Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Barn: Felles kommunikasjonsplattform

#1

Timar sa for siden:

Muligens litt kryptisk overskrift, men jeg ønsker å vite hva dere tenker om følgende scenario (som vi har vært borti flere varianter av):

En gruppe trenger et sted å kommunisere, om treninger, følgeordninger, infodeling osv. osv. Hvis en person ikke ønsker å bruke valgt kommunikasjonsform, feks Spond, Facebook, chat, eller andre, hva gjør dere da/ville dere gjort? Valgt en annen og dårligere løsning? Holdt på valgt løsning og ventet at vedkommende tilpasset seg? Noe annet? Og avhenger svaret av hvorfor vedkommende ikke vil bruke valgt løsning, eller uansett?


#2

Niobe sa for siden:

På et av våre barns trinn, så har vi ett foreldrepar som nekter å være på Facebook, og velger dermed å ikke få med seg informasjonen som resten av foreldrene deler i lukket gruppe der. Jeg tenker det er deres valg, og de får gjøre en innsats med å få tak i informasjonen på annet vis.


#3

Elise sa for siden:

Hvis det er "skikkelige saker", f.eks jobb og skole, synes jeg ikke kommunikasjon bør gå på de kanalene.

Fritidsaktiviteter og andre hobbyer synes jeg man bør kjøre dobbelt, både på mail/sms og facebook/spond/lignende plattformer.


#4

apan sa for siden:

Jeg synes det er veldig forskjell på skole, en fritidsaktivitet og private ordninger.
Skole synes jeg må gå over flere plattformer.
Når det gjelder fritidsaktivitet, driftes den faktisk av frivillige. Jeg synes det er lov å forvente at de som eventuelt ikke vil delta på aktuell plattform, skaffer seg info selv.
Når det gjelder private ordninger, tenker jeg at jeg ikke gidder dille hvis folk ikke vil. Da får de droppe å være med.


#5

Elise sa for siden:

Svaret mitt er basert på tanken om info fra en leder eller lignende og ut til medlemmer. Dersom det er et samfunn med kun likeverdige synes jeg godt man kan ha en gruppe hvor ikke alle i gruppen er medlemmer, fordi de da velger det selv, og man ikke er forpliktet å informere alle på en "ordentlig måte", f.eks facebook-gruppe med bare foresatte i en klasse. Usikker på om jeg klarer å forklare ordentlig hva jeg tenker, det er veldig logisk oppi hodet mitt.

F.eks. Hvis jeg ønsker å invitere med alle i klassen til datteren min på en spontan tur en søndag, har jeg ingen skrupler med å gjøre det på facebook-gruppen til foreldrene i klassen, selv om jeg vet at ikke alle er medlem. Hvis jeg som lærer skal gi en beskjed til alle foresatte i en klasse, kan jeg godt gjøre det på facebook-gruppen, men ville sendt mail i tillegg. Dersom jeg har sendt mail med info kunne jeg godt funnet på å legge ut en påminnelse kun i facebook-gruppen, fordi det ikke bringer med seg noe ny info.


#6

Niobe sa for siden:

Ja, god presisering. Ting som er relatert til skole og skoletiden blir selvsagt formidlet på epost/papir. Dette gjelder private initiativ, fritid, informasjon om hvem som inviterer til bading i hagen, etc. Det står man jo fritt til å velge å ikke få med seg.


#7

Bayone sa for siden:

Om det er snakk om fritidsaktivitet så hadde jeg sagt at det var opp til de som ikke vil være med på felles platform å tilegne seg informasjonen selv. Jeg hadde en far på fotballen som nektet å være med på facebook, det førte til at de gikk glipp av flere beskjeder og til slutt meldte han seg inn. Jeg orker ikke å kjøre dobbelt løp, da ender det med at noe informasjon går tapt en eller annen plass.


#8

apan sa for siden:

Vi er for eksempel på Whats app med en rekke ulike grupper, for eksempel følgegruppe, felleskjøring håndball etc. Dersom noen nektet å delta, og ikke hadde andre forslag til enkle forum man kunne bruke, fikk det bare være. Man kan ikke meldes i ring hver gang eller ringe kontinuerlig.


