Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor var du? - Historiske øyeblikk

#1

Fløyel sa for siden:

En spinoff av Oddvar Brå-tråden.

Spennende å se hva dere anser som historiske øyeblikk, jeg har garantert glemt noen, men her er de jeg husker:

  1. juli 2011
    Ferie i USA, hadde Tv'er på i alle rom på ulike kanaler og streamet direkte på NRK og TV2. Ringte mamma som jobber rett ved, hun var på full fart ut av sentrum.
    Det haglet inn informasjon på de amerikanske kanalene flere timer før de norske, personvernet er ikke like strengt der borte.

31. august 1997
Diana død, våknet til nyheten søndag morgen. Resten av dagen ble tilbragt i sofaen. Diana var et ikon.

  1. januar 1991
    Kong Olavs død - jobb på eldresenteret. Mye sørging blandet de eldre, til tross for demens. Mange etterkrigshistorier kom frem den kvelden. Kvelden etter dro vi ned til slottsplassen for å tenne lys. Noen av pasientene var henrykte over folkehavet som var der, og syntes feiringen av 17. mai var fantastisk. (ja, de var sterkt demente flere av dem), jeg husker det var mye snø og kaldt.

  2. september 2001
    Var på jobb, internettet var ikke like raskt som i dag, men jeg husker vedkommende på nabokontoret skrek "I h:@$=)@= et fly har styret i skyskraper i NY", man trodde da at det var en ulykke. Resten av dagen satt vi rystet til skjermene og fulgte dramaet. Jeg kunne ikke komme meg raskt nok hjem, hørte på radioen og ordene til Forsvarsminister Donald Rumsfelt, med hans dype stemme: "God may have mercy, we don't!". Det var Busch regjering ja..


#2

kamp sa for siden:

22 juli 2011
Fiske makrell på hytta

31 juli 1997
Var bare seks år da, bodde i Skottland. Husker jeg og far skulle handle baguetter og jeg forsvant inn i butikken på jakt etter noen leker mens jeg så en haug voksne folk sto stille og sp på avisene. Hele butikken var stille.

De to andre er jeg for ung til å huske


#3

Karamell sa for siden:

  1. juli 2011
    Var på hytten utenfor Bergen. Vi ble sittende å se på TV den dagen, men kanskje mest dagen etter.

  2. august (!) 1997 Dianas død.
    Våknet om morgenen til at venninnen min, som var på besøk på hybelen min i Trondheim, hadde på TV-en ganske tidlig på morgenen. Det var uvirkelig. Hun studerte i England på den tiden.

  3. januar 1991 Kong Olavs død.
    Husker vi fikk fri fra skolen og jeg gikk i 1. klasse på vgs. Bergen. Jeg tror vi ble sendt hjem?

  4. september 2001
    Jeg var syk og hjemme fra jobb. Fikk med meg mer eller mindre alt fra start og så alt som skjedde etter første fly mer eller mindre "live". Bergen. Sterkt å besøke 9/11 memorialsenter i NY.


#4

Timar sa for siden:

  1. juli 2011
    På toget fra Liverpool til Manchester. Vi visste ikke noe før vi plutselig fikk flere meldinger om at " Alt er bra med meg", uten nærmere forklaring. Jeg kjente at det var feil å være utenlands når noe så fryktelig skjedde hjemme.

  2. juli 1997
    Dianas død.
    Jeg var 18 og hadde vært på byen til langt på natt. Husker jeg tasset ned loftstrappa temmelig i svime da faren min begynte å snakke om prinsesser. Det tok litt tid før jeg skjønte hva det var.

  3. januar 1991
    Kong Olavs død.
    Jeg husker ikke hvor jeg var da nyheten kom, men jeg husker vi dro til Oslo og besøkte kista som sto i slottet noen dager etterpå.

  4. september 2001
    Jeg var på biblioteket på NTNU. Husker at jeg var på vei forbi noen som leste nyheter på stasjonær PC da jeg så overskriftene, og ble stående bom stille og lese over skuldra.


#5

Inagh sa for siden:

17.1.91 - Kong Olav døde.
Jeg var på besøk hjemme hos mor og far og satt på gulvet i kontorrommet og sydde på et skjørt, da jeg hørte fra tv’n i stua at kongen var død.

31.7.97 - Diana døde.
Jeg var på et industriområde i Drammen og brukte veiene der til å øvelseskjøre med min far. Vi hadde satt opp to digre pappesker, og jeg trente på å lukeparkere. Hørte nyheten på bilradioen.

11.9.01 - Twin Towers
Jeg hadde akkurat gått av vakt på jobb og hadde satt meg i bilen. Jeg skrudde på radioen, den sto på P4. Jeg hørte noe som et fly som hadde kræsja inn i Twin Towers, og jeg tenkte, temmelig irritert, at det fikk da være måte på til hva man skulle spøke med. Jeg skrudde av radioen. Jeg kom hjem til mannen min, som satt som lammet foran tv’n, og jeg rakk akkurat få med meg at det andre flyet traff tårnet. Vi satt klistra til skjermen resten av kvelden.

22.7.11 - Regjeringskvartalet/Utøya

Vi var på ferie i Danmark og hadde tilbrakt en hyggelig dag på Experimentarium. Vi kom tilbake til hotellet,jeg åpna FB og så en rekke meldinger: «venner i Oslo, er dere trygge!?» Jeg sier til Ernie at noe må ha skjedd, han skrudde på tv, og brått slutta dagen å være hyggelig.


#6

frukt sa for siden:

De to første husker jeg ikke.

Da kongen døde var jeg på skolen. Husker at vi ble samlet i gymsalen, og ei jente besvimte. Da ble det hvisket om at det var sikkert fordi hun var så lei seg fordi han var død. :fnise: Så fikk vi fri resten av dagen.
Rett før skoleårets slutt døde en gutt i klassen min av kreft, men da fikk vi ikke fri. Jeg husker jeg syntes det var rart for vi kjente jo tross alt ham bedre enn kongen.

  1. september kjørte jeg budbil i Stavanger, og holdt på å levere noe til en restaurant. Da kom en som jobbet der og dro meg med bort til en diger TV-skjerm de hadde på veggen der de viste hva som hadde skjedd. Ble rimelig sjokkert husker jeg.

#7

Stompa sa for siden:

22.7.11
Jeg var hjemme, helt vanlig sommerdag. Husker jeg satt hele ettermiddagen og så på nyhetene, samtidig som jeg prøvde å skjerme ungene, som var nesten 10. De var urolige for farmor, som var i Oslo.

Det jeg husker best er da jeg våknet dagen etter og åpnet nettavisene, og dødstallene fra Utøya slo mot meg.

11.9.01
Jeg lå på barsel med fem dager gamle tvillinger og lurte på om jeg var gal som hadde satt unger til verden.

31.8.97
Jeg hadde mamma på besøk og holdt på å flytte inn i ny leilighet i Trondheim. Hadde ikke TV. Husker godt at det skjedde, men det gikk ikke voldsomt inn på meg.

17.1.91
Jeg husker ikke hvor jeg var. Gikk sisteåret på videregående, så var nok hjemme. Det var jo trist, men jeg kan ikke huske at det gikk spesielt inn på meg. Jeg har aldri vært tilhenger av monarkiet, selv om Olav var en fin fyr. :knegg:


#8

Serafin sa for siden:

  1. juli 2011
    Vi var i Spania. Jeg hadde nettopp tatt opp Lillesøster fra dupp, og satt og ga henne flaske, og tittet inn på vg eller noe. Resten av ettermiddagen byttet vi på hvem som fulgte nyhetene, mens vi holdt ungene unna tvn.

  2. august (!) 1997
    Dette husker jeg faktisk ikke. Men august 97, skolen hadde nettopp begynt igjen, jeg tror jeg var innlagt på den tiden, så jeg gjetter at jeg satt på stua sammen med en gjeng andre og så det på tv? Men det er helt borte for meg.

  3. januar 1991
    Jeg var hjemme og var syk, var så vidt fylt 10 år. Jeg husker at pappa fortalte meg det da han vekket meg om morgenen, før han dro på jobb. Tror mamma var hjemme også? Husker begravelsen, jeg var dårlig da også, og så den hjemme sammen med mamma og ei venninne av henne.

  4. september 2001
    Vi var i Fredrikstad og så på leiligheter. Ene stedet vi var, hadde de tvn stående på "for ei bombe hadde gått av i usa". Det ble febrilsk høring av nyheter på vei hjem til Oslo igjen og hive seg på nettaviser da vi kom hjem..


#9

polarjenta sa for siden:

  1. juli 2011
    Jeg var hjemme, var akkurat kommet hjem fra ferie i Oslo. Var sjeleglad for at det var nydelig vær ute sånn at ungene var ute og lekte og jeg kunne følge nyhetssendingene.

31.august 1997
Det husker jeg faktisk ikke.

  1. januar 1991
    Da studerte jeg, så jeg og naboen satt og skravlet på hybelen, da en av de andre som vi delte kjøkken med kom og fortalte at han var død.

  2. september 2001
    Jeg og en venninne hadde lånt bil for å kjøre søppel, mens vi kjørte hørte vi på radio og der kom nyheten.


