Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelpe meg med å kjøpe mindre klær?

#1

LilleT sa for siden:

Dette er en slags spinn off fra tråden om hvorvidt man finner fram klær dagen før. Jeg skrev at jeg var misunnelig på dem som har såpass lite klær i skapet at de ikke egentlig har så mange valgmuligheter.

Jeg har overfylte klesskap. Det til tross for at jeg rydder og kvitter meg med saker og ting oftere enn de fleste, tror jeg. De fulle skapene er altså et resultat av at jeg kjøper for mye klær. Jeg er veldig klar over dette selv, og jeg ønsker på ingen måte å være en sånn.

Den største grunnen til at jeg ønsker å endre meg er av hensyn til miljøet. Å kjøpe for mye er en egenskap som ikke står i stil til den miljøbevisste meg, som jeg vil påstå at jeg er.

Nest etter det med miljøhensyn kommer ønsket om å bruke mindre penger, og altså få en bedre oversikt over hva jeg eier.

Jeg har ved flere anledninger tildligere innført shoppestopp for meg selv over lengre perioder. Det føles tilfredsstillende der og da fordi det går en slags sport for meg i det å ikke shoppe. MEN slike perioder med totalforbud mot shopping fører bare til at jeg går bananas når jeg først slipper opp igjen, litt som ved mislykkede slankekurer ... :knegg: Jeg tror derfor at det lureste er å forsøke å lære seg til et sunnere måtehold der innkjøpene er svært få og nøye planlagte.

Jeg vil gjerne ha tips og heiarop på veien, og jeg vil gjerne at flere henger seg på, enten det gjelder det å innføre totale shoppestopp, eller å tenke måtehold i forhold til shoppingen.


#2

Hyacinth sa for siden:

Jeg heier på deg og synes du har tatt et bra valg!

Og så prøver jeg alt jeg kan å sette meg inn i din situasjon, men klarer det nok ikke helt. :knegg: Det til tross for at jeg etter at jeg tok av over 20 kg synes det er fantastisk å skaffe meg nye plagg, de sitter jo som et skudd og gir en boost til selvtilliten. Men jeg kjøper ikke så veldig ofte klær. Årsaker: Manglende tid til å handle, økonomi og ikke minst det faktum at jeg faktisk HAR mange fine klær jeg må bruke.

Så derfor får jeg lyst til å spørre deg: Hva er din motivasjon for å shoppe? Hvorfor handler du for mye? Er det (kortvarig?) gledesrus over å skaffe seg et plagg eller bruke penger? (Har ei venninne som brukte shopping som terapi i en vanskelig periode.) Er det fordi du føler du trenger det, selv om du egentlig ikke gjør det? (Har ei annen venninne, hun hater å shoppe, men gjør det (for) mye fordi hun føler hun ikke har noe som passer.)
Eller er det helt andre grunner?

Spør av nysgjerrighet. Overhodet ikke for å dømme. Jeg liker også å shoppe, men misliker sterkt å bruke tid på det i hverdagen. Shopper derfor mest på ferie...


#3

Hyacinth sa for siden:

Da jeg gikk ned såpass mye, måtte jeg gi bort alle mine klær, også yttertøy. Heldigvis har jeg ei mor som er flink med symaskinen og har sydd inn alt som lot seg sy inn. Men jeg bestemte meg for at ALT som skulle være i klesskapet skulle være plagg jeg både elsker og passer. Det har jeg klart å holde.


#4

Trulte sa for siden:

Jeg er litt slik som deg. Jeg planlegger jo at jeg må flytte, slik at jeg har lagt halvparten av klærne mine på loftet . På den måten er ikke skuffer overfylte lengre. Jeg bruker mindre tid med å finne frem tøy, og så har jeg jo mye jeg kan ta frem når jeg er lei de jeg har i skapet nå. Kan det være noe? Ta bort, og bytte rundt, istedenfor å ha alt tilgjengelig?


#5

Pelen sa for siden:

Jeg trodde at du kjøpt for store klær og tenkte at det var veldig dumt. :knegg:

Jeg tror at det beste kan være å skape en regel for deg selv at du faktisk må vente minst et døgn fra du ser noe til du kjøper det.


#6

oslo78 sa for siden:

Jeg handler kun klær her inne brukt og truser og sokker i butikker. Tenker at jeg ikke skal kjøpe noe med mindre jeg har kassert utslitte klær og altså trenger påfyll. Det er ikke så ofte altså. Bruker alltid opp klærne mine, så da trenger jeg veldig sjelden noe nytt.

Kan det være en tankegang?


#7

LilleT sa for siden:

Jeg er glad for at du spør. Jeg lurer nemlig selv. De siste månedene har jeg gått ned i vekt, og jeg trives ikke med å gå i for store klær. Det har vært en unnskyldning til å faktisk bytte ut en stor del av garderoben. Jeg har solgt og gitt bort en masse klær, også føler jeg at jeg måtte erstatte de klærne, da ... Noen av behovene er reelle. Jeg har for eksempel solgt alle vinterjakkene mine, men har fortsatt ikke klart å finne en ny. Det er nå det eneste kjøpet som jeg faktisk må gjøre i høst.

Kanskje har jeg hatt for god tid i det siste. Jeg bruker en masse tid på å finne plagg på nett som jeg tror vil passe. Jeg har også blitt flink til å returnere ting jeg likevel ikke ønsker. Jeg kjøper sjelden noe på salg, og jeg handler rett som det er brukt, men spørsmålet er jo om jeg trenger de tingene jeg kjøper i det hele tatt. Jeg skammer meg dessuten ganske mye over alle de pakkene jeg har returnert til nettbutikker i løpet av høsten og hvordan de er en belastning for miljøet.

Det høres ideelt ut! Jeg kjenner ingen som jeg føler jeg kan spørre om å sy, men noen av de plaggene som har blitt for store bør jeg kanskje betale for å få sydd inn i en sybutikk.

