Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Eventyr uten hjelpeløse kvinner

#1

Marla Singer sa for siden:

Jeg leser litt eventyr for treåringen, men irriterer meg over hvordan kvinner blir fremstilt, hvor deres viktigste egenskap er å være pen, mens de blir reddet av en mann. Denne artikkelen viser meg at dette er en gammel problemstilling, men at det kanskje egentlig ikke trenger å være et problem i eventyr generelt:

Men er det noen av dere som kjenner til bøker (på norsk) som inneholder denne typen eventyr?


#2

nokon sa for siden:

Av Disney-eventyr er Mulan og Vaiana dei to eg kjem på der kvinnene er sterke. Eg kjem ikkje på nokre gode eksempel i norske eventyr.


#3

Anne C sa for siden:

Det er noe som heter "Nattaeventyr for rebelske jenter" som har mange fine fortellinger om ulike jenter og damer. Jeg vet at det er mange her inne får pigger ute når noe heter jente-, eller gutte-ett eller annet. Men dette er fine bøker som forteller om mange kjente damer som har gjort oppdagelser og andre bragder. Fortalt som eventyr.

www.ark.no/boker/Elena-Favilli-Nattafortellinger-for-rebelske-jenter-9788202552381?gclsrc=aw.ds&&gclid=CjwKCAiAzanuBRAZEiwA5yf4uop3FCPSVGdpm7VQRh1PBILHkpKH5xdAOeQZELqbrTrPggsTwqvHYRoCRrAQAvD_BwE


#4

Neket sa for siden:

Og Brave! Husker ikke hva hun jenta heter da.


#5

nokon sa for siden:

Tenkte sånn halvveis på den og, men har ikkje sett den. Har han i ein dvd-boks, då.


#6

Kaija sa for siden:

Jeg digget Asbjørnsen og Moe-folkeeventyret om Lurvehette da jeg var liten. Lurvehette fikset brasene selv, og ordnet opp i både trollkjerringer og furtne prinser, der hun red rundt på bukken sin med ei sleiv i handa. Rett nok slutter det med at hun blir vakker, men det var liksom underordnet all styrken, selvstendigheten og rå kraften hun bar med seg gjennom hele fortellingen.


#7

Stompa sa for siden:

Skulle også inn og tipse om Lurvehette.


#8

Appelsin sa for siden:

Brave = Modig


#9

Embriksmamma sa for siden:

Hun heter Merida :hjerter:


#10

Candy Darling sa for siden:

Men Mulan og Modig-Merida og Vaiana finnes vel ikke som bøker, de er vel laget kun som filmer?


#11

Chablis sa for siden:

Vaiana finnes som bok.


#12

Mex sa for siden:

Pippi?
Ronja Røverdatter?


#13

gajamor sa for siden:

Det er mange tøffe prinsesser i Tuss og Troll (juleheftene).


#14

Pelle sa for siden:

Bøker som er populære her:
Håndbok for superhelter
Den svartkledde prinsessen
Matilda
Marikken

Kanskje for litt eldre, men du kan jo sjekke de. Også er det en utrolig kul prinsesse/prins/slott serie jeg har lånt på biblioteket med bildebøker, men husker ikke hva den heter. Redd prins og tøff prinsesse. Har vært opptatt av å finne slike bøker selv.


#15

Maverick sa for siden:

Nattahistorier for rampete jenter (ellernosånt) er en slager her, men det er jo ikke eventyr, bare korte biografier om kule damer.



#17

Pelle sa for siden:

Dust link. Google "Når prinsesser " og Gustavsson.



#19

Charlie sa for siden:

A & M har noen eventyr med damer som klarer seg, f.eks. De tre mostrene og Manndattera og kjerringdattera.

Grimm har også noen. Røverbrudgommen er ikke for sarte sjeler eller små barn, De tolv brødre er jo mer spiselig, hvor lillesøstra redder alle brødrene (ok, hun fikk dem i trøbbel, men tross alt...), De tre spinnersker ( i prinsippet De tre mostrene til A & M), Mor Hulda (ligner på manndattera og kjerringdattera), - og Jernovnen er en prins som er fanget og en prinsesse som redder ham. Sikkert fler.


#20

Fløyel sa for siden:

Jeg tenker på jentene til Astrid Lindgren.


#21

Marla Singer sa for siden:

Så mange gode tips! Jeg tenkte i utgangspunktet på eventyr, ikke bøker generelt, men jeg er selvfølgelig veldig glad for tips om gode bøker også. Har vært litt tom for ideer der en stund, så dette var fint.

Lurvehette har jeg aldri hørt om, faktisk, det eventyret skal jeg finne fram til. Selv om jeg blir superoppgitt over at det slutter med at hun blir vakker. Er det mulig? Jeg blir helt oppgitt over alt fokus på utseende, selv blant treåringene! Kan finne på en annen slutt, da. :knegg:

Er det noen som vet om "Nattaeventyr for rebelske jenter" kan passe for en snart-fireåring?

Modig finnes forresten som bok, men den vi har er fra Go'boken, og den er så dårlig skrevet at jeg orker ikke å lese den.


#22

Maverick sa for siden:

Nattaeventyr for rebelske jenter var det jeg mente. Min fikk den i treårsgave og den er stor stas. Må tilstå at jeg sensurerer litt innimellom, folkemord og slikt gjør seg ikke helt på sengekanten, men konseptet er utmerket.


#23

Kaija sa for siden:

Lurvehette: runeberg.org/folkeven/122.html

En kan jo velge å tolke det som at mennesker er vakre fordi de er gode, sterke og flotte i seg selv, og at prinsen klatre å se forbi staffasjen etter hvert... Men det er kanskje en søkt ønsketenking. Jeg likte i hvert fall Lurvehetta som hun var. Hun trengte sannelig ikke å være vakker for å være verdens kuleste prinsesse.


#24

Charlie sa for siden:

Tenker også at Lurvehette handler om at det er øyet som ser, ikke nødvendigvis at hun faktisk er forandret.


#25

Marla Singer sa for siden:

:knegg: Høres bra ut.

Ja, jeg skal finne det frem likevel, altså. Det høres definitivt mye bedre ut enn mye annet.


#26

Marla Singer sa for siden:

Leste Modig igjen nå, etter denne tråden, og må delvis trekke tilbake det at den er skrevet så vanvittig dårlig. Den er ikke skrevet godt, men den er grei nok, og heldigvis ikke så dårlig som f.eks. Løvenes Konge fra Go'boken.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.