Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Speking av lammelår

#1

Taien sa for siden:

Jeg har lammelår og lammebog liggende i fryseren og har lyst til å speke noe av det... Har noen her inne gjort det? Og kan fortelle meg litt om hvordan jeg går fram?
Jeg er litt skeptisk, for jeg vet ikke helt hvor jeg skal henge det opp. Har garasje, men det er jo fuktig her i Stavanger (selv om garasjen er tørr) og så er jeg redd for innsekter....

Jeg trenger gode tips!


#2

Malama sa for siden:

Dette gjør "jeg" hvert år, men i praksis ikke. Jeg har nemlig ingen plass å henge det opp.

Vi salter det, først noen dager med grovsalt før det legges i saltlake, basert på at det var slik mine besteforeldre gjorde det. Dvs, jeg gjør som pappa sier. eller, i fjor gjorde pappa det med mitt også, siden det altså henger til tørk på hans loft uansett.

Mine foreldre har et hus med "mørkeloft". Loft over hele huset, uinnredet og kaldt, med et vindu i hver gavl, mot vest og mot øst. På østsiden har han like innenfor vinduet ei kasse bygget i tre med vegger av fluenetting. Inni der henger han sider og lår til tørk, setter opp vinduet og har på ei vifte. Kjøttet henger gjerne i stoffposer også, noe av det i alle fall. Ekstra obs på salt inni alle steder insekter kunne trives i den tidlige tørrsalt-fasen, finsalt og grovsalt.

Med fluenetting rundt og gjerne ei vifte så lufta sirkulerer så går det nok. Vi prøvde å henge ute (undre tak da), det mygla. Ikke stavanger, men sunnmøre er vel ca like fuktig.
Jeg vurderer sterkt garasjen ja. Vi parkerer jo ikke biler der uansett :P


#3

Taien sa for siden:

Det er det samme her! :knegg: Jeg tør ikke å henge det i garasjen tror jeg.. Vi har kryploft, kanskje kunne det hengt det...men det er vel like fuktig som garasjen vil jeg tro...


#4

Syrinx sa for siden:

Pappa speker og henger kjøttet til tørk i kjelleren med vifte. Blir perfekt og fantastisk godt hver gang.


#5

Malama sa for siden:

Vifte er cluet tenker jeg. Luftsirkulasjon. Hr kryploftet et vindu så du kan få frisk luft? Kombinert med vifte så tenker jeg du har det fint. Gitt ikke for høy temp da


#6

kamp sa for siden:

Jeg laget pinnekjøtt her i stavanger for noen år siden


#7

Malama sa for siden:

Speking av lår og ribbe er jo klassisk vestland, og ja, vestlandet er fuktig, men innomhus så det ikke regner for mye på, og med sirkulasjon i lufta. så går dette fint. Ute krever et litt skjermet sted i forhold til regn.


#8

Taien sa for siden:

Hmmm jeg har kjeller også... Ganske stor, men det er vaskekjeller så kanskje det blir for fuktig? Men hva mener dere med vifte? Vanlig bordvifte? Står den på 24/7 da?


#9

Malama sa for siden:

Ei vanlig sånn bodvifte som bare flytter på lufta, ikk vrmer den, står på... ikke 24/7, for det er rett over soverommet til mine foreldre, så den står på fr de står opp til de legger seg,, tror jeg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.