Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvem skal ta regningen?

#1

Høst sa for siden:

Nå håper jeg virkelig jeg poster denne rett da....:)

Så;

Er det riktig at felleskapet skal ta regningen når folk spiser, drikker og røyker på seg sykdom?

www.forskning.no/Artikler/2006/september/1158068882.45


#2

Skilpadda sa for siden:

For å si det kort: Ja!

Det mener jeg prinsipielt, fordi jeg mener fellesskapet skal hjelpe dem som trenger det, uavhengig av hvor stor skyld de selv har for at de trenger det. Helsevesenet skal være tilgjengelig for alle. Pådrar man seg en kjønnssykdom, skal man ha behandling selv om man kunne unngått sykdommen ved å bruke kondom. Får man brukket nesen i en slåsskamp, skal man ha legehjelp selv om man har skyld i at slåsskampen startet. For ikke å snakke om narkomane - de skal selvsagt ha krav på helsetjenester de også.

(En av grunnene til at jeg mener dette er jo også at det psykiske kan være en stor del av "problemet", og det ville være veldig urimelig for meg om folk med psykiske lidelser skulle gjøres økonomisk ansvarlig for følgene av lidelsene sine. Men generelt mener jeg også at man har krav på hjelp selv om man er, eller oppfører seg, teit.)

Men jeg mener det også fordi det vil være aldeles umulig, i praksis, å innføre et system der man selv må betale for "selvpåført" skade. For eksempel vil det sjelden være entydig årsakssammenheng mellom livsstil eller annen selvstyrt handling på den ene siden, og sykdom/lidelse på den andre. Noen sykdommer er det større risiko for å få dersom man røyker, men noen ikkerøykere får dem jo også. Hvis en røyker får en slik sykdom, hvordan skal man kunne bevise at vedkommende ikke ville fått den dersom h*n ikke hadde røkt? Mye riktigere, i så fall, å avgiftsbelegge tobakken slik at prisen fordeles ut over alle dem som røyker.



#4

Teofelia sa for siden:

Jeg mener også at regningen skal dekkes av det offentlige.

Først og fremst fordi det er et viktig prinsipp at det offentlige dekker all nødvendig medisinsk behandling for de som trenger det, men også fordi det vil være umulig å trekke noen klare linjer mellom hvem som har påført seg selv skade og hvem som er "uskyldig". Basehoppere er nok i den enden av skalaen der det ville være lett å plassere skyld, men hva med privatbilisten som i et øyeblikks uoppmerksomhet passerer 100 i 80-sonen? Bør han eller hun få regningen for sykehusoppholdet og uførekostnadene i etterkant av ulykken? Og hva med vedkommende som blir syk av overvekt? Er det sikkert at vedkommende kan lastes helt selv for overvekten sin eller kan den skyldes fysiske eller psykiske årsaker utenfor vedkommendes kontroll? Og den sterkt overarbeidede direktøren som får hjerteatakk eller kronisk magesår i slutten av 50-åra? Er ikke det også en selvpåført lidelse, på mange måter? Hvem sier at han har tatt noe bedre vare på sin helse enn vedkommende som sliter med 80 kg overvekt for mye?

Nei, jeg kan ikke se at det er noen mulighet å skille entydig mellom hvem som skal få hjelp av det offentlige og hvem som skal måtte dekke kostnadene selv, og det er grunn god nok til å vedta at det offentlige skal påta seg alle kostnader. Hvis altså ikke det rent prinsippielle skulle være et godt nok argument i seg selv.


#5

Bequita sa for siden:

Veldig interessant, og et veldig godt eksempel på noen av de utfordringer vi i dagens informasjonssamfunn blir konfrontert med. I USA er det allerede slik at gentesting blir brukt av arbeidsgivere og forsikringsselskaper til å utelukke arbeidstakere eller kunder som kunne finne på å bli syke. Og vi vet i dag mye mer om ulike statistiske sammenhenger mellom livsstil og sykdom enn noengang før. Hvem har rett til å eie denne informasjonen, og vil vi egentlig vite alt sammen?