Så bra du har funnet noe som funker. Jeg har en stor kasse i kjelleren med klær jeg ønsker å selge. Ellers har vi dessverre ikke lagringsplass, så jeg har begrensede muligheter til å legge bort ting for perioder.


#8

LilleT sa for siden:

:lol: Ser at overskriften kan tyde på det! Jeg ikke egentlig at jeg impulshandler så ofte, ettersom jeg liker selve planleggingen ved kjøpene, så jeg tror jeg må være enda strengere enn å vente det døgnet.

Ja, det tror jeg er en god idé. Jeg opplever sjelden at jeg sliter ut klær. Det er ikke fordi jeg ikke har hatt klær lenge, men fordi jeg har så mye klær jeg bytter på å bruke.


#9

Hyacinth sa for siden:

Det blir spennende å «følge med på» deg, og jeg tror også at det kan være lurt å betale litt for å få sydd inn ihvertfall plagg du er veldig glad i. Jeg betalte for å få sydd inn bunaden. Det kostet «bare» 1500 kr. («Bare» fordi det tross alt er en litt omfattende jobb.)


#10

Adrienne sa for siden:

Jeg har innført månedlig budsjett, litt for å spare penger og litt fordi jeg da vi flyttet i fjor ryddet vekk flaut mye klær jeg nesten ikke hadde brukt og ikke så for meg at jeg noensinne kom til å bruke. Det er jo en slags shoppestopp, men for at jeg ikke vil havne i samme fella som deg med at jeg går bananas når/hvis det eventuelt stopper så får jeg bruke litt penger hver måned. Det er ganske ferskt, begynte etter sommeren, men det har funket på "skal bare en liten tur innom og se"-kjøpene mine, for de endte som regel i ting jeg ikke trengte.


#11

LilleT sa for siden:

Ja, dette blir spennende!

Det er helt klart en idé det med å betale folk for å sy.


#12

LilleT sa for siden:

Det er en veldig god idé! Om man trenger å gjøre noen større investeringer på klesfronten, må man spare, eventuelt la være å kjøpe noe som helst av klær til man har spart opp det man har brukt igjen?

Jeg stjeler den ideen. Takk!


#13

Drømmedama sa for siden:

Jeg sluttet faktisk nærmest å kjøpe klær da jeg fikk eget walk-in. Der har jeg full oversikt over det jeg har, alt henger fremme, bare undertøy og slikt er i kommode, og jeg kan ikke lenger si at jeg ikke har noe å ha på meg. Jeg glemmer ikke klær lenger, og det er latterlig mye enklere å kle seg nå. Og det er enklere å sende vekk klær jeg ikke bruker mer. Jeg husker jeg ble helt overrasket første gang da jeg hang opp alle plaggene mine, jeg hadde en langt bedre garderobe enn jeg trodde selv.
Mitt tips er altså oversikt. Se hva du har, stell pent med tøyet ditt og bruk det du har. Når du kjøper klær da, vil du også kjøpe plagg du trenger, som passer inn i helheten og som du har bruk for.


#14

LilleT sa for siden:

Takk for tips! Ja, oversikt er veldig nødvendig. Ettersom vi bor ganske trangt, ser jeg at det faktisk er nødvendig at jeg kvitter meg med enda flere klær enn jeg har gjort, selv om det også byr meg i mot fordi det er klær jeg egentlig liker.


#15

Hyacinth sa for siden:

For meg, som heller vil bruke tid på trening, matlaging og jobb i hverdagen, hjelper det veldig at jeg ikke går i fysiske butikker i særlig grad. Nå liker jeg ikke å netthandle heller, for det er vanskelig når jeg ikke kan prøve plaggene.

Det har på den negative siden medført at jeg heller ikke alltid har skaffet meg ting jeg faktisk trenger. I likhet med deg trenger jeg vinterjakke. Jeg har en (innsydd) dunkåpe, men i vestlandsværet her følte jeg at jeg trengte en vanntett vinterjakke. Det er mye regn og slaps. Men så oppdaget jeg i fjor at jeg brukte skalljakke/skallkåpe med fleece/ull under i mangel på varm jakke. Det funket så greit at jeg nå ikke er helt sikker på om jeg virkelig trenger en varm vinterjakke.

Nå bor nok du et kaldere sted enn jeg gjør, så det var bare et eksempel.


#16

LilleT sa for siden:

Ja, man lager seg nok noen kunstige behov. Greit å faktisk erfare hvilke plagg som er nødvendige.


#17

millact sa for siden:

Mitt beste tips er å ikke gå i butikker. Slett mailer fra kjeder med tilbud, ikke la deg friste.


#18

LilleT sa for siden:

Ja, det er sant.


#19

Galathea sa for siden:

Jeg lar meg lett lure av mailer fra nettbutikkene, masse tilsynelatende gode tilbud og det er lett å la seg friste når man klikker seg inn. Lurt å avregistrere mailtilbud/nyhetsbrev nå, i god tid før Black fridag.


#20

Elise sa for siden:

Men hvis man nå først ER i en butikk, da. Jeg kjører dette trikset. Prøver de klærne jeg vil, plukker med meg videre det jeg har lyst til å kjøpe, går nær kassen, så snur jeg og henger fra meg klærne utenfor prøverommet. Så sier jeg til meg selv at de plaggene jeg virkelig ønsker meg om et par dager, de kan jeg reise tilbake og kjøpe. Det har jeg vel sjelden gjort. :humre: Men føler liksom at noe av shoppebehovet blir tilfredsstilt likevel. :jupp:


#21

Strå sa for siden:

Jeg er så heldig at jeg aldri føler noe shoppebehov sånn til vanlig. Derfor passer jeg på, prøver i hvertfall, å ha en garderobe hvor mye passer sammen. Trikset med å bruke ting til det er oppbrukt funker veldig bra. Vasking sliter ut klær, så jeg går gjerne over klærne med en ren, lett fuktig klut om kvelden, da går det lenger tid før vasking er nødvendig.


#22

Karamell sa for siden:

Jeg har det som deg og jeg tror at det kommer av en del ledig tid, mange mail om tilbud og at jeg følger mange butikker i sosiale medier. Samt at det stiller et slags behov, et kunstig behov, men likevel tilfredsstillende her og nå behov. Noen har det på interiør, noen på sko osv. Jeg tror nok også aom klærene mine hadde fått bedre plass så hadde jeg visst hva jeg hadde bak det som er ytterst. Jeg savner mitt gamle walk in closet i det gamle huset. Det har vi ikke plass til her, men når barna flytter ut kan det jo bli muligheter. :knegg: I mellomtiden må jeg nok være mer bevisst og gi bort enda mer.


#23

oslo78 sa for siden:

Vaske klær bare når de er skitne - det hjelper veldig.


#24

LilleT sa for siden:

Å avregistrere seg fra nyhetsbrev fra nettbutikkene gjør jeg jevnlig. Det er lurt. Om noe er registrert som Black Friday-tilbud, virker det i seg selv avskrekkende for meg, så det er jeg ikke redd for. :stolt:


#25

LilleT sa for siden:

Smart!


#26

LilleT sa for siden:

Jeg har nok en tendens til å vaske klær for ofte, ja. Hovedårsaken er at jeg vil unngå halvskitne klær som slenger rundt omkring fordi jeg ikke vil legge dem i skapet igjen, i alle fall klær jeg har hatt inntil kroppen. Hva gjør dere med det? Har dere et system for halvskitne klær, eller bruker dere de samme klærne hver dag til de er skitne nok for vask?


#27

LilleT sa for siden:

Ledig tid er nok et nøkkelord for meg også. :gruble:


#28

oslo78 sa for siden:

Har en kurv ved siden av senga.


#29

Gerbera sa for siden:

Jeg tror at grunnen til at jeg kjøper meg mye klær, og hele tiden føler at «jeg ikke har noe å ha på meg» bunner i at jeg ikke er flink til å se hva som passer sammen, og at kjøpene blir veldig tilfeldige. Når jeg f.eks (impuls)kjøper en veldig fin genser, men den ikke passer med noe av det jeg allerede har, så dukker det opp et ønske om en bukse eller et skjørt som passer til, og så er vi i gang.
Jeg burde lagt litt energi i å lage en god basisgarderobe.


#30

oslo78 sa for siden:

Fordelen med å være lærer er at olabukse og en hvilken som helst genser alltid passer. Alt passer til olabukser:-)


#31

Elise sa for siden:

Jeg legger litt brukte gensere og bukser tilbake i skapet. De blir jo ikke skitne. Lukter under armene for å vurdere når det må vaskes.


#32

LilleT sa for siden:

Godt tips!

Det er nok litt sånn med meg også.


#33

ingling sa for siden:

Hvordan hjelper det på å kjøpe færre klær?

Jeg kjøper ytterst sjelden klær, og sirkulerer stort sett mellom 2 kjoler, et skjørt og en bukse til jobb, og et lite utvalg skjorter/bluser og cardiganer. Jeg vasker helt sikkert for ofte, men kjøper ikke mer klær av den grunn? :gruble:

Jeg gjenbruker ikke så mye, men det jeg vil bruke igjen henger jeg på en krok på veggen - har en knaggrekke hengende på soverommet. Da blir det luftet litt.


#34

millact sa for siden:

De ligger på badet. Nå på høsten kan jeg godt bruke en t-skjorte flere dager, men ikke sommerstid.


#35

Maverick sa for siden:

Jeg kan anbefale å gå inn i en langvarig diskusjon med vaskemaskinen. :nemlig:

I tillegg har jeg begynt å ta bilde av klær jeg liker for å evt heller sy eller strikke meg noe lignende selv.

Jeg har mye klær altså, trenger forskjellige stiler til forskjellige oppgaver so to speak, men er nøye på å tenke basisgarderobe A, B eller C før noe kjøpes inn, og kjøper helst brukt.


#36

millact sa for siden:

Det er slik jeg også går på jobb. Nå går det stort sett i ulike ullgensere. Praktisk, men litt kjedelig.

Har ellers en mor på 72 som har mange flotte kjoler. Har lånt av henne til både bryllup, jobbmiddager og 40-årsdag. Praktisk. Med min nåværende jobb har jeg lite bruk for finklær.

Noe av grunnen til at jeg har lite klær er at jeg synes det er vanskelig å finne noe her. Det var mye lettere i USA.


#37

oslo78 sa for siden:

Fordi de ikke blir like fort utslitt når man vasker dem sjeldnere. Og da trenger man mindre nye klær.


#38

Tallulah sa for siden:

Jeg kjøper aldri klær første gang jeg ser dem, og alt jeg kjøper må passe sammen med minst to andre ting jeg allerede har. Jeg kjøper minst mulig fast fashion, slik at plagget holder seg pent lenge.

Jeg kjøper så godt som aldri klær uten å ha prøvd dem på fysisk. Jeg elsker mote og klær, og både vindusshopper, følger ulike designere på insta og leser internasjonale motemagasiner. Men ser på det som kunst, brukskunst og inspirasjon. Å være godt orientert om trender og tekstiler gjør meg bedre klar over hva jeg faktisk liker vs. hva jeg blir påvirket av til å tenke at jeg kanskje syns er kult.


#39

LilleT sa for siden:

Veldig smart (og ikke minst imponerende!) det med å ta bilder for å lage noe sjæl. Jeg tror ikke det er håp for verken strikke- eller sykunnskapene mine, selv om jeg har strikket ti centimeter på en leggvarmer nå. :nemlig:


#40

LilleT sa for siden:

Vel, jeg er jo lærer, men har måttet slutte å bruke olabukser fordi de strammer på vonde hofter. Det burde forsåvidt ikke være så vanskelig å danne en basisgarderobe rundt svarte bukser, noen ulike skjørt eller kjoler også. Det er slike klær jeg gjerne går med.


#41

LilleT sa for siden:

Det høres ut som en kunst, men veldig smart.


#42

Karamell sa for siden:

De fleste som kjøper for mye klær gjør det jo ikke fordi klærene er utslitte? :gruble:


#43

Maverick sa for siden:

Nja, det er mer tanken som teller der. :knegg: Men det som jo blir resultatet er i hvert fall at jeg ikke kjøper noe med en gang selv om jeg synes det er lekkert. Det kan i det minste godgjøre seg en stund i hodet og hjertet. :nemlig:


#44

Tallulah sa for siden:

Det handler mest om å bryte et mønster, og reglene jeg lagde for meg selv var av samme årsak som deg: jeg shoppa for mye, og for mye unødvendig. Og det hender jeg gjør det ennå, men mye mindre enn før.


#45

Hyacinth sa for siden:

Jeg er også lærer, og jeg pynter meg mer jo eldre jeg blir. Jeg er såpass lite ute og farter på kveldstid at jeg ellers aldri får pyntet meg så mye. Og hjemme trener jeg eller så gjør jeg husarbeid, da er klærne deretter. Skal jeg få brukt de fine plaggene, må jeg bruke dem på jobb.


#46

oslo78 sa for siden:

Men det var jo poenget her - å kjøpe mindre klær - og da hjelper det jo å ikke slite dem ut så fort. Hvis man handler når man egentlig ikke trenger nye klær, så hjelper der jo selvsagt ikke.


#47

Fintdethei! sa for siden:

Jeg har også alltid kjøpt for mye klær, uten å tenke. Det går i perioder. Når har jeg innført shoppestopp frem til februar. Det vil si, deg er en ullkjole jeg ønsker meg å veldig. Jeg har en fra før i annen farge, kjøpt i fjor, og elsker den. Men jeg selger på Finn andre plagg (ikke alltid så lett), og får ikke kjøpe den kjolen før jeg har solgt unna tilsvarende beløp. Klær som er i sirkulasjon i løpet av 2 uker på jobb, er jo egentlig ikke mange. Derfor skal nå innholdet i klesskapet reduseres.



#49

Strå sa for siden:

Da må jeg spørre deg om hva som er farlig med kombinasjonen klær som har vært inntil kroppen og klesskapet?

Jeg bruker stort sett klærne fra jeg tar de fram og til de er svetteluktende eller skitne og lufting/flekkvasking ikke funker mer. Ullsokker og annet av ull henger jeg ut på verandaen om natta, under tak da. Føler meg plutselig som en sjuske. :knegg:


#50

Strå sa for siden:

Vasking er det som sliter mest på klær, så vasker du for ofte så må du oftere bytte ut slitte ting. Så jo, da kjøper du mer klær enn meg (hvilket forsåvidt de fleste gjør).


#51

LilleT sa for siden:

Jeg skjønner tankegangen deres, og det høres lurt ut. :jupp:


#52

LilleT sa for siden:

Shoppestopp fungerer jo fin-fint på meg også i begrensede perioder. Erfaringen så langt er likevel at jeg på et eller annet tidspunkt får et behov for å "avreagere", også tar det helt av. Lysten til å kjøpe overgår tilfredsstillelsen ved å gjøre det jeg vet er bra. Jeg selger mye på Finn og tise. Jeg synes det virker fornuftig med gjenbruk av kvalitetsklær og utstyr. Samtidig er jo ikke artikkelen fra NRK så overraskende. Det er ganske tydelig at en del brukere på tise og Finn selger ubrukte og lite brukte klær for å kunne frigjøre plass til nye. Resultatet er at det blir alt for store mengder klær i omløp, og at vi heller bår forsøke å "bruke opp" klærne våre.


#53

LilleT sa for siden:

Jeg tror ikke du er ei sjuske, altså. ;)

Det hadde helt sikkert ikke vært noe problem å legge brukte t-skjorter tilbake i skapet hvis klærne hadde hatt bedre plass der, og jeg selv hadde god oversikt. :flau:


#54

LilleT sa for siden:

Jeg har for øvrig brukt en del tid på å avregistrere meg fra tilbudsmail, så får vi se om det funker. Jeg følger ingen butikker på facebook, men har forsøkt å trykke "skjul" på de annonsene jeg vet kan friste meg. Det funker vel neppe så bra, men det var tilfredsstillende at de forsvant der og da. :nemlig:


#55

Mams sa for siden:

Det som gjorde at jeg begynte å handle mindre klær var at jeg sluttet å kjøpe på nettet.
Var det billig så var det liksom greit...
Jeg gikk på en smell i sommer, og endte med å sende tilbake alt. For det var ikke så fint allikevel.
Jeg var jo i tillegg elendig på å sende tilbake det jeg faktisk ikke synes var så fint.

Nå skal det sies at jeg nok har kjøpt tekstiler for en del da, for å sy selv.
Planen var å bruke litt tid på å sy denne høsten, men det skar seg litt når jeg tok ankelen.


#56

Heilo sa for siden:

Så bra tråd! Det er spennende å lese hvor forskjellig forhold folk har til dette. Jeg tror det er viktig å reflektere over hvilke behov man har og hvilke behov man forsøker å dekke ved å kjøpe nye klær.

