Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Røykepauser på jobb

#1

Sissel sa for siden:

Nå er det jo generelt flere og flere som slutter å røyke, men på min avdeling er det fortsatt 5-6 stykker som holder stand. Og de røyker mye synes jeg, de er ute ca. en gang i timen, og det går fort et kvarter. Samtidig sutrer og klager de over at de har mye å gjøre.

Er det vanlig å røyke så ofte? Jeg må bare få si at selv om jeg aldri har røykt, men jeg skjønner likevel suget altså, synes bare de bruker så utrolig mye tid på røykepauser.

Og ja, vi som ikke røyker bruker også tid på ting som ikke er jobbting, bare så det er sagt, så så veldig skinnhellige er vi jo ikke.


#2

Fakse sa for siden:

Det høres veldig mye ut, men det er jo et problem for leder i så fall tenker jeg.


#3

Sissel sa for siden:

He, he, og lederen er en av dem. Dvs. jeg tror ikke han røyker like mye, men har ikke helt kontroll på ham. :knegg:


#4

Blondie sa for siden:

Dette er vel i boksen ting du ikke kan kontrollere og det ikke er noe poeng i å irritere seg over? Jeg skjønner absolutt frustrasjonen, men det er jo ikke egentlig noe kolleger har noe med. Leder synes vel det er greit da, siden h*n er en av dem?


#5

Harriet Vane sa for siden:

Hvis ikke du er sjefen deres, så er det strengt tatt ikke noe å bry seg med. Hvis det svekker en team-leveranse ville jeg diskuterert det med teamet, og ble det ikke bedring, ville jeg lufter det med leder.

Hvor ofte det er vanlig å røyke er litt «hvor lang er en hyssing?». Det er jo helt umoderne å røyke på jobb i 2019, men hvis arbeidsgiver mener det er greit, er det ikke så mye å gjøre noe med.


#6

Sissel sa for siden:

Nei, dere har helt rett, ikke har jeg noe med det, og ikke kan jeg gjøre noe med det. :)

Og å lufte det med dem er helt uaktuelt, det hadde ført til mer bråk enn ønskelig for å si det slik.


#7

Pelen sa for siden:

Er ikke rettighetene 5 minutter per time?

Jeg skulle ha tatt det opp med lederen eller AMU. 15 minutter per time syns jeg ikke er OK.


#8

Tjorven sa for siden:

Nå er jeg «bare» prosjektleder, men hvis prosjektet mitt hadde hatt medarbeidere som tok 15 minutters røykepause hver time OG ikke leverte til fristene, så hadde jeg snakket med lederen deres. Jeg synes det høres veldig mye ut.


#9

Ellisiv sa for siden:

Man har ikke rett til 5 minutters røykepause nei, uansett hvor man jobber. Hvis man har svært monotont arbeid har man rett til avbrekk fra dette arbeidet i 5 minutter i timen. Avbrekket kan være å gjøre annet arbeid, selv om det ofte blir tolket til at det er rett til en pause det står i loven. Det er det altså ikke.

Uansett er det ikke så mange som har så monotont arbeid at man "kvaifiserer" etter denne paragrafen. Vanlig kontorarbeid foran skjerm er ikke monotont nok f.eks.


#10

Røverdatter sa for siden:

Det høres jo ut som de bruker hinsides mye tid på røyking, så jeg ville nok kanskje rapportert det til ledelsen. Det er en ukultur å bruke 25% av arbeidstiden på røykepause.


#11

Pelle sa for siden:

Her røykes det 2-3 ganger i løpet av en dag. Tiden brukes noen ganger på å drøfte faglige ting og telefoner.


#12

Strå sa for siden:

Å røyke en sigarett i timen i løpet av arbeidsdagen er hinsides mye uansett om arbeidet er stressende eller ei. Jeg røyker selv, vanligvis, en gang på jobben (lønsj) og resten andre steder. Jeg har "klagd" på kollegaer som røyker tre-fire ganger på jobb. Skjønner godt at kollegaene dine ikke rekker arbeidet sitt når de går fra det så ofte og lenge. De er borte mer enn tiden det tar å røyke en sigg, de skal transportere seg til og fra røykestedet også.


#13

Lykken sa for siden:

Jeg har jobbet med en del ineffektive kollegaer, men aldri har det vært en røyker. :dukker:


#14

IzziCreo sa for siden:

Det har helt hinsides mye, og jeg kan ikke forstå at det godtas.