#10

Pøblis sa for siden:

17.01.91 - Kong Olav døde. Satt og så på TV da det rullet melding om ekstra nyhetssending over skjermen - vi sa "Åh, nei nå er han nok død". Kongen hadde jo vært alvorlig syk i noen dager. Vi ble sittende oppe og se på CNN om de nevnte noe om kong Olav - og fikk derfor med oss bombingen av Bagdad på CNN - en sending som senere har blitt legendarisk fordi de to journalistene fra CNN rapportere live over telefon fra hotellet sitt i Bagdad når amerikanerne bombet.

Det var veldig rørende med lyshavet som oppstod spontant på slottsplassen. Iskald januar på en slottsplass med mange tusen lys var rørende og utrolig fint - og første gang nordmenn viste sin sorg på den måten, tror jeg. Jeg var der nede to ganger. Stemningen var stille og jeg følte meg som en del av et fellesskap da jeg var der (sammen med eldste som var veldig liten) og tente lys.
31.08.97 - Dianas død. Det var helg og jeg var tidlig oppe fordi jeg skulle på tur med hunden. Det kom ekstrasendinger på TV.

11.09.01 - twin towers. Mannen og jeg hadde vært på tur, og på vei hjem kom det melding på radio om at et fly hadde styrtet i WTC. Vi dro hjem og satt på CNN da fly nummer to akkurat hadde kjørt inn i bygningen. CNN sto på de neste døgnene.

22.07.11 Det regnet og regnet. Vi var på hytta på sørlandet og hadde litt busjuke etter dager med regn, så vi satt oss i bilen og dro til Arendal for å shoppe og spise. Det var stappfullt på alle restaurantene i Arendal fordi det regnet så mye at alle uteserveringer var stengt, så folk trakk inn. Så da bestemte vi oss for å dra til Tvedestrand for å spise der i stedet for. Da vi satt oss i bilen rundt 15.45, var det to forvirrede programledere på Radio Norge som snakket om en eksplosjon i Oslo - så vi skrudde over på NRK for å høre mer. Da vi kom frem til Tvedestrand og fikk bord på restaurant, snakket alle sammen på tvers av bordene, og folka som drev restauranten satt på NRK-sendinger på en PC som de satt opp slik at alle kunne se. Da vi kom tilbake på hytta satt vi pal foran nyhetene da de første medligene fra Utøya kom. De neste dagene var helt surrealistiske, og jeg slukte alt av nyheter og så TV nesten døgnet rundt. Den eldste datteren min som bodde nær sentrum i Oslo, sendte meg bilder fra en bytur 25. juli - av blomsterhav i hele sentrum som gjorde veldig inntrykk på meg.
Jeg kjente ingen som var berørt i 2011 - me i ettertid har jeg blitt kjent med mange som har vært veldig tett på og fått livet endret for alltid av det som skjedde der. :(


#11

Syrinx sa for siden:

22. juli 2011

Jeg var høygravid og satt i sofaen hjemme og fikk med hvert sekund. Husker jeg la meg og ble vekket av samboeren min som oppdaterte meg på tall da han la seg. Og så sto vi opp til enda verre tall. Siden jeg var lite mobil på den tiden fikk jeg med meg alt av sendinger, det var veldig sterkt.

11. september 2001

Jeg hadde nettopp begynt i min første lærerjobb. Vi skulle til Russland på studietur og holdt på å pakke inn og ordne gaver til en SOS barnelandsby vi skulle besøke. Rektor kom stormende inn på personalrommet og sa noe om fly og PLO. TV ble slått på og vi satt målløse og fulgte sendingen.

Å skulle fly til Russland etpar dager etter dette var ganske spesielt, voldsomt med sikkerhetsrutiner og greier.

31. juli 1997

Hvis dette var en lørdag er det stor sannsynlighet for at jeg var på fest. Har ingen spesielle minner om ulykkesnatten. Gravferdsdagen derimot, den husker jeg. Fersk student, var så fyllesjuk at jeg ikke orket bevege meg fra sofaen for å hente fjernkontrollen og slå av TV-en.

17. januar 1991

Jeg husker veldig godt at kongen døde ca kl 22 en torsdag kveld. Jeg var på musikkøving den kvelden som alle andre torsdager, vi holdt på til klokka 22. Som avslutning pleide vi ofte å spille etpar sanger fra koralheftet og denne torsdagen spilte vi Kongesangen. Det ville jeg aldri husket om det ikke var for at jeg kom hjem fra spilling og til beskjed om at kongen var død.
Vi fikk fri fra skolen da han skulle begraves. Min vennegjeng leigde videofilmer, diverse komedier, tipper vi benyttet oss av et 3 for 2 tilbud.


#12

apan sa for siden:

  1. juli 2011
    Ferie i Sverige, hadde bare radio, fikk først vite om det fordi mamma sendte en melding om at alt var bra med pappa (han stod ved kantina der vinduene forsvant og glasset singlet).

  2. august 1997
    Fyllesyk som alltid på den tiden, kom ut i stua i kollektivet i Trondheim og en av de andre sa: "Gjett hvem som er død?" og jeg påpekte at det ble veldig vanskelig.

  3. januar 1991
    Bodde hjemme og gikk i 9. klasse, var dagen før eller etter Gulfkrigen brøt ut. Det var rare dager.

  4. september 2001
    Jeg var på jobb og satt i åpent landskap og noen så på flyene krasje.


#13

meisje sa for siden:

22 juli 2012: på ferie i Frankrike. Fikk vite om bomben når NOS ringte mannen min i forsøket på å finne noen som kunne rapportere live fra Oslo. Det rareste var når jeg våknet tidlig neste morgen og tallene fra Utøya kom ut....har hørt i ettertid at de som var hjemme hadde skjønt på helikoptertrafikken med de skadede at det dreide seg om mange som var skadet.

31.august 1997:Husker ikke hvor jeg var, men husker de stakkars guttene som gikk bak kisten, så jeg så det på Tv.

17.januar 1991. På hybelen dagen før eksamen. Vi var nervøse for at den skulle bli avlyst, men den ble avholdt.

11 september 2001. Akkurat kommet hjem fra lunsj avtale da jeg ble oppringt og bedt om å slå på Tvn. Fikk sett fly nr 2 krasje i tårnet.


#14

Hjertensfryd sa for siden:

22.juli 2011: Var heime, surfa sikkert på nokre nettsider då me skjønte at noko hadde skjedd. Satt i sofaen resten av dagen og fulgte med på nyhetene. Skjønte det ikkje heilt.

31.august 1997: Hadde vert på telttur og kom heim til nyheten om at ho var død.

17.januar 1991: Husker at flagget var på halv stang på skulen.

11.september 2001: Eg trur eg hadde vert på nattevakt, og lå å sov då min kjære ringte og sa eg måtte slå på tv. Såg ei stund, før eg gjekk til restauranten der han jobba då. Det var lite som skjedde der den kvelden for å sei det sånn.


#15

Snippa sa for siden:

  1. 07.11 Satt hjemme. Hadde akkurat kjørt dattera mi inn til Oslo. Hun skulle på leir i Danmark. Hadde måttet velge mellom AUF og Utøya (hun var medlem), eller nordisk leir i Danmark med 4H. Jeg hadde mange elever på Utøya, og en av dem sendte meldinger til min kollega og venn mens han lå og gjemte seg, så jeg visste ganske tidlig hva som skjedde der ute. Hele dagen, natta, dagen etter og egentlig mye lenger enn det var helt uvirkelig jævlig.

Diana: gikk ikke så veldig inn på meg, så det husker jeg ikke.

17.01.91. Var hjemme. Men jeg må innrømme at Gulfkrigen gikk mer inn på meg enn Olavs død. Han var jo en gammel mann.

11.09.2001. Av en eller annen grunn var jeg hjemme da og, og så på TV. Tror jeg hadde sykt barn eller noe. Satt egentlig å så på en tenniskamp på Eurosport, da skjermen plutselig gikk over til tårn og flystyrt.

  1. Februar 1986: Olof Palme. Det var helt uvirkelig. Jeg og pappa satt og så på svenske nyheter hele kvelden.

  2. november 1989. Men det største historiske øyeblikket for meg er Berlinmurens fall. Jeg var hos en venninne, og skulle overnatte. Tror vi skulle se et eller annet på TV, og så nyhetene først der de viste pressemeldingen som akkurat var blitt lest opp. Så satt vi absolutt hele natta å så på svt, som sendte direkte. Alt fra han som ble skutt til de første kom seg over, gledesscener og alt. Ble vel sittende å se på hele fredagen også -tror vi skulka skolen, for de store folkemengdene kom vel ikke før utover ettermiddagen og kvelden etter hvis jeg husker riktig.


#16

Fersken sa for siden:

22.juli 2011: Var på jobb og skulle bare oppdatere meg på nyheter før jeg gikk hjem. Ble ikke gått hjem så tidlig likevel.

31.august 1997: Sannsynligvis på skolen, hadde akkurat begynt å ta påbyggingsstudie.

17.januar 1991: Jeg husker at vi satt i klasserommet og var veldig lei oss. Om det var samme dag eller dagene etterpå er jeg like sikker på. Gikk andre året på videregående.

11.september 2001: Var på sen forelesning på høgskolen og i en pause så vi nyhetene på skjermene i gangen. Foreleser avlyste timen etter pausen, ingen var spesielt fokusert på det han skulle si, inkludert foreleseren.


