Yngste på 11 blir mer og mer tenåring. Han er nå svært trøtt om morgenen og ofte ikke sulten. Det hender jeg får i han noe mat, men ikke alltid. Han er ikke glad i brødmat.
Hva kan jeg friste med? Han kan ikke bare spise cheerios, god morgen yoghurt og slike ting.......
Jeg er jo selv frokostmenneske, så ukjent problem for meg.
Hvorfor ikke? Minsten min har spist kornblanding i alle år fra han var rundt 3-4. Tidligere fikk han havrefras på morgenen men nå går det kun i Cherios og innimellom den som heter K.
Jeg har rett og slett sagt at det skal spises frokost. Hun lager den selv, for jeg gidder ikke lenger prøve å gjette hva hun har lyst på. Dermed velger hun mer eller mindre hva det blir, men noe må hun spise før hun går. Men, det går jo ikke å tvinge dem hvis de virkelig ikke vil.
Denne kampen ga jeg opp for lenge siden. Snuppa får spise havregryn med melk, en halv brødskive eller cheerios/havrefras med yoghurt. Det hun klarer å få i seg den dagen. Men vi er strenge på at hun må få i seg noe mat.
For meg er dette helt merkelig, for jeg er skikkelig sulten på morgenen.
Jeg ser heller ikke problemet med cheerios og God morgen-yoghurt. Joda, det inneholder en del sukker, men det er snakk om et barn som vokser, og som trenger energi fram til matpausen på skolen. Hvis kostholdet resten av dagen er sunt og variert ville jeg ikke bekymret meg. Jeg har heller ikke matlyst om morgenen, og skjønner ham godt.
Min minste på 9 sliter skikkelig med å få i seg mat om morgenene, så jeg er glad nesten uansett hva jeg får i ham. Løsningen blir ofte smoothie eller oppkuttet frukt for hans del.
Jeg klarer ikke spise mat om morgenen, og lar glatt barna slippe om de ikke orker. Lillesøster på fire er i større grad en slave av sitt blodsukker enn resten av oss, så hun klarer jeg stort sett å få dytta i en liten smoothie av noe slag.
Hva i alle dager er galt med frokostblanding? Jeg liker det ikke så godt selv, men det er da ofte mye mer sunt enn mange brød er? Vi kjøper Supergranola fra Bare Bra, den er skikkelig god og sunn også. Havregryn er jo kjempesunt! Ellers er det veldig enkelt å lage skikkelig sunn granola selv. Det holder seg også lenge.
Vi har en ungdom som aldri har orket frokost. Har prøvd alt. Hun hater brød, og selv om hun ikke er kresen sånn generelt, så har hun ikke orket frokost noensinne. Vi har vært veldig kreative, men ingenting har funket. Prøvde speilegg en periode, det er egentlig også ganske kjapt, men man må jo vaske opp en panne, da.
Smoothie med youghurt og havregryn og en halv banan i? Det kan man til og med drikke på vei til skolen.
For meg ville det holdt i massevis. Vanligvis spiser jeg ikke frokost før jeg er på jobb, og da gjerne en kopp med sånn instant havregrøt. Det holder til lunsj.
Frokostblanding er også fint. Brødmat er det ikke snakk om at jeg orker så tidlig.
Kjøleskapsgrøt, kokte egg, enkle variasjoner av smoothie bowl med filtrert, gresk type yoghurt i bunn, så skal det ikke mye til. Ostesmørbrød, avokado til brød eller egg.
Min eldste har også vært mindre sulten om morgenene, og vi har måttet passe på. Variasjon og selvbestemmelse har hjulpet.
Jeg lager ofte selv rundstykker av å blande to egg, en halv boks kesam (hvis jeg har), litt bakepulver, litt vann og ca 300 g havremel. Legger/setter (alt etter konsistensen) på bakepapir og stekes. Oppbevarer i frysen og tiner et halvt minutt i mikroen om morgenen.
Det er jo veldig forskjell på frokostblandinger, og jeg er enig med deg i at de søteste ikke er noe særlig. Men det er mange greie løsninger, type havrefras, rugfras, weetabix. Dette får mine spise, med melk og litt syltetøy.
Min ene blir helt ubrukelig på lavt blodsukker, så hun må ha i seg noe før hun går på skolen, men hun har ikke lyst på noe som helst. I flere år var løsningen en stor kopp kakao med relativt lite sukker i, nå drikker hun en stor kopp te med litt melk og honning og spiser et par havrekjeks til. Ikke optimalt, men alternativet er mye verre.
Vi forsøker å sitte sammen og spise, men for tiden gjør ikke han det......
Problemet er at han liker svært lite pålegg. Han spiser syltetøy, agurk og nugatti evt banan på syltetøy. Det meste er forsøkt. Så at han ikke liker brødmat/blir lei av det forstår jeg godt.
Til skolemat hender det han får varme kjøttboller/pasta/potet/saus/brokkoli i mattermos eller salat med kylling for at han skal få variasjon.
