Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bake lefser til jul?

#1

Malama sa for siden:

Det har jeg aldri hatt opplæring i, så jeg mistenker at det ikke blir vellykket, for jeg hører jo om disse som får lov til å være me de gamle konene å lage deig, men ikke kjevle, året etter får de kanskje kjevle, allernådigst, og hvor lenge man må holde på før man får steke vites ikke

Men sånn i mitt juleromantiske hode, så har jeg lyst.

La oss begynne med det enke, jeg har takke. Mannen kjøpte oss takke for noen år siden i julegave på et vis, jeg er brått usikker på om det er min eller vår ;)

Jeg så på obs her forrige uke at de hadde sånn lang pinne og kost og denslags. Og reklameplakat med lefsebakebilde-gammel-dame

Fint.

Men, google gir meg tusen oppskrifter, til ulikt bruk.

Bake du lefser til jul? Oppskrift du vil dele, eller er slikt en familiehemmelighet?


#2

Hjertensfryd sa for siden:

Det finnes ei eigen facebook gruppe for lefsebakst. Der blir oppskrifter, tips og råd delt villig.


#3

Hjertensfryd sa for siden:

Lefser og flatbrød heiter gruppa.


#4

Malama sa for siden:

Og hvor dønn uoverkommelig er det/bør jeg ha med meg flere folk? (utover evt mann og barn om noen er tilgjengelige?)

La oss da håpe at jeg finner tid til dette, det hadde vært gøy. Egentlig tenker jeg både sånn "matlefse" (potetlefse?) til frokost etc, mannen er vokst opp med noe slikt (kjøpt vel og merke) og jeg sliterme å få tak i det til jul) men også dessertlefse, av den typen mamma kjøper på julemarked nok laget av sånne erfarne koner....

Begynne med en type først kanskje...


#5

Malama sa for siden:

Takk, den søker jeg straks opp :)


#6

Hjertensfryd sa for siden:

Det er ikkje vanskelig altså. Dei blir kanskje ikkje heilt perfekt runde på første forsøk, men det er litt av sjarmen synes eg. Og så kjem det litt ann på kva type lefse eg baker.


#7

Malama sa for siden:

Perfekt rund synes jeg ikke er så viktig. Det er litt av sjarmen ja.

Heller lage den litt mindre enn takka så er jeg trygg ;)


#8

Strå sa for siden:

Det er riktignok noen år siden sist jeg lagde tynnlefse, men dønn uoverkommelig var det i hvert fall ikke. Det er veldig kjekt å være to, slik at en person kan passe på at stabelen med nystekte lefser er tildekket mellom hver ny som kommer til. Lykke til.


#9

Malama sa for siden:

Må sette meg inn i logistikken her, kjevler man en, legger den på steker, tar av, pakker inn (setter en annen til å gjøre det) og kjevler en ny mens den første steker, rekker å passe på den som steker mens man kjevler?

Uansett, jeg skal sterkt vurdere å steke lefser til jul. enten denne eller neste ;)


#10

Floksa sa for siden:

Mitt tips er å begynne med flatbrød. Også avansere. Pinne og trinse bør du ha. Og start med en oppskrift med mye mel. Potetlefse er for de erfarne. Er min erfaring :knegg:


#11

Hjertensfryd sa for siden:

Eg kjevle ut neste, mens eg steiker ein.


#12

Tallulah sa for siden:

Jeg tror grunnen til at man hadde så mange hender i arbeid på det i gamle dager var fordi man skulle lage enorme mengder. Når man bare skal lage en normal mengde tror jeg det er helt overkommelig for de fleste. Selv om jeg aldri har prøvd selv. :knegg:


#13

Malama sa for siden:

Flatbrød hadde jeg jo ikke egentlig hverken lyst eller behov for å lage.

Potetlefse er det som ville vært mest aktuelt å fått SPIST sånn i første omgang...


#14

zinatara sa for siden:

I følge min svigermor er det ikke spesielt vanskelig, bare mye arbeid.


#15

Malama sa for siden:

Mye arbeid er der vel ja, særlig om man skal lage mengder...

Jeg vil egebelig i første omgang lage bare litt....