Jeg hadde kjøpestopp i hele 2018. Da kjøpte jeg ingenting, verken sokker, truser eller ny lipbalsam. Det gikk helt fint. Jeg var på ingen måte en som handlet klær ofte før det heller, men likevel hadde jeg alt jeg trengte i skuffer og skap. Og alle lipbalsamene som forsvant i vesker og skuffer og gjorde at jeg alltid kjøpte meg en ny ble liksom litt mer verdifulle når jeg hadde bestemt meg for å ikke kjøpe ny før den gamle var brukt opp, og dermed ble jeg flinkere til å vite hvor de var. Jeg kjøpte sjampo, balsam, hudkrem og deodorant da, men kun når det jeg hadde i skapet var brukt opp.

For meg har det ikke blir kjøpebonanza etter at det planlagte året var over. Tvert i mot har jeg blitt veldig restriktiv. Så langt i 2019 har jeg kjøpt 5 nye truser, en linskjorte, et lærarmbåond, en maskara og et sett med øyenskygger. Ja, også en ny klokke siden jeg mistet den gamle et eller annet sted i huset for tre år siden og har gitt opp å finne den. :mumle: Nå er jeg nok snart der at jeg "må" ha noe mer nytt, i alle fall en litt penere bukse eller to, men det er fortsatt ikke krise. Det skal sies at jeg ikke er veldig opptatt av klær og trender og sikkert ikke har det mest elegante klesskapet, men jeg tror ikke jeg ser verken spesielt sjuskete eller uflidd ut. Så det er mulig.

Jeg tror det som gjør at jeg kjøper veldig lite fortsatt er at jeg vil være sikker på at det jeg kjøper er akkurat det jeg vil ha. Det gjør at jeg grubler lenge, og det er ganske slitsomt å handle. Enklere å la være. :knegg:


#57

LilleT sa for siden:

Mams: Netthandel er der jeg synder mest også. Jeg har blitt veldig flink til å returnere det som ikke svarer til forventningene (og det er mye), men det er jo virkelig ingen løsning i lengden, og ikke særlig miljøvennlig det heller. :niks:

Det du skriver inspirerer meg veldig, Heilo. Jeg er akkurat sånn som deg når det gjelder å bruke opp kosmetikk før jeg kjøoer ny for eksempel. Det gir meg en slags tilfredsstillelse i at jeg faktisk bruker opp hårstylingprodukter før jeg kjøper nye osv. Kunsten blir å overføre dette til å gjelde klær også, altså. :gruble:


#58

meisje sa for siden:

Spennende og jeg håper alle kan bli inspirert til måtehold.

Jeg har satt opp en liste av hvor mange av de ulike typene med plagg jeg trenger.

Bukser
Shorts
Skjørt
T-skjorter
Bluser
Pen jakker
Kjoler etc

Deretter er jeg heldig og liker en gitt stil, og lever greit med å slite ut plagg. Og jeg liker bootlegg bukser, og måtte vente i flere år før det kom tilbake i butikkene.

Men det aller viktigste er å aldri kjøpe noe pga at det er på tilbud, da kjøper man noe man ikke har behov for. Jeg planlegger ofte å kjøpe klær når de kommer på tilbud, men da må jeg fortsatt bruke kriteriene på antall og kvalitet og stil jeg har satt opp på forhånd.


#59

meisje sa for siden:

Jeg legger til at jeg kjøper fulle antrekk, men svært sjelden.


#60

LilleT sa for siden:

meisje: Den lista var lur. Jeg tør ikke tenke på den differansen det er mellom antall topper jeg har i skapet og hvor mange jeg faktisk trenger. :rolleyes:

Og ikke kjøpe ting på tilbud, nei! Jeg trodde egentlig ikke jeg er en som kjøper ting fordi det er på salg, men så opplevde jeg noe i går kveld etter at jeg startet denne tråden som jeg ble så flau og skamfull over at jeg ikke visste om jeg torde å skrive det her ... :flau: Det dukket opp en tilbudsmail fra XXL. Jeg registrerte at det var proteinbarer på tilbud. Ettersom grensa for gratis frakt er kr. 1000,-, begynte jeg automatisk å sjekke resten av tilbudsmailen for å se om de kanskje hadde treningsklær jeg trenger. Jeg bruker riktignok mye treningsklær, og det er jo bra å trene, men jeg hadde jo ikke tenkt på forhånd at jeg trenger noe nytt. Jeg endte opp med å slette mailen, for egentlig tror jeg det er bedre for meg å erstatte de proteinbarene med nøtter i stedet, men erfaringen var skremmende, men nyttig. Om det er noe som skal kjøpes på nett, gjør jeg meg selv og miljøet en tjeneste ved å betale de tierne det koster i porto. Virkelig! :nemlig:


#61

Heilo sa for siden:

Jeg hadde en spesiell versjon av Black Friday i fjor. Hver gang jeg fikk en tilbudsmail som nevnte Black Friday gikk jeg inn og avmelte meg den epostlista. Og siden det gjaldt de aller fleste selskapene ble jeg kvitt de aller fleste reklamemailene mine i løpet av en uke. Veldig deilig.


#62

Retz sa for siden:

Siden jeg totalt mangler shoppinggenet mtp klær, kan jeg ikke bidra med tips jeg bruker selv, for meg faller det helt naturlig å shoppe minst mulig, men jeg ser for meg at en liten analyse av garderoben kan være lurt. Og få dem på lista som meisje la ut over her. Først absolutt alle plagg, deretter kan man kose seg med deletetasten for å komme fram til hva man egentlig trenger. Og supplere med noen få velvalgte plagg.