#17

Blondie sa for siden:

Kong Olavs død, 1991:
Jeg husker ikke selve meldingen om dødsfallet, men husker veldig godt at rektor gråt dagen etterpå og at vi måtte se hele begravelsen på en liten knøtteskjerm i klasserommet.

Dianas død, 31. august 1997:
Denne natta/morgenen var jeg på fødeavdelingen og var helt uinteressert i hennes dødsfall. Fulgte nøye med i dagene etterpå, da. :knegg:

9/11, 2001:
Jeg var ganske nybakt mor og hadde fått et par timer med barnevakt mens jeg malte karmer på foreldrehuset. Merket på naboene at det skjedde noe, husker de virret rundt i gatene og snakket om at Pentagon sto i brann og at det skjedde noe med noen skyskrapere.

Regjeringskvartalet/Utøya 22. juli 2011:
Jeg var hjemme alene med ungene, nettopp ankommet fra ferie. Ble sittende helt lammet av sjokk og sorg i nesten 24 timer. Det er det mest skjellsettende jeg har opplevd som ikke har påvirket meg direkte, tror jeg. Har alltid hatt et nært forhold til Utøya.


#18

GinaK sa for siden:

17.01.91 - Kong Olav døde. Husker ikke. Bodde for meg selv og gikk på vg og jobbet mye så jeg så ikke så mye på tv på den tiden.

31.08.97 - Dianas død. Hørte det av kjæresten min da jeg parkerte på tunet hos han og jeg trodde ikke på det. Helt uvirkelig at hun var død. Men pappan hans hadde akkurat blitt begravd så vi var uansett litt stille og triste, og jeg husker at jeg spiste mitt første - og eneste røkelakssnitter... usj.

11.09.01 - twin towers. Hørte på nyhetene når jeg kjørte hjem fra jobben. Lurer på om det akkruat hadde skjedd, sånn rundt 15.45tiden. Slo på CNN da jeg kom hjem og fulgte med på tv resten av dagen.

22.07.11 Vi var i SørSpania. Siste dagen før vi skulle hjem. Lå ute på bassengområdet på området hvor vi leide og vi stusset over hvor mange som glante på mobiltelefonen sin. Snakket med en norsk mann så da ble vi fortalt hva som hadde skjedd.
Dagen etter var det bevepnet politi på flyplassen da vi landet. Politi overalt.
Vi dro ned til Universitetsplassen da det var skriving i kondolanseprotokollen.
Vi stod langs gjerdet og Jens Stoltenberg gikk forbi, bråsnudde og kom tilbake og ga minsten en klem. Minsten holdt vår bittelille valp i armene og han sa at han hadde sett de to og ville gi en klem.


#19

Myria sa for siden:

22. juli 2011
Vi hadde vært på handletur, kjørte gjennom Oslo omtrent da det skjedde og så det på nyhetene straks vi kom hjem.

  1. august 1997
    Jeg var 19. Skulle reise til England for å studere bare noen dager etter. Leste det på nyhetene på tekst-TV husker jeg.

  2. januar 1991
    Jeg var alvorlig syk og innlagt på sykehus, så husker ikke akkurat da han døde, men jeg husker at jeg fulgte med på begravelsen fra sengen da jeg kom hjem.

  3. september 2001
    Jeg var på jobb og fulgte med på nyhetene på nett i løpet av dagen.


#20

Carrera sa for siden:

22 juli 2011:

Jeg og mine lander på gardermoen, etter en fantastisk ferie i Florida. Vi er trøtte og slitne etter en lang reise, og planen er å kjøre litt nordover og finne et hotell for natten.

På vei fra flyet og inn til bagasjebåndet, så havner jeg og sønn litt bak mann og datter. Har to damer foran oss, og hun ene snakker i telefonen. Jeg registrerer at hun er veldig opptatt av det hun hører i andre enden, for det er mange hæ? Når? Hvor? Hevm? og ikke minst..."herregud, og vi er på Gardermoen"

Så legger hun på, og henvender seg til følget sitt og sier "Oslo er bombet...vi er under angrep, av Al Qaida" Jeg spontant hopper frem og spør hva sa du nå?? Og får da høre at en bombe har gått av i Oslo, og at det ER Al Qaida...

Nyheten nådde folk fort, og det var en merkelig stemning på flyplassen. Tårer, redsel, stress... Vi var også klare på at vi skal ut derfra fortest mulig, for landets hovedflyplass var ikke der vi ønsket å være, om dette var et angrep av en større organisjasjon.

Mann og datter føyk gjennom taxfree, og jeg og guttungen tok oppstilling ved bagasjebåndet. Vet det høres teit ut at vi prioriterte taxfree der og da, men bagasjen kommer jo ikke med en gang. Men aldri før har vi kommet oss så raskt gjennom toll taxfree og hentet bagasje etter utenlandsopphold som da :P

Vel i bilen så så vi store styrker av oliti og pansrede kjøretøy der ute, og vi slo fast at vi reiser fort som fy bort herfra. På nyhetene på radio kom også de første meldingene om at noe foregikk på Utøya, men uvisst hva. Etterhvert forsto vi at det var alvorlig der også. Vi kjørte til Trondheim den kvelden. Lamslåtte, i vantro...skjer dette?? Å stoppe for å overnatte hadde vært fornuftig, for vi var slitne etter en lang reise, men samtidig så oppspilte over det som skjedde, så ingen hadde fått sove uansett.

En helt absurd avsluttning på en ellers fin ferie.

31 august 1997:

Var hjemme hos meg selv, da min søster ringer. Har du hørt hva som har skjedd?? Ble mye radio og nyheter den dagen.

17 januar 1991:

Jeg og kjæresten har på radio hjemme, og stusser på at det bare er tung og trist musikk på alle kanaler. Så får vi høre at Kong Olav har dødd. Ble en rar dag. Kongen vår er borte liksom.

Og så de for meg litt absurde ordene som stadig ble gjentatt: Kongen er død, leve kongen... Bla litt rart for meg å skulle feire ny konge samme dag som Olav var død. hehe

11 september 2001:

Slutter på jobb kl 13. Henter jentungen i barnehagen og drar hjem. Jeg er høygravid med ca en mnd igjen til termin. Mannen reiste ut i nordsjøen samme morgen, eller var det dagen før...husker ikke helt. Kommer hjem og setter på radio. Er nyheter, og de melder om en alvorlig flyuykke i New York. Et fly har brast inn i det ene tårnet. Er ikek mer drama enn det akkurat da, på nyhetene, men jeg ser jo at dette er jo en smule spesielt, så jeg slår på tv og sjekker CNN og BBC. Der snakker de også om en ulykke. Ikke noe ekstra drama. Det filmes direkte, og da kommer fly nummer to... DA blir reporterne stille i mange sekunder... Ordet ulykke ble ikke nevnt etter det...dette er alvor!

Ble en helt absurd dag... Jeg høygravid, mann langt avgårde, og jeg følte vi sto på randen av noe særdeles alvorlig på verdensbasis. Husker jeg sto lamslått og så på tv mens tårene trillet og jeg strøk over kula på magen og lurte oppriktig på hvilken verden jeg setter et skyldig barn inn i...

Vil også ta med 4 januar 2000, Åstad Ulykken:

Var hjemme med datteren på snart to år. Mannen nylig reist på jobb. Nyhetene rullet om denne togulykken, og jeg ble helt satt ut av alt jeg så... Brennende togvogner, og vissheten om at det satt skadde mennesker der inne, som var henvist til en grusom død... Ingen hadde sjanse til å redde de ut fra infernoet... Det var grusomt å se på.


#21

venla sa for siden:

1991 Kong Olav
Jeg gikk i femte klasse og husker at hele skolen så på direktesending på AV-rommet. Husker ikke om det var da han døde eller om det var begravelsen.

1997 Diana
Mamma kjørte meg til o-løp i Stjørdal og vi hørte det på radioen. Hadde ikke noe sørlig forhold til Diana, men husker likevel at jeg ble rystet over hvordan det hadde skjedd.

2001 9-11
Jeg var student og hadde tidlige forelesninger, så på tv-sendingene i flere kanaler etter jeg kom hjem. Dro på o-løp på kvelden, for det var greit med litt avveksling i all elendigheta.

2011 Oslo/Utøya
Var på hytta i Trysil med mamma og broren min med familie. Vi har begge jenter som var to år og hadde vært på en besøksgård denne dagen. På vei tilbake til hytta hørte vi om eksplosjonen i Oslo på radioen. Prøvde å ikke virke helt fjerne ovenfor småjentene og ventet med å slå på TVen til etter de hadde lagt seg. Da strømmet meldingene fra Uttøya inn og vi satt bare å så helt tomme i blikket ut til vi la oss. Sto opp til de oppdaterte tallene på døde i nettavisene.


#22

Nenne sa for siden:

22.juli 2011: På Harry Potter-konferanse (Diacon Alley) i England.

31.august 1997: Min første dag i Zürich etter at jeg kom dit med flyttelass dagen før.

  1. januar 1991: Jeg hadde statikk-eksamen den dagen, Irak-krigen brøt ut og kongen døde. En skrekkelig dag!