Jeg velger å høre på dere og skal handle inn diverse jeg kan friste med.
I sommer da han hadde ferie (og jeg jobbet) sov han og søsteren lenge. Min mor bor borti gaten og gikk bort og laget frokost til dem (de klarer det fint selv, men hun syntes det var så koselig og de elsket det). Da kunne han glatt spise fire skiver. Da var han våken og sulten. Så det handler nok om at det er for tidlig med mat rett og slett.
Jeg er et skikkelig a-menneske og kunne godt tenkt meg felles frokost, men familiens 3 andre medlemmer er på ingen måte sosiale om morgenen. Så alle spiser hver for seg og når det passer dem. Det funker best for oss.
Og nå har jeg kommet inn i en rutine hvor jeg bruker ganske mye tid på å lese avisa hver morgen, og jeg blir ganske grinete hvis noen forstyrrer meg hvis jeg er midt i en artikkel (skjer heldigvis svært sjelden siden jeg står opp lenge før de andre). Så nå har jeg blitt asosial jeg også.
Ja, det er stor forskjell, men selv de usunne typene er bedre enn ikke å spise noe, hvis det er alternativet. Så får man heller være desto sunnere resten av dagen.
Frokostblanding er ikke bare frokostblanding. I den ene typen Cherios er det over 20% tilsatt sukker, så det har vi satt ned foten for. Sønnen hadde helst spist den. Men han spiser Weetabix, grove polarbrød eller toast.
Å si at en tenåring/nesten tenåring kan spise usunn frokost og kompensere med sunn mat resten av dagen blir helt meningsløst. Jo eldre de blir, jo mindre kontroll har man på kostholdet, og det er ganske ekstremt hva videregående-elever spiser i løpet av en dag.
Jeg kan ikke nekte barnet mitt å kjøpe usunn mat etterhvert, for han kan ikke forfølges. Men jeg kan la være å tilby det. Også finnes det selfølgelig tilfeller der det viktigste er at de spiser og ikke hva, men det gleder langt fra de fleste. Nå kom det vel nettopp tall som sa at nesten 30% av norske barn er overvektige. Det er bekymringsverdig.
Er det virkelig det? Jeg tror ikke nødvendigvis det stemmer. Jeg er ikke noe frokostmenneske, og har ikke spist frokost siden foreldrene mine mistet oversikten i løpet av tidlig barneskole. Jeg er utpreget B-menneske, og kroppen min er egentlig ikke klar for noe, ei heller mat, før i lunsjtid. Jeg har fungert strålende i alle år med å droppe frokost (god konsentrasjon, gode karakterer, fin fom), og ingen skal få meg til å tro at å spise noe usunt hadde vært veldig mye bedre? Jeg får meg ikke til å tro at tidspunktet på dagen for måltidene er viktigere enn hva næringsinntaket består av, og jeg har lest mye som tyder på st «alle må spise frokost» like gjerne er et skapt behov som et reelt. Overvekt er et langt større problem enn underernæring, så å lære barn å spise også når de ikke er sultne, det har jeg ingen tro på at har noe for seg, når de samlet sett spiser ok i løpet av døgnet.
Jeg tror gjerne at det er en del som klarer seg fint uten frokost, men min gjør det altså ikke, og jeg tror ikke det er så veldig uvanlig heller. Så for oss er det bedre å kompromisse (litt) på sunnhet enn å la henne gå uten frokost. Hvis hun hadde vært overvektig eller hatt et generelt usunt kosthold, ville vi kanskje vurdert det annerledes, men å ha et barn som greier å holde konsentrasjonen oppe på skolen fram til lunsj, rangerer veldig høyt i mitt prioriteringssystem.
Ett av mine barn trener forresten mer enn 15 timer i uka. Hun er småspist fram til middag, da spiser hun som en hest. Jeg MÅ hjelpe henne å få nok mat i seg i løpet av en dag. Det er dritvanskelig.
Her har alle husets innbyggere best matlyst om de får spise i fred på morgenen. :knegg: Mellomste har begynt å stå opp ekstra tidlig for å få spise alene.
Mine er jo mye mindre, men har heller ikke god frokostapetitt. Jeg gir gladelig yoghurt og frokostblanding (men ikke hvilken som helst) så de faktisk får noe i seg, selv om jeg vet at noe annet hadde holdt lenger. Vi har brukt sånn instant havregrøt en del også, med blåbær og vanilje. Litt sukker i den også. Når en har kresne og småspiste unger må en kompromisse litt, jeg har i hvert fall ikke tid eller krefter til å tvinge i folk brødskiver fordi det er litt sunnere. Havregrøt er gull, da!
Min tar en næringsdrikk om morgenen og det er det. Ernæringsfysiologen fra sykehuset er fornøyd med det. Hadde han spist cherrios eller noe sånt hadde jeg vært veldig fornøyd da hadde jo magen hatt noe å jobbe med.