Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lutefisk med tilbehør

#1

Fløyel sa for siden:

Da er julebordsesongen offesielt startet for min del.
For 2. gang i mitt liv har jeg spist lutefisk og jeg må innrømme at jeg har gått glipp av helt himmelsk mat, men glad for at jeg endelig har turt å prøve denne retten.

Denne har jeg fått servert på en av Oslos tradisjonstunge restaurant, kjent for julemat med høy kvalitet.

Men det som "stresser" meg med lutefisk er at den skal jo spises varm! Så skal man rense den store biten med fisk for skinn og bein, ok, raskt gjort for den delte seg i store saftige skiver, men det skal nå gjøres, og den må være klinisk fri for ben, ellers blir jeg brått stappmett.

Så kommer alt tilbehøret rennende på en snor og jeg er av den sorten som må smake på alt, så fisken spres i hauger rundt på tallerknen med poteter og ertestuing i midten, skotter rundt på de andre som sauser alt sammen og lurer på om jeg gjør feil? For det kommer da 3 typer sirup, 3 typer sennep, sennepssaus, revet brunost, stekt bacon, lefser, flatbrød, som sagt jeg vil smake alle kombinasjonene så jeg må da fordele alt dette i pene hauger rundt på tallerkenen for å finne den beste kombinasjonen (som forøvrig er sennepspulver, mørk sirup, brunost, sennepssaus, bacon og lefse), men fisken er jo kald før jeg får spist!

Jeg lager en tråd her så jeg husker den beste kombinasjonen til neste år, for jeg drev på samme måte i fjor og i år husket jeg ikke kombinasjonen.

Hva er ditt beste tilbehør til lutefisk?

Jeg er forøvrig født i vektens tegn og en typisk vekt sådan - må ikke få for mange valg.


#2

Syrinx sa for siden:

Jeg elsker lutefisk. Det beste tilbehøret for meg er når vi har hatt pinnekjøtt en av dagene før.

Lutefisk, potet, kålrotstappe og dampefett etter pinnekjøttet.

(Jeg vet ikke om dampefett er et ord, kanskje skjy er mer riktig? Vi sier bare ribbefett, for her er pinnekjøtt ribbe og svineribbe svineribbe.)


#3

millact sa for siden:

Elsker også lutefisk og har alltid likt det, også som barn.

Bruker baconfett, ertestuing og bacon til, selvsagt poteter også.


#4

Fløyel sa for siden:

Prøv med sirup til, det er helt himmelsk.


#5

liefje sa for siden:

Lutefisk <3 <3 <3

Jeg spiser den helst med potetlefser, mandelpoteter (kan droppes), bacon, ertestuing, grov sennep og revet brunost. Ofte rullet sammen inni lefsen som taco (fnis).

Du får bare smake deg frem og finne ditt favorittilbehør. Det er ikke så farlig om den ikke er rykende varm. Smaker herlig uansett!!


#6

millact sa for siden:

Hva slags type?


#7

Fløyel sa for siden:

Den mørke var best. Jeg vet ikke navnet ettersom det stod i en blank skål. Men lys sirup var også godt altså. Det var noe med det søte oppi alt


#8

Fløyel sa for siden:

Fish taco er jo veldig godt. Kanskje prøve det med lutefisk. Takk for tips.


#9

liefje sa for siden:

Litt "grisete" på restaurant, i alle fall hvis man tar for mye i ( :glorie: ), men hvis man bruker kniv og gaffel i stedet for å spise som en wrap, blir det håndterlig. Til hjemmebruk griser jeg gjerne. :p:p


#10

Candy Darling sa for siden:

Jeg bruker sennepspulver, bacon og brunost, alt inni lefse. Alt annet er optional.


#11

Pasta sa for siden:

Sennep, kokt potet (gjerne mandel), ertestuing og bacon.


#12

Che sa for siden:

Jeg er litt som deg og har veldig lyst å smake alt. Jeg føler at bacon er på må-listen, men at sirup og brunost og er veldig godt.


#13

veobra sa for siden:

Jeg like tilbehøret aller best ved hele lutefisken.:knegg:


#14

Libra sa for siden:

Bruker potet, ertestuing, bacon og akevittgele. Brukte sirup før, men etter å ha testa akevittgele holder jeg meg til det. Mannen synes jeg ødelegger måltidet med ertestuing og gele og mener at det er fordi jeg har behov for å døyve smak av lut. Han er typen som helst bare spiser fisk og bacon, litt sennep og en bitteliten potet for syns skyld.

Jeg synes forresten det er vanskelig å få tak i ordentlig god lutfisk med nok lutsmak. Stor forskjell på det vi får i dag sammenlignet med det vi fikk for rundt 10 år siden.


#15

millact sa for siden:

Fikk skikkelig lyst på lutefisk nå. Mamma lager veldig god. Vi spiser mye fisk når hun serverer det, mye mer enn det butikken sier man skal beregne.


#16

Syrinx sa for siden:

Jeg mauler gjerne lutefisk uten tilbehør også, null filter liksom.


#17

Taien sa for siden:

Hmmm jeg har aldri spist lutefisk, og har derfor ikke belegg for å si at jeg ikke liker det. Det er bare noe med konsistens og syn som har bydd meg i mot. Men jeg elsker jo fisk i mange varianter, og jeg kjenner at etter denne tråden har jeg veldig lyst til å smake det. Må få min mamma til å lage det så jeg kan smake, tror jeg.


#18

Niobe sa for siden:

Jeg må ha hvit saus med sennep i til lutefisken. Opprinnelig laget vi sausen for å gjøre lutefisken med fristende for barna, men så har den liksom blitt en del av opplevelsen hjemme hos oss. :knegg: Så hvit saus med sennep, bacon, gode poteter, og smørdampede erter og gulrøtter.


#19

liefje sa for siden:

At man elsker fisk, har egentlig lite med lutefisk å gjøre. Det er liksom ikke fisk, men noe helt for seg selv. Like lite som brunost er som andre oster, liksom. Men du må prøve, ja!


#20

liefje sa for siden:

Vi hadde lutefisk med hvit saus, poteter og gulrøtter da jeg var liten. Dette var faktisk en viktig grunn til at jeg lenge IKKE ville smake det etter at jeg ble voksen. :fnis:


#21

Fløyel sa for siden:

Jeg er vokst opp med sprengkokt torsk og lutefisk. Lutefisken lå som skjelvende lim på tallerken og badet i bein. Når jeg som voksen fikk den servert ovnstekt, fast og hvor kjøttet deler seg i skiver og beina er godt synlig har jeg fått et annet syn på fisken.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.