Jeg har mengder med bær i hagen dette året. Veldig mye rips og en del solbær. Bringebær og jordbær er allerede plukket og stort sett rørt og fryst i små porsjoner.
Jeg har saftkoker og pleier å lage en del saft av både rips og solbær som jeg fryser, men skal jeg lage saft av alt nå, blir det sabla mye saft. Har noen tips til gode og helst ikke alt for usunne oppskrifter jeg kan prøve? Vi spiser rips med vaniljesaus til dessert og jeg bruker litt i muffins og annen bakst, men det er fortsatt mye igjen som bør brukes.
Jeg lager gele av både solbær og rips. Type gele som jeg bruker slik andre bruker tyttebær. Aller best synes jeg det er å blande litt bringebær sammen med rips.
Solbær er også godt som syltetøy (også her gjerne innblandet litt bringebær)
Jeg har jo ikke prøvd i senere tid da, så jeg kan gi det en sjangs neste gang muligheten byr seg. Men i hagen vår er et ripsbusker, noe stikkelsbær, rabarbra, et plommetre som ikke fikk en eneste blomst i år (det er ungt) og to epletrær mye av året, det er villbringebær i ripsbuskene og jordbær i pallekarm. Men ikke et eneste stikkelsbær
Jeg tipper mine rips er modne langt senere enn dine. De er ikke mer enn akkurat modne, men jeg har aldri laget gelé, så jeg vet jo ikke hvor lite modne de skal være. Jeg kan jo teste med en liten porsjon.
Det er vanskelig å lage gele av rips om de er blitt mørkerøde i fargen. Om de akkurat har blitt modne, er det helt perfekt. Ripsgele er godt! Jeg fikk plukke en rest hos noen jeg kjenner og fikk laget noen få glass i år og gleder meg til å spise dem i vinter! Kunne spist masse.
Hvis bær har blitt for moden reduseres innholdet av pektin, som er det som gjør geleen stiv. Du får kjøpt pektinpulver i dagligvarebutikk. Du kan også bruke syltepulver. Jeg laget nettopp solbærgele av bær som hadde stått moden i lang tid. Gikk helt fint med syltepulver.
Solbærsyltetøy er kjempegodt, så det ville jeg laget en del av om jeg hadde solbærbusker. Svigerfar lager ripsgele, og serverer det både til brødmat og middag. Godt!
Jeg syns tilsatt pektin gir skikkelig ekkel, emmen smak og foretrekker gelatin. Før kokte jeg syltetøy helt uten, men av en eller annen grunn begynte jeg med ulike former syltepulver og syns syltetøyet ble helt ødelagt. Det er tydeligvis bare jeg som smaker det da, så resten av familien er happy.
Så nå i år er det tilbake til langtidskokt syltetøy med bare sukker og gele med gelatin siden jeg har høstet sent.
Jeg synes også alle disse syltepulvergreiene gir en ubehagelig smak, så jeg bruker det verken i saft eller syltetøy. Gelatin har jeg ikke prøvd, så jeg kan ha det i bakhånd hvis geleen ikke blir stiv uten.
Jeg håper jeg rekker å plukke resten av bæra i løpet av helgen. Jeg laget 4 liter saft i går av rips og litt solbær jeg fant igjen i fryseren.
Jeg er enig, men synes du ferdigkjøpt syltesukker gir samme smak? Jeg synes ikke det, men mulig det er psykisk. Jeg liker nemlig veldig godt å bruke syltesukker etter at jeg oppdaget det. :knegg:
Jeg elsker solbær så jeg spiser de fra busken og rett i munnen. Har ikke en veldig diger busk da. Rips har jeg i år ikke plukket, men kanskje jeg skal ta inn resten og koke litt saft.
Syltesukker har jeg ikke testet, faktisk. Jeg har en oppskrift på langtidskokt syltetøy som uansett er veldig god. Det tar litt tid, men blir veldig godt. Jeg burker ikke gelatin i syltetøy altså, bare om jeg skal lage gele av veldig modne bær.