  2. september 2001: Vi hadde akkurat landet etter to uker på Rhodos og besøkte besteforeldrene mine for å fortelle om ferien. Broren min strente inn og slo på TV-en midt i besøket. Storesøster var vel to år og jeg var gravid i første trimester med storebror og jeg husker jeg tenkte at det varengal verden å bringe barn inni.


#23

Serafin sa for siden:

Jeg husker også godt å stå opp 23 juli 2011, og se tallene.

Jeg husker at jeg sjekket twitter og nettaviser i senga før jeg sovnet, og at på twitter var da navnet på gjerningsmannen lagt ut flere ganger. Jeg sov med begge ungene i armkroken den natta.

Tidlig neste morgen våknet jeg og Lillesøster først, og listet oss opp og ut, der satt søskenbarnet mitt som var med oss den uka, og bare så sjokkert ut, og holdt opp telefonen for meg så jeg kunne se tallene. Ingen av oss sa noe, vi så bare sjokkerte på hverandre.


#24

Stompa sa for siden:

Husker også godt at ingen skjønte alvoret først. Jeg lå på tomannsrom på barsel, og hørte først om det fra hun andre på rommet; hun lå med radio på øret. Det hun sa var at et småfly hadde fløyet inn i tårnet. Det var ikke noe dramatikk, så det var litt tilfeldig at jeg ruslet inn i dagligstua og slo på nyhetene på TV. Er nokså sikker på at jeg så det andre flyet live, eller muligens i opptak rett etter at det skjedde, og først da gikk alvoret opp for meg. :nemlig:


#25

rine sa for siden:

  1. august 1997

Besøkte kjæresten i Oslo og var ute på en romantisk formiddagstur da vi gikk på en felles bekjent som innledet med "Her dere hørt det"?"...

  1. januar 1991
    Gikk på videregående. Husker ikke helt når jeg først fikk høre at kongen var død, men husker at vi hadde samling i aulaen med ett minutts stillhet.

  2. september 2001

Hentet ettåringen tidlig i barnehagen pga. sykdom, og hørte det på radioen som jeg skrudde på da vi kom hjem. Da var det bare ett fly som hadde kjørt inn i WTC, og jeg rakk akkurat å tenke :what: før det kom melding om et fly nr.2... Deretter tilbrakte vi vel resten av dagen foran TV, i sjokk og vantro.


#26

emm sa for siden:

  1. januar 1991
    Kong Olavs død - da gikk jeg på videregående, vi fikk fri etter en minnestund, og dro til byen for å tenne lys.

  2. august 1997
    Vi var på Santorini flyplass da vi så forsiden på engelske aviser at Diana var død. Alle snakket om det og var sjokkerte. Når det kommer til kjente enkeltpersoners dødsfall husker jeg faktisk veldig godt da jeg hørte John Lennon var død og da Olof Palme ble drept. Begge hendelser satte spor som gjør at jeg fortsatt husker hvor jeg var.

  3. september 2001
    Denne dagen var jeg på jobb, og vi så live på nett at fly nr to traff tvillingtårnet. Jeg husker fortsatt stemningen av uhygge, og følelsen av at verden ble helt annerledes. Vi hadde ansatte i USA som ba om å få returnere hjem, det var rett og slett en periode hvor mange handlet på 100 % følelser. I ettertid ser det nesten litt irrasjonellt ut.

  4. desember 2004
    Jordsjelvet og tsunamien som fulgte. Dette husker jeg svært godt, både selve dagen og dagene etterpå. Naboen vår fikk så og si hele familien sin i Sir Lanka utslettet. Lederen på jobben til mannen min døde også, sammen med sin datter på tre år.

  5. juli 2011
    Var hjemme og ventet på mann og barn som var på vei opp fra København i bil. Satt mer eller mindre klistret resten av dagen til nett og nyhetene. Det var veldig uvirkelig alt sammen, og ikke til å fatte når dødstallene kom senere.


#27

My sa for siden:

  1. januar 1991: Da Kong Olav døde gikk jeg på videregående og var på fest. Var godt brisen, og husker at vi var noen som irriterte oss over en idiot som gikk rundt og sa at kongen var død. Skjønte etter hvert at det var sant, og på ett eller annet tidspunkt tror jeg vi hadde ett minutts stillhet. Hele kvelden er ganske blurry. :knegg:

  2. august 1997: Jeg husker ikke akkurat hvor jeg var og hva jeg gjorde da jeg fikk vite at Diana var død. Jeg var student, og ikke spesielt opptatt av de kongelige, det gjorde ikke veldig inntrykk på meg, ut over at det selvsagt var en trist nyhet. Men ikke annerledes enn med andre kjendiser, popstjerner etc, som "alltid" har vært der, men som ikke har vært av mine store idoler.

11.september 2001: Da satt jeg hjemme og jobbet med hovedfagsoppgaven min, da mannen kom hjem fra jobb fordi han var syk (omtrent eneste gang det har skjedd). Han skrudde på TV-en, og vi ble sittende der og måpe begge to.

22.juli 2011: På vei hjem fra mannens hjemsted, hvor vi hadde vært sammen med feriegjester fra utlandet. Hørte om eksplosjonen i Oslo i radioen i bilen, og det ble nevnt noe om skyting på AuF-leiren, men det var da bare en mindre nyhet. Mye orging med gjester og unger (de hadde også små barn), mat og greier da vi kom hjem, og det var et sjokk å våkne neste dag, se overskriftene på nettavisene om hvor mange som var omkommet. Husker følelsen av å være helt nummen.

Husker også godt jordskjelvet og tsunamien i Sørøst-Asia 1.juledag 2004. Jeg hadde hatt flere lengre opphold på Sri Lanka i forbindelse med studier i tiden før, og skulle egentlig dit igjen i februar, men droppet det fordi jeg var gravid. Det var helt uvirkelig å se bildene derfra.


#28

Neket sa for siden:

  1. juli 2011
    Jeg kjørte hjem fra jobb når jeg hørte om angrepet i Oslo, og var vel kommet hjem når det kom frem om Utøya. Savnet ungene litt ekstra, de var på ferie i England.

  2. august 1997
    Vi var hos farfar på besøk, jeg sto opp senere enn de andre, og husker at jeg satt på radioen på kjøkkenet mens jeg spiste brødskive med brunost, og nyheten om Diana kom på.

  3. januar 1991
    Jeg husker ikke akkurat når han døde, men jeg husker at vi så begravelsen på storskjerm i gymsalen og at alle lærerene gråt. Jeg gikk i 6 klasse.

  4. september 2001
    Var på kurs i England, vi ventet på resultatene fra en test når noen skrudde på en skjerm i kurslokalet. Ble vel egentlig sittende å se på resten av dagen, resten av kurset utgikk.

7 Juli 2005
Var på jobb i England, og skulle akkurat reise inn til sentrum av London der vi skulle ha et kundearrangement på Themsen når noen kom løpende inn og sa at vi måtte skru på TV før vi dro. Jeg husker det var veldig mye frem og tilbake fordi noen ikke ville avlyse arrangementet ( :gal: ), men heldigvis seiret fornuften. Det var uansett ganske umulig å komme seg inn til sentrum av London den dagen tror jeg.


#29

Tjorven sa for siden:

  1. juli 2011: Vi befant oss på Kreta, men siden vi bor i Oslo og barndomsvenninnene mine et annet sted så fikk vi masse tekstmeldinger om alt var i orden. Og det tok litt tid før vi skjønte hva vi ble spurt om. I huset ved siden av bodde det masse syriske flyktninger som kunne fortelle oss at Al-Jazeera meldte at det var et muslimsk terrorangrep, og de var fulle av beklagelser på vegne av egen religion. (Disse karene ringte hjem en gang i uka for å høre hvem i familien som fremdeles levde ... det ga litt perspektiv at de var så fulle av omtanke for oss som ikke hadde mistet noen kjente.)

  2. august 1997 - jeg var student og hadde vært på fest, så en av de jeg delte kjøkken med kom med nyheten utpå formiddagen. Jeg husker at jeg så på tv hele dagen, men at jeg egentlig var litt overrasket over hvor viktig dette var for så mange.

  3. januar 1991 - mamma vekket meg med nyheten om at kongen var død og jeg husker at hun gråt.

  4. september 2001 - jeg var på salgskonferanse på Hotell Opera. Dette ville normalt sett vært hæla i taket og tenna i tapeten, men på grunn av det som skjedde ble hele arrangementet veldig amputert. Vi satt egentlig å så på nyhetssendinger det meste av samlingen.


#30

Selma sa for siden:

  1. juli 2011
    Vi satt på flyplassen i Split, Kroatia og ventet på fly hjem da folk rundt oss begynte å sjekke mobiler. Vi kom hjem sent på kvelden og ble sittende foran tv i lang tid utover natta

  2. august 1997
    Ingen spesielle minner knyttet til det

  3. januar 1991
    Jeg tok lappen denne dagen

  4. september 2001
    Så de første nyhetene på jobb og ble sittende å følge med på tv hjemme resten av ettermiddagen og kvelden


#31

Robyn sa for siden:

21.07.11: Vi var i Gøteborg, eldste spilte Gothia cup. Reiste innom rommet for å slappe litt av mellom slagene og satte på CNN. Der rullet og gikk det nyhetssak om bombing og bi så raskt at det dreide seg om Oslo. Dro på Liseberg men sjekket regelmessig oppdateringer.

