Jeg baker ikke mye, og kun hvis jeg har lyst. Men jeg kunne tenke meg skikkelig gode pepperkaker i år. Da mener jeg at de er skikkelig krydret, at de smaker mye og godt. Og de må også ha god konsistens.
Jeg vil helst kjøpe deig, men jeg har egentlig aldri funnet en som er ordentlig god på smak. Så jeg kan vurdere å lage selv, men kun hvis det er en svært enkel oppskrift.
Jeg bruker bare denne oppskriften, det er den klart beste etter min mening. Stor oppskrift.
300 g mykt smør
5 dl sukker
1 dl sirup
1 ss malt ingefær
2 ss kanel
2 ts malt nellik
2 ts kardemomme
1 ss natron
2 dl vann
ca 1,5 liter (900 g) hvetemel
Rør smøret smidig med sukker og sirup. Bland inn krydderne, natron, vanet og til slutt halvparten av melet. Arbeid inn resten av melet på kjøkkenbenken og la deigen hvile kjølig over natten. (Når deigen står godt tildekket og kjølig, kan den stå lenge før man behøver å bake den ut). Stek ved 200 grader til de blir sprø og får fin farge (ca 10 min).
I den oppskriften bruker jeg 200 gram jyttemel og resten av melet erstatter jeg med Semper lys mix i tillegg til en ts fiberhusk. Det var et tips jeg fikk, jeg har ikke kommet på det selv.
Holder en knapp på Kamilles verdens beste pepperkaker. Fungerte fint i går. Kryddermengden kan dobles, men mine barn synes det blir sterkt.
150 gram smør smeltes
1 dl sirup og 150 gr sukker røres inn
1 dl kremfløte når sukkeret har smeltet, da bobler det i gryta. Avkjøl litt før fløten helles i.
Så siktes krydderet i blandingen.
1/2 ts nellik
1/2 ts ingefær
1/2 ts pepper
2 ts kanel
Så siktes melet med bakepulveret i.
1 ts bakepulver
400 gr mel, 360 gr i blandingen, resten til kjevling.
Avkjøl over natten, og temperer deigen før du kjelver, hvis ikke sprekker den.
175 grader og 8 minutter. De blir tynne, mørke og harde. Sterke hvis du vil.
Jeg anbefaler å bruke natron. De blir mer porøse da. Jeg tror min oppskrift er nokså lik den Lavender har lagt ut, bare natron i stedet for bakepulver. Evt om det er 50:50. Jeg husker ikke.
«sprø og luftige og porøse» er det jeg er på jakt etter. Jeg liker ikke ikea sin deig fordi den blir kompakt. Natron høres lurt ut. Jeg har lyst til å lage egen deig i år, med ekstra krydder.
Så lenge det ikke er flytende, går det nok bra. :D
Kaker laget med IKEA-deigen har en merkelig og vond ettersmak, så det er totalforbud mot slike kaker her i huset. Jeg har en god oppskrift, men er ikke hjemme, så jeg får ikke delt den her.
6 dl (425 g sukker)
3/4 dl sirup
1,5 dl vann
1 ts ingefær
1 ts malt pomeransskall
1 ts kanel
1 ts nellik
2 ts natron + 0,5 del cognac
265 g smør
1 kg hvetemel
Kok opp sukker, sirup og vann. Tilsett krydder og natron oppløst i cognacen. Hell at sammen over smøret og rør til det er avkjølt. Arbeid i melet. La stå til neste dag.
Bakeren hos oss selger også pepperkakedeig til jul. Antar det er samme deigen de selv bruker. Så om man har en ordentlig baker i nærheten, ville jeg hørt med dem. I hvert fall her er de veldig på tilbudssida, også om de ikke har ting i disken. Da kan man få det en annen dag. Har kjøpt sånne kakepappbokser og litt av hvert på bakeren. Før Staples kom til bygda. :jupp:
Snill mann har trasket gjennom Lillestrøm i ens ærend og fraktet Samson-deigen gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen etterpå. Det gikk visst fint, såvidt det var.
IKEA var fantastisk gode de to-tre første årene og vant velfortjent «alle» tester (det var heller ikke så mange konkurrenter i starten). Så endret de oppskriften og nå smaker de bare søtt kunstig kliss uten pepperkakesmak i dett hele tatt. Men renomméet som den beste kjøpedeigen henger igjen gitt.
Jeg tar gjerne imot en god oppskrift. Vi har kjøpt Ikea sin tidligere, og gutta liker den, men jeg syns den smaker YUCK! Så jeg innser at jeg må lage selv. Jeg lager sirupsnipper, men ønsker mer pepperkake enn sirupsnipp.
Vi har bakt et par runder med Meny sin, og dersom du knar inn noe ekstra mel i den før kjevling, synes jeg den er veldig god å bake med. Jeg innbiller meg at smaken også blir bedre når deigen tilsettes ekstra mel; den blir ikke så søt og kakene blir sprøere. Meny-pepperkakene får ikke ligge lenge i boksen her i huset i hvert fall.