jeg har tenkt på det i dag. Jeg er nok preget av å være dritt lei av all oppfølgingen mine unger har fått, får og trenger, og kjenner jeg blir litt sur inni meg over forventinger som kanskje ikke burde være der. Jeg vet ikke.


#14

Hyacinth sa for siden:

Når det gjelder svømmingen, så er det ikke organisere sånn. Det er ingen aldersbestemte partier der. Det svømmer folk i alle aldre, på alle nivåer.


#15

Luftslottet sa for siden:

Jeg kommer nok til å sende ungene på dugnad når den tid kommer, de kan like godt venne seg til å bli Folk Som Stiller På Dugnad. Jeg solgte pølser hver 17. mai fra jeg gikk på ungdomsskolen, det hadde jeg ikke vondt av. Faren min er det kanskje verre med. :knegg:

Det må være helt greit å si at du ikke gidder mer og å forberede ungen på voksenlivets harde realiteter.


#16

Charlie sa for siden:

Tenker at ungdom som har fylt 18 må kunne forventes å ta dugnader selv, evt bytte vakt eller be om annen oppgave. For kamper og den slags bør laget som utgangspunkt ta hensyn til det. Det kan jo også ordnes ved at de eldre får oppdrag på andre dager/ for andre lag om det er veldig vanskelig.

Tenker foreldre til voksne kan stille hvis de selv ønsker, men da som frivillig bidrag, ikke forventning. I korpset her er det feks en som er loppisfrivillig bare fordi det er fint og sosialt, uten å ha barn i korps. På samme måte kan jo slekt også putte inn noen timer for å støtte.


#17

Hyacinth sa for siden:

Enig i det, og det er også tenåringen. Men som jeg skrev, så er det mange dugnader som det er umulig for utøver å delta på, det kreves et ekstra menneske. Det er heller ikke mulig å bytte noe som helst, det er ikke lagidrett og kamper det er snakk om her.

Men det er ikke et stort problem overhodet. Men klubben er liten, ikke spesielt velstyrt, og få av medlemmene er over 18, så de har vel ikke tenkt over problemstillingen.


#18

millact sa for siden:

Er det mulig å betale seg ut av noen dugnader?


#19

Hyacinth sa for siden:

Nei.

Men som sagt, dette er ikke et problem. Jeg begynte bare å tenke over det i dag. Dessuten, hvis betaling hadde vært en mulighet, ville det gått ut over ungdommen selv. Hun er straks 18, jobber som lærling og tjener temmelig godt, så meningen er at hun selv skal betale kontingenter og alt som dreier seg om idrett når hun blir 18. (Og det er en temmelig høy utgift i året!)


#20

millact sa for siden:

Det vet jeg det er (har nabo på 14 som svømmer aktivt). De betaler en ufattelig sum for svømming i løpet av et år.


#21

Luftslottet sa for siden:

Det høres fornuftig ut å ta opp dette med klubben, andre vil vel havne i dette etterhvert?

Kanskje de har nok ulike skift/dugnader til at de kan gi dugnadstider som passer til en utøver som er interessert i å stille?


#22

Hyacinth sa for siden:

Det kan hende, men det er rett og slett ikke mye dugnad i svømmingen, så jeg tror ikke det har mye for seg å ta det opp, og jeg har heller ikke noe behov for å ta opp dette fordi det har vært mye viktigere ting å ta opp tidligere. Det er heller ikke helt sånn at alle havner her etterhvert, for de fleste slutter dessverre å svømme før de er voksne. Akkurat det er synd.


#23

Blå sa for siden:

Hos oss, fotball, blir dugnadene mer og mer overtatt av ungdommene selv fra de begynner på ungdomsskolen. Først foreldre og ungdommer sammen, så hovedvekt av ungdommer med noen foreldre som organiserer og veileder. I den grad det er spillere over 18 år så regner jeg med at de tar fullt ansvar for dugnad. Men hos oss er dugnad knyttet til andres kamper, sånn at det er mulig for aktive spillere å delta (og at foreldre kan se sine egne spille).


#24

Tuddelu sa for siden:

Jeg mener at alle dugnader for egen fritidsaktivitet som det er forsvarlig og gjennomførbart at barnet/ungdommen selv kan gjøre, bør de også ta ansvar for. Rent prinsipielt. Man kan selvsagt ikke være tidtaker eller stå i kafeen om man selv deltar i svømmekonkurransen. Men man kan eksempelvis fint plukke søppel eller dele ut saft på et herværende stor sykkelritt, om man er 14 eller 16 og spiller fotball (dersom ikke krasjer med en kamp, da).


#25

Hyacinth sa for siden:

Ja, selvsagt.

Det er som sagt lite dugnad her. (Mye mer i korpset, men også der mindre enn i andre korps.) Det er stort sett kafé-greier det er snakk om en sjelden gang.

Det er heller ikke slik at min ungdom ikke skjønner dette, men jeg lurer litt på forventningene til klubben, særlig med tanke på at det ikke er mange over 18 der. Og mye av grunnen til at jeg startet tråden er for å høre hva som er vanlig. For i korpset til yngstemann vil vi etterhvert støte på samme problemstilling, men i langt større grad. Og det er greit nok at ungdommen selv kan stille på dugnad, men jeg har mine tanker om hva andre foreldre vil mene om å ikke stille opp som forelder der.


#26

løve70 sa for siden:

Men er ikke dette noe som vil gå seg til? Det er vel ingen som vil forvente at foreldrene til en 25 åring skal stille på dugnad? Jeg tenker vel at man stiller så lenge ungdommen bor hjemme/går på videregående.


#27

Hyacinth sa for siden:

Hehe, nei, tviler på at det forventes. :knegg: Som sagt, dette er ikke et problem. Lurte bare på om dette er noe klubber, foredlingen og foreldre har et bevisst forhold til. Samt at jeg ser at foreldrene til 19-åringene i korpset fremdeles gjør mye, kanskje aller mest.


#28

celebelen sa for siden:

I korpset hos oss er "kravet" at det stiller en voksen + musikanten på loppemarked, uansett alder. Det handler jo mest om at man trenger flest mulig. Når vi har kakesalg/garderobe som dugnad i kultursalen, er det jo ikke noe i veien for at de eldste ungdommene møter uten foreldre, men veldig få gjør det i praksis.


#29

Snippa sa for siden:

Hos oss er det stort sett ikke spesifisert hvem som skal gjøre dugnadsoppgaven den enkelte deltaker er pålagt etter en viss alder. Hvis ungdommen kan utføre det selv, gjør de det. Hvis ikke må de selv finne en som kan delta. Det samme gjelder i voksenkorpset jeg går i. Der er det ofte musikantenes store barn som står i kafeteria, garderobe etc, det er samboere, menn, koner, kjærester osv som er fanebærere, koker kaffe, selger billetter osv.
Jeg synes det er helt ok at oppgaver fordeles til de som er med, og så får det være opp til den enkelte hvordan de løser oppgaven, ev bytter den bort.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.