31.08.97: Var hjemme hos mamma og pappa og så det på TV. Husker jeg fikk en veldig déjà vu følelse, akkurat som om dette visste jeg skulle skje.

17.01.91: Var nok hjemme, men husker ikke helt hvor jeg var. Men husker at det skjedde og at jeg tok med meg lillesøsteren min på Slottsplassen for å tenne lys. Men har ikke tidsperspektiv fra den tiden.

11.09.01: Var på jobb ute tilgang til noe annet enn radio. Mye rart som ble sagt første tiden, og skjønte ikke alvoret helt før jeg kom hjem of så på nyhetene.


#32

banana sa for siden:

  1. juli 2011
    Ferie i mannens hjemland. Samboeren til mannens bror ringte og sa at det hadde gått av en bombe i Oslo - hadde vi fått med oss det? Det ble mye tv og nettaviser den dagen. Jeg husker best at jeg slo opp på en eller annen nettavis morgenen etter og at det lyste opp med svære typer hvor mange som var døde, og at jeg bare begynte å gråte.

  2. september 2001
    Var på jobb da det første flyet kræsjet. Jeg hadde sittet og grublet mye på hva pappa skulle få til bursdagen sin 2 dager etter, og jeg var litt sur på ham og tenkte egentlig at jeg ikke hadde lyst til å gi ham noen gave. Alt det ble glemt. Jeg kjørte ned bakken fra jobb da nyheten om at det andre flyet kræsjet kom på radioen. Jeg hentet manne på jobb og spurte om han visste hva som hadde skjedd, det gjorde han ikke. Jeg sa "dette kommer du ikke til å tro", og da jeg fortalte det sa han at det ikke kunne være sant!?!. Da vi kom hjem hadde vi ikke en gang tid til å gå rundt bordet og sette oss i sofaen - vi satt på salongbordet og så på tv'en.

  3. august 1997
    Husker ikke mer enn at jeg hadde vært på bryllup kvelden før, og at vi så en del på tv den dagen.

  4. januar 1991
    Jeg var student og vi var på klassetur på Hovden. Det skulle være en skikkelig festehelg - men all fest og moro på utestedene ble avlyst og det ble "forbudt" å danse. Jeg husker best at jeg syntes det var utrolig kjipt at festen ble amputert. :himle:


#33

My sa for siden:

Den aller første nyhetssaken jeg har minne om, og som gjorde inntrykk på meg, var forøvrig Alexander Kielland-ulykken. Før det tror jeg ikke jeg forholdt meg til nyheter, eller foreldrene mine så aldri på nyheter mens jeg var våken (de så lite TV generelt, den var stort sett aldri på utenom barne-TV). Da var jeg 7 år. Den første sportsbegivenheten jeg har minne om var, nettopp, VM-stafetten i 1982 da Oddvar Brå brakk staven.

Andre nyheter som gjorde sterkt inntrykk i oppveksten var blant annet bryllupet til Diana og Charles (det gjorde tydeligvis mer inntrykk at hun giftet seg enn at hun døde -kan ha noe med alderen jeg var i da det skjedde :knegg: ), da Grete Waitz tok sølv i maraton i OL 1984, forsvinningen av Therese i Drammen, Tsjernobyl-ulykken, Hilsborough stadium (nyhetsbilder av mennesker som ble klemt ihjel mot gjerdet hjemsøkte meg i lang tid), Berlinmurens fall, Scandinavian Star-ulykken, brannen på Hotel Caledonien og Challenger-eksplosjonen.


#34

Sissel sa for siden:

  1. juli 2011
    Var på vei hjem fra ferie på Sørlandet da vi fikk med oss begynnelsen på radio. Vel hjemme ble vi som resten av landet sittende og se på nyheter, og ble lamslått morgenen etter da vi fikk vite dødstallene.

  2. august 1997
    Dianas død.
    Våknet til nyheten på morgenen. Ble vel ikke veldig preget av det, men husker jeg synes det var fryktelig trist, og fulgte med på nyhetssendingene.

  3. januar 1991
    Kong Olavs død.
    Var student og vi var på studenkro. Plutselig hørte vi de som jobbet der: Vår kjære konge er død, baren stenger om 10 minutter.... Med det resultat at alle stormet til baren. :knegg:

  4. september 2001
    Var hjemme med baby. Mannen ringte meg, og jeg ble sittende sjokkert foran TV`n.


#35

Bluen sa for siden:

31. august 1997
Dianas død: Husker ei venninne kom bort til oss (på hybel i Trondheim, som Karamell). Hun gråt. Det gjorde ikke jeg, men det var likevel en merkelig følelse.

17. januar 1991
Gikk på videregående da, i 2. gym. Må innrømme at jeg ikke har noe bestemt minne om denne dagen.

11. september 2001
Var på jobb, og husker en kollega ropte ut etter å ha sett opptak på en nettavis. Vi trodde også først at det var en ulykke, men følelsen av uvirkelighet tiltok jo utover ettermiddagen.

22. juli 2011
Skulle pakke ut av leid sommerhus på Sørlandet da Blåmanns bror ringte og fortalte at han (som ansatt i et departement) var blitt lettere skadet i et bombeangrep i Oslo. Siden fulgte vi med vantro utviklingen på Utøya på radio i bilen hjemover. Jeg har aldri vært noe radiomenneske, men her fulgte vi jo veldig nøye med. Jeg husker en reporter som tidlig nevnte et skyhøyt tall på antall døde på Utøya. Denne snutten ble bare spilt én gang, sikkert fordi tallet var ubekreftet - men dermed ble jeg ikke overraska da dødstallet kom neste morgen.


#36

Pelle sa for siden:

  1. juli 2011
    Jeg var hjemme i sommerferie og hørte bomben, men trodde det var torden. Fikk ikke vite noe før mannen min kom hjem fra jobb, jeg hadde ikke vært på nett. Bor rett ved E16, så hørte sirenene gikk hele kvelden. Så ikke på tv før eldste var i seng, han var 4 år. Veldig spesielt, fordi flere av tidligere kollegaer av mannen var på tv som følge av bomben, rart å se de så skadet. Også rart fordi han jo skulle ha vært der, hadde han ikke byttet jobb året før.

31. august 1997
Da satt jeg på pauserommet på et storkjøkken jeg jobbet på, en av kokkene (som ellers var svært pragmatisk og nøktern) kom løpende inn og sa "Diana er død!!"

  1. januar 1991
    Husker ikke hvor jeg var da jeg hørte det. Men husker det var kjedelig fordi vi hadde kun NRK og ikke video, så i flere dager var det bare kjipe ting på tv. Dro til byen med venninne og la ned roser, og vi så begravelsen på tv på ungdomsskolen. Lærer ble sur fordi jeg hadde kjøpt potetgull.

  2. september 2001
    Hyttetur uten nett og tv med studiet. Samlet oss rundt en miniradio på batteri for å høre på, og måtte vente to døgn før vi kom hjem og sett bildene.


#37

Fløyel sa for siden:

Tsunamien i 2004 ja, den er viktig.
Vi var hos svigers å feiret jul, der tas det overhodet ikke hensyn til barn mtp nyheter og skåning. Fullstendig mangel på antenner i det huset. Kun meg meg meg.
Jeg var mye ute å akte med ungene for å si det sånn.

Men jeg fulgte med, Frøknas venninne var på familieferie der, det var høydramatisk, men heldigvis overlevde alle av dem. Jeg trodde jeg hadde klart å skåne ungene nogenlunde, men de hadde fått det med seg. Påsken året etter var vi på Tenerife, Frøkna nektet å gå langs strandpromenaden og fikk "panikk" når hun hørte bølgene som slo mot land. Det ble snakket mye om ulykken i barnehage og på skolen pga familien som hadde opplevd dette, vi fikk hjem barn som livredde for at dette skulle skje der vi bodde (vi bor godt inn i landet), husker at jeg ikke var spesielt imponert over hvordan ungene fikk dette servert uten informasjon til foresatte. Jeg satt i SU og gav vel uttrykk for det der.

Åsta ulykken, skremmende bilder fra ulykkesstedet, jeg kan ikke huske hvor jeg var eller hvordan jeg fikk greie på det.

Den første nyheten, tror jeg, som har brent seg fast er Marianne-saken, jeg var livredd for å bli kidnappet og drept. Hysterisk redd. Og jeg fikk dejavu noen år senere med Therese saken, selvom jeg var mye eldre da denne saken rullet ut, var jeg livredd, Drammen var jo mye nærmere enn Risør.


#38

My sa for siden:

Ja, når det gjelder tsunamien husker jeg vi prøvde å skjerme min fire år gamle niese så godt det lot seg gjøre, men hun så jo på barneprogrammene, og snudde vi ryggen til et øyeblikk kunne du være sikker på at de koselige programmene ble avbrutt av ekstra nyhetssending. Så selv om vi ikke satte på nyheter med ungene til stede så snakket hun likevel om kvelden om at ei stor bølge skulle komme og ta henne. Det er rart hvor mye de greier å snappe opp.

#39

amo sa for siden:

  1. juli 2011
    Hjemme.Bror min ringte for han hadde bekjente som var rammet. Fulgte med på tv.

