Glitterbarnet elsker fiskegrateng, men jeg har ingen oppskrift. Derfor har jeg bare servert ham findus sin. Men den er jo veldig liten og inneholder ikke spesielt mye fisk.
Har noen en velprøvd oppskrift å dele med meg? Gjerne på en som kan stappes i fryseren også.
Jeg pleier å lage hvit saus, og oppi den har jeg kokt fisk og makaroni (evt kokte gulerøtter i biter eller andre grønnsaker man måtte ønske). Så har jeg den i form, strør brødrasp over og gratinerer i ovnen. :nam:
Jeg har ingen målangitt oppskrift, men lager fiskegrateng med det jeg har i hus.
2 deler: Fisk i alle former og fasonger, renset. Gjerne rester fra andre fiskemåltider.
1 del: Makaroni, prekokt.
Alt: Gulrøtter finrevet.
Dette blandes med hvit saus krydret med muskat, og 3-4-5 eggeplommer. Den bør være godt krydret. Eggehvittene stivpiskes og blandes inn i fiskerøren forsiktig før det hele fordeles i form(er). Strø kavring på toppen og stek i ovnen (180/200 grader) i 40-50 minutter til den har stivnet og topplokket er sprøtt.
Det er noen oppskrifter på aperitif.no.
Denne ser veldig god ut:
Antall porsjoner:
4
Ingredienser:
200 g renset fisk (torsk, hyse,sei, eller annen hvit fisk)
1 dl makaroni
50 g frosne erter
½ ts salt
¼ ts pepper
2 egg
½ dl revet ost
2 ss strøkavring
Hvit saus:
1 ss smør
2 ss hvetemel
3 dl melk
½ ts salt
¼ ts pepper
Drikkeforslag:
Vann med eller uten bobler er godt til
Fremgangsmåte:
Hvit saus:
Smelt smør i en kjele ved svak varme. Tilsett hvetemel og rør blandingen jevn.
Ta kjelen av platen. Tilsett litt og litt av melken og rør klumpfritt mellom hver gang.
Sett kjelen tilbake på platen og kok opp mens du rører godt. La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper, ta av varmen.
Gratengen:
Legg fisken i kokende lettsaltet vann og la den trekke til den er ferdig. Kok makaronien som anvist på pakken.
Ha makaroni, tinte erter, fisk, salt og pepper i den hvite sausen.
Skill eggene og bland én og én eggeplomme inn i sausen.
Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig inn med en slikkepott.
Hell blandingen i en smurt ovnsfast form og strø revet ost og strøkavring på toppen.
Stek gratengen på midterste rille i stekeovnen ved 200 °C i ca. 40 minutter til den har hevet seg godt og blitt gyllen.
1-2 ss smør smeltes. Tilsett 1-2 ss hvetemel - trekk det hele av varmen. Tilsett melk litt etter litt (ca 4-5dl) og la sausen koke opp. Nb! det kan koke over! Smak til med pepper, salt og muskat etter smak.
Til fiskegrateng bør den være godt krydret, men ikke for salt.
Jeg tenkte på sånne pappformer som tåler ovnen, det tror jeg at jeg har sett på Nille. Jeg tror ikke sambo går med på at jeg kjøper ørtifjørti nye former i glass e.l. liknende desverre. De tar jo endel plass når det ikke er frossen grateng oppi dem. :knegg: Men det ville selvsagt vært mer miljøvennlig.
Vi spiste i dag, Findus Elias fiskegrateng. Dvs. Glitterbarnet spiste opp hele, jeg fikk bare en skje!
Og her. Disse Portisbarna er jammen like. :knegg: Paps har forresten en deilig oppskrift som han lenge har lovet å skrible ned for meg. :Purrepurre: Jeg tipper den ligner ganske mye på Observatørens.
ca 400 g fiskefilet, torsk eller sei
ca 1,5 dl makaroni
1 terning fiskebuljong
3 ss smør
3 ss hvetemel
ca 4 dl melk og fiskekraft
ca 2 ts salt
1/2- 1 ts muskat
hvit pepper
4 store egg
evt. knust kavring
aromatkrydder (kan sløyfes)
Damp fisken i litt vann tilsatt fiskebuljong. Kok makaronien som anvist på pakken (gjerne i fiskebuljong):
Lag en tykk hvit saus av smør, hv.mel, melk og fiskekraft og avkjøl den litt.
