Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

En skikkelig god pepperkakedeig, enten ferdigkjøpt eller enkel hjemmelaget

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg baker ikke mye, og kun hvis jeg har lyst. Men jeg kunne tenke meg skikkelig gode pepperkaker i år. Da mener jeg at de er skikkelig krydret, at de smaker mye og godt. Og de må også ha god konsