Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Skoleelever, epostadresse, gdpr, mobilfri skole vs. mobilklokker

#1

Polyanna sa for siden:

Noen spørsmål om barn og skole-epost-adresser:

  • Når er det vanlig at barn får epostadresser på skolen (type [email][email protected][/email]), som de skal bruke til innlogging på its og innsending av lekser og andre rene skoleting? Hvilken klasse?
  • Er det et kompetansemål å ha og kunne bruke en epostadresse? Fra hvilket trinn?
  • Er det vanlig å bruke gratisadresser, som hotmail og lignende? Hvorfor/hvorfor ikke?
  • Hvordan sikrer man at når eleven får epostadresse, ikke misbruker denne, som for eksempel til å opprette snapchat-konto før foreldrene sier at de får lov?
  • Jeg har lest og lett, men finner ikke ut om GDPR setter begrensninger for dette, utover de klare begrensningene som er på hva som kan og ikke kan sendes på epost.

Ekstraspørsmål: Mobilklokker - hvordan håndteres dette på skoler som skal være mobilfrie? Det hjelper ikke at mobilen ligger i sekken, når de kan ringe og tekste og gudvethva med klokken... Tillegg: Noen foreldre bruker klokkene til overvåkning, og får dermed hetta om barnet for eksempel er på butikken (for å handle til mat og helse) når det skulle vært på skolen. Hvordan håndtere? Erfaringer?


#2

star sa for siden:

Mail fra 8.trinn for eldste.
De andre spm vet jeg ikke svar på. Kan høre med eldste angående det og klokker i ettermiddag.


#3

løve70 sa for siden:

Jeg mener at arvingen fikk epostadresse til skolebruk på ungdomsskolen. På videregående visste hun ikke om de fikk en egen til skolebruk eller om de kunne bruke sine private.


#4

zinatara sa for siden:

Her i kommunen får elevene en epostadresse til innlogging, men de får ikke tilgang til en innboks slik at de kan sende eller motta email. De får chromebook fra 5 klasse og da får de denne. Dette er ikke en gratisadresse og det er IKT selskapet som kommunen bruker som står for mailserveren. De har mulighet til å sende beskjeder til lærere igjennom google classroom.

Jeg tror at det er såpass enkelt å opprette gratisadresser at man egentlig ikke kan sikre seg 100% mot at de gjør det og bruker den til å opprette kontoer på ulike tjenester. Man må bare prøve å sette grenser og følge med på hva de gjør.

På vår barneskole skal både mobilklokker og mobiler være avslått under skoledagen og ligge i sekken. Tror ikke mobilklokker er spesielt utbredt her. På ungdomsskolen har de mobilhotell på klasserommet der mobilene er innelåst. Så akkurat på skolereglene for vår barneskole og det står at aktiv bruk av mobil eller mobilklokker under skoledagen fører til inndragelse og at foresatte da må hente den ut i administrasjonen.


#5

Neket sa for siden:

Epost fra første klasse her nå tror jeg. De har gått over til Google classroom, så da må alle ha egen epostadresse fra kommunen. Sånn: [email][email protected][/email]

Det er vel ikke noe kontroll på hva de bruker den til tror jeg, men det er jo heller ingenting som stopper de fra å f.eks lage en gmail-adresse og bruke til snapchat heller? :vetikke:

På barneskolen skulle mobiler ligge i sekken så lenge de var på skolens område, hørte aldri noe om klokker. På ungdomsskolen har de mobilhotell og mobilfri skole, har ikke hørt noe om klokker der heller.


#6

Myria sa for siden:

Her får de PC og epostadresse i tredje klasse. Denne adressen er til skolebruk og er ikke en gratisadresse som hotmail o.l. og jeg vet ikke om det er kontroll på hva de bruker den til.
Barneskolen vår er mobilfri. Alle mobiler skal være avslått og ligge i sekken både i skoletiden og på SFO, så fra 7 til 17, og det er ikke lov for elever å bruke mobiltelefon hverken inne på skolen eller i skolegården i skoletiden.


#7

My sa for siden:

  • Når er det vanlig at barn får epostadresser på skolen (type [email][email protected][/email]), som de skal bruke til innlogging på its og innsending av lekser og andre rene skoleting?
    Hvilken klasse?
    Her tror jeg elevene har brukt sånt fra og med mellomtrinnet. Her bruker de google til samskriving, levering av oppgaver etc.

  • Er det et kompetansemål å ha og kunne bruke en epostadresse? Fra hvilket trinn?
    Det vet jeg ikke.

  • Er det vanlig å bruke gratisadresser, som hotmail og lignende? Hvorfor/hvorfor ikke?
    Her har ungene gmail-adresse, som de bruker for å registrere seg på diverse spill og andre apper. Vet ikke om det er vanlig. Disse brukes aldri til skoleting.