Skill eggene. Rør i eggeplommene og bland i kokt fisk i biter og makaroni. Smak godt til med salt, hvit pepper og godt med muskat.
Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn tilslutt. Fyll gratengrøren i smurte former og dryss gjerne knust kavring over.
*Stek gratengen ved 225 grader i ca 45 min , til den er hevet og gyllen. Server gratengen sammen med revne gulrøtter. Et dryss aromatkrydder gir gratengen en ekstra piff.
Pippimamma sin oppskrift er nesten akkurat slik jeg pleier å lage gratengen, og den er veldig god. :ja:
Hvis jeg skal forberede den kvelden (eller morgenen) før, koker jeg ferdig fisk, makaroni og hvit saus på forhånd, blander alt dette og har i eggeplommer, og setter alt i kjøleskapet. Like før steking stivpisker jeg eggehvitene og har dem i.
Serveres med kokte poteter, dampet brokkoli, revne gulrøtter og smeltet smør.
Jeg bruker slike aluformer som er beregnet til å fange opp dryppende fett når man griller. De selges på hagesenter og andre plasser som selger griller. Disse bruker jeg til lasagne og alle andre retter som lar seg porsjonere ut og putte i fryseren før de skal stekes.
Jeg synes det er ekstra godt hvis det er rester av klippfisk oppi. Da kan man egentlig gjerne fleske til med litt spröstekt bacon også.
Og gulrötter. Gjerne grönne erter.
Og litt parmesan og hvitlök.
Også makaroni og hvit saus. Og kavringsmuler på toppen.
Min fars variant av hvit saus er veldig god. Han koker gulerøtter i lettsaltet vann og lager sausen på en blanding av melk og gulerotkraften og har gulerøttene i sausen til slutt.
Man MÅ ikke skille plomme og hvitte for å få en luftig grateng. Jeg rører bare ett og ett egg godt inn i en litt avkjølt tykk saus.
Jeg bruker ingenting annet i fiskegratengen enn fisk.
Til strø kan du bruke knekkebrød også. To tre knekkebrød i en pose, og dælje løs med ett kjevle gjør susen. Strø over gratengen og ha på noen glatter med smør her og der.
Ja, det gjør vi også innimellom, bare ikke grilldingsebomser. Vi har kjøpt inn et lite lager "Toppits" fra Nordby/Maxi i Sverige. Der har de alle mulige fasonger og størrelser til ok pris. Snodig at vi ikke finner slike i matbutikken her.
Pleier å lage i sånne former å fryse ned. Har kjøpt på Nille, og på Europris - sånne metallformer med papplokk på.
Har også sånne bamseformer som egentlig er til kaker - små - som er superfine til en middag til barna og meg, akkurat passe mye.
Ellers lager jeg den som de fleste andre her.
Nå har jo flere kommet med tips om hvor man får tak i slike, men jeg fant på Nille altså. De hadde tre forskjellige størrelser; en som var like stor som dem man kjøper fiskegrateng oppi, noen litt større rektangulære som jeg kjøpte, og noen som var like store som en stor, ildfast form.
De jeg kjøpte kosta ti kroner for tre stykker. Så nå har jeg hamstret ni stykker og må bare finne tid til å lage selve gratengen!
Jeg brukte å lage fiskegrateng når jeg jobbet i en fiskebutikk og den var veldig enkel og god.
Hvit fisk av noe slag (jeg foretrekker torsk eller hyse) som trekkes på forhånd.
Kokt makaroni
Hvit saus av jevning og melk og eggeplommene som blir til overs. Krydres med salt og pepper og evt muskat om man liker det. Jeg har også god erfaring med å bruke karri!
Eggehviter som piskes stive.
Strøkavring.
Fisk og makaroni blandes i sausen, slik at det er en god balanding. Eggehvitene røres forsiktig inn. Ha blandingen i passe store aluformer og strø kavring på toppen. Stekes i ca 20 min på 175 grader.
