Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Å runde opp når man vippser, hva er kutyme?

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes noen ganger det kan være litt vanskelig å vite hva som er sosialt innafor når man skal vippse. Skal man vippse nøyaktig sum, runde opp, og i tilfelle det siste, hvor mye?

Egentlig synes jeg det er en uting å runde opp. Likevel ville jeg følt meg smålig ved å vippse 99 kroner. Jeg runder ofte opp når ungene handler for meg, men det er litt for jobben også. Her en dag kjøpte moren min garn for meg, og det kom på 670-et-eller annet. Jeg vippset 700. Ikke at hun bryr seg, men når man vippser ukjente i forbindelse med kjøp eller salg, synes jeg det kan være litt vrient.

Er det forskjell på relasjoner? Forskjell på hvilken sum man snakker om? Gir man noen ganger ekstra for «tort og svie» hvis noen har kjøpt noe for en, og dermed gjort en form for arbeid for deg?

Ei venninne påpekte at folk burde bli flinkere til å bruke «be om penger»-funksjonen. Det er jeg helt enig i. Men jeg tror aldri jeg har brukt den, og jeg tror heller ikke noen har bedt meg om penger.


#2

Darth sa for siden:

Jeg har aldri tenkt over dette, så jeg vippser det beløpet folk sier at de skal ha. Unntak for ungene, der runder jeg ofte opp, men det er jo fordi jeg vet at de trenger penger.

Når det gjelder spleising, så synes jeg at oppgjørsfunksjonen er super. Da legger man inn det man har lagt ut, og så regner vipps ut hvem som skal vippse hva.


#3

Polyanna sa for siden:

Å, jeg kjenner meg igjen, og har landet på å vippse eksakt beløp, fordi det virker enda mer "smålig" å spandere på noen EN krone, enn å bare betale eksakt, ferdig snakke.

Dersom det ER et eksakt beløp, selvsagt. Er det sånn "ja, det blir vel en sted mellom 160 og 170 på hver", så tar jeg 170.


#4

Hyacinth sa for siden:

Ja, kjenner meg igjen i alt. :knegg:


#5

Hyacinth sa for siden:

Men hvis noen kjøper noe for deg som en tjeneste, slenger dere på ekstra for jobben?


#6

Nenne sa for siden:

Nei


#7

P.K. sa for siden:

Eksakt beløp bortsett fra til ungene.

Jeg kjenner jeg blir litt ubekvem om andre betaler meg mer enn hva jeg faktisk har lagt ut, og tenker at andre kanskje føler det på samme måte.

Er det ca. summer runder jeg opp til nærmeste 10-er.


#8

Hyacinth sa for siden:

Hvis jeg hadde bedt for eksempel ei venninne om å handle for meg når hun likevel var i butikken, og summen ble 389 kroner, bare for å ta noe, så ville jeg nok vippset 400. Men grunnen til at jeg startet tråden er jo at jeg egentlig misliker det litt.


#9

Hyacinth sa for siden:

Var inne og sjekket vippsen nå. Guri malla, det er nesten bare til ungene, og det er sjelden noen som vippser meg! :knegg:

Men jeg ser jeg har fått nøyaktige summer av de fleste. Flere venninner har vippset meg 580 kr for konsertbilletter jeg har lagt ut. Jeg ville gjort det samme. Men jeg fikk 500 av ei venninne som spesifikt ba meg kjøre på Ikea og kjøpe noe for henne. Mener det kostet ca 450, husker ikke helt. Det synes jeg er greit, det var faktisk nokså styrete for meg. Jeg ville nok gjort det samme.


#10

Blå sa for siden:

Jeg vippser helt nøyaktig. Å vippse litt ekstra for bryderiet de har hatt virker rart. Det vil jo likevel aldri være "nok" til å være en reell betaling og jeg regner med at det er sånt som man gjør som en vennetjeneste for hverandre.

Jeg ville blitt flau om noen ga meg 20 kr ekstra tilbake for noe, eller om jeg gjorde det samme til dem.


#11

frukt sa for siden:

Det har jeg aldri tenkt på, og vippser alltid eksakt beløp.


#12

Hyacinth sa for siden:

Jeg tenker jo ikke at det er 20 kr i betaling for jobben, men at det kanskje virker litt gjerrig å ikke runde opp? Jeg ville ikke vippset 620 kr dersom varen kostet 599, det ville vært pussig.

Men jeg har bestemt meg for å slutte med det, det er tydeligvis ikke så mange som tenker som meg. :knegg:


#13

frukt sa for siden:

Det hadde jeg aldri tenkt på som gjerrig. Man må da kunne gjøre hverandre tjenester uten å få betalt for det. :ja:


#14

Einhyrningur sa for siden:

Vippser ekstakt beløp, men runder opp til hele krone.