  • Hvordan sikrer man at når eleven får epostadresse, ikke misbruker denne, som for eksempel til å opprette snapchat-konto før foreldrene sier at de får lov?
    Det vet jeg ikke om det er mulig å sikre, det går vel på tillitsforholdet mellom barnet og foreldrene, som med alt annet et barn kan finne på å gjøre uten lov?

Ekstraspørsmål: Mobilklokker - hvordan håndteres dette på skoler som skal være mobilfrie? Det hjelper ikke at mobilen ligger i sekken, når de kan ringe og tekste og gudvethva med klokken... Tillegg: Noen foreldre bruker klokkene til overvåkning, og får dermed hetta om barnet for eksempel er på butikken (for å handle til mat og helse) når det skulle vært på skolen. Hvordan håndtere? Erfaringer?

Tror ikke det er noen regler mot mobilklokker eller smartklokker (som vel er det mest aktuelle for eldre barn og ungdommer) på skolene til mine, som jeg har fått med meg i alle fall. Men det er nok fordi det ikke har vært noe problem. Ungdomsskolen er mobilfri, de leverer inn mobilene på morgenen og får dem utdelt etter skoledagens slutt. De som har smartklokker bruker neppe disse veldig mye i løpet av dagen til SoMe, siden det er lite respons fra andre på den tiden av døgnet, og alle andre er opptatt med andre ting. Tekstmeldinger og anrop driver de ikke med, i alle fall ikke med klokkene. Min datter har arvet en Apple Watch fra sin mormor, av og til har hun den på på skolen, av og til ikke. Kommer det beskjed fra skolen om at det ikke er lov så vil hun neppe ha problemer med å legge den igjen hjemme. På barneskolen ligger mobilene i sekken, mobilklokker er ikke særlig utbredt blant 7.klassingene (som er de jeg kjenner til), så jeg har ikke hørt at det har vært noe diskusjonstema der heller. Guttungen har en smartklokke fra Samsung, som han har arvet fra faren, og bruker i perioder. Vi har gitt beskjed om at han ikke skal holde på med den i timen, og at hvis vi får tilbakemelding om at det blir et problem at den tar oppmerksomhet så må han la den ligge hjemme. Har ikke hørt noe enda.

Tilleggsspørsmålet om overvåkning av barn i skoletiden er heldigvis en forholdsvis ukjent problemstilling, så jeg vet ikke helt hvordan man skal håndtere sånt. Filleriste foreldrene? Fiskedasking? Buksevann?


#8

Syrinx sa for siden:

Klokker har vært oppe hos oss og konklusjonen ble vel at de behandles som telefoner og skal være avslått i sekken.


#9

Tjorven sa for siden:

Ops. Her kjenner jeg at jeg virkelig ikke har peiling. Det burde jeg vel ha?

De får en e-postadresse på en gang midt i barneskolen, men det forventes ikke at de skal bruke den til noe som helst ... tror jeg.

At foreldre får noia fordi de overvåker unger som bruker mobilklokker kjenner jeg at bare er foreldrenes eget problem. Her er jeg dog noe preget over at jeg er skrekkelig imot slik overvåkning og monitorering av unger.


#10

Syrinx sa for siden:

Et argument for å ikke tillate klokker var at foreldre kan slå på lyd og bilde og på den måten overvåke hva som skjer i klasserommet. Ikke at man skal ha noe å skjule, men det kan heller ikke få lov til å skje. (Hvis klokkene fungerer på den måten da. Det har jeg ingen formening om, har ikke satt meg inn i det.)


#11

nokon sa for siden:

I Osloskulen er mobilklokker likestilt med mobil og ikkje tillatt på skulen. Vi har ein andreklassing som kan finne på å bruke ein time på skulevegen og ergrer oss litt over det at han ikkje får ha klokke når han trener på å gå heim sjølv.


#12

zinatara sa for siden:

Jeg vet at enkelte av de mobilklokkene til barn med gps er slik at man kan bruke dem til å avlytte mikrofonen. Og uten at det på noen måte blir varslet om på klokken. Jeg tror det ble såpass mye styr at de norske nettbutikkene ikke lenger selger slike, men det er vel godt mulig å få tak i i utlandet. Dette vil jo da være ulovlig overvåkning, spesielt i et klasserom. Men det er jo også et overgrep fra foreldre dersom de bruker det til å overvåke eget barn og samtaler de har med venner.


#13

My sa for siden:

Kan han ikke ha en vanlig klokke?