#16

Malama sa for siden:

Trinse????
Innser at jeg trodde jeg visste hva du mente og ikke skjønte hva jeg skulle med den. Og så googlet jeg og ordet jeg kjente har en absolutt ikke lefse-relatert betydning.

Jeg trenger hva??


#17

Heilo sa for siden:

Ah. Kjenner at jeg er veldig glad for at det finnes lokale lefsebakere som selger varene sine i nærbutikken før jul. :hjerter: Men sånn ellers heier jeg på deg Malama!


#18

Charlie sa for siden:

Spørs jo litt hva du tenker å lage hvor vanskelig det er, jeg lagde mørlefse helt selv og uten takke i min glade ungdom, til bestemors glede og overraskelse. Så spørs det hvor tynt og av hva du lager, hvor vanskelighetsgraden ligger.

Det fins masse kurs ut over landet, i regi av bygdekvinnelaget, husflidslaget osv - og det er vel ikke verre enn at om man kunne samle noen folk, kan man arrangere et kurs selv. Her om kring er lefsekurs poppis, og blir fort fulltegnet, er mitt inntrykk. Så det kan være lurt å spørre før man leter etter annonsen, lism.


#19

Blondie sa for siden:

Jeg har lurt på det samme, lefser er det eneste jeg virkelig savner i jula. Må nok innse etter det jeg leser her at jeg hverken har utstyr eller evner til å mestre dette. Må forsøke å finne noen som selger, ikke då lett det heller.


#20

Malama sa for siden:

Ja, egentlig er jeg også glad for det

Men vi har ei takke. Et stort drog av ei takke. Mannen steker sveler på den. fint det. Men jeg synes den burde kunne brukes mer, og jeg fikk så LYST å lage lefser når den kom i hus, jeg bare vet ikke hetl HVA slags lefse det egentlgi er jeg vil lage.

Aller helst noe sånt som altså egner seg til å spise med kjøttpålegg på til frokost. ikke sånn smurt med sukker og kanel, selv om det også er godt altså.
Men det er noe i retning av lomper sånn ca, bare at det er ikke det, det mannen er vant til. Da jeg ytrukkte min frustrasjon over å få tak i sa svigermor at hun hadde da tidvis bare brukt lomper. Så.. derfor tenker jeg det er en form for potetlefse? (og nei, svigermor har nok neppe noen gang bakt lefser. Så noe tips derfra er altså mer i kategoreien "lomper fra kiwi".

Jeg har bare en uforklarelig lyst.

Jeg lager jo lammerull og sylte til jul, sånn uten å helt reelt delta selv får jeg ialle fall hjemmelagd fenalår og pinnekjøtt, det føles liksom bare som at jeg har lyst å lage lefser også. Siden vi jo har den takka.

Rar, ja.


#21

GinaK sa for siden:

Jeg får opp en facebookside som jeg liker, i helgen var det laget lefser som ble stekt i ovnen. Må gruble litt på hva siden heter.
Det så iallefall fristende ut men hvor lett er det å kjevle de så tynne, og få de over på brett og at de allikevel forblir pene? :p


#22

Malama sa for siden:

Jeg tenker den pinnen, bakstefly, lefse pinne, kall det hva du vil, har noe med dette å gjøre. Evnen til å flytte det over altså


#23

Lorien sa for siden:

Jeg har prøvd meg flere ganger på både mørlefser og tynnlefser. Det blir katastrofe hver eneste gang.


#24

Malama sa for siden:

Hvordan katastrofe da?

For å forberede meg på det verste. Svidd? hard? uspiselig? Brann på kjøkkenet? Fare for liv og helse?


#25

Hjertensfryd sa for siden:

Ein kjevler ut lefsa og ruller halve inn på pinnen. Då går det lett å flytte den over til takka. Legger halvdelen som henger nedpå, og så ruller ein resten ut.


#26

Floksa sa for siden:

Bakstetrinse.
Men det er mulig det ikke trengs ved lefsebaking. Jeg kom aldri lengre enn til flatbrød. Og det er kjevlinga som er utfordrende. Alt det andre er easypeasy.