#15

Sissel sa for siden:

Da har jeg fått bekreftet mine mistanker om at det røykes veldig mye her, og fått ut litt frustrasjon. Arbeidet vårt er absolutt ikke monotont, og vi har veldig stor frihet på arbeidsplassen, så vi kan ikke påberope oss pauser av den grunn.

Å rapportere det er helt uaktuelt av ulike grunner, det ville ført til så mye bråk at det ikke er ønskelig for noen. Vi må nok bare leve med det, men som sagt, det var godt å få ut litt frustrasjon.


#16

Candy Darling sa for siden:

Jeg har ikke en gang tenkt på det, men jeg tror ikke det er en eneste som røyker her på kontoret i arbeidsdagen! Så utrolig deilig å slippe den rekingen og eimen.

Jeg skjønner godt at det irriterer, men siden det ikke er så mye å gjøre med, så foreslår jeg at du tar deg en strekk og går en kjapp runde med kaffekoppen hver gang de røyker i stedet.


#17

Karamell sa for siden:

De få som røyker på jobben min røyker kun i pausen sin.

En gang jobbet jeg i en barnehage der det var vanlig med røykepauser for en del veldig ofte. De brukte ikke femten minutter, men likevel.

Tenk om jeg skulle sittet på do 15 min hver time i jobben min!


#18

My sa for siden:

Av og til er alt man trenger å lufte frustrasjonen, og få støtte på at man ikke er sær som reagerer, uten at man egentlig ønsker råd om hva man bør gjøre med det. Antar dette er en slik situasjon, og du har herved min sympati og forståelse. :værsågod: Det du beskriver er mer tid til røyking enn hva som bør være akseptabelt innenfor arbeidstiden, og det er ikke rart at du reagerer.


#19

millact sa for siden:

Vi har en slik. For et eller to år siden ble det forbudt å røyke på området, så nå går det mye tid bort med å gå utenfor porten mange ganger om dagen.


#20

Geitrams sa for siden:

Jeg har et par kollegaer som røyker. Jeg er ofte teamleder på jobb og de spør meg alltid om det er ok at de går ut og "lufter seg". Jeg syns det er uproblematisk, og ser heller at de bruker fem minutter på trappa enn å gå rundt med abstinenser. Men hadde det vært 15 minutter i timen så hadde jeg satt foten ned.


#21

IzziCreo sa for siden:

Eller gå 1,5t før arbeidsdagen er over :hyper:

:knegg:


#22

Elise sa for siden:

Hva med å bli med ut på alle røykepausene deres? Skal se noen hadde reagert da. :humre:


#23

Sissel sa for siden:

På sommeren hender det av vi blir med ut av og til, men ikke søren om jeg gidder å stå ute i pissregn og røykelukt på vinteren. :knegg:


#24

Sissel sa for siden:

He, he, ja det skulle tatt seg ut. Da hadde nok noen reagert etterhvert. :)


#25

Sissel sa for siden:

Takk My, det var akkurat det jeg trengte. :)


#26

veobra sa for siden:

Hos oss er det kaffepauser, ikke røyk. Ledelsen har fått utallige spørsmål og klager, men synes av ulike grunner at det kan forsvares. Jeg må ta det som et tegn på at det er ok at jeg gjør tilsvarende, noe jeg innimellom tar meg tid til, men rekker jo ikke like mye om de andre.


#27

Mams sa for siden:

Hos oss er det flere som røyker, jeg er en av de.
Kun noen få som går en gang i timen, men aldri i 15 min da.
De fleste av oss er ute sjeldnere og vi har ikke-røykere som blir med ut også, ingen som reagerer på det.
Det er jo noen som klager på røykere som tar pauser, som ikke ser at de bruker like mye tid på aviser, finn osv på nett.
Jeg vil tro at om man røyker eller sitter og leser avisen så burde det gå ut på det samme o tidsforbruket er det samme.


#28

carmenzita sa for siden:

Skal folk røyke hos oss,må de ta av uniformen, gå ut av området og bruke pausen sin. Det gjør nok terskelen litt høyere


#29

ullmor sa for siden:

Som kunde/gjest/pasient synes jeg det er dårlig arbeidsmoral å røyke i arbeidstida. Det handler faktisk om flere enn bare røykerens behov.


#30

Ellisiv sa for siden:

Min erfaring er at røykere verken leser mer eller mindre aviser enn ikke røykere, og at røykingen dermed kommer i tillegg uansett.


#31

Lorien sa for siden:

Røykfri arbeidsplass siden 2013 (jeg eide bedriften). Halleluja, sier jeg bare. Nå jobber jeg i kommunal sektor, ingen på min enhet røyker, takk og lov.


