Jeg har et lite opprydningsprosjekt på gang, mye fordi foreldrene mine og foreldrene til Høvdingen har det, og de dytter mye over på oss. :knegg: Det er fine ting, og jeg har all mulighet til å si nei altså, men jeg greier ikke avslå emaljetallerkner fra sekstitallet og fonduebestikk i teak. Men det samler seg jo litt opp da. Gjerne fordi det er skjørte ting, og jeg er redd for at det skal gå i stykker. Men det er jo ingen vits i å ha ting stående i skapet! Så mitt høstforsett er å bruke det jeg har, og bare ta sjansen på å bruke det opp! Er dere med?
Jeg har blant annet et mokkasett i gullporselen (ja, faktisk. :knegg: ) som jeg lurer på å servere gelé i. Eller sjokolademousse. Det er jo umulig å drikke kaffe av det, det blir jo kaldt med en gang. Så gelé i koppene, vaniljesaus i kaffekanna, og noe i sukkerskåla og noe i fløtemugga, kanskje? Noen idéer?
I tillegg har jeg et nyhyhydelig fruktsett med seks asjetter og et stort fat. Det er ganske skjørt i glasuren, så jeg tror jeg må servere noe på dem som ikke krever kakespade.
Har du noe du kan hente fram og bruke, enten slik det er ment eller til noe annet?
Det er ikke så enkelt det der, altså. Jeg har 6 frokosttallerkener som jeg fikk av bestefaren min da jeg flyttet for meg selv som 19-åring. Disse kom fra den fabrikken hvor han hadde jobbet, og hadde et helt eget mønster trykket på seg med bedriftens logo. Nå har jeg brukt disse i straks 25 år, hvorav de ti siste årene med vaskemaskin. Og det er bare å innse at det snart ikke er mer mønster igjen. Da jeg fikk dem ble de tatt fra et lager som bestefar hadde i boden, men nå er besteforeldregenerasjonen borte og ingen vet om det finnes flere slike tallerkener.
Så da sitter jeg der med 6 frokosttallerkener som snart er helt hvite. De har mistet hele historien sin, men de har altså vært i bruk siden 1963. Da hadde fabrikken nemlig jubileum og fikk laget nytt service til kantina i den anledning. Så de har kanskje gjort jobben sin? :vetikke:
Bestefar var en pragmatiker så jeg velger å tro at han heller vil at de skal brukes opp enn å spares på. :nemlig: Men jeg slites litt.
Jeg har et nydelig Figgjo-servise (clupea) jeg har arvet etter farmor. Bruker det på hytta, og i oppvaskmaskinen der. Bevisst valg om at heller glede meg over å bruke det, enn å være lei meg over at det muligens blir slitt.
Så har jeg fått et fruktfatsett, sort med gulldekor, som ikke blir brukt, og ikke bør komme i nærheten av noe skarpt. Det er derimot litt leit, og nå står det bare i skapet. Mulig vi bare får servere mer frukt? :gruble:
Jeg tenkte jeg kunne servere småkaker og sånn på mitt. Ting man tar med hendene. Også kan jeg heller bruke småasjettene til servering også, i stedet for noe gjestene spiser av.
Jeg fikk et flott middagsservise fra Kina av min morfar da jeg giftet meg. Det hadde han kjøpt da han seilte som kaptein på oljetanker. Det tåler neppe oppvaskmaskin, så det brukes kun til jul og noen få anledninger til. Det er alt for fint til å bare stå i skapet.
Vi fikk seks håndmalte champagneglass, spesiallagd til bryllupet vårt. Det er bare vi som har slike glass, de er uerstattelige. De støver ned i et skap, for vi tør ikke bruke dem. :gal:
Ok - vi er pokker så dårlige på champagne, egentlig, så det var sånn sett en elendig bryllupsgave. :grineler:
(Og jadda, de er gravert med bryllupsdato og sted for giftemålet også, så de er totalt verdiløse for alle andre enn oss. Jeg bør begynne drikke hvitvin av dem, kjenner jeg. :nemlig: )
Det var en utrolig god idé. Vi har nemlig et kjempefint kaffeservise som mannens mormor og morfar fikk i bryllupsgave i 1930. Jeg elsker det (og vasker det gjerne opp for hånd de gangene det brukes, for mønsteret er jo det viktigste), men siden koppene er så små brukes de aldri. Vi bruker bare kaketallerkenene, og det er litt trist, men å bruke koppene til å servere dessert i er jo supert, så det skal jeg begynne med nå! :jupp:
Ja, jeg tror alle små, kalde desserter kan funke. Gele, mousse, en bitteliten Eton mess, tilslørte bondepiker m.m. Men det må være ganske mykt, tror jeg. Porselenet er så utrolig tynt at det ikke kan være noe som krever "kraftbruk" med bestikket.
Så smart! Jeg har noen nydelige mokkakopper som jeg har arvet og aldri bruker.
Har forøvrig litt sølv (ostehøvel, salatbestikk og fruktkniver) som jeg har i hverdagskuffen slik at jeg husker å bruke det daglig. Og så skal jeg bli flinkere til å bruke porsgrunnserviset vårt som vi fikk til bryllupet.
Jeg har middagsservise etter besteforeldrene mine, de kjøpte det i sin forlovelsestid.
Det brukes ikke, da motivet er utenpå glasuren og det slites vekk i oppvaskmaskinen.
Men jeg har bestemt meg for å begynne å bruke det.
Kan aldri tenke meg at noen av gutta mine ønsker å arve det.
Det er service til 48 stykker, og dobbelt med serveringsfat.
Ja, det hjelper jo ikke å beholde et motiv på et servise som står innelåst i et skap. Og kanskje man kan bruke det i situasjoner man orker å vaske opp for hånd?
Vaske for hånd utgår. Når vi samler familien min blir vi ofte veldig mange, og det er faktisk det eneste serviset jeg har som jeg kan dekke på til alle med.
2 juledag er tradisjonen at jeg samler min familie på begge sider (mamma og pappa var begge gift før og hadde barn før de møttes og fikk meg)
Fra nå av skal jeg bruke det serviset. Mye bedre at det blir brukt og satt pris på en at det står i et skap.
Vi bruker nå min grandtantes bryllupsgave som hverdags servise.
Nydelig porselen med gullkant.
Kanten slites langsomt bort av oppvaskmaskinen. Før vi fikk det var det finservise hos min mor og ble brukt til fest i hele min barndom. Serviset er fra tredvetallet.
Føles litt som helligbrøde. Men alternativet var faktisk husholdningsavfallet.
Vi har mine foreldres bryllupsgave som dessertskåler. Det er dog fra hadeland glassverk ("Multe") - elsker de. Videre har jeg noen helt fantastiske mokkakopper som de også fikk i gave. De er og utrolig flotte - men de har endt opp med å stå som pynt mer.
Jeg bruker retro-servisene mine daglig. Det må jeg nesten for bortsett fra noen tallerkner, krus og diverse skåler i Broste Copenhagen, så har jeg bare retro i skapene. Stavanger Flint Grønnette middagsservise og Smørgås (ikke komplett) frokostservise i leiligheten. Bambus flamingo temmelig komplett middagsservise og blå Grete frokostservise på hytta.
Alt går i oppvaskmaskinen, det får så være at det blir fortere slitt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.