#9

Sir Limpalot sa for siden:

Jeg er litt i andre enden og skjønner ikke hvorfor det skal være krav om å opprette konto på et nettsamfunn for å få beskjeder, hvor vanskelig kan det være å sende ut ting på epost, liksom?
Har man flere barn som er med på flere aktiviteter ender man fort opp med å måtte ha Facebook, Whatsapp, Teams, Spond og hva har du kjørende på telefonen til enhver tid for å få med seg beskjeder og det er en smule irriterende å måtte følge med på så mange kommunikasjonskanaler.
Ikke at jeg gidder å lage en stor sak av det, så jeg har Teams, Spond, Facebook og Whatsapp kjørende, men jeg synes det er teit og det hjelper ikke akkurat på batteritiden.


#10

Appelsin sa for siden:

Ulempen med epost er jo at man må velge å sende svar til bare en eller til alle, om det er noe som krever respons fra mottakerne/gruppen. Jeg blir sur av å få innboksen min full av slike "jeg kommer" osv. eller man har ikke oversikt over hvor man er i prosessen, f.eks. på spørsmål om hvem som kan gjøre hva på et arrangement, eller diskusjoner av ulike slag.

Så..eh, jeg skjønner at folk ikke vil bl tvunget til å registrere seg hist og pist, men samtidig er det avleggs/et slitsomt karaktertrekk å melde seg ut fordi man er sta. Eller kreve at alle de andre skal tilpasse seg deg.


#11

Niobe sa for siden:

Epost er veldig mye mindre effektivt enn Facebookgruppe etc. Det er mye mer jobb å sende epost til mange, enn å skrive på en Facebookgruppe at "Vi kan kjøre i dag hvis noen vil sitte på", osv. Ikke minst når man skal begynne å få tilbakemeldinger på beskjeden.


#12

Sir Limpalot sa for siden:

Blindkopi løser problemet med en haug med svar.
Det var snakk om beskjeder, diskusjoner blir noe annet, men som sagt har jeg meldt meg inn i det som forventes, det bare irriterer meg en smule å måtte forholde meg til en haug med forskjellige kommunikasjonskanaler.
Facebook er forøvrig, etter min mening, den dårligste løsningen, det er ikke bare enda en kommunikasjonskanal å forholde seg til, du må faktisk ha en profil på et nettsamfunn.

Jeg trodde det var snakk om beskjeder fra idrettslaget (f.eks) ikke kommunikasjon foreldrene imellom, man går ikke glipp av viktig informasjon fordi man ikke er med i samme fb-gruppe som de andre foreldrene.


#13

Pebbles sa for siden:

Fordelen med Spond, Facebook-gruppe o.l er at det muliggjør dialog på en bedre og enklere måte enn mail. Jeg synes ikke det er noe mer stress å få varsel om en FB-melding enn å få varsel om en mail.

Jeg synes det er supert med digitale kommunikasjonsarenaer og tenker at om en har mailadresse, så er det ikke noe å holde tilbake på å ha en app eller tre med andre digitale informasjonsarbeidet. Det er ryddig og oversiktlig og langt å foretrekke framfor ark i sekken og ulike lapper som lå krøllet sammen og glemt her og der tidligere.

Jeg kan ikke i farta komme på noen god grunn til å tilrettelegge for foreldre som ikke ønsker å delta i digitale informasjonskanaler.


