Jeg har sett Landskampen på Tv2 og straffen i dag var å spise Surströmming.
Jeg har aldri luktet eller smakt dette. Jeg forstår heller ikke hvorfor folk spiser mat man brekker seg av å lukte/spise. Men jeg lurer på, hva lukter det sånn egentlig? Og hvorfor spiser man det? Jeg spiser forøvrig heller ikke rakfisk, har luktet og smakt - er Surströmming ca det samme?
Finnes det andre "matretter" man bør holde seg unna om man reagerer på lukt?
Det lukter intenst kloakk. Kan ikke sammenlignes med annen mat i grunnen.
Jeg skjønner heller ikke hvorfor man spiser det, og hvem som fant på at det var lurt ...
Det er en grunn til at det fra enkelte hold anbefales at boksene åpnes under vann... Jeg har selv aldri smakt det, men mine foreldre har vært på flere ss-lag hos sine svenske venner og sier at det smaker ganske godt. Det lukter ikke akkurat roser av en del muggoster heller, men det smaker jo nydelig!
Har inntrykk av at det er det her med ritualene rundt som gjør noen av disse rettene så spesielle. Man kan jo lure på opprinnelsen til en del av dem, men synes det mest nærliggende kanskje er at sulten er den beste kokk, og at man har spist halvråtten mat og funnet ut at noe av det døde man ikke av. :knegg:
Island har for øvrig en spesialitet som heter kæstur hakarl. Det er håkjerring (haiart) som er tørket og gravet. De påstår det smaker som en veldig moden ost, litt ammoniakk, men også søtt og salt. Har ikke prøvd. Ingen planer om det, heller. Ligger også unna lutefisk. :blafre:
Lutefisk smakte jeg for 1. gang i mitt liv i fjor, tilbehøret var utrolig godt!
Og ja! Mannen har smakt denne haien på Island, han beskrev det som å tygge viskeær med en smak av urin, det gikk store mengder dram for å kunne svelge haien. :knegg: Og igjen stiller jeg spørsmålet - hvorfor? Det finnes jo så mye god mat som ikke er fordervet!
Jeg har aldri selv spist, bare opplevd at naboen spiste og det er mange år siden. :humre. Jeg spurte en kollega som spiste det sist gang sist sommer og som har foreldre som elsker det. Det må spises ute. Hun sa at det er vanskelig å huske eksakt dut, men det er noe rottent, bedervelig over det. Det smaker noe bedre enn hva det lukter.
Rakfisk har jeg aldri kjent noen spesiell sterk lukt av. Surströmming lukter bare for jævlig. Vi kunne ikke være ute i hagen når naboen spiste.
Jeg regner med at det er en av de tingene som må tilberedes og spises på en bestemt måte, og med et bestemt tilbehør. Jeg har aldri smakt det selv, men er nysgjerrig på hvordan det smaker. Rakfisk er noe av det aller beste jeg vet, og jeg elsker oster som lukter kraftig.
Som sagt, kloakk. Man brekker seg av lukten. Virkelig. Muggost og rakfisk og "Gamle-Oles far" (dansk ost) kan ikke sammenlignes. De lukter blomster i forhold.
Konsistens er som råtten fisk. Spises på flatbrød med rømme - utendørs. Jeg klarte ikke spise det da jeg fikk det servert (begynte å brekke meg såpass av lukta at det var umulig å putte i munnen) ... Kollega som spiste det kastet opp.
Pappa jobber ein plass med svære lagerhaller. Og er ein nysgjerrig type. Så han bestilte ein boks med surstrømming. Boksen blei opna og folk sprang. Det lukta vistnok så inn i hampen. Folk sto utanfor å brakk seg. Og folk frå ein av dei andre hallane kom springande og spurte om det var gasslekkasje :knegg:
Så ja, det lukter vist ille.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.