Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Ingen tvil om at Norge må starte sparingen, men hvor er spørsmålet. Mye ostehøvler ute å går, men lurer på hva du tenker om at Norge betaler for medisin som hindrer smitte (i dette tilfelle HiV) fremfor å behandle syke? Prinsippielt kan man jo si de kunne ha brukt kondom ( ... men teori og prakis, nja ...)
I et Norge der alle grupper får nok og penger ikke er avgjørende for hvilke medisiner folk får så er svaret ubetinget ja.
I et Norge der støtten til briller kuttes for å spare penger er jeg mer lunken.
Eg synes det må sjå i samanheng med dei nokså vanvittige kutta som regjeringa lar gå utover ulike andre grupper kronisk sjuke. I prinsippet synes eg det kunne inngått i det som er på resept. Men det er mange tilstander som burde komme minst like høgt på prioriteringslista.
Nei. Det finns kondom! Dei kan heller få det gratis. Det er ingen menneskerett å ha sex uten beskyttelse. Eg såg det var ein som blei intervjua og samanlikna det med p-piller for kvinner og meinte at han hadde like mykje rett på PrEP som kvinner hadde rett på p-piller. Men vi må jo betale både p-pillene og spiralen vår sjølv, så eg syns det var ei litt merkelig samanlikning.
Eg skulle likt å sjå det regnestykket som viser at dette er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Tar ein då utgangspunkt i at alle dei som tar PrEP ville fått HIV uten medikamentet? I såfall blir det jo feil. Veldig mange vil vel beskytte seg på anna vis dersom dei ikkje får gratis PrEP?
Jeg synes det er svært vanskelig å forsvare at PrEP skal være gratis hvis man ser på de øvrige prioriteringene i budsjettet. Det var vel sånn at denne kan sammenlignes med utgiftene til migrenemedisinen, som igjen er utsatt. Den må jeg si jeg har mye større forståelse for at skal være på blå resept.
Begrunnelsen er iofs grei. Smittevern er gratis i Norge. Dette er smittevern.
Men smittevern er ikke gratis for alle, alltid. Så nei. Jeg kjøper ikke begrunnelsen.
Jeg synes ikke det, hvis argumentet FOR er at det er vanskelig å bruke kondom. Det er litt underlig at det å beskytte seg ikke skal være like selvsagt for homofile menn, som for andre grupper. Er det vanskeligere for dem enn for andre?
Dette er noe som ikke bør prioriteres fremfor andre grupper med store, kroniske, plager.
Jeg har ikke noen bestemt mening om denne medisinen, men det er mange behandlinger som et helseøkonomisk gunstige, men likevel ikke blir prioritert i statsbudsjettet. F.eks. den nye migrenemedisinen. Så lenge den rene legemiddelkostnaden er over en viss sum, så er det en politisk beslutning, og ikke en helseøkonomisk beslutning, det er bestemt i Stortinget. Ellers ville medisiner til yrkesaktive ha en veldig stor fordel fremfor medisiner til barn og eldre, hvis f.eks. sparte sykedager skulle telle.
Jeg synes ikke det, rett og slett fordi jeg ikke føler veldig for å ta regningen for at andre skal få ha ubeskyttet og risikofylt sex. Jeg ville synes det var helt greit at friske mennesker i samliv med andre med hiv kunne få det, rett og slett fordi at da er det langt mer ansvarlig, under normale forhold, å ha samkvem uten kondom. Ikke ellers.
Altså. Argumentet om å beskytte seg står seg 100% ifht HPV vaksinen også. Jeg er litt overrasket over at det brukes som argument på FP.
Hiv er en svært alvorlig tilstand og det er vel ikke mer eller mindre riktig at homofile skal «beskytte seg» enn heterofile ungdommer. Som altså får HPV vaksinen. Som man også kan beskytte seg mot med kondom.
Kondomer er jo gratis i Norge, for alle. Man må bare oppsøke de riktige stedene. Det er helt uproblematisk for en hvilken som helst person å dekket sitt forbruk av kondomer helt uten å betale for det. Så da er det vel ingen grunn til at staten skal bidra til å finansiere prevensjon i noen som helst form?
Nei, det går ikke å sammenligne hpv og hiv rett og slett fordi hpv kan smitte fra huden rundt kjønnsorganer som ikke dekkes av kondomer, og kondom er da ikke god nok beskyttelse. Så slett ikke sammenlignbart.
Nei, de tar utgangspunkt i hvor mange nye HIV-tilfeller man unngår. Jeg synes ikke det virker usannsynlig at det er kostnadseffektivt for samfunnet å gi utsatte grupper PrEP.
Vi vaksinerer jo forøvrig hele befolkningen (dvs alle 12-åringer, både jenter og gutter) mot HPV, som også kan unngås ved kondombruk.
Jeg synes vi skal gi homofile PrEP og jeg synes migrenepasienter bør få CGRP-hemmere, og jeg håper man finner løsninger så det blir mulig. Og så kan man godt se nøyere på også en del andre kostnader i helsevesenet, i tillegg til legemidler.
Jo, men med kondom kan man unngå svært mange av tilfellene. Nok til at vaksinasjon sannsynligvis ikke ville vært kostnadseffektivt om man «bare» skulle unngå de få tilfellene som fikk kreft som følge av hudsmitte.
Jeg har bare en kjepphest på gang her. :kjepphest:
Jeg er uansett enig med deg; vi har råd til begge deler og jeg er ikke mot at man skal beskytte risikogrupper der man kan. Jeg synes bare det er ufattelig dårlig å bringe samfunnsøkonomi som begrunnelse for det ene preparatet mens man nærmest avslår samfunnsøkonomiske hensyn som grunnlag for det andre.
Blod, sæd, skjedesekret og morsmelk er kroppsvæsker som inneholder nok virus til å smitte. Det betyr at så lenge du har seksuelt samkvem med noen du ikke kjenner, eller noen du vet er smittet så må du begrense deg. HPV virus kan smitte ved hudkontakt, og det skal langt mindre til enn ved HIV.
Jeg tenker at vi godt kan diskutere detaljer, men hovedpoenget mitt er at det ene finnes det i dag god beskyttelse mot, og da mener jeg en kombinasjon av kondom og sunn fornuft (hiv) det andre ikke, siden kondom ikke kan sies å beskytte godt nok så snakker vi full avholdenhet og det er rett og slett tullete. (hpv).
I praksis er ikke kondom noen god beskyttelse mot HiV. Det legger svært store begrensinger på sexen.
Jeg blir litt skuffa over det argumentet altså. Det hører hjemme i en annen tid, synes jeg.
Men det betyr ikke at jeg synes det er OK at prep (autokorekten ville skrive Oreo :sjokk: ) gis ut gratis. Fordi vi har begrensede ressurser og de ressursene brude brukes andre steder.
Men nå har jo helseministeren nyleg uttalt at dette ikkje er eit argument for å få dekka migrenemedisin. Då blir det inkonsekvent å argumentere med at ei anna gruppe skal få dekke tilsvarande kostbar medisin.
Eg blir provosert fordi dette er eit av veldig mange eksempler det sjukdommer som rammer ressurssterke menn blir prioritert over kroniske sjukdommer som typisk rammer kvinner. Som migrene ...
Jeg er egentlig enig med deg. Om vi kan beskytte utsatte grupper er det rett og slett fantastisk. Jeg blir bare så oppgitt over dette med at argumentasjonen for det ene brukes mot det andre. >< Jeg er jo ikke objektiv hva angår Aimovig; om jeg fortsetter som jeg har i hele 2019 er jeg kandidat for det, men har ikke råd.
Jeg er mest ute og rir kjepphester for øyeblikket, hvilket er litt fjollete. Og Oreo :knegg:
Nokon: Det er jo akkurat det jeg sier? Et legemiddel må være helseøkonomisk gunstig ved å f.eks. hindre hospitaliseringer for i det hele tatt å komme fra Legemiddelverket til Hdir. Hvis budsjettpåvirkningen er over et visst beløp, er det en politisk prioritering.
Hmmm, ser jeg burde hatt en poll, hadde vært lettere å se fordelingen der.
Ja, burde nok ha presisert at jeg i utgangspunktet tenkte på dages diskusjon. :nikker:
Ja, det er jo akkurat dette ... Generelt sett er det vel slik (NB! Åpen for kritikk her) at det økonomisk sett lønner seg med tidlig invertering, (Det gjelder all inngripen - også reklame for kondomer) fremfor behandling. Gjelder også psykisk psykdom.
Men samtidig så opplever jeg at det er "urettferdig" nå som det strammes inn på alt mulig, at man skal prioritere ting som folk kunne ha "fiksa sjæl"
Ja, jeg er enig. Eller du fastslåt jo bare fakta. Slik er det. Men jeg tenker også at det er viktig at det ligger politiske beslutninger på toppen - hva skal vi ellers med politikere. Nå er jeg jo stert påvirket av at dette ikke er "min regjering", men poenget med et demokrati er jo at folket skal bestemme, ikke byrokratene.
Jeg hang meg litt opp i påstanden om at kondom la begrensninger på sex - og derfor ikke var ønskelig å bruke som beskyttelse. Men altså, vi VET at kondom beskytter mot så uendelig mye mer enn HPV og HIV. Kondom bør man bruke med tanke på ALLE STDs, og selv om jeg er positiv til gratis hormonell prevensjon til jenter mellom 16-21, er jeg ikke i tvil om at dette samtidig har gjort det alt for enkelt å velge bort kondom. Fordi kondom gir kjip sex (hilsen gutta). Det er så utrolig mange unge som må behandles for kjønnsvorter, Herpes Genitalis, Chlamydia og Gonore at jeg blir helt skremt.
Unnskyld, men altså heller helt OK sex når man ligger litt rundt, enn påvist STD og call of shame til alle du muligens har smittet...
Det du skriver. Jeg synes det er ubeskrivelig viktig å lære bort at kondom er alfa og omega og at det nærmest er en bivirkning at man (antagelig) ikke blir gravid om man bruker det.
Jeg har faktisk allerede snakket såvidt med datteren min om kondom da det falt seg naturlig siden det ble nevnt i en serie jeg så på ("Friends"). Hun er bare ti år, men nå synes hun ikke dette er flaut og derfor tenker jeg at det et greit å venne henne til sånne samtaler.
Nei. Det synes jeg ikke. Man har ikke et ubegrenset budsjett, og jeg tenker de pengene kan vel så gjerne gå til medisiner for å redde/ lindre lidelser som ja, eks migrene som ødelegger såpass mye, også samfunnsøkonomisk.
Nei, jeg synes ikke det. Selv om jeg kan ha forståelse for de som ønsker det, så finnes det jo ikke uendelig med penger å ta av og flust av sykdommer man ikke på noe vis kan beskytte seg mot å få.
Som en av de som heller velger bort sex enn sex med kondom og ansvarlig for påstanden tenker jeg at det blir en helt annen debatt (som vi godt kan ta altså).
At jeg synes sex med kondom er like kjipt som svett gulost betyr ikke at jeg formidler det til barna eller at jeg synes ungdom skal ligge rundt uten kondom. Men at det er en relativt kjip prevensjons måte synes jeg faktisk det bør være greit å være ærlig om. Men det er den eneste forbyggende mulighet som finnes for å minske risikoen for SOS og skal selvfølgelig ikke droppes. Dog tror jeg ærlighet rundt utfordringene ville gitt økt bruk. Heller en slik det er i dag hvor vi later som om det er det samme som sex uten.
Veldig enig i dette :nemlig: At det skal være mulig å kjøpe på resept (på samme måte som vi idag eksempelvis kjøper p-piller) er en annen sak. Det bør selvsagt være mulig.
Jeg synes det er veldig provoserende og tenker de kan benytte kondom, eller være avholdne. Men om resultatet er at de likevel har masse ubeskyttet sex, flere smittes med HIV og jeg da får den regningen i etterkant, så vet jeg ikke helt...
Mja, det er nok lønnsomt rent økonomisk å hindre folk i å få sykdommer kontra å behandle dem. Hvis fokuset skal være rent økonomisk tror jeg dette er lurt.
For meg er dette mer et moralsk spørsmål: Jeg synes ikke det er helt ok å betale for noe som folk kunne ha "fikset selv" (og som hadde fikset en masse andre ting som andre STD), når man vet at det ligger lite penger på bordet.
Så for meg er det vel moralisten og økonomen inne i meg som diskuterer ...
Men mener du seriøst at regninga for god sex bør tas av Norge AS?
Så raus er ikke jeg, dette tenker jeg folk bør være villige til å betale for selv. :nemlig: Jeg betaler for eksempel for en hormonspiral, enda den er dyrere enn kondomer.
Vi voksne får ikke HPV-vaksina, sånn btw. Den koster ganske mye.
Jeg tror (men vet ikke) at grunnen til at man mener Norge AS bør betale er at all praksis viser at folk ikke ordner opp selv, og Norge AS uansett blir sittende igjen med regningen ...
(Men kanskje Floksa mente at Norge AS bør betale for god sex, er like spent som deg på svaret! :p )
Jeg synes det er en merkelig sammenligning fordi utgangspunktet for diskusjonen (fra min side, i alle fall) var vektingen av forebyggende behandling kontra det å behandle konsekvenser av risikoadferd. Graviditet i denne sammenheng blir jo som HiV - en konsekvens.
Det er vel ingen som har ment at man ikke skal behandle folk med HiV? (Det ville jo vært veldig rart, hva med barn som får det på grunn av mor har HiV, eller man blir smittet i en blodoverføring etc)
Nå går jo diskusjoner i alle retninger, så det er jo ikke slik at dette er "min diskusjon", men utgangspunktet var i alle fall dette med å betale for friske folk (for noe de kunne ha fikset selv) kontra å behandle syke/folk som trenger hjelp (hvor vi har fått en del kutt nå). Det er selvsagt greit at du mener det er en relevant sammenligning, men da er det kanskje enklere at du forklarer hvorfor det er det, enn å si at det er en selvfølge?
Men moralisme skal ikke være en faktor når vi bestemmer hva staten skal dekke. Da er det lett å trekke prinsippet til behandling av type 2-diabetes, hyperkolesterolemi og høyt blodtrykk, der livsstilsfaktorer er en svært stor del av årsakssammenhengen for de fleste (dog ikke alle).
Faktum er at vi ikke har noen retningslinjer på hva som skal prioriteres når et legemiddel først lander hos HDIR. Det er pressgrupper, lobby, politiske vinder, prispress og hundre andre faktorer.
Det vil nesten alltid lønne seg å forebygge fremfor å behandle. Vi har fortsatt ikke råd til det for alle legemiddelgrupper.
Til sammenligning i debatten:
Menn som blir impotente etter prostatakreft får ikke dekket medisiner som kan gjøre det mulig for dem å ha sex i det hele tatt.
Det lønner seg fortsatt, men kun hvis du regner med sykedager, hvis jeg skjønner det riktig. Og det er et bredt flertall på Stortinget om at dette ikke skal regnes. Jeg synes absolutt det skulle hatt refusjon, så klart.
Men hvorfor skal vi da behandle folk som har hjerteinfarkt, dersom de har røyka det på seg? De kan jo bare takke seg selv liksom ...
Eller diabetes-2 eller overvekt eller ...
Det er faktisk ikke sånn at folk som er overvektige bare kan takke seg selv og er 100% skyld i det, så det må dere slutte å si. Om dere tror det fremdeles, anbefaler jeg å lese litt om epigenetikk og forskning på tarmbakterier hos overvektige.
Er usikker på om du diskuterer her, eller om du slår fast at retningslinjene er sånn og slik.
Jeg blir som sagt litt usikker på hva du egentlig sier. Jeg tolker deg slik at du skisserer regimet som er: Vi (Norge) har en måte bestemme hva staten skal dekke, der er ikke moral en faktor. Når det blir løftet ut av dette regimet er det politisk og der kan og kan ikke moral være en faktor (men mest pressedekningen selvfølgelig ...)
Prøvde å i det i svar til Floksa tidligere. diabetes-2, hjerteinfarkt etc er jo konsekvenser. PrEP er forebyggende. Så vidt jeg vet gjør Norge masse for å forhindre diabetes-2, men da på opplysningssiden, feks statens ernæringsråd (ble litt usikker på navnet?), følger opp barn og ungdommer mtp vekt via helsesøster (veldig på tide at det kom inn!). Men så vidt jeg vet medisinerer vi ikke på individnivå i forebyggende arbeid.