Selv bruker jeg som sagt minimalt med penger på klær, og jeg er nok en av veldig få personer som løper jevnlig som bare har ett par joggesko utenom piggsko. Nå skal det sies at jeg planlegger et par til, det er litt pes å stadig måtte vaske sålene ved veksling mellom ute- og mølleløping. Samme med jeans, der har jeg doblet beholdninga fra en til to par. :digger: Det hender likevel at jeg kan bli fristet til å kjøpe andre ting, men det er sjelden saker som er sprunget ut av et behov. Da er det greit å ta en runde rundt kvartalet, eller hvis det er nettshopping som frister, legg ned sida og tenk deg om i 10 minutter. Jeg pleier å tenke noe i retning av Hva trenger jeg dette til? Har jeg hatt bruk for dette tidligere? Hvor ofte vil det bli brukt? Vil dette gjøre livet mitt enklere? Vil det glede meg utover de første dagene? Sånne ting.


#63

Gerbera sa for siden:

Ellers hadde jeg en lang periode (3 års tid), hvor vekten var stabil. Da puttet jeg hele lønna inn på sparekonto, etter at faste utgifter var betalt, og hadde aldri mer enn 2-300 kr på konto. Da måtte jeg inn på sparekontoen å overføre hver gang jeg skulle bruke penger, og da sitter det langt inne å dra kortet. Da rekker man å tenke seg om, og det var svært sjelden jeg impulskjøpte noe som helst.

Problemet var bare at vekta begynte å gå oppover grunnet en skade med påfølgende inaktivitet, og skapet ble en salig blanding av tøy som passet greit i størrelsen, og det aller meste passet overhodet ikke. Og da begynte shoppingen for å få noe som passet :rabla:


#64

Input sa for siden:

Jeg bruker jo bare kjoler, og har nesten alltid singlet under kjolen (om det ikke er veldig, veldig varmt). Jeg har et passende antall singleter i bomull som jeg bruker om sommeren og ull som jeg bruker om vinteren. De henger på badet om natten og siden de alle er like og uansett skal være under kjolen, bruker jeg den samme til den er klar for vask. Og det er overraskende lenge når det gjelder ull. Kjoler og strikkejakker som jeg har utenpå henger jeg tilbake i skapet, og det er mulig mange ville tenkt på meg som sjuskete om de visste hvor sjelden de vaskes, spesielt om vinteren. Jeg har stort sett aldri på meg den samme kjolen to dager på rad.

Mannen min har forøvrig en knaggrekke på soveromsdøra, der henger han buksene sine hver kveld, og det henger en del skjorter og t-skjorte der også.


#65

Galathea sa for siden:

Åh, gjett om jeg kjenner meg igjen i det XXL-eksempelet med fri frakt, det er jo alltid noe ungene trenger osv osv, og så leter man for å komme over 1000 kroner. Jeg tar som regel til vett og avslutter letinga, men herregud så mye tid ( i tillegg til penger selvfølgelig) man kan bruke på sånt tull...


#66

LilleT sa for siden:

Smart! Hvis man unngår å handle noe fra de butikkene, begynner de jo ikke å komme igjen sånn uten videre heller ... :sparke:

Lure tips! :nemlig:

Det var lurt!

Når jeg tenker meg om, henger jeg alltid halvskitne kjoler inn i skapet igjen. Det burde jo ikke være noe forskjell på det og en topp (som jeg nesten alltid vasker etter en dags bruk). Motforestillingen mot å putte klær som ikke er nyvaskede tilbake i skapet henger nok definitivt sammen med fulle skap og kaos i hyllene. Jeg har mer kontroll på det som henger. Dessverre har jeg ikke mer hengeplass, men det er definitivt en motivasjon for å eie mindre.

Ja, det går mer og mer opp for meg hvor mye tid jeg bruker på nettshopping. :rolleyes:


#67

Tallulah sa for siden:

Jeg har skuffer til alt og har begynt å brette Marie Kondo-style. Det gir veldig god oversikt


#68

LilleT sa for siden:

Du snakker i gåter! :knegg:


#69

Tallulah sa for siden:

:humre: Søk det opp på YouTube!

Eller se henne på Netflix.


#70

Fakse sa for siden:

Jeg hadde som nyttårsløfte til meg selv i 2018 at jeg ikke skulle kjøpe noe uten at jeg faktisk trengte det. Det var altså tenkt som en lettere variant av shoppestopp, men det viste seg i praksis at ved å stille meg selv spørsmålet "trenger jeg egentlig denne?" før jeg kjøpte ting, så var svaret nei. Det sier vel sitt at jeg kom til september før jeg svarte "ja" på det spørsmålet første gang. Jeg vet at jeg ved flere anledninger så noe jeg likte og ønsket meg, og endte med å dra hjem for å sjekke ut hva jeg hadde fra før, også viste det seg at jeg hadde nok og mer en nok av f.eks bukser. Jeg tror ofte problemet er at man ikke har oversikt over det man har fra før, og da det jo vanskelig å vite om man trenger noe. Om man tvinger seg selv til å få oversikt før man kjøper, så finner man også ut at man ikke trenger noe nytt.

For meg var det nyttig at det ikke var full shoppestopp, men åpning for å kjøpe ting jeg faktisk trengte. Det gjorde det for meg til en permanent livsstilsendring, i stede for et skippertak. Det har nå blitt så innarbeidet hos meg at jeg ikke kjøper noe uten at jeg faktisk trenger det, at jeg har fortsatt med det i 2019 uten å ha noen plan om å gå tilbake. En deilig bieffekt er at det også blir ryddigere.


#71

LilleT sa for siden:

Fint å lese at den strategien med bevisstgjøring framfor streng pålagt shoppestopp fungerer, Fakse. Det er jo nettopp sånn jeg tenker ting kan fungere for meg også.


#72

Fakse sa for siden:

Det jeg tror er viktig er at du finner dine egne regler, og at du kjenner at de kan funke for deg på lang sikt. For meg var det riktig å bestemme meg for alltid å sjekke om det var ting jeg trengte, kanskje er det litt andre regler du trenger å lage for deg selv? Hvor er din akilleshæl, og hvordan angriper du det problemet best?


#73

sindrome sa for siden:

I beg to differ: har du tynne kleshengere? Det utgjør en stor forskjell har jeg oppdaget.