Fiskegrateng
600 g torskefilet (eller sei eller noe annet du har)
3 ss smør
3 ss hvetemel
½ l melk
salt, pepper
muskat
200 g makaroni, gjerne fullkorn
2 eggeplommer
2 eggehviter
1-2 never knust kavring/brødrasp/griljermel
Skjær torskefileten i terninger. Varm smør i en kasserolle og tilsett hvetemel. Spe med melken under omrøring til en glatt saus. Ta sausen til side og rør inn eggeplommene. Smak til med salt, pepper og muskat. Kok makaroni. Sil av vannet. Ha makaroni og fisken i en smurt ildfast form , hell sausen over og bland forsiktig. Pisk eggehvitene stive og vend dem forsiktig inn i blandingen. Strø brødrasp over og stek i ca 30 minutter på 200 ºC. I mens koker du poteter, rasper gulrøtter (hell gjerne over litt appelsinjuice eller saften av en appelsin, og strø over noen rosiner) og smelter smør. Jeg liker smøret best når det er litt brunt, men hver sin smak.
Synes fiskegrateng er himmelsk godt, men med den tilberedningstida er det ikkje hverdagsmat her i huset. Heldigvis har nærbutikken begynt å selge Madam Bergen sin, den er kjempegod og har adskillig meir fisk enn frossenvariantene :nikker:
Vi laget denne forrige helg med kveite (jeg har aversjoner mot torsk). Den var visst supergod i følge mann, barn og min mor. Jeg var dessverre superkvalm.
Hui, da har jeg laget tre fiskegratengmiddager! :puh:
Jeg brukte 1 kg hvit fisk (en eller annen thailandsk fisk som heter noe som likner på Pytagoras), 600 g kokt fullkorns speltpasta (note to self: pasta veier mer etter at den er kokt), hvit saus med 1 dl cheddar, muskat, salt, pepper og 4 egg. I tillegg rev jeg en gulrot og litt blomkål oppi.
En av formene står i ovnen, de to andre er puttet i fryseren.
Takk for mange gode oppskrifter! Den neste som skal prøves ut er Jamie sin.
Nå har jeg et fullstendig over-rotete kjøkken å rydde før middag.
Jeg fisker opp igjen denne tråden, for jeg fikk så utrolig mange gode oppskrifter her. I dag har jeg laget tre nye fiskegratenger, denne gangen med 800 g sei og torsk, 500 g macaroni (note to self: pasta veier mye mer etter at den er kokt :flau: ), hvit saus med gran padano og fem egg, gulrot og blomkål.
Kokt pasta veier 3 ganger mer enn ukokt pasta! :værsågod:
Det er en grei huskeregel; hvis man lurer på hvor mye tørr pasta man skal koke til en oppskrift der mengden er angitt i ferdigkokt, så bare deler man på tre.
Vi skiller aldri plomme fra hvitte før vi har egg i den hvite sausen, men får alltid luftige og gode fiskegratenger likevel. Vi bruker også å ha stekt bacon i fiskegratengen, det er namnam. :nam:
Vi lager alltid en diger gryte med saus/fisk/grønnsaker, og så fryser vi ned i slike aluminiumsformer som Veronal nevner.
Det er også godt å bytte ut fisken med "bokseskinke" (i mangel av noe bedre ord) for å få en annen type grateng.
Vi liker fiskegrateng med røkt fisk, men lager også med vanlig.
Kok makaroni.
Fisken deles i biter og trekkes i melk. Fisken fiskes ut av gryten, og melken brukes til å lage hvit saus med mel/smørjevning. Smakes til med muskat, salt og pepper.
To egg skilles; plommene røres i sausen, hvitene stivpiskes og vendes inn etterpå.
Makaroni, fisk og saus fordeles i former (jeg lager flere og fryser), og et godt lag med brødrasp strøs over.
Nå henter jeg opp denne bare for å skryte av at jeg har laget to former med fiskegrateng på under en time, ganske på gefuhlen. :stolt: Og ble endelig kvitt litt av torsken vi hadde i frysern.
Det ble litt mye ost denne gangen, men satser på at det bare blir godt. Raspet gulrot og litt kålrot oppi også.
Jeg bruker heller ikke makaroni i. Ikke ost heller. Hverdagsgratengen er 80-90 % fisk og resten hvit saus, egg og eget griljermel. (Brød som ikke blir spist, tørkes og kjøres i blender til griljermel, så får vi brukt opp de restene også.)
Den skjønner jeg. Jeg er bare ikke vant til makaroni i fiskegrateng. Er det bare jeg og Kula, eller er dette også noe som er ulikt i ulike deler av landet? :gruble: