Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ny symaskin - hva skal jeg ha?

#1

Pøblis sa for siden:

Jeg har kastet ut min gamle Pfaff fra 1993 - den hadde vært på service flere ganger men insisterte på å floke sammen undertråden og sy stygt uansett service, så den er kassert.

Men jeg må jo ha symaskin! Den behøver ikke være superavansert, men jeg skal bruke den til å sy Fine Ting (TM) med.

Hva anbefaler alle dere sykyndige FP-ere? OG hva må jeg betale for noe som funker - både til reparasjoner og festdrakt til familiens småjenter?


#2

Teofelia sa for siden:

Hva er budsjettet, og hva er behovet?

Jeg har akkurat (for snart et år siden) kjøpt en Janome Skyline S5, som jeg er superfornøyd med, men jeg syr en del. Den er nok overkill hvis man først og fremst skal legge opp bukser.


#3

Teofelia sa for siden:

Mitt fremste råd er egentlig å gå i en butikk og prøve maskinen fysisk, og velge en butikk som yter hjelp og service. Jeg syns tilgang til profesjonell hjelp er mye viktigere enn merke (gitt at du velger en ok maskin fra et godt merke da).


#4

-ea- sa for siden:

I mine sykretser er det mange som anbefaler Janome Easy Jeans, som takler fint å sy mange lag med tykt stoff.
Så det spørs på behovet ditt.


#5

Pøblis sa for siden:

Min store ambisjon er at jeg skal sy festdrakter til de to små barnebarnjentene våre. Så jeg skal rynke, legge legg, sy på bånd, legge opp og alt skal være pent. Men jeg skal jo også reparere klær og legge opp en bukse i ny og ne.

jeg har to symaskinbutikker veldig nær jobb, så jeg får ta en tur innom.


#6

Teofelia sa for siden:

Da tenker jeg at du trenger en solid maskin, men ikke nødvendigvis noen superfancy maskin. Hvis mulig ville jeg lagt minst 5000 i maskinen, for å få brukbar motor og sykomfort.

En festdrakt vil normalt syes i faste stoffer. De fleste symaskiner med brukbar kvalitet klarer faste stoffer fint. Du bør tenke over om du også ønsker å sy elastiske stoffer. I så fall trenger du en maskin som håndterer elastisk søm også. Det vil normalt gjøre den noe dyrere.


#7

Pøblis sa for siden:

Ja, jeg tror nok jeg vil ha det. HUsets 17-åring ser for seg at hun skal sy MASSE klær selv, så her gjelder er nok bred anvendelighet en forutsetning.

Jeg håper å komme under 10 000 - 12 000. Din ser jo utrolig bra ut, Teo.


#8

Teofelia sa for siden:

Ja, den er helt fantastisk. Men før jeg fikk den, hadde jeg er super-basic (men super-solid) Bernina, med bare syv-åtte ulike sømmer. Og den maskinen har sydd et utall ballkjoler og to brudekjoler, så det er ikke et must med en fancy maskin altså.

Jeg vil derimot si at det er et must med en solid maskin. Sygleden blir merkbart redusert av maskin som slingrer og henger seg opp

Også er det stor forskjell på støy. Når jeg brukte den gamle maskinen, hørtes det i hele huset. Det nye lager vesentlig mindre bråk. :hjerter:


#9

Fløyel sa for siden:

Jeg har hatt Janome, men sverger til Brother. Årsaken er at Brother er vesentlig bedre til å sy bund med pga tykkelse på stoff og alle lagene man skal sy igjennom.

Jeg har diskutert med selgere fra Janome og de innrømmet at for å sy bunad med en Janome maskin, må du over på industri maskin. Mine bunadssyende venninner syr stort sett på Brother.

Jeg har en helt enkel Brother maskin til 6.000,-, Janomen min kostet 16.000,-, men "dritt maskin" i forhold til arbeidshesten fra Brother.


#10

Fløyel sa for siden:

Pfaff er vel eneste maskin med innebygget overtransportør, det er også deilig hvis du skal sy I tykke stoff.


#11

Teofelia sa for siden:

Det fulgte med overtransportør på Janomen min. Og jeg hadde det som ekstrautstyr på Berninaen.


#12

Fløyel sa for siden:

Kommer den som ekstra fot eller er den fastmontert?


#13

Teofelia sa for siden:

Ekstra fot. :)


#14

Lhi-My sa for siden:

Jeg syr bunader på Janome S5 og har overhodet ingen problemer med det. Jeg kjenner flere profesjonelle bunadssyere som syr på Janomemaskiner og også ei (som kanskje er en av landets fremste på bunadssøm) som syr på en 25 år gammel Husqvarna. Jeg har også en slik gammel Husqvarna stående og jeg bruker også den på bunader av og til.

Jeg er veldig glad i min S5 og kan selvsagt anbefale den, men jeg syr (når helsa tillater det) flere timer daglig og lever dels av det. Janome har mange enklere modeller som ikke er riktig så dyre, men som duger godt likevel. Den modellen de brukte på symesterskapet har fått god omtale. Jeg tror den koster rundt 7.000,-

Ang elastiske sømmer; jeg synes ikke min S5 er spesielt mye bedre på elastisk søm enn min gamle Husqvarna er. Jeg har overlock og bruker stort sett den til elastisk søm. Hvis du tenker at du skal sy mye i jersey osv, så er det kanskje like greit å kjøpe en symaskin til 6-7000 og heller bruke et par tre tusen på en overlock? Jeg kjøpte min (Janome 644) knapt brukt for 2500 kr via Finn.no. Det er virkelig noe helt annet å sy med overlock i elastiske stoffer enn en hvilken som helst vanlig symaskin.


#15

Teofelia sa for siden:

Jeg er helt enig i at overlock er svaret dersom man skal sy mye i stretchstoff.


#16

Teofelia sa for siden:

Og ellers tenker jeg at «festdrakt til barnebarn» slett ikke er det samme som bunadsøm.


#17

Pøblis sa for siden:

Haha - jeg har STORE ambisjoner her, altså. :knegg:

Den som minstejenta har på seg her, er helt fantastisk.

Sånn ca her ligger ambisjonsnivået.


#18

Teofelia sa for siden:

Kjempefine! Og absolutt avanserte nok. Men ikke helt samme tykkelse som en voksenbunad i ull, likevel. Og det er det som stiller krav til maskinen. :)


#19

Maverick sa for siden:

Oh, den øverste der var kul!



#21

Pøblis sa for siden:

Jeg endte opp med denne. Jeg har store planer - først skal jeg sy to festdrakter til barn.

:hyper.


#22

Lhi-My sa for siden:

Godt valg, jeg er fortsatt superfornøyd med min S5. Jeg syr bunader og det kunne jeg gjort akkurat like bra på en mye billigere maskin, så slik sett var dette en unødvendig dyr maskin. Bunadssøm stiller ikke så store krav, egentlig. Jeg syr også litt barneklær og klær til meg selv og til det bruker jeg både kantebåndsapparatet som hører til maskinen og noen av oyntesømmene osv.

Rettsømstingplata er forresten i bruk også ved bunadssøm. Den gir fantastisk fin rettsøm.


#23

Teofelia sa for siden:

Gratulerer med flott maskin!


#24

Strå sa for siden:

Hvis du ikke vil si det i tråden, kan du sende meg en melding om hvilke to butikker det er. Min, eg. Heltens, symaskin har ødelagte deler og var ikke venn med meg før det heller.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.