Sier ikke at du skal gjøre det for å kjøpe mer, men for å kunne henge opp mer av det du har og få bedre oversikt.


#74

LilleT sa for siden:

Sant! :jupp:

Takk for påminnelsen! Jeg har fått tipset før, men nå skal jeg sette det opp på innkjøpslista. ;)


#75

Lhi-My sa for siden:

Jeg har ikke lest hele tråden, men verken jeg eller noen av mine tre tenåringsdøtre har problemer med at vi kjøper for mye klær og årsaken til det er enkel. Vi har ikke råd. Det er aldri penger tilgjengelig på konto som kan brukes på klær slik uten videre. Må noe kjøpes, må det planlegges og vurderes hvor pengene skal tas fra.

Hva med å sørge for at du ikke har penger tilgjengelig? Sørg for at du har en konto med kort der du har akkurat nok penger til mat og det du ellers vet du trenger å handle av forbruksartikler i løpet av en måned. Det du da har til overs etter å ha betalt faste utgifter osv, overfører du til en sparekonto du ikke når via nettbank. Eller betal ekstra ned på gjeld eller hva som helst. Bare sørg for at du ikke har penger tilgjengelig til unødvendig shopping.


#76

LilleT sa for siden:

Det er en god idé, Lhi-My! :jupp:


#77

Input sa for siden:

Vi har også bare maks 500 kr på brukskonto til enhver tid. Det er jo lett å logge inn på mobilbank og overføre ved behov, men jeg opplever at det er tydeligere hvordan pengene forsvinner når jeg må gjøre det. Det hjelper mot impulskjøp her i hvert fall.


#78

LilleT sa for siden:

To dager med veldig få klesannonser på facebook, og heller ikke så mange reklamemail. Det hjelper jo å gå aktivt inn for å slippe å se dem! :jupp:


#79

Heilo sa for siden:

Ja, jeg tror generelt det hjelper å "slå av" tanken om å kjøpe noe nytt i hodet. Det handler litt om å endre vaner og etablere noen nye i stedet. :ja:


#80

LilleT sa for siden:

Ikke sant. Det gjore faktisk litt vondt å kjøpe vitaminer på apoteket, selv om det var tomt i skapet.


#81

sindrome sa for siden:

Jeg prøver å være flink og tenke at jeg ikke trenger noe når jeg går i butikker. Jeg forsøker også la være å gå i butikker når jeg ikke trenger noe. Nettshopping er så enkelt. Men jeg har en metode som går ut på å legge alt jeg vil ha i kurven og så går jeg og legger meg uten å ha sjekket ut og betalt. Da føler jeg at jeg har shoppet, og noen ganger er det det viktigste... Men noen ganger, som for eksempel etter trening en kveld, så var det vareprøvesalg og da endte jeg opp med tre bukser, to gensere, en jakke og en bluse... Jeg trengte den ene buksa da.


#82

Tallulah sa for siden:

Det er lurt å lage seg en liste over ting man trenger og ønsker seg. Også kan man heller bruke litt tid til å finne den perfekte hvadetnåermantrenger, i stedet for å kjøpe ting man ikke trenger. Gå i butikker med et oppdrag, liksom.


#83

sindrome sa for siden:

Absolutt! Dette jobber jeg med.


#84

LilleT sa for siden:

Jepp, jeg har altså en sånn liste nå. Der står det fortsatt vinterjakke. Det har jeg lett etter i to måneder nå.


#85

Nextlife sa for siden:

Jeg har ingen velutviklet shoppingtrang, det hjelper jo godt på her.
Jeg har ellers noen regler for meg selv

Jeg handler aldri i nettbutikkker. Å støtte opp om lokale arbeidsplasser og forretninger er min kampsak, og det holder jeg hardt på. Jeg har ennå ikke opplevd at det jeg trenger noe så sterkt at jeg har brutt denne regelen.

Ha dedikerte skap og skuffer til klær, og ikke falle for fristelsen å øke tilgjengelig volum når oppbevaringsmøbler rundt i huset blir ledig.

Sjekke innom bruktbutikker når jeg ser at påfyll av plagg begynner å trengs.

Jeg boikotter Black Friday da shoppingalskapen fyller meg med avsky. Denne dagen er dedikert til å møte folk jeg er glad i, gjerne ha fridag og gå fra kafé til kafé og spise frokost, lunch og drikke kaffe.
Jeg MÅ ikke handle det jeg trenge på tilbud, så de lappene jeg evt kunne spart på tilbudene denne dagen får meg heller til å reflektere om jeg trenger det sterkt nok til å betale full pris. Svaret er oftest nei.

Ikke abonnere på nyhetsbrev. Trenger jeg noe har jeg ressurser nok til å Google hvor jeg finner og hva det koster. Jeg vil heller henge på FP eller lese bok fremfor å lese gjennom uendelige Mail på ting jeg mest sannsynlig ikke skal kjøpe eller trenger.


#86

Luftslottet sa for siden:

Man kan le alt man vil av Marie Kondo, men metoden er veldig fin på klær. Jeg syns det har hjulpet helt voldsomt å gå gjennom alt på hennes måte: Samle absolutt alle klær du har i et fjell. Gå gjennom hver kategori med klær og kjenn etter om det er dette som gir deg glede. For det første får du sett hvor MYE du har (se gjerne på episodene på Netflix for inspo), så får du sammenlignet alle de 90 singletene dine og gjort deg noen tanker om hva du faktisk liker og hvorfor, du får luket vekk en hel masse som du faktisk ikke liker (og gremt deg kraftig over hvor mye klær du har og ikke bruker) og til sist får du brettet alt og lagt det bort på en oversiktlig måte, så du til enhver tid vet hva du har og hva du eventuelt mangler.