#32

Chablis sa for siden:

Heldigvis røykfri arbeidsplass der jeg er. Har jobbet flere steder hvor røykere gikk ut hver time, det er ikke mye gøy.


#33

Kirsebær sa for siden:

Om man røyker, surfer, leser avis, koseprater med kollega, skriver handleliste, tar kaffepause +++ så tipper jeg at de fleste klarer å balansere jobb/avbrekk ganske bra.

Jeg gidder sjelden å forsvare mine egne dårlige vaner, for det er jo ikke så mye å forsvare.
Men jeg er glad arbeidsplassen min ikke dikterer hva man kan og ikke kan gjøre i pausene sine/avbrekkene sine.
Selv er jeg veldig bevisst på at hvis jeg velger å røyke så må jeg velge bort kaffepratepausen. Og jeg tipper det er flere som tenker sånn.


#34

Candy Darling sa for siden:

Altså, jeg sitter i åpent landskap, og som sagt så røyker ingen, men det er da ingen som sitter og surfer eller tar kaffepauser heller? Vi henter kaffe og drikker ved pulten, med musikk på øret, også har vi matpause.

Resten av tiden er det skype, eller prøve å henge med på mailkarusellen. Jeg surfer på telefonen når det er kjedelige skypes, og det er det jo innimellom, men jeg ville ikke kalt det pause.

Det hender selvsagt at du prater 2 min lavmælt med naboen, men ingen har pause, lzm?


#35

Kirsebær sa for siden:

Det kommer sikkert litt an på hvor man jobber og hvilken jobb man har. Men min oppfatning er at de aller fleste har avbrekk i løpet av arbeidsdagen der de surfer, leser seg opp på nyheter, tar en privat telefon, går ut og handler lunsj, betaler en regning, eller tar en mer pauseaktig kaffepause forkledd som jobbprat med kolleger osv.
Der jeg jobber nå forsøker vi å samles til kaffepause klokken 14. Den skal i teorien vare i 10 min, men blir alltid lengre. Og den pausen er gull verd i forhold til å holdes oppdatert på dagens utfordringer/innkomne saker osv. Men det er gjerne gjort unna på de 10 minuttene pausen skal vare. Så blir det gjerne pratet litt om hvordan det går med hussalget og hva barna gjorde på Halloween og svigermor som er lagt inn på sykehus osv.
Jeg prøver generelt å være veldig bevisst hva jeg bruker arbeidstiden til, og når jeg i tillegg velger å røyke, så må jeg passe ekstra godt på hva jeg gjør med resterende tid.

Nå virker det kanskje ikke som om de i hovedinlegget har samme holdning, for jeg også syns et kvarters røykepause hver time høres helt crazy ut.

Men jeg syns generelt at så lenge det er lov å røyke, og noen har den lasten, så syns jeg det er alt for mye sniping og snurting og kanskje også litt allmen godkjent mobbing av røykere.
Det er litt som om jeg skulle begynt å høylydt rakke ned på folk som ikke trener. Det er ikke ok.


#36

Maverick sa for siden:

Hehehehehehehhh. Kan jeg sende en gruppe på studietur til dere?


#37

Candy Darling sa for siden:

Ja, altså, vi har veldig fleksibel arbeidstid, så ingen tenker på om noen kommer sent eller går tidlig eller er borte midt på dagen. Men til gjengjeld er det såpass hardt arbeidspress at jeg tror de fleste bare vil få være så effektiv som mulig, så man slipper å jobbe så mye helger og kvelder. Slik jeg gjør akkurat nå, for øvrig. :knegg:

Og min erfaring er også at røykere ikke er mer effektive enn andre resten av dagen. Tvert i mot så har røykerne der jeg har jobbet før vært veldig sosiale og morsomme folk som har «dratt med seg» ikke-røykere ut på balkongen i sola. Hadde folk sneket seg ut en og en, som man gjør på do, så hadde det jo ikke en gang merkes, men det er jo hoi og halloi og «ut og ha luft, Siri?» i plenum. :knegg:

Folk har jo ansvar for sin egen jobb, tenker jeg, men det er lurt å ha et bevisst forhold til hvordan man påvirket miljøet rundt seg - som du gjør - enten man røyker eller har barn i barnehagen man skal rekke eller andre forpliktelser eller lastet som må balanseres mot jobben.

Men for de langt fleste tror jeg at de bruker mindre av arbeidsdagen sin på å faktisk jobbe, hvis de røyker enn hvis de ikke røyker.


#38

millact sa for siden:

Akkurat slik har vi det også, Candy. Noen ganger rekker vi ikke lunsj engang, det hender det også.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.