Da er julebordsesongen offesielt startet for min del.
For 2. gang i mitt liv har jeg spist lutefisk og jeg må innrømme at jeg har gått glipp av helt himmelsk mat, men glad for at jeg endelig har turt å prøve denne retten.
Denne har jeg fått servert på en av Oslos tradisjonstunge restaurant, kjent for julemat med høy kvalitet.
Men det som "stresser" meg med lutefisk er at den skal jo spises varm! Så skal man rense den store biten med fisk for skinn og bein, ok, raskt gjort for den delte seg i store saftige skiver, men det skal nå gjøres, og den må være klinisk fri for ben, ellers blir jeg brått stappmett.
Så kommer alt tilbehøret rennende på en snor og jeg er av den sorten som må smake på alt, så fisken spres i hauger rundt på tallerknen med poteter og ertestuing i midten, skotter rundt på de andre som sauser alt sammen og lurer på om jeg gjør feil? For det kommer da 3 typer sirup, 3 typer sennep, sennepssaus, revet brunost, stekt bacon, lefser, flatbrød, som sagt jeg vil smake alle kombinasjonene så jeg må da fordele alt dette i pene hauger rundt på tallerkenen for å finne den beste kombinasjonen (som forøvrig er sennepspulver, mørk sirup, brunost, sennepssaus, bacon og lefse), men fisken er jo kald før jeg får spist!
Jeg lager en tråd her så jeg husker den beste kombinasjonen til neste år, for jeg drev på samme måte i fjor og i år husket jeg ikke kombinasjonen.
Hva er ditt beste tilbehør til lutefisk?
Jeg er forøvrig født i vektens tegn og en typisk vekt sådan - må ikke få for mange valg.
Jeg spiser den helst med potetlefser, mandelpoteter (kan droppes), bacon, ertestuing, grov sennep og revet brunost. Ofte rullet sammen inni lefsen som taco (fnis).
Du får bare smake deg frem og finne ditt favorittilbehør. Det er ikke så farlig om den ikke er rykende varm. Smaker herlig uansett!!
Litt "grisete" på restaurant, i alle fall hvis man tar for mye i ( :glorie: ), men hvis man bruker kniv og gaffel i stedet for å spise som en wrap, blir det håndterlig. Til hjemmebruk griser jeg gjerne. :p:p
Bruker potet, ertestuing, bacon og akevittgele. Brukte sirup før, men etter å ha testa akevittgele holder jeg meg til det. Mannen synes jeg ødelegger måltidet med ertestuing og gele og mener at det er fordi jeg har behov for å døyve smak av lut. Han er typen som helst bare spiser fisk og bacon, litt sennep og en bitteliten potet for syns skyld.
Jeg synes forresten det er vanskelig å få tak i ordentlig god lutfisk med nok lutsmak. Stor forskjell på det vi får i dag sammenlignet med det vi fikk for rundt 10 år siden.
Hmmm jeg har aldri spist lutefisk, og har derfor ikke belegg for å si at jeg ikke liker det. Det er bare noe med konsistens og syn som har bydd meg i mot. Men jeg elsker jo fisk i mange varianter, og jeg kjenner at etter denne tråden har jeg veldig lyst til å smake det. Må få min mamma til å lage det så jeg kan smake, tror jeg.
Jeg må ha hvit saus med sennep i til lutefisken. Opprinnelig laget vi sausen for å gjøre lutefisken med fristende for barna, men så har den liksom blitt en del av opplevelsen hjemme hos oss. :knegg: Så hvit saus med sennep, bacon, gode poteter, og smørdampede erter og gulrøtter.
At man elsker fisk, har egentlig lite med lutefisk å gjøre. Det er liksom ikke fisk, men noe helt for seg selv. Like lite som brunost er som andre oster, liksom. Men du må prøve, ja!
Vi hadde lutefisk med hvit saus, poteter og gulrøtter da jeg var liten. Dette var faktisk en viktig grunn til at jeg lenge IKKE ville smake det etter at jeg ble voksen. :fnis:
Jeg er vokst opp med sprengkokt torsk og lutefisk. Lutefisken lå som skjelvende lim på tallerken og badet i bein. Når jeg som voksen fikk den servert ovnstekt, fast og hvor kjøttet deler seg i skiver og beina er godt synlig har jeg fått et annet syn på fisken.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.