Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ønsker meg oppskrift på god ertesuppe

#1

turi sa for siden:

Noen som har en god oppskrift på ertesuppe? Har aldri lagd det før, bare blitt invitert på det.


#2

Left sa for siden:

Jeg gjør det enkelt og kjøper røkte svineknoker, som jeg koker sammen med ertene til kjøttet er mørt. Tar de ut og plukker av kjøttet, og skjærer det i passe biter.
Liker best gule erter. Pleier ikke å legge dem i vann heller, men lar dem koke litt lenger i stedet.

Pleier vel å bruke 2-3 pakker med gule erter og 2 store svineknoker. Krydrer med bittelitt timian, og pepper.


#3

Miss Norway sa for siden:

There is no such thing. :skremt:


#4

turi sa for siden:

Takk for oppskrift, skal prøves ut!!:ja:


#5

turi sa for siden:

:eek: Tullejente!!:nemlig:


#6

Left sa for siden:

Det er i hvert fall utrolig enkelt, og det gjør seg omtrent selv. :)
Noen bruker spekeknoker også, og det også er veldig godt. Når man har spist rent fenalåret eller spekeskinken er det godt å koke suppe på "skanken" :)


#7

Harriet Vane sa for siden:

Ertesuppe med fleskeknoke
(Skinkeknoke, hvor finner jeg det, tenker du kanskje. Det finner du i slaktebutikker, i godt assorterte matbutikker, stort sett overalt, bortsett fra Rema 1000, Bunnpris og sånn)

1 stor skinkeknoke
500 g gule erter
ca. 1 1/2 ltr. vann
2 skiver selleri
2 gulrøtter
1 skive kålrot
1 løk
3-4 poteter
timiankrydder

Begynn om morgenen dagen før du skal spise suppen. Hiv en pakke erter i en bolle og ha over vann. Gå på jobb som om det var en vanlig dag. La ertene ligge i bløt til du kommer hjem, har spist middag og har lagt ungene.

Ha knoken i en stor kjele, hell over friskt kaldt vann til det dekker, kok opp, skru ned og la den syde/trekke til kjøttet løsner fra benet. Skum vekk det hvite som flyter opp. Ta den opp og og sil kraften over i en annen kjele. Hell bort bløtevannet av ertene og ha dem oppi kraften.

La ertene koke mens du renser og plukker svineknoken, deler opp kjøttet og er litt 50-tallshusmor ca 15 minutter. Skum av og fjern evt. løse erteskall som flyter opp. Når ertene er nesten møre etter ca. 1-1 1/2 time, tilsettes løk, gulrøtter og poteter og knokekjøttet. Smak til med pepper og timian, er den vel salt kan du spe den ut med litt vann. Avkjøl suppen og la den stå på komfyren til dagen etter. Gå og legg deg, gå på jobb, og kom hjem. La suppen få da et godt oppkok og server med brød og smør.

Server flatbrød til.


#8

Harriet Vane sa for siden:

Det er ikke bra å ikke vanne ut erter. Bløtlegging reduserer også gassdannelse i magen. Belgfrukter kan bløtlegges i kaldt vann i 10-12 timer. Mindre belgfrukter som linser, kan kokes uten bløtlegging. Dette gjelder spesielt for røde linser, som da helles rett fra posen i kokende vann, og som kun trenger 20 minutter eller kortere koketid. Glemmer du å legge ertene i vann i forveien, kan du redusere bløtleggingen til 1-2 timer ved å helle over kokende vann så det dekker og så koke dem litt lenger.

Jeg pleier å bløtlegge store porsjoner når jeg først er i gang, og så fryser jeg ned de kokte belgfruktene. Funker som bare den. Jeg fryser dem ned halvkokte, så de skal få koke med kraften og ta mer smak.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.