Jeg er nok enig med de medisinerne som er skeptiske til å ta i bruk slike virkemidler. Både fordi de underliggende sammenhenger er mer komplekse enn vi vet om, og fordi det vil kreve et vanvittig byråkrati å håndheve reglene for hvem som skal få hva. Og jeg håper vi er på vei mot et mer rettferdig og likeverdig samfunn, hvor man tar vare på hverandre uavhengig av hvor mye det måtte koste. Det virker ikke som dette samfunnet er rett rundt hjørnet, men det er jo lov å håpe.


#6

nolo sa for siden:

Det offentlige skal ha ansvaret for å gi meg den best tilgjengelige behandling enten jeg røyker meg syk, eller jeg blir uskyldig påkjørt.

Det vil være svært vanskelig å legge leveregler til grunn for hvem som skal få (gratis) behandling. Et sånt overvåkings/angiversamfunn virker skremmende på meg.


#7

annemede sa for siden:

Jeg synes også at alle burde få det dekket av det offentlige. Men dessverre er det noe som heter ventelister.
Er det noen som har tanker på hvordan de burde vært prioritert? En som ikke røyker bør han prioriteres foran en som røyker f.eks.?


#8

Canisa sa for siden:

[INDENT]

Gud forby :dåne:
Det skulle blitt litt av et byråkrati...."Jens kjører motorsykkel, spiser brente kotletter hver søndag, tar ikke tran og røyker 30 om dagene, skal han før eller etter Gunda som aldri har trent, eter godt smør på loffen, bruker fløte og sukker i kaffen, drekker karsk hver helg og har "hatt seg" med halve bøgda" i bypass-køen???

[/INDENT]


#9

Bequita sa for siden:

Det er ikke til å komme utenom at det allerede er en viss urettferdighet i systemet, i og med at typiske eldresykdommer ofte nedprioriteres og yngre går foran i mange tilfeller. Slik har jeg i hvertfall inntrykk av at det er, har ikke noen tall å slå i bordet med.

Men det er jo noe galt med hele finansieringen av helsevesenet, når sykehusene behandler fler enn noensinne, men allikevel går de i dundrende underskudd... Merkelig.


#10

Nessie sa for siden:

Enig!

Jeg var veldig irritert på de kostnadene ulike redningsaksjoner for basehopperne en stund.. men så kom jeg til å tenke på (etter en diskusjon) at det ER jo faktisk ganske likt med de som kjører fort med bil, leker med livet sitt gjennom usunn mat, røyk og lite trening.. :nemlig:
Det er jo en form for "ekstremsport" det og?

Alle har jo rett på hjelp. Man kan ikke begynne å sile ut .. "nei, du kjørte 120 km/t , så vi sender ingen ambulanse til deg... " :eek: :confused:


#11

annemede sa for siden:

Det hadde nok blitt litt ekstraarbeid ja. :ettertenksom:


#12

Skilpadda sa for siden:

Det går rett inn i argumentene mine etter hovedinnlegget, det også. Alle har krav på medisinsk behandling, og man skal ikke få dårligere behandling fordi man har oppført seg teit. (Man kan få dårligere behandling fordi det er vedtatt at andre lidelser enn dem man selv har skal prioriteres, men det er en annen sak.)

Hvis ikkerøykere skulle prioriteres foran røykere, skulle det f.eks. gjelde generelt (også ved f.eks. benbrudd), eller bare når det gjelder røykerelatert sykdom? Og hvis det var det siste, måtte man i så fall bevise i hvert enkelt tilfelle at sykdommen helt klart hang sammen med røykingen? Og hvor mange festsigaretter skulle man kunne ta uten å måtte regnes som røyker? Og hvis noen sluttet å røyke like før diagnosen ble satt, mens sykdommen helt klart skyldtes røyking, skulle de da regnes som røykere eller ikkerøykere? Hva hvis de hadde sluttet å røyke et år før? Hva hvis de begynte å røyke etter at de ble syke?