Selv endte jeg faktisk opp med å kjøpe meg to nye bukser etter denne affæren, men da visste jeg nøyaktig hva jeg så etter. Den ubehagelige blå olabuksa som jeg bare brukte fordi jeg hadde den, enda den egentlig var for kort i skrittet og jeg ikke følte meg fin i den ble byttet ut i en bukse jeg faktisk føler meg fin i, i god kvalitet. Den ulljoggingsen som jeg har hatt i 5 år og stoppet 10 ganger ble kassert, og jeg kjøpte en ny som var helt lik. Siden har jeg ikke kjøpt noen bukser, annet enn for å bytte ut en annen som var helt brukt opp.


#87

Blå sa for siden:

For meg var det egentlig en bevisstgjøring på hvor mange klær jeg hadde som gjorde susen.

Vi fikk nye klesskap og jeg måtte gå gjennom alt. Og oppdaget, litt som Luftslottet sier over, at jeg hadde kjøpt ting som jeg egentlig allerede hadde, simpelthen fordi jeg ikke helt hadde oversikten.

Nå har jeg ikke mer klær i skapet enn at jeg har oversikt. Det har gått en bunke til Fretex. Det ligger en bunke i en boks som jeg kanskje skal få solgt her inne, dersom jeg noen gang somler meg til det. Og det står en boks på loftet med klær som jeg liker, men ikke har plass til og målet er at jeg skal ta den ned en gang i halvåret og vurdere om noe av det jeg har i skapet skal få bytte plass med noe der.

Nå går jeg fortsatt i butikker av og til. Jeg prøver til og med klær. Men som oftest lander jeg på at jeg ikke trenger det, at det kanskje ligner noe jeg allerede har. Det er jo ofte derfor jeg liker det. Så jeg har ikke kjøpt noe etter at jeg gjorde den opprydningen. Med ett unntak. Det er faktisk en hvit blondetopp på vei fra Ellos. Fordi jeg oppdaget at jeg har flere skjørt som jeg kan bruke til selskap, men som blir hengende fordi jeg ikke har den rette toppen. Nå tror jeg at den toppen (som jeg ikke fant i noen av de fysiske butikkene jeg lette i) er den som skal gjøre tre ulike skjørt til fine selskapsantrekk.

Så for meg var det simpelthen rydding og bevisstgjøring som skulle til.


#88

LilleT sa for siden:

Jeg vil så gjerne unngå å handle i nettbutikker jeg også, men når det gjelder en del ting føler jeg at kampen mot netthandelen allerede er tapt, og det gjør meg så frustrert. Det er sikkert enklere om man bor i en storby, og jeg kan jo dra til Oslo for å gjøre godt planlagte innkjøp, selvsagt.

Jeg har alltid hatt det som deg i forhold til Black Friday. Tilbud merket med det virker helt mot sin hensikt på meg. Jeg handler sjelden annet enn mat på det tider, bare på trass. :knegg:

Nyhetsbrev har jeg aldri gått aktivt inn for å abonnere på heller, men når jeg har handlet et sted, fortsetter de jo å komme til jeg avregistrer meg. Nå tror jeg jeg har vært inne og avregistrert meg på de fleste, men noen fortsetter jo å komme likevel.

Jeg er fryktelig dårlig på å finne brukte klær med mindre det er typisk utstyrs-klær der jeg vet hva jeg får.

Jeg kjenner ikke til henne, men skal sjekke ut. Takk for tips!

Det er litt sånn jeg ønsker å bli, og jeg tror egentlig jeg er på god vei. :)


#89

LilleT sa for siden:

I går hadde jeg et par timer å slå i hjel i Oslo sentrum. Jeg var i mange butikker og kikket, men kjøpte ingen ting. Det er en god følelse å ikke engang bli fristet. Jeg håper det varer.


#90

Carpe Diem sa for siden:

Henger i tråden for gode tips, er i samme situasjon selv :nemlig:

Jeg kjøper altfor mye klær, og går alikevel med nesten det samme hver dag...
Det jeg øver meg på å spørre meg selv om når jeg ser noen jeg har lyst på, er om jeg har noe som ligner fra før av. Det har jeg i ca 90% av tilfellene og da lar jeg være å kjøpe det plagget :knegg:

Jeg har gått ned en del i vekt, og nå når de for store plaggene gis bort og selges, venter jeg med å kjøpe mye nytt til jeg har nådd vekt målet mitt.

Jeg vil forsøke å la være å kjøpe så store mengder klær, men holde meg til 80% gode basisplagg, 10% trendplagg og 10% personlig detaljer slik som Vanessa R tar for seg i boken sin. Den tankegangen passer for meg tror jeg :nikker:

Det jeg etter hvert har i klesskapet mitt, er da forhåpentligvis kun plagg jeg virkelig liker og trives i.


#91

LilleT sa for siden:

Heia oss, Carpe Diem! :jupp:

Og takk for gode tips!


#92

Carpe Diem sa for siden:

:heia:


#93

Chanett sa for siden:

Hvor ellers kjøper man vitaminer?


#94

LilleT sa for siden:

Må bare si at det er helt fantastisk å slippe å få opp all reklamen fra klesbutikker på Facebook! :jupp:Skjønner jo at det faktisk skyldes at jeg ikke surfer innom de nettbutikkene først, men det hjelper jo faktisk på reklamen å avstå fra titting og shopping i utgangspunktet. :D


#95

LilleT sa for siden:

Det kan du si, men poenget var altså at det sitter litt langt inne å kjøpe noe som helst, selv om det først og fremst er kleskjøpene jeg ønsker å begrense.


#96

Carpe Diem sa for siden:

Iherb. Mye billigere og større utvalg :jupp:


#97

LilleT sa for siden:

Wow! Har ennå ikke fått byttet ut alle hengerne, men så genialt! Jeg har mye bedre oversikt over det jeg har hengende i skapet! :highfive:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.