#14

My sa for siden:

Enig i at både Facebook og mail er dårlige kanaler å bruke for informasjon/påmeldinger etc på fritidsaktiviteter. Det er frivillig å delta på fritidsaktiviteter, og får man beskjed i det man melder på barnet ar her gjør vi det slik, du må laste ned appen som heter sånn og sånn, og svare der når det spørres om hvem som kommer på trening eller kan stille på kamp etc, ja, så gjør man det. Det er ikke opp til medlemmene å bestemme. Vi har alle fått beskjed fra fotballklubben om hvilken app som skal brukes, og alle må ha denne. Der ligger alle treninger, kamper og andre arrangement inne, i forkant av treningene kommer det varsel, og det må svares på om barnet kommer, det kalles inn til kamper, avtales skyss, informeres om kioskvakter og andre oppgaver etc. Slik er det bare, deal with it. Klubben har tidligere brukt Spond, men har nå gått over til Spoortz. Begge deler fungerer fint. Dette er apper som brukes kun til dette, og derfor bør det være ganske uproblematisk for alle å ha det. Det er ikke et sosialt medium som er så uendelig mye er, som Facebook, som jeg er enig i at det er unødvendig at folk skal melde seg inn i hvis de ikke ønsker det, og jeg synes i tillegg at FB er veldig uoversiktlig. Lagene har FB-grupper i tillegg, der er det frivillig å være med, og der er det mer uformell kommunikasjon. Det deles litt bilder, oppdatering fra kampene, etterlysing av savnede klær etc. Ingenting som folk ikke klarer seg uten.


#15

Chablis sa for siden:

Vi hadde ei som kun ville ha informasjon på Mail, hun fikk det og vi andre fikk på spond/Facebook-gruppe. Litt mer styr men det gikk likevel fint greit.


#16

Tjorven sa for siden:

Jeg er lagleder for et fotballag. Vi har skiftet kommunikasjonsplattform flere ganger i tråd med den teknologiske utviklingen. Nå bruker vi spond til trening- og kampinnkalling samt dugnader og dommeroppdrag. Facebook er en gruppe hvor vi legger ut trivia og deler bilder/videoer. Man klarer seg helt fint uten facebook, men hvis man ikke vil ha Spond så vet jeg ikke helt om det lar seg gjøre å være med.

Kommunikasjon på e-post var forskrekkelig vanskelig for meg som lagleder å holde oversikt. Folk svarte jo slett ikke på de riktige e-postene, og da hadde jeg ingen historikk.

Særlig når som jentene på laget har blitt store (13-16 år), så er det greit med en app hvor de selv kan henge med og som ikke har noe som helst med popularitet/likes å gjøre.


#17

Gaia sa for siden:

Jeg syns e-post er pyton til den felleskommunikasjon, fordi det er en ekstremt lite oversiktlig måte å holde oversikten på. Hadde det vært oversiktlig, så hadde det ikke vært et marked for disse andre appene. Kommunikasjon i grupper og via apper gjør livet mitt utrolig mye enklere, både når det er jeg som arrangerer, men også som mottaker av informasjon.


#18

Sol sa for siden:

Jeg kan bare signere Tjorven! Om man sier nei til Spond el liknende løsninger gjør man det nærmest umulig for de voksne som bruker fritiden sin på å organisere barnas fritidsaktiviter å løse det de har tatt på seg på en levelig måte.


#19

Strå sa for siden:

Fordelen med e-post er at avsender kan, eller faktisk BØR, legge mottakere inn i blindkopi og kun de som ev. skal ha tilbakemelding som "svar til" eller som synlige mottakere.

EDIT: Og der så jeg at Sir Limpalot hadde svart noe av det samme.


#20

Input sa for siden:

Jeg kan tenke meg situasjoner der man bør ta hensyn, feks er mange av disse plattformene lite tilpasset ulike funksjonsutfordringer som feks synsproblemer.


#21

Floksa sa for siden:

Fordelen med en felles gruppe i messenger eller Facebook er at alle ser alt, men ser hvem som har sett hva og man slipper å bruke masse tid på å sende melding fram og tilbake. Mitt styremedlem som ikke ønsker å bruke messenger har ikke stemmerett på når vi har møter.
E-post kan ikke på noe vis sammenlignes.


#22

Strå sa for siden:

Nei, det er helt forskjellige bruksområder. Medlemslister legges ikke ut på FB e.l. I et styre jeg er med i er SMS det eneste som funker for å få styremedlemmene til å sjekke mail eller messengergruppa vår eller noe som helst egentlig. Det virker ikke alltid det heller. :gaah:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.