#13

Skremmern sa for siden:

Høst; har du noen sinne skrevet et innlegg mindre enn 100 linjer? Er det ikke bedre om du former dine egne innlegg og heller reflekterer over disse utklippene du til stadighet kommer trekkende med?

For å si det kort; ja. Gidder ikke lese alt som står der.


#14

annemede sa for siden:

Jeg er enig med deg Skilpadda.
Men har i RL opplevd å komme opp i diskusjoner om at en som f.eks. er 25 år bør prioriteres foran en på 60 år (dette er diskusjoner blant ikke-medisinere). Da personen på 25 har mye mer liv foran seg. Mens en som eksempelvis er 60 har levd mesteparten av sitt liv.

Samtidig kan kroppen til 25 åringen være mer slitt enn 60 åringens pga hvordan de har valgt å leve livene sine.

Jeg er for at alle skal ha lik rett til behandling uavhengig av skadeårsak. Tenk bare på ressursene som blir satt inn for å redde en person som har forsøkt å ta livet av seg, og ja jeg synes man skal bruke de ressursene.

Allikevel burde det vært satt inn ressurser i denne type tilfeller før det gikk så langt at en prøvde å ta livet av seg, dersom dette var mulig å oppdage.

Et litt krøkkete formulert innlegg, men håper dere forstår.


#15

Skilpadda sa for siden:

Men det synes jeg jo blir noe helt annet. Om jeg ikke nødvendigvis mener at en 25-åring alltid skal prioriteres foran en 60-åring, så vil jeg jo synes at f.eks. en 18-åring skal prioriteres foran en 96-åring, dersom begge f.eks. trenger et nytt hjerte og man bare har ett. Når man må foreta kritiske prioriteringer når det gjelder medisinske ressurser, så er jo dette nettopp slike ting man må vurdere. Og noen individer er "mindre verdt" enn andre på de skalaene man gjør slike vurderinger ut fra. (Jeg snakker selvsagt ikke om mer eller mindre verdi som menneske her, men om hvordan man best kan bruke de tilgjengelige ressursene og få mest mulig igjen for dem. F.eks. vil man ikke prioritere operasjon av svært gamle mennesker høyt, både fordi de antagelig ikke vil leve så lenge uansett, og fordi risikoen for at de ikke vil tåle operasjonen er høyere enn for yngre mennesker, slik at man risikerer at de tilgjengelige ressursene bare blir kastet bort.) Slike vurderinger er vonde og vanskelige, men de må tas.

Men noe jeg er veldig mot, er ideen om at det skal være en slags moralsk side ved vurderingen, altså at noen "fortjener" bedre behandling enn andre, på grunnlag av hvordan de har handlet eller levd. Leger skal ikke foreta moralske vurderinger - i alle fall ikke i egenskap av leger.


#16

Høst sa for siden:

Ja. :)

Kanskje det. Men jeg er rett og slett ikke sikker på hva jeg mener helt her. På den ene siden er etter min mening all ekstremsport totalt unødvendig, og jeg skulle mer enn gjerne sett at den enkelte måtte ta regningen for sin egen oppførsel. Og så begrunner jeg det med at ekstremsportutøver ikke bare setter sitt eget liv i fare, men også livet til de som involveres for å redde disse ut av trøbbel.

Men røykeren og farsbølla setter jo også andres liv i fare, og dermed burde jo også de betale for evt skader? Eller kan man der begrunne det med at det er de andre som blir skadet som slipper - altså røykeren må dekke sine egne røykerelaterte skader, og fartsbølla sine egne, mens de uskyldige som rammes (den passive røykeren, trafikkofferet) får sine skader dekket?

Men det er selvsagt umulig å forta slike inndelinger i det virkelige liv - å avgjøre skyldspørsmål er jo hinsides vanskelig og komplisert, og tidvis umulig.