  2. august (!) 1997 Hjemme hos mamma og pappa. Var sykemeldt og skulle besøke en venninne om søndagen.

17.januar 1991.Var hjemme og skrev selvangivelsen. Vekslet mellom krig og kongen.

11.september 2001. Var på jobb og husker ennå Johnny kom springende inn og sa jeg måtte komme å se cnn på storskjerm. Hørte om Alqaida for første gang. :rødme:

26.desember 2004 - tsunamien- Hjemme, lillesøs var fem måneder så var oppe tidlig om morgenen.


#40

ingling sa for siden:

Jeg husker ikke så mye verken fra da kongen døde eller Diana. Har dårligere hukommelse enn flere, skjønner jeg. :humre:

  1. september 2011 var jeg på bussen da det begynte å komme nyheter på radioen, men skjønte ikke helt alvoret og dro på trening. Så vel de første tv-bildene der.

Tsunamien husker jeg godt, jeg hadde venner som var på Sri Lanka da så fulgte litt ekstra med på det (selv om nyhetene var mest fra Thailand). Var hjemme hos foreldrene mine, så vi så mye på tv.

  1. juli er vel det som har gjort mest inntrykk på meg på veldig mange år. Jeg hadde nyfødt baby, foreldrene mine var på vei til Oslo og vi satt i huset til søsteren min og ventet fordi de skulle låne det. De kom, og ikke lenge etterpå hørte vi det vi trodde var tordenvær (vi var på Holmlia, så et stykke unna sentrum). Mannen satt og surfet litt rett etter det, og etter hvert rant det inn med nyheter så vi satte på radio og var helt lamslått. Jeg sendte en del meldinger til folk jeg visste var i sentrum og skannet hodet for hvilke av vennene mine som jobbet i og rundt Regjeringskvartalet og var på jobb. Etter hvert kom meldingene fra Utøya, og det slo meg enda hardere. Jeg har vært på tilsvarende leir hver sommer i årevis og brukt hele ungdomstiden på politisk arbeid, så det traff så nært, i tillegg til at det jo var grusomt uansett. Den natten byttet vi på å mate baby og se på nyhetssendinger, det lille jeg sov hadde jeg mareritt. Det var så absurd å ha et nyfødt barn, og dagen etter hadde vi besøk av flere små barn (ikke babyer) og måtte late som ingenting.

#41

Acsa sa for siden:

22 juli 2012: Vi bodde i Hippieland (USA). Hadde besøk av ei venninne fra Norge, vi var ute og spiste middag og skulle på konsert, vi hadde for en gangs skyld barnefri, og så begynte det å komme sms'er fra Norge. Vi droppet konserten og dro hjem. Det var veldig rart å være i USA, å ha hodet så fullt av det i omgivelser hvor det var "another shooting". Det verste var Fox News som umiddelbart sa det var Al Qaida, og da det viste seg å være en kristen hviting endret det til at han var inspirert av Al Qaida, som om ingen hvit mann i verdenshistorien har avfyrt et våpen uten muslimsk inspirasjoner. :himle: Og Glenn Beck sammenlignet AUF og Hitlerjugend.

31.august 1997: Det var folkeavstemning om begrensa sjølstyre (devolution) i Skottland og Wales 11 september, og Dianas død rota til valgkampen, de tok en ukes pause. Kongehuset er noe av det mest britisk samlende, så flere var redde for at det skulle påvirke resultatet. Det er nok det jeg husker best. :sparke:

17.januar 1991. Jeg husker at det skjedde og at vi hadde to minutters stillhet i aulaen på skolen, men det gikk ikke inn på meg.

11 september 2001. Det var dagen etter Stortingsvalget, og jeg satt på stua og lekte med Ulvejenta som var baby og prøvde å stå, og sjekket valgresultater fra de forskjellige valgkretsene på tekst-TV. Derfor hadde jeg på TV da sendingen ble avbrutt. Ulvefar hadde kommet hjem fra sykehuset den dagen, noe øyegreier, og lå og hvilte til han ble ropt ut på stua av meg akkurat da det andre flyet kræsjet.


#42

-ea- sa for siden:

Kong Olav: Mamma ringte og sa kongen er død! Men det hadde vi akkurat sett på tv selv, mannen min og jeg.
Under begravelsen stengte vi jobben og samlet oss med noen nabofirmaer og så på tv. Husker best sjefen i firmaet der vi var vekslet mellom å sitte og tørke tårer med lommetørklet sitt og gå inn på kontoret og ta seg en støyt fra skrivebordsskuffa, og trodde nok at vi ikke merket det. :humre:

Diana: Fikk besøk av noen venninner på søndagen, og de hadde fått med seg nyheten. Tror vi så litt på tv om det, og så gikk vi på pub og hadde gravøl. :uskyldig:

  1. september: Da var jeg hjemme og sykemeldt, tipper jeg hadde radioen på som jeg pleier, og så ble det sending på tv. Var helt sjokkert. Om ettermiddagen sykla jeg til ei venninne og skvatt skikkelig da et helikopter passerte over meg. Hos henne var det en slektning på besøk og han satt og sa "hør, det høres ut som en pornofilm" på noen av innslagene der ei dame skrek og bar seg og gjemte seg bak en resepsjonsdisk. Jeg syntes han var skikkelig ubehøvlet og uten respekt. :cool:

  2. juli. Var hjemme og fikk akkurat besøk av sønn med dame og barn. Vi satt og oppdaterte oss mest på tekst-tv for å skåne barnebarnet mitt. Var helt sjokkert og bare så på hverandre og refererte tall, inntil leggetid. De dro på byen og jeg satt barnevakt og fulgte med på nyhetene. Husker de kom hjem, og vi la oss i to-tida, og neste morgen var tallet på døde enda større. Jeg trodde et øyeblikk at de hadde meldt feil, et siffer for mye eller noe.


#43

veobra sa for siden:

Kong Olav: Jeg husker ikke så godt selve dagen. Alle lysene på slottsplassen gjorde inntrykk.

Diana: Jeg husker jeg satt i sofeaen hjemme på hybelen og gråt og gråt. Det samme under begravelsen. Jeg tror jeg så hele. Strigråt.

  1. september. Noen kolleger fikk med seg det andre flyet direkte. Jeg var høygravid og tenkte at vi satt barn til en syk, syk verden. Jeg var virkelig bekymret.

  2. juli. Vi var på ferie i København. Hele dagen var uvirkelig. Jeg fikk med meg Utøya på storskjerm i resepsjonen på hotellet. Vi våknet til de høye tallene. Jeg husker jeg slet veldig til frokost. Folk spise der som om ingen ting hadde skjedd. Det er mulig mange ikke hade fått det med seg. Jeg var nesten i en døs. I dagene som fulgte så jeg mye på tekst-tv etter barnas leggetid. Det var vanskelig å følge nyhetene uten å eksponere dem for mye. Det var deilig å komme hjem til byen sin etter ferien.


#44

Isolde sa for siden:

Kong Olav: Husker ikke i hele tatt. Husker derimot at vi måtte se begravelsen i samlingstunden i barnehagen. Tror det er eneste gang ser var tv fremme i barnehagen de årene jeg gikk der. Jeg var 5år.

Diana: Jeg husker avisene, jeg husker det gikk mye inn på mamma. Ellers tror jeg ikke jeg hadde hørt om Dina før hun døde engang.

11.september 01: vanlig tirsdag. Fikk med med litt på nyhetene etter skolen og så var det korpsøving hvor vi 4 eldste i korpset ble stående og snakke om dette i alle pausene. Vi forsto det ikke.

22.juli: Hadde ferie. Hjemme. Fikk først med meg litt på Facebook hvor folk skrev at man ikke måtte ringe til de på Utøya. Ringte min bror som bor i Oslo. Han var ikke i sentrum heldigvis. Jeg og mamma skulle på kino og var usikker på om vi ville reise til sentrum(Bergen) når vi ikke visste hva som pågikk. Vi gikk like vel. Så den dårligste filmen noen gang. Dagene etterpå var jeg helt i sjokk. Veldig gravid og veldig hormonell.


#45

liefje sa for siden:

Kong Olav:
Jeg studerte på NHH på den tiden. Da jeg ankom skolen 18. januar om morgenen, var alle forelesninger avlyst og jeg dro hjem til noen venner og så på TV hele dagen, vekslende mellom Kongens dødsfall og krigen i Irak.

Diana:
Vi skrudde tilfeldigvis på TV-en og ble sittende å se på et slags dokumentarprogram om Diana. Da dette var slutt, begynte nok en sending om henne. Først da skjønte vi grunnen.

  1. september:
    Jeg jobbet og dro til et sted hvor vi skulle ha en markedsundersøkelse om et nytt produktdesign. Da vi ankom der, hadde første flyet akkurat flydd inn i WTC. Vi ble sittende å se på og fikk med oss 2. flyet på direkten. Da var det klinkende klart for oss alle at dette ikke var dagen for markedsundersøkelser. Vi ble sittende til de inviterte konsumentene kom så vi fikk informert dem. De var enige med oss i at det var en god ide å avlyse. Ingen var i stand til å diskutere noe så trivielt som et nytt produktdesign den dagen. Jeg dro hjem og så på TV hele kvelden. Det tok en god stund før jeg virkelig skjønte hva som hadde skjedd, det var så uvirkelig og grusomt.

