Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Selge enebolig, hva bør jeg prioritere å gjøre på forhånd - tips og triks?

#1

Drømmedama sa for siden:

Maser videre om hus og salg og kjøp og sånn. Vi skal selge huset vårt om mange måneder. Men jeg tenker jeg vil begynne allerede nå å male og rydde for å ikke måtte stresse i siste liten. Huset er over 40 år og delvis pent, delvis utdatert, delvis pusset opp for 12 år siden. Tre bad, to stuer, 4-5 soverom, walk-in, masse boder og greier.
Jeg tenker jeg vil male omtrent alt. Har fått en palett med nøytrale og klassiske farger som jeg tenker sikkert er lure. Og så må jeg rydde og kaste og ta bort. Det skjønner jeg. Noe mer som er lurt og jeg kan gjøre allerede nå? Hagen og uteområdet tar vi til våren.
Men altså innvendig, hva gjør jeg annet enn å male? Kjøkkenet er litt slitent, parketten er gulnet, det ene badet er fra byggeåret og jeg planlegger egentlig bare å male vegger og innredning, men er åpen for forslag. What would fp do?


#2

liefje sa for siden:

Jeg ville faktisk ikke prioritert å male. Dette er noe jeg som kjøper ville ønsket å gjøre selv. Slik du beskriver boligen (slitent kjøkken, gulnet parkett, delvis utdatert etc.) vil jeg tro at mange vil ønske å pusse opp selv og da får du ikke noe igjen for det du har gjort før salg. Kanskje blir boligen til og med kjøpt av noen som ønsker å flytte vegger etc. og da er jo nymalt absolutt ingen fordel. Hvis du likevel vil male, ville jeg ikke gjort dette før rett før. Bare da ser det nymalt ut. Det er utrolig fort gjort å få flekker etc. og du vil jo kanskje også henge opp bilder etc. og da er jo vitsen med nymalt borte synes jeg. Jeg ville prioritert rydding og evt. snakket med en megler og hørt vedr. oppussing. Jeg er jo ingen ekspert.


#3

millact sa for siden:

Jeg ville gjort så lite som mulig, men malt i nøytrale farger. Festet løse dørhåndtak, lister osv. Badet og kjøkkenet vil nok nye eiere ta.

Min stemor solgte en stor enebolig i Kristiansand (i en gate hvor det aldri selges hus omtrent) i vinter. Den var fra 1981. Huset ble malt utvendig i fjor sommer. Inne ble det ikke gjort noe (badene ble tatt for åtte-ti år siden). De nye eierne skulle pusse opp. Huset ble solgt tre dager etter visning.


#4

Charlie sa for siden:

Etter mitt syn er det fort gjort å undervurdere hvor utrolig mye det er å rydde og få bort. Min erfaring er også at man kan være ganske "påholden" i forhold til hva som skal ut i første runde, og at for hver rydderunde er det mer som forsvinner :knegg:

Vi hadde ikke et spesielt stort hus (husbank typ 120 kvm) og det ble altså kjørt vekk flere tilhengerlass til loppis uten at man egentlig kunne se det. Hva som finnes på loft, kjeller, boder og innerst i skapene er nærmest utømmelig. Man kommer veldig fort bakpå, og flytter med seg til neste bolig masse man ikke burde tatt med fordi man ikke ble ordentlig ferdig eller ikke psykisk kom så langt at man lot ting reise videre. :knegg:
-Åh, men den fikk vi til brylluppet! -Den var kjempedyr! - Den fikk jeg av farmor! eeh... men har du bruk for den? :blafre:

(og det er jo arbeid og penger også - å drasse med seg masse unødvendig). I tillegg tar huset seg best ut på visning med minst mulig i. Derfor ville jeg konsentrert meg om det.


#5

-ea- sa for siden:

Hvis det er lenge siden det er malt, så synes jeg godt man kan gjøre det. Vedlikehold, kalles det da. Forutsetter at arbeidet blir pent gjort, uten slurv i kantene. Ofte er det også sånn at om man fjerner bilder, hyller og ting som har hengt oppe lenge, så har det blitt fargeforskjell på veggen - og det kan være mange spikerhull som bør sparkles og males over.

Kjenner noen som gjorde som du tenker, Drømmedama. Begynte å rydde og male over ett år før huset ble lagt ut til salgs, og fikk flikket på "feil" som var der da huset ble kjøpt femten år tidligere... Tror det kan øke taksten når den tid kommer, og dermed få høyere pris enn å selge et halvslitent hus.


#6

Nenne sa for siden:

Enig med -ea-. Det der handler om å gi et godt førsteinntrykk. Da vi skulle kjøpe hus var vi skikkelig skeptiske til sånne småting som ikke var i orden.

"Hvis ledningen henger og slenger fordi de ikke har greid å sette på en sånn klemme som holder den til veggen en gang, har de da fulgt skikkelig med på utvendig vedlikehold?" Var vår tanke i hvert fall.

Har dere gjort god jobb med å sparkle og male og sånn, er det jo en bitteliten sak for nye eiere å skifte farge. Så å skryte av at alt er nymalt er garantert ikke dumt.


#7

Mex sa for siden:

Vi solgte huset etter min far nå før sommeren og fikk følgende anbefaling fra megler;

  1. Rydd i boder, loft og kjeller.
  2. Rydd og fjern unødvendige møbler og nips i huset (bokhyller, skjenker, pyntegjenstander ++)
  3. Fiks synlige småting; lister, spiker/skruehull, dører/vinduer som er trege, bytt blandebatteri om det lekker/de er ødelagte. Bytt/fiks ødelagte ting.
  4. Mal trehvite overflater i lys farge

Så jeg ville absolutt ha malt og ordnet ja. En kollega av meg solgte også nå i sommer, og fikk omtrent de samme rådene.


#8

Elise sa for siden:

Rydd, rydd, rydd og rydd, ta bilder og vis til oss på FP, så skal vi gi tips videre. :glis:


#9

millact sa for siden:

Ja. Konsentrer deg om å rydde og fikse ting nå (tar lenger tid enn man tror) og så ser du etterpå hva det er tid til. Det er lettere å male når mye ting er forsvunnet ut av huset.


#10

Pelen sa for siden:

Maling er ikke noen veldig stor investering og gir et bedre førsteinntrykk så det syns jeg at du skal gjøre. :nikker:


#11

him sa for siden:

Vi selger nå og fikk en time med boligstylist/interørarkitekt. Veldig greit å ha med. NB! Vi hadde ryddet før hen kom.


#12

Geitrams sa for siden:

Jeg ville malt slitne vegger, men ikke byttet gulv og slikt.


#13

mkj sa for siden:

Enig. Selv om de som kjøper kan ende opp med å pusse opp så kan det tiltrekke noen som kan tenke seg å flytte inn «as is». Du vil ha så mange som mulig til å by. Maling er relativt billig fornying hvis man gjør det selv.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.