Men i tilfeller hvor skylden er åpenbar, og offeret utelukkende selv er skyldig, bør det kanskje i alle fall være en egenandel i forhold til redningen? Kanksje er det det allerede? Det er jo i bunn og grunn ikke riktig at feks en redningsgruppe skal måtte risikere sine egne liv for å hente ned den skadede hopperen som insisterer på å hoppe ut fra ett eller annet fjell....Eller? Velger du den risikoen idet du blir med i redningsgruppen? Jeg vet ikke helt jeg....


#17

kie sa for siden:

Jeg håper vi aldri begynner å rangere syke menneske etter hvem som er mest "verdig trengende".

Samtidig har vi alle et ansvar for egen helse. Å la folk slite økonomisk pga. dårlig helse blir feil. Statistikken viser jo at fattigdom og livsstilsykdommer henger sammen fra før av.


#18

Skilpadda sa for siden:

En saftig bot dersom man har basehoppet et sted der dette ikke er lov, er selvsagt helt kurant. I noen ekstremsporttilfeller kan det være aktuelt å tiltale noen for å ha satt andres liv i fare også. Men jeg mener veldig sterkt at ingen slike represalier for å ha gjort dumme og farlige ting må påvirke retten til medisinsk behandling. Man kan ikke dømme folk til å få dårligere medisinsk behandling, det er ikke en type straff som det er akseptabelt å ha i et moderne samfunn. (Og man kan heller ikke dømme folk til dårligere medisinsk behandling fordi de har gjort lovlige ting, som f.eks. å røyke, når vi ikke gjør det med folk som har gjort ulovlige ting, som å kjøre for fort.)


#19

mammami sa for siden:

For meg blir dette her en parallell til debatten om egenbetaling ifm assistert befruktning som gikk for noen år siden. Da dreide det seg om "sykdomsbegrepet", og postulatet "det er ingen menneskeretighet å få barn".

I min verden har samfunnet ingen gevinster av å holde tilbake eller prislegge nødvendig medisinsk behandling. Som regel er utgiften en investering i fellesskapets interesser, enten det dreier seg om å bidra til flere svangerskap, eller det dreier seg om nødvendig behandling av sykdom og skader.

Selv om noen tilstander kan være mer selvforskyldt enn andre; hvilken hensikt skulle det å prise dem ulikt ut fra årsakssammenhenger tjene? Annet enn å forskjellsbehandle, og å skape skamfølelse?


#20

Polyanna sa for siden:

Kjære vene...

Jeg syns det er helt greit å vise til andres tanker også, dersom man syns de er lure, bare så det er sagt.


#21

him sa for siden:

Har du noen sinne skrevet et innlegg med mer enn 10 linjer? Sånn apropo.




#24

Bokormen sa for siden:

I utgangspunktet synes jeg det hadde vært helt greit om ekstremsportutøvere måtte betale en bot for å bli hentet ned fra fjellvegger eller plukket opp fra frådende elver. Men samtidig vil det være umulig å sette ulike skjebner opp mot hverandre.

La oss si at et ungt menneske i medisinsk sammenheng er mer verdt enn et eldre. Om man har ett hjerte tilgjengelig, og to potensielle mottakere, skal da den yngste gå først i køen? Hva om den eldste er en elsket bestefar til 10, og en ildsjel i lokalsamfunnet, mens den yngste er en drittsekk som mishandler barn?

Hvis man tenker realistisk må helt sikkert mange som jobber innen helsevesenten ta mange nok vanskelige valg og prioriteringer som det er, med for liten bamanning og stort press.


#25

Skilpadda sa for siden:

Det er nettopp slike ting jeg mener legene ikke skal ta med i beregningen. De skal utelukkende se på medisinske grunner - hvem trenger hjertet mest akutt, hvem vil ha størst sjanse for å overleve operasjonen, hvem har best prognose etter operasjonen? Det er klart valgene er vanskelige uansett, og at man får umulige avveininger. Men å trekke inn moralen og vandelen til pasientene for å vurdere hvem som skal behandles best (eller først) mener jeg er helt uakseptabelt for en lege.