  2. juli: Var på ferie og på en utflukt til en lokal landsby hvor vi tittet rundt og spiste middag. Det var på den tiden da roaming var kjempedyrt, så jeg fikk ikke nyheten om bomben før vi var tilbake på hotellet om kvelden. Da var det også begynt å tikke inn nyheter om Utøya. Jeg ble liggende i sengen og se på TV men sovnet før de enorme tallene på døde var klare. Lå på samme rom som vår lille (den gangen) sønn og kunne ikke ha på TV-en for han skulle jo sove. Var helt i sjokk neste morgen da alvorligheten gikk opp for meg etter å ha sett flere nyheter. Jeg bodde ikke i Norge på den tiden, men husker godt at jeg fikk mange meldinger fra venner i landet jeg bodde som spurte om mine venner/min familie var OK.


#46

-ea- sa for siden:

Mens jeg tenkte istad om det kan stemme at første store nyhet jeg husker, er månelandingen. Jeg var 5 år.


#47

Che sa for siden:

[quote=Fløyel;4849600]En spinoff av Oddvar Brå-tråden.

Spennende å se hva dere anser som historiske øyeblikk, jeg har garantert glemt noen, men her er de jeg husker:

22. juli 2011
Ferie i Danmark. Kom dit 22.juli og hadde vært i Oslo dagen i forkant. Hadde ikke norsk TV; men dette ble dekket på dansk tv også. Var på et kjøpesenter på ettermiddagen - og der hadde hele kjøpesenteret 1 minutts stillhet for Norge. Jeg måtte gå på do å gråte....

31. august 1997
Kom på jobb som renholder på sykehuset. Jeg jobbet der for å tjene penger til jeg skulle dra til Mexico. En av sykepleierne kom nesten og møtte meg i døra og fortalte at "Diana er død" - og jeg lurte først på hvem av pasientene som het Diana - før det raskt gikk opp for meg. Så deler av nyhetssendingen på TV

17. januar 1991
1991 startet hardt. Vi hadde avisen på døren hver morgen - og dagen min startet med å hente avisen. Da hadde gulfkrigen vært tema i samme tiden og plutselig lå "kongen er død" som overskrift i avisa som lå på dørmatta. Rar følelse. Jeg gikk i 9. klasse.

11. september 2001
Var hjemme på hybelleiligheten. En venninne kom til meg og fortalte at to fly hadde krasjet - og jeg svarte "det er ikke 1. april i dag" - ble sittende å se på sendingen på TV hele kvelden.


#48

Avatar sa for siden:

22 juli 2011
Satt på flyet på vei hjem fra ferie (Tyrkia). Landet på Gardermoen akkurat da det smalt i Oslo. Resten av dagen ble tilbragt foran nyhetene.

31. august 1997
Ingen anelse...

17. januar 1991
Skulle i bursdag til ei skolevenninne. Bursdagen ble avlyst pga dødsfallet, noe jeg husker jeg syns var rart.

11. september 2001
Jeg var også på jobb. Fulgte med overalt og dro rett hjem og så på nyhetene resten av kvelden.


#49

celebelen sa for siden:

Olavs død - jeg overhørte mamma snakke med mormor om det i telefonen sent på kvelden.

Dianas død - jeg så avisoverskriftene på vei hjem fra øytur, men kan ikke huske at det gikk spesielt inn på meg.

  1. september - fyllesyk og sliten etter valgvake, samtidig som farmor lå for døden. Jeg så nok noe på tv, men orket ikke følge med.

22.juli - vi var på hyttetur ved Tyrifjorden. Svigerfar kjørte gjennom Oslo, og ringte for å fortelle om bomben i sentrum. Ville var liten, men vi hadde med en tenåringsgutt, så vi hadde ikke på nyhetene. Min første tanke var at det minnet om bombingen i Oklahoma, og stemte jo med tanke på gjerningsmannen.
Det jeg husker best, er at jeg sto ute i gråværet og så helikopteret sirkle over Utøya. Selve øya kan vi ikke se, og akkurat da var det like greit.


#50

vixen sa for siden:

Olavs død husker jeg vi markerte på skolen og så ble resten av skoledagen avlyst. Husker også havet av folk på Slottsplassen på TV.

Diana. Da var jeg fersk student og så lite TV og aviser tror jeg. Husker det, men gjorde ikke så stort inntrykk.

Berlinmurens fall husker jeg, men jeg var 11 år så skjønte nok ikke helt hvor stort det var. Husker faktisk bedre ceausesco ( usikker på stavemåten her kjenner jeg). Det gjorde inntrykk.

Tsjernobyl husker jeg selv om jeg da var lita. Husker at vi ikke fikk lov til å spise sånn sure strå og slikt.

11.september. Var student og en kompis sendte meg beskjeden «skru på TV». Og da dundret fly nummer to inn i tårnet. Ble sittende resten av dagen for å se nyheter.

22.juli. Var på hytta. Hadde kjørt forbi par dager før og så kids på vei ombord i ms Torbjørn. Husker jeg sa til mannen « ååhh enn den som hadde vært 16 år og på vei til leir» . Det var pent vær ute, men jeg murte meg inne på stua med tlf og PC. Frenetisk teksting til gamle AUFere. Kjenner mange som bruker å være der for å holde kurs, taler, work shops. Hadde jeg ikke flyttet til Trondheim og byttet jobb hadde jeg vært der selv. Neste dag når endelige tall kom, så kom tårene.


#51

veobra sa for siden:

Det husker jeg godt. Det gjorde mektig inntrykk å se dem ligge døde til spott og spe.


#52

Daisy sa for siden:

Palme Ble skutt: Jeg var 5 år og i Sogn hos farmor med pappa. Hun kom og vekket oss og det var alvorlig.

  1. juli 2011
    Hjemme. Så på tv. Var sjokkert.

31. august 1997
Hadde overnatting av to venninner i vannsengen min. Våknet til dette. På Tekst Tv tror jeg?!

  1. januar 1991
    Dette fikk vi vite i gymsalen på skolen, gikk i 4. Vi fikk fri. Pappa kjøpte videospiller.

  2. september 2001
    Jeg kom hjem fra skolen, og ble møtt av romkamerat som kom ned trappen og ropte det til meg. Vi satt klistret foran tv.


#53

Drømmedama sa for siden:

  1. juli 2011
    På toalettet på Ikea på sørlandet. En ukjent dame fortalte meg om bombe i regjeringskvartalet i Oslo. Tok med meg datteren min og reiste hjem. I bilen ringte vi dem vi kjente som jobbet i Oslo like ved. Dager foran tv.

  2. august 1997
    Dianas død, jeg husker jeg var litt flau over at jeg begynte å gråte. Vi var nygifte, i sommerhuset i Kragerø med slekten da jeg fikk høre nyheten. Husker jeg gikk på loftet og fant frem de gamle ukebladene jeg hadde spart på med masse bilder av henne. Jeg var veldig fascinert av henne da jeg var tenåring. Stilen. Øynene. Dianabluse. Dianahår. Dior-vesken. Smilet:hjerter:

  3. januar 1991
    Jeg husker pappa hadde blanke øyne da kongen døde. Det gjorde inntrykk. Og så husker jeg alle lysene på slottsplassen.

  4. septemter 2001
    Jeg var hjemme på formiddagen sammen med en nabomamma og sønnene våre lekte sammen for første gang. Husker at moren fikk en telefon og ble blek og stresset, ba meg om å se på nyhetene og ba meg om å passe på sønnen hennes fordi hun måtte på jobb øyeblikkelig. Hun jobbet i forsvaret, det samme gjorde mannen hennes. Først sent etter leggetid kom bestemoren til gutten for å ta han med seg hjem.


#54

Pasta sa for siden:

Jeg husker svært få slike øyeblikk. I 11.09.01 var jeg hjemme med baby, og fikk ikke med meg noe før mannen kom fra jobb sent om ettermiddagen.

Men jeg husker veldig godt 25.06.09. Da kjørte vi fra Luleå til Kiruna, og 8 åringen fikk sitt livs verste gråteanfall da vi hørte på radioen at Michael Jackson var død.

Også husker jeg at jeg og to venninner feiret bryllupet til Lady Di den 29.07.81 med krøkebær med melk og sukker.

:knegg:


#55

Strå sa for siden:

Endelig har jeg anledning og tid til å svare i denne tråden, den har interessert meg, men jeg har ikke vært slik til at lengre innlegg har vært mulig å skrive, se også siste hendelsen min i dette innlegget. :D

22.11.1963 Jeg var en uke gammel da John F Kennedy ble drept, så jeg husker det selvsagt ikke, men Fatter'n var i alle år veldig opptatt av at jeg omtrent akkurat var kommet hjem fra barsel sammen med Mamma.

16.08.1977 Elvis' død gjorde sterkt inntrykk, jeg var allerede hardbarka fan. En klassekamerat på ungdomskolen fortalte meg det og jeg fikk det med meg på TV da jeg kom hjem (17/8-77)

27.03.1980 Alexander Kielland-ulykken husker jeg både pga ulykken og fordi Mutter'n jobbet vettet av seg i kjølvannet, mange skadde og noen omkomne var medlem i fagforeningen hun var distriktssekretær i.