#15

Hyacinth sa for siden:

Ja, helt klart. Det er ikke helt det jeg mener, men jeg klarer nok ikke forklare det godt nok, ut fra svarene å dømme...


#16

Einhyrningur sa for siden:

"Springpenger" kalte bestemor det. Jeg driver ikke med det til voksne, men gir det gjerne til barna.


#17

Candy Darling sa for siden:

Jeg vippser eksakt, og har aldri tenkt tanken på i tipse venner for å kjøpe en øl. :knegg:

En ting er cash, da gidder jo ingen å holde på med kronestykker, men det er liksom ikke noe rundere her eller der med digitale penger?


#18

Hyacinth sa for siden:

Nei, tenker ikke å betale venner for å kjøpe øl. Det er ikke det jeg mener. Forklarer meg nok dårlig. Sorry.


#19

polarjenta sa for siden:

Jeg gjør litt begge deler, noen ganger helt nøyaktig beløp, noen ganger runder jeg litt opp. Sånn er det med folk som vipser til meg også.


#20

-ea- sa for siden:

Samme her.
Vippser nesten hver dag på jobb, siden vi sender en av oss på butikken med handleliste før matpausen. Den som handler setter seg ned med kassalappen og ber om penger fra oss andre. Hadde blitt dyrt om vi skulle runde opp hele tida.

Kjøp og salg-greier vippser man eksakt beløp, det går jo gjerne på budrunder der. Regner med du mener greier man kjøper via nett av andre privatpersoner.

Men nå ser jeg at jeg fikk mer enn jeg la ut for venninne her om dagen vi var ute og spiste og ho hadde glemt kortet hjemme. Ble nesten flau for det, særlig siden jeg ikke oppdaget det da hun vippset underveis, sånn er det å blande alkohol og penger. :humre:


#21

Karamell sa for siden:

Vippser eksakt beløp. For det er jo som, Candy sier, ingen grunn til å runde opp fra 99 til 100 pga det teite kronestykket som man med cash må styre med.


#22

Ru sa for siden:

Dette.

:nemlig:


#23

Frøy sa for siden:

Men det er litt som det blir nevnt i tråden her, om du reiser f.eks til utlandet og jeg spør om du kan kjøpe akkurat den parfymen til meg. Så har jo du litt arbeid med det, for det er jo ikke sikkert at du hadde tenkt deg innom akkurat den butikken. Da ville jeg jo ha betalt litt for "arbeidet".


#24

Einhyrningur sa for siden:

Men skal man betale for arbeidet så må man jo gi så det monner, tenker jeg? Ikke akkurat timeslønn, men 20-50 kr er jo litt snålt?


#25

Fløyel sa for siden:

Er det handlet i Norge så vippser jeg eksakt, et det handlet i utenlandsk valuta runder jeg opp.

Men jeg foretrekker at folk ber om penger, har begynt å bruke den mer jeg også. Si man er 12 pers i en taxi, koster 55, - per pers og alle vippser deg 60,- dvs den som betaler har kjørt gratis, jeg foretrekker at folk vippser meg eksakt.


#26

Hyacinth sa for siden:

For meg handler det kun om å runde opp. Ikke å «lønne» tjenesteyteren, men å si takk for hjelpen og betale så de iallfall går i null og helst litt mer, på en måte. Vet ikke.


#27

Teofelia sa for siden:

Jeg er vel der at hvis det man ber om er så mye bry at det er naturlig å betale en venn for å gjøre det, så har man bedt om for mye. Jeg blir brydd om noen vil betale meg for en tjeneste. Da ser jeg heller at de gir meg en flaske vin eller annen hyggelig oppmerksomhet, hvis det er en større jobb.

Og derfor vippser jeg bare akkurat beløpet. Det er ingen som blir flau eller ubekvem over å få akkurat det de skal ha.


#28

-ea- sa for siden:

I det tilfellet så ville du kanskje gitt vedkommende en 500-lapp istedet for 463 som tingen kostet, om verden fremdeles brukte cash. Så der hadde nok jeg også lagt på litt.

Men om noen kjøper meg en kaffe eller øl på byen, eller pålegg til matpausen, så vippser jeg eksakt beløp, - og det skjer begge veier med de som jeg pleier å gjøre slikt med.


#29

Isolde sa for siden:

Vist den jeg skylder penger kan ha fått skjulte utgifter som bensin/bompenger /parkering /buss for å kjøle der for meg, eller valuta kurser synes jeg det er greit å runde litt opp for å være sikker på at den som hjelper ikke får i minus.

Ellers er jeg veldig på kronen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.