#26

Sitron sa for siden:

Så lenge det er lovlig, må fellesskapet ta regningen.


#27

Teofelia sa for siden:

Hva mener du med det? Mener du at man skal måtte betale selv for medisinske kostnader som man påføres ved å gjøre noe ulovlig?

Mener du for eksempel at man skal måtte dekke sykehusregningen selv hvis man kjører for fort og kolliderer? Det er jeg i så fall helt uenig i. Det offentlige skal alltid dekke de medisinske kostnadene, mener jeg. At man i tillegg kan få en saftig bot eller bli tiltalt og dømt for det man har gjort som er ulovlig, er en helt annen sak.


#28

Sitron sa for siden:

Vi snakker om ekstremsport, ja? I HI? Det er vel lov, såvidt jeg vet, å hoppe fra diverse steder. Så lenge det er lov, får da de også få regningen dekket om de må reddes.


#29

Teofelia sa for siden:

Vi snakker vel helst generelt om hvorvidt man kan belastes økonomisk for skader eller helseplager man påfører seg selv ved å gjøre noe ulovlig, umoralsk eller usunt.

#30

Sitron sa for siden:

I noen tilfeller ja, i tilfellene nevnt, nei. De er alle resultater av noe lovlig, ergo betaler samfunnet.


#31

Teofelia sa for siden:

Det er mulig jeg falt av litt her. Hvilke tilfeller er det du henviser til?

#32

Sitron sa for siden:

Jeg snakker fremdeles om HI.


#33

Bokormen sa for siden:

Det er jo veldig populært å hoppe fra ulovlige steder.


#34

Mams sa for siden:

Er enig med Sitron her.
Gjør man noe som er lovlig og blir skadet eler trengs å reddes bør samfunnet betale. Men er det ulovlig som f,eks basehopping fra Trollstigen får de betale selv noe de også må mener jeg)
[color=blue][/color]
Ellers mener jeg at samfunnet skal betale kostnadene når noen blir syke. Vi betaler jo også inn til det via skatten, så det skulle vel egentlig bare mange.
Arbeidsgiverne betaler jo også inn det, via arbeidsgiveravgiften.
Og man kan aldri vite helt konkret hva som årsaken til endel sykdommer
(uten de helt åpenbare som kjønnssykdommer dah)
[color=blue][/color]
Har en svigermor som har fått beskjed om at cellegiftkuren hun skulle startet med på tirsdag har blitt utsatt. Spredningen (tykktarmskreft) er verre en først antatt så de må undersøke mere først.
Hun har aldri røyka, men har slitt litt med overvekt.
Skal man da si at det er hennes feil og hun må betale selv fordi hun er tykk??
[color=blue][/color]
Kan ta med et eksempel på hvor det faktisk blir brukt som argumet.
Samme svigermor knakk lårhalsen og måtte gjennom to oprasjoner pga den første var mislykket og hun fikk bakterier i såret.
Resultatet ble at benet hennes ble litt kortere en det andre.
Siden dette skjedde i jobbsammenheng skulle dt bli erstattet av forsikringen til arbeidsgiver.
Den første legen hun var hos mente hun ikke hadde noen krav på erstattning.
For problemet hennes var at hun var for feit (legens ord) og ikke at benet var blitt kortere en det andre. For det ville etter legens mening ikke vært noe problem om hun hadde vært tynn...........
Heldigvis gikk hun videre med det og fikk til slutt sin erstatning, hun ble også uføretrygdet pga benet.
Det skjedde for ca 9 år siden og allerede har hofteleddet måttet bli byttet ut, noe som forøvrig skjedde i fjor.
[color=#0000ff][/color]
[color=#0000ff][/color]


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.