Jeg tror Annemede mente det ironisk, dvs at det var samme argument ved PrEP som ved sykdommer som skyldes overvekt.
Jeg synes som sagt det er stor forskjell, på overvekt går Norge inn på store, allmenne tiltak, men vi "tar ikke tak i" enkeltpersoner som trenger hjelp, men når de da blir syke hjelper vi. Slik sett synes jeg PrEP er ganske så anderledes.
Jeg er også usikker på det faktum at andre STD øker, men ikke HiV er et ønsket/villet resultat?
Enig
En avsporing, men når man først sammenlikner kostnader (sånn utover blåreseptordningen), de virkelig store kostnadene for Norge AS er jo de enorme skattelettelsene regjeringen har gitt gjennom de åra de har sittet med makta. Og så må vi kutte i brillestøtte og tannregulering. Jaja.
Jeg syns det er surrealistisk og ut av proporsjon dette med Prep, det gjelder en veldig liten gruppe, og kan umulig koste all verden i den store sammenhengen. Og har helt klart stor samfunnsøkonomisk nytte å forhindre smitte.
Jeg tror ikke at overvektige bare kan takke seg selv. Like lite som at de med hjerteinfarkt kan bare takke seg selv.
Nå tror jeg kanskje at PrEP blir prioritert pga vi har en homofil helseminister.
Usikker på om prioriteringene hadde vært de samme om det var Bollestad som var helseminister liksom.
Him: korrekt, jeg prøver å beskrive systemet slik det er i dag. Et legemiddel blir avvist hos Legemiddelverket hvis det ikke helseøkonomisk gunstig. Hvis det ER gunstig, men budsjettpåvirkningen er over en viss sum, overføres det til HDIR. Da må det finansieres via statsbudsjettet. Det foreligger ingen regler for hva som skal prioriteres der.
:gaah: Er så sur når jeg tenker på dette! :gaah:
(I ærlighetens navn, vi er nødt til å kutte kostnader uansett, men klart det å kutte i inntektene ikke har vært noen høydare.)
Jeg er fryktelig delt kjenner jeg. Det hadde vært så mye mere spiselig om de ikke i samme slengen hadde kuttet i brillestøtte, regulering osv til barn.
Hiv utvikler seg til Aids uten medisiner og da får man sykdommer man dør av.
Den nye medisinen vil gjøre så de ikke utvikler det, og behandle personer for HIV vil jeg tro er ganske mange ganger dyrere en den lille pillen daglig.
Migrene er ikke dødelig, men inni hælvete vondt ja.
Når det kommer en ny medisin som viser at livskvaliteten til folk blir såpass mye større bør den i alle fall komme på blå resept.
Samtidig så er det jo litt feil å sette legemidler opp i mot hverandre også, på lik linje som man setter svake grupper opp mot hverandre.
Hvem har ikke lest Facebook poster om hvor bra alle pensjonister ville fått det om vi droppet å ta i mot flykninger.
Eller vi kunne hatt råd til at barn fikk dekket briller om vi bare droppet flykningene.
Jeg for min del tenker at det er en del andre steder man kunne valgt å kutte, og da er ikke prep en av de.
Men selv om staten sponser medisinen, så ender ansvaret opp på individnivå for å huske å ta den pilla. Så da man kan likevel ende opp med personer som får hiv til tross for at man har brukt millioner på forebyggende medisiner til akkurat disse personene - som man likevel må betale hiv-medisinering for.
Nei, jeg synes vel egentlig ikke det. Det kan jo tenkes det stemmer at man unngår en del HIV-behandling ved dette og at man dermed får en slags lønnsomhet, men det er som mange har sagt også tilfelle med annen medisin som ikke er på blåresept. Dessuten må man korrigere for økte tilfeller av andre STDs og sannsynlig økt antall menn som praktiserer slik seksuell risikoatferd/gjør det hyppigere. Det vet jeg ikke om er gjort, så mildt skeptisk også til lønnsomheten.
(Og så synes jeg godt overskriften kan korrigeres, siden det overhodet ikke er noe kriterium at man definerer seg som homofil for å kunne få disse medisinene. Det er snakk om menn som har risikosex med andre menn, mange av dem definerer seg - pekuliært nok, men likevel - ikke som homo-noesomhelst).
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.