#14

Niobe sa for siden:

Her har de hatt epostadresse tilkyttet skolen/kommunen siden 1. klasse. Den følger dem ut 10. trinn, ser det ut til.

Mobil/GPS-klokker er ikke tillatt på barneskolen, hvertfall. Ungdomsskolen er også mobilfri, men jeg har ikke hørt noe om klokkene der. Vi har uansett aldri kjent behov for GPS-klokke, selv om minsten har brukt 2-3 timer på 1 kilometer skolevei.


#15

Høst sa for siden:

Hos Junior, får de epostadresse knyttet opp mot LMS´et fra dag 1 har jeg skjønt. Men jeg vet ikke om det er en «faktisk» epostadresse med innboks som kan brukes til registreringer (type gmail), jeg har vel forstått det slik at det er knyttet opp mot påloggingen de gjør.

Ad mobilklokker - Junior hadde slik før (før han begynte på skolen), men skolen har mobilforbud og vi har forstått det slik at det inkluderer klokker. Jeg har jo i andre diskusjoner her inne vært veldig for å GPS-merke ungene mine (jada, jeg overdriver litt nå :D ) men enkelte av GPS´ene jeg har sett på underveis har også «lytte inn» muligheter (ment å være en sikkerhet feks for eldre som faller hjemme eller på tur osv) som vil kunne misbrukes. Så dersom jeg hadde valgt å legge GPS i sekken eller lommen til ungen, ville jeg ha valgt en type som ikke kan brukes til slikt, bare til å se hvor ungen er. :)

Jeg ville foreslått for skolen å lage regler som forbyr mobiltelefoner og klokker i skoletiden (avslått og i mobilhotell), samt krever at foreldre som ønsker å tracke ungene gjør det med trackere som kun kan gi stedsangivelse for ungen og ikke noe mer.

(Nei, jeg har ikke satt GPS på ungene. Men hver gang jeg kommer over noe undersøker jeg hvilke muligheter som ligger i det, i tilfelle jeg skulle finne noe som ville fungere perfekt - maks rekkevidde, sanntid, ikke lytte inn mulighet osv. Foreløpig nøyer jeg meg med å kjøre «find my iphone/ipad» på samtlige unger og ektemann.... og de er klare over det alle mann, og kan se meg om de ønsker. :knegg: :) )


#16

ingling sa for siden:

Eldste min har xplora-klokke. Regelen er at den skal være avslått i sekken hele skoledagen inkludert SFO, men hun bruker den til og fra skolen og ringer oss når hun går hjem. Funker fint. Det er jo ikke noe spennende å gjøre på den klokken, så det begrenser seg selv, men skolen sleit med at ungene ringte til foreldrene hvis det skjedde noe eller de ville bli hentet.

E-postadresse tror jeg de skal få nå i tredje, men det er kommunesammenslåing snart og ting fungerer ikke helt ennå. Regner med vi får vite mer om reglementet da. De får adresser hos kommunen, ikke Hotmail eller lignende.


#17

annemede sa for siden:

Hos oss fikk de e-post i 1. klasse. Denne kunne kun brukes til å sende meldinger innad på trinnet, og til lærer.


#18

Galathea sa for siden:

Mener de fikk e-postadresse i fjor, 4. trinn.
Fikk nettopp hjem et skriv om smartklokker, at samme regler gjelder for slike som for telefon.


#19

C3PO sa for siden:

Våre fikk epostadresser i 1. klasse, men de ble ikke tatt i bruk før en del senere.


#20

Charlie sa for siden:

Fikk epostadresse på mellomtrinnet, men tror ikke den ble brukt til noe utenom skolearbeid. Klokke som du nevner regnes som tlf og skal ligge avslått i sekken. IKT er et gjennomgående kompetansemål i alle fag og trinn sammen med lese, skrive, regne, men vet ikke om det står spesifikt om epost.


#21

Røverdatter sa for siden:

Kjenner jeg får litt hetta av foreldre som sitter og overvåker via mobilklokker i skoletiden.


#22

Blånn sa for siden:

I Osloskolen får de e-postadresse når de får egen brukerkonto i 1. trinn. Når de får vite at de har egen adresse varierer stort, men fra 3.-4. trinn er det vanlig å starte opplæringen i bruk av e-post.

Skolen kan ikke sikre at elever bruker skolee-post til snap osv. Men kan følge med på at profilene ikke lages i skoletiden. Her må foreldrene bestemme. Vi overvåker ikke barna annet enn at vi følger med når de jobber på pc/nettbrett.

Hos oss har vi samme regler for mobil og mobilklokker. Avslått i sekken. Overvåkning av elever har jeg ikke vært borte i, men ville nok kalt inn til møte og fortalt foresatte at det ikke var greit. Og ut i fra andre bekymringer rundt barnet vurdert en bekymringsmelding. Det er ikke vanlig å overvåke barn på den måten.


