Vi har kjøpt brød i alle år, men her en kveld var vi invitert på kveldsmat og fikk nydelig hjemmebakt brød. Og den gode lukta som var i huset da! Så nå skal jeg prøve meg på litt bakt. Noen som baker brød her og vil tipse meg litt om hva de har oppi? Gode oppskrifter mottas med takk!
Jeg slår også et slag for eltefritt, da kan du steike ett og ett brød og det er ekstremt lite jobb og søl. Rør sammen en klissete deig på kvelden, la stå hele natta, og steik dagen etter når det passer det. Enten i jerngryte med lokk, eller vanlig brødform.
Jeg pleier å ta en pose grovbakst, to teskjeer tørrgjær, 8 dl lunkent vann, noen never med gresskarfrø og solsikkekjærner. Blander det tørre før jeg har oppi vannet og ørlite sukker. Deretter blander jeg for hånd i fire-fem minutter og tenker over livet. Jeg pleier å ha oppi (sammalt) hvetemel og fortsetter bearbeiding for hånd. Når jeg synes deigen er løsfast nok til å formes til brød tar jeg deigen ut på bordet og deler i to-tre emner. Det siste avhenger av hva slags form jeg velger å bruke. Etter en drøy time pleier brødene å være hevet nok og kan settes inn i ovnen på 220°C i 50 minutter eller noe deromkring. Skorpen må være litt hard. Ta ut brødene og hvelv dem på rist. Mest mulig spises
fersk og varmt med smør og sukker på.
Eg har i desse dagar eit-årsjubileum for baking av alle brød i heimen. Her er mi oppskrift, eltefri. Nok til 3 brød, då er det relativt ofte heilt nybakt brød, men eg slepp å bake heile tida.
1,7 l vatn
2 ss sirup
1 ss salt
200 g diverse frø
200 g havregryn
50 gram tørrgjær
700 g sammalt grov kvelte
900 g kveltemjøl
Rør lett saman. Aus over i 3 brødformer. Hev 1 time.
Steik på 225 grader i 45 minutt. Ta brøda ut av formene og steik 15 minutt til.
Baker grovt (ganske grovt, iallefall), eltefritt brød i jerngryte nesten daglig. Veldig enkelt, lite stress. Før bakte jeg 3-4 vanlige brød i slengen to ganger i uken, men jeg synes det var mer stress enn å lage ett brød hver dag. Og det er definitivt mindre stress enn å huske å kjøpe brød, iallefall når man først er inne i tralten. :)
Samme her. :ja: Har en sånn diger plastikkbolle med lokk som er super til formålet.
Eltefritt her, og slumper sammen deigen etter sånn omtrentlige mål.
Ca 250 g fint hvetemel
Ca 250g grovmel av ulike slag
Gjerne litt frø, kjerner o.l. i tillegg, eller raspet gulrot eller annet godt.
1/4 ts gjær
1/2 ts salt
1/2 ts sukker, honning, sirup eller annet søtt
4-5 dl vann
Bland det tørre, rør inn vann og evt våt søtning. La stå over natten på kjøkkenbenken.
Sett ovnen på 250 grader, og sett inn jerngryta m lokk på nederste rille.
Rør en runde i bakebollen og hev videre.
Ta ut gryta etter 20 min. Skru ned ovnen til 230 grader. Dryss i litt mel og velt brøddeigen i gryta. Stek m lokk i 30 min. Deretter uten lokk i 5-10 min.
For loff bruker jeg samme oppskrift, men m bare fint hvetemel.
Bruker samme fremgangsmåte og bytter ut spelt med sammalt hvete og hvetemel også, og uten hele korn. Veldig kjapt og enkelt og godt til matpakka :jupp:
I går lagde jeg dette eltefrie Speltbrødet som også så ut til å gå hjem:
100 g urkornmiks
100 g havregryn
50 g knuste linfrø
Tømte over 8 dl kokende vann og lot det kjøle seg ned.
250 g sammalt spelt
500 finmalt spelt
1 ts salt
1 ss honning
1 pk gjær
Alt eltes sammen.
Heves til dobbel størrelse, hell deigen over i godt smurte brødformer. Sett oven på 220 varmluft. Sett inn brødene og skru ned til 200. Brødene skal stå langt ned i ovnen. Stek i 45 minutter. La brødene hvile før du skjærer i dem. De holde lenge og er skikkelig saftige og gode.
Jeg har også sluttet med den der brettingen på benken, når jeg baker surdeigsbrød, og sliter litt med å forstå poenget med det, helt ærlig...
Jeg har blitt helt fortjust i surdeigsbaking (se egen tråd) og har forenklet og forenklet prosessen. Nå satte jeg en deig i går kveld, vendte slikkepotten rundt i den noen ganger i dag morges, skal gjøre det samme når jeg kommer hjem fra jobb, og så hiver jeg den over i varm jerngryte i tide til kvelds i kveld. Så enkelt!