#27

Malama sa for siden:

For meg ser utfordringen ut til å være å rekke å kjevle en pent og fint og tynt, og samtidig passe på at den neste stekes og snus og pakkes inn, så det aner meg at man var flere sånn at man kan dele på oppgavene. En kjevle og en steker og evt en pakker?

Google har fortalt meg et stort fuktet og plast og greier rundt drt hele, og/eller kjøkkenhåndkle mellom lefsene eller 3. Hver lefse eller noe. Man trenger stor plass, det er helt sikkert. Og erfaring er trolig lurt.

Jeg kunne jo begynt med flatbrød men der spiser vi jo ikke såååå mye av


#28

Malama sa for siden:

Ikke at vi spiser mye lefse heller pr nå, så argumentet utgår sikkert ;)


#29

Floksa sa for siden:

Det er bare å gjøre en ting av gangen kjevle, steke, pakke. Start på nytt.
Evt start med lomper. Det er gøy, de skal ikke være så tynne og kan får fort mange.


#30

Malama sa for siden:

Ahh, selvsagt. Takka kan stå tom mens jeg kjevler, uten at det blir svidd? Fint. Lurt å spørre underveis

Lomper, blir ikke det omtrent potetlefse da? Lompe-ish er fort det jeg egentlig vil lage?


#31

Floksa sa for siden:

Ei lompe er betydelig tykkere enn ei potetlefse.
Det sies vel at du skal kunne lese avisa gjennom lefsa :lol:
Men skal du bake i lompetykkelse er det bare å kjøre på. Det er gøy!


#32

Floksa sa for siden:

Takka kan stå tom ja. Det går helt fint.


#33

Malama sa for siden:

Det er potetlefse tykkelse ca lompe jeg vil lage ja.

Da begynner jeg med det og avanserer evt til tynnlefse av mel, ikke potet, dersom jeg får til detee her, med årene.


#34

Høst sa for siden:

Mørlefse og potetlefse (ikke supertynn) synes jeg er enkelt og greit. Mørlefse steker jeg i ovn, ikke på takke, og den er aller aller best lunken og dyppet i kulturmelk...nam! :)


#35

Malama sa for siden:

Mørlefse tror jeg er det mamma kaller tjukklefse? Jeg har oppskrift på det fra mammas kokebok, den skal stekes i ovnen ja. Godt det altså, typisk servert til kaffi at, men det jeg tenker på skal serveres sammen med brødmpltider og spises litt som lefserull med valgfritt pålegg.


#36

GydaG sa for siden:

Det er slett ikke vanskelig.
Jeg bakte mandelpotetlefser første gang, melkefri til og med. Gikk helt strålende, men fant ut at det var veldig lurt å ha nylonknestrømpe på lefsekjevlen, for å få kjevlet tynt nok uten at leiven ble sittende fast på kjevla.
Også er det genialt med bomullslerret som underlag, da kommer man unna med mindre mel og det er enklere å løfte leiven opp om den sitter litt fast.


#37

polarjenta sa for siden:

Mørlefse er det samme som tjukklefse ja. Det bruker mamma å lage.


#38

Malama sa for siden:

Nylonknestrømpe på kjevlet faktisk, det har jeg ikke hørt om. Har du da flatt kjevle eller sånn rutet? Har forstått at rutet gjør det lettere å kjevle tynt nok?

Bomullslerett eller baksiden av en voksduk må jeg i så fall få ta i, og det der med plast i tillegg til fuktig klede og whatnot til å pakke inn, dette er litt utover det jeg finner på obs sammen med takkene de selger, voksduk er greit da, det HAR vi jo til og med flere av, men det spørs om vi har en som faktisk er REN nok til dette bruk da, kan jeg vaske den i vaskemaskinen? Evt hvor får jeg tak i bomulslerret tro, utover å bestille fra stoff og stil innser jeg at google antyder, det var kjekt da jeg bodde i kjøreavstand til det gitt... Her er jo ca null og nada av stoff å få kjøpt her jeg bor nå for tiden.

Godt det er lenge til jul, men reelt burde jeg gjøre dette i november for i desember er det traaaaaavelt, og jeg ser oå på den fb siden om lefser og flatbrød at jepp, folk baker lefser til jul nå ja.