#23

Input sa for siden:

Nei, epostadressen for barn i osloskolen opprettes når de begynner i 1. trinn og det lages Feide-bruker. På skolen til sønnen min brukte de epost "aktivt" helt fra starten, og det synes jeg er bra.


#24

Floksa sa for siden:

Å lage en e-postadresse tar ca 30 sekunder. Det er ikke noe man trenger skolen til.
Eldste her går i 2 på vgs. Ingen ting av det du nevner har vært tema enda. Ikke fått e-post heller. Men har både Gmail og en hotmailkonto. I tillegg til iCloud.


#25

Malama sa for siden:

Feide-konto vet jeg at de har, men om de har en epostadresse så vet de ikke om den/bruker den tror jeg

De har både gmail (de har jo android-telefon og nettbrett) og en epost knyttet til domenet mannen har med vårt etternavn, førstnevnte får de omtrent samtidig som de får navnet regitrert hos folkeregisteret, gmail hr de altså fått i forbinelse med at de fikk nettbrett, men innen yngste fikk nettbrett var det mulig å opprette en barnekonto så jeg tror kanskje ikek hun har gmail jeg har i alle fall ikke notert meg den.

Opplæring i bruk av epost har de ikke hatt noe av i skolen så vidt jeg vet, men de eldste har eposten sin på nettbrettene sine og oppfordres til å sende eposter til besteforeldre fra de lærer å skrive og lese


#26

Polyanna sa for siden:

Takk skal dere ha, dette er veldig nyttig! :blomster:


#27

Zulu sa for siden:

Læreplanverket sier ingenting om eksplisitt om epost. Digitale ferdigheter er imidlertid én av fem grunnleggende ferdigheter som skal integreres i kompetansemålene der hvor det er relevant, og i digitale ferdigheter inngår det å kunne kommunisere digitalt med egnede verktøy.



#29

Blånn sa for siden:

På udir sin kartleggingsprøve i digitale ferdigheter på 4. trinn kartlegges også kompetanse i e-post.


#30

Zulu sa for siden:

Ikke nå lenger.


#31

venla sa for siden:

I Trondheimsskolen opprettes e-postadresse og FEIDE-innlogging for eleven i første klasse. De tar den i bruk i fra ca 2.trinn, da begynner de med noen av Googleprogrammene/Google Classroom. Skolene følger iktplan.no. www.trondheim.kommune.no/skole/ikt/

Smartklokker er likestilt med mobil, og skal være avslått i skole- og SFO-tid.


#32

Blånn sa for siden:

Ok, det har vært med på alle gjennomføringene jeg har hatt tidligere, men var ikke med på fjorårets prøve.


#33

Polyanna sa for siden:

Supernyttig, takk!


#34

Zulu sa for siden:

Stemmer!


#35

Malama sa for siden:

Jeg mener forresten knotten min har vist meg en prøve hvor de har "skrevet en epost"

Med blyant, på en opptegnet mal på et papir. Et stykke derfra til epost sånnsett.


#36

Bayone sa for siden:

I vår kommune får alle e-post adresse knyttet til Feide-konto fra 1. trinn. Jeg tror ikke de tar den i bruk før på mellomtrinnet.


#37

Minerva sa for siden:

Vi har hatt en episode der undervisning er blitt tatt opp, med lydopptak fra en elevs mobil-klokke. Dette er jo ikke lov, uten samtykke. Klokkene skal ligge avslått i sekken under skole og SFO-tiden.

Vi bruker også kompetansemål fra iktplan.no. Tidligere var det mål etter trinn, nå er de gjort om til tre nivåer. På nivå 1 under digital kommunikasjon står det:

Enkle kommunikasjonsverktøy

www.iktplan.no/index.php?pageID=215&cat=1#articleClosed


#38

ingling sa for siden:

Når jeg tenker meg om tror jeg de får FEIDE-bruker fra starten her også, men vi har ikke fått noen informasjon hjemme. De har brukt PC på skolen, men ikke til lekser o.l. hjemme.

Vi har forresten satt på skolemodus på klokken, så den ikke kan brukes i skoletiden selv om hun skulle bli fristet til å skru den på. Den er kun ment til bruk til og fra skolen, og når hun er ute og farter ellers.


#39

veobra sa for siden:

På skolen vår som har mobilhotell så samler de inn smartklokker også.


#40

Señora sa for siden:

Fikk melding fra skolen nylig om at smartklokker er greit dersom foreldrene stiller den inn i skolemodus 0800-1500 og at kontaktlærer informeres om at dette er gjort.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.