25.02.1982 Da Oddvar Brå brakk staven var jeg hjemme og så på TV, svarte mer utfyllende i den andre tråden.

28.02.1986 Drapet på Olof Palme fikk jeg vite om fordi Fatter'n ringte hjem til meg tidlig på lørdags morgen. Det ble en del TV-titting da.

09.11.1989 Murens fall ble bivånet fra sofakroken hjemme, med irritert anger på at Helten og jeg ikke hadde dratt til Berlin på den impulsturen vi hadde tenkt da vi skjønte hvilken vei det bar. Et par kompiser var der.

17.01.1991 Jeg fikke ikke med meg Kongens død før jeg var kommet på jobb. Vi avlyste selvsagt årsfesten det året.

31.08.1997 Da Diana døde var jeg hjemme og hisset meg voldsomt opp over måten det britiske kongehuset og journalistene klarte å ødelegge en kvinne på den måten, det hadde engasjert meg en god stund allerede. Begravelsen så jeg på TV på Lefkada.

04.01.2000 Åstaulykken var skremmende, jeg husker ikke hvor jeg var, antakelig hjemme, jeg så repotasje på TV. Senere traff jeg en av de som deltok i redningsarbeidet, hen hadde måttet gi en av de fastklemte overdose rett før flammene tok hen. Hen sleit fortsatt med det i årevis, flere av dem gjorde/gjør det.

11.09.2001 Da kom jeg tidlig nok hjem til å få med meg fly to på direkten. Guttungen på fire ble nesten knust av grepet mitt.

26.12.2004 Tsunamien fikk jeg med meg hjemme. På jobben dagen etter fikk jeg med meg hvilket apparat som settes i gang i en institusjon av typen jeg jobbet i da, med mange leger og annet helsepersonell og folk fra Leger Uten Grenser. Noen dro også dit ned for å delta fra norsk side i redningsarbeidet.

22.07.2011 Regjeringskvartalet fortalte Mutter'n om, vi var i Nordhuset. Jeg ringte Broder'n for å høre om han og dama var OK og han svarte "Ja, men det som skjer på Utøya knekker meg". Radioen ble skrudd på og panikken meldte seg, vi visste ikke om Mellomste var der, slik det var planlagt. Ikke turde vi ringe heller, det ble sagt i klartekst på radioen at vi ikke skulle. Hen ringte selv en stund etterpå, hen var ikke der. I lettelsen husker jeg den dårlige samvittigheten jeg følte for de som ikke var så heldige. Det føltes helt surrealistisk at USA-slekta bare var opptatt av at Amy Winehouse hadde tatt livet av seg.

02.12.2019 Første nordmann noen gang til å kvalifiserer seg til siste 16 i UK Championship i snooker så vi på som publikumere i Barbican, York. Okay da, det er vel ikke så minneverdig for røkla og Kurt Maflin er egentlig Londongutt, men gøy var det. :lykkelig:


#56

Fløyel sa for siden:

Herlig Strå! Mange minnedatoer her. :hjerter:
Jeg husker ikke endel av dem, ikke eksakte datoer som f. eks Elvis sin bortgang, men jeg husker pappa snakket om det fordi han var fan. (jeg var 5 år og hadde vel Colargoll som idol).

Og den siste... :knegg: ikke noe jeg har bitt meg merke i.


#57

Strå sa for siden:

Virkelig ikke? Ser du ikke på Eurosport hele dagen? Skuffa!!! Not. (Jeg var 12 da Elvis døde og har vært i Graceland, mest fordi Memphis var mest praksis for å besøke slekta).


#58

Carrera sa for siden:

Det der er noe av det som gjorde mest inntrykk på meg i forbindelse med den ulykken. Husker ikke om jeg hørte det da det skjedde, eller noe senere, men det satte meg helt ut... Det var helt grusomt å tenke på at de faktisk måtte gå til slike grep, og jeg tenkte på de stakkars menneskene som måtte gjennomføre dette... Selv om det var i beste hensikt, og den eneste humane måten, så mådet ha vært helt grusomt.


#59

Pappalille sa for siden:

1989 - Ayatollah Khomeini døde og jeg var bare 11, snart tolv år, men husker reaksjonen til de voksne hjemme. Samme år for Berlinmurens fall og samme inntrykk; de voksnes reaksjoner, men allikevel en følelse av at noe virkelig stort hadde skjedd.

1991 - januar. Dagen med to store overskrifter i norske aviser siden kong Olav døde av et hjerteinfarkt fremprovosert av nyheten om utbruddet av Gulfkrigen. Jeg synes det var kjempe skummelt det som skjedde så langt borte, og så var det samtidig noe virkelig stort og trist som skjedde her hjemme.

  1. september - 2001 er vel egentlig det neste jeg husker. Jeg skulle på jobb og tørket håret og skrudde på TV for å sjekke været, mange timer senere satt jeg fremdeles i sofaen med håndkledet i hendene og hadde aldri gått på jobb, ingen ringte og spurte etter meg heller. Jeg husker at jeg på et tidspunkt ble oppmerksom på at tårene rant og rant da samboeren min ga meg papir til å tørke ansiktet med, men den dagen satt seg som en vond klump i halsen min.

  2. juli - 2011. Mannen hadde begynt det årets ferie og jeg hadde fri, og vi hadde hatt med datteren vår, på to og et halvt år til Hopp i Havet, lekeland nede i Oslo sentrum og sto og ventet på bussen da det smalt noe voldsomt i regjeringskvartalet. Vi sto og så vantro på en brannbil som kjørte på fortauet forbi Strøm Larsen og tenkte at her var det om å gjøre å komme seg ut av sentrum. Vi kom oss til nærmeste t-banestasjon og der traff jeg en kollega (var t-banefører på dette tidspunktet) som fortalte at det var slått full terroralarm på T-banen og hun skulle hjem og hvile noen timer før hun skulle gå på dagens andre skift senere samme kveld. Det ble kalt inn ekstra mannskap fra alle bauger og kanter. Moren min og mannen hennes kom til oss og vi satt sammen med TV en på da det gikk opp for oss hva som hadde skjedd og hvor. Vi prøvde å få tak i familie som jobbet i regjeringskvartalet og fikk ikke kontakt med henne, det var grusomme timer til vi fikk beskjed om at hun hadde dratt tidlig fra jobb den dagen og glemt igjen mobilen på jobb. Den ble aldri funnet og hennes kontor var totalt ødelagt. Så kom nyhetene fra Utøya og det var full forvirring om hva som egentlig foregikk. Jeg gikk og la meg siden frøkna hadde sine rutiner, gale terrorister eller ei, og da jeg våknet fortalte mannen min meg hvor mange som var drept på Utøya. Det føltes som et mareritt og jeg kløp meg så hardt i armen at jeg ble blå for jeg tenkte at dette kunne ikke være virkelig.

Senere den dagen, 23. juli, dro mannen min og datteren nordover til familie og jeg var alene igjen hjemme i Oslo og skulle jobbe en uke til før jeg hadde ferie. Det var utrolig skremmende å dra på jobb på T-banen uten å vite om denne gale mannen som gikk berserk dagen før var alene. T-banen er regnet som et høyrisiko sted hva angår terror og det var ikke hyggelige dager på jobb. Jeg var vettskremt hele tiden, alle plattformer ble gransket med argusøyne, alle hendelser satte i gang adrenalinet og jeg var komplett utslitt etter hver vakt.

Jeg ble rett og slett traumatisert av den uka på jobb, og hadde store problemer med å gå tilbake på jobb etter ferien. Det er ikke helt tilfeldig at sønnen vår er født når han er for han ble unnfanget den første kvelden jeg var nordpå sammen med mannen min igjen. :knegg:


#60

Svanen sa for siden:

Jeg husker både kong Olav og Diana, men ikke akkurat hva jeg gjorde.

Åstaulykken husker jeg var min aller første dag i jobben jeg har nå. Husker vi ventet på å finne ut om det var noe vi skulle bidra med fra andre siden av Mjøsa. Men at jeg i grunnen ikke var noe hjelp om det hadde blitt noe siden jeg var helt ny...

11.9.01. var jeg hos søskenbarnet mitt (jeg var i mammaperm), og trodde som mange at det først var en ulykke, og at vi hørte feil da det var flere fly. Siden jeg ikke var hjemme hadde jeg toalettmappa mi med. Av en eller annen grunn var billetten fra tur på toppen av Twin Towers fra nøyaktig to mnd før i mappa. Det var en rar følelse...

Tsumanien var jeg hos eks-svigerfar på julebesøk

22.7.11 var jeg i svømmehall med ungene. Så at mange sto rundt en skjerm i inngangspartiet da vi dro hjem. Skjønte først da jeg kom hjem hvorfor de sto der. Dro på nattevakt om kvelden og vi var 3 på jobb noen timer (vanligvis alene på vakt) som tok imot telefonstorm fra nye og gamle blodgivere som ville gi... Mildt sagt litt å rydde opp i og organisere i ettertid. Telefonstormen kom av at det ble sagt på tv rundt kl 21 at blodgivere måtte melde seg. Ble senere presisert etablerte/tappeklare givere.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.