#39

GydaG sa for siden:

Har rutete kjevle ja.
Du kan også bruke et laken, poenget er et tettvevd stoff som kan vaskes og flerbrukes til baking.
Jeg brukte bare flere kjøkkenhåndkle til innpakking underveis, og passet på å snu under avkjølingen.
Og så brukte jeg et pizzahjul til å renskjære kantene mellom kjevling og stekingen, så ble det hel kant som ikke revnet så lett under snuingen.


#40

C3PO sa for siden:

Jeg svarer helt kort. Jeg lærte å lage lefser for ca. 3 år siden. Familien til mannen min arrangerte "kurs" for oss i neste generasjon. Det gikk greit å lære seg det. Første gang lagde jeg lefser alene, og brukte rundt 4 timer på det. Du skal være sterk til å klare kjevlingen. Siden da, har jeg laget sammen med mannen min og et vennepar. Da er det unnagjort på ca. 1 time.


#41

Engasjert sa for siden:

Jeg har lært å lage tjukklefse av tante. Men det er mye cirka i både oppskrift og steiketid, og konsistensen på deigen skal huskes fra år til år. Og siden den er annerledes når den settes kaldt til hvile om kvelden, enn den er når den skal kjevles ut dagen etter, er det ikke alltid jeg lykkes.

Den perfekte lefsedeigen skal være lett å kjevle, henge tilstrekkelig sammen til å løftes over på brettet, og så være så lett og luftig når den er ferdigstekt, at den nesten detter fra hverandre når den smøres.

De er kjempegode, da, og jeg er like fornøyd hver gang jeg får det til å bli nesten som tantes. Helt som hennes blir det aldri, for hun klarer å få alle runde, like store og perfekt stekt. Det klarer ikke jeg.

Det er noe fint med den eldre generasjonen, som vi bare må klare å bringe videre <3


#42

Hjertensfryd sa for siden:

Eg har tatt eit laken og revet det opp i strimler. Enkle å fukte og pakke lefsene inn i. Og dei tåler eit vask eller ti.


#43

Noba sa for siden:

Dette har jeg hatt lyst til å lære i alle år. Bestemor bakte alltid tynne «mjukbrød» og det savner jeg veldig, det er noe av det absolutt beste jeg vet. Hverken mamma eller jeg fikk noen gang lære det, bestemor føyste oss begge ut av bakerommet. Jeg har ikke takke, og fabulerer på om det kan gå an å steke på panne? Bare for å teste ut i starten? Jeg er ikke så god på å kjevle jevnt og tenkte jeg kanskje kunne prøve meg med lefse i lompestørrelse som jeg kan steke på panna?

Her er en youtube-video som viser lefsebaking sånn som min bestemor gjorde det:
youtu.be/nmBaX9XSvAA


#44

Malama sa for siden:

Så dumt din bestemor ikke lot kunnskapen gå videre.

Mamma baker tjukklefse, i ovnen. Men det er noe ala det mjulbrødet jeg har lyst å lage.

De trenger ikke være så svære, men kan selvsagt for å utnytte størrelsen på takka.

At det er tungt å kjevle tror jeg på og må nok alliere meg med min mann. Men tenkte lage en liten porsjon først, for å se om det ble spiselig før jeg bruker mange timer på det


#45

Anikka sa for siden:

Jeg drømmer også om å bake lefse. Men tror ikke jeg rekker det i år heller...


#46

mkj sa for siden:

Min bestemor var kjent for sine lefser. Hemmeligheten særlig med tjukklefse e/mørlefsene, det var bruke så lite mel som mulig. Veldig lei meg for at jeg ikke fikk lært det, vurderer å sjekke hvem i den bygda som kan dette nå. Jeg føler det må være derfra, det er lokale forskjeller på det meste.


#47

Malama sa for siden:

Lokale forskjeller er det absolutt ja

Tjukklefsene jeg er oppvokst med kaller mamma nordlandslefser. Det er en oppskrift hun har fra sin mor, som dog er fra helt nord i Finnmark...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.