Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vedfyring, klebersteinsovn og luftkvalitet

#1

Ine sa for siden:

Vi har en klebersteinsovn. Vi har hvitmalte vegger og tak, og det blir fort misfarging like over peisen. Søndag tørket jeg støv. Fyrte i peisen. Mandag var det et ganske synlig lag med støv på tven i stua der peisen er, jeg fuktet en hvit tue og tørket støv kun på skjermen. Tua ble svart.

Jeg har lest at det er viktig at klebersteinene er tette i en sånn peis. Steinene er helt tette mot hverandre, men mellom selve peisen og lokket er det en glippe, og det er svart støv der. Jeg tar ut aske hver dag før vi tenner opp.

Huseier vi kjøpte av sa han måtte installere to ventiler i stue og kjøkken for å få godkjennelse av brannvesenet. I tillegg er lyrer over vinduer åpne. Feiervesenet er vel her hvert annet år, og de har ikke bemerket noe om dette.

Jeg har spurt noen om det er vanlig at det blir sånn svart støv når man fyrer med ved, og fikk til svar at det var det, men nå lurer jeg på om vi må kontakte noen. Det kommer en fyr med ved i dag, kanskje vi kan spørre han om han tror lokket til peisen er ordentlig på.


#2

Tallulah sa for siden:

Vi har peis med lukket peisinnsats, og har ikke noe problem med askestøv annet enn rett utenfor peisdøra, og det er fordi det virvler opp litt når den åpnes.

Jeg merker godt at avtrekket i leiligheten har mye å si for hvordan peisen brenner. Vi kan ikke ha på kjøkkenvifta samtidig, da trekkes all røyken inn i leiligheten. Om verandadøra åpnes påvirker det også.

Jeg renser ut aske bare en gang i året. Hørte at asken i bunn gjorde det lettere å tenne opp, fordi det skapte et luftlag under også. :vetikke:

Om peisen deres skal være tett, så høres det ikke rett ut st den skal støve så mye.


#3

Ine sa for siden:

Takk for svar! Mulig jeg rota med spjeldet den dagen det var så mye svart støv..


#4

Miss Norway sa for siden:

Er det peis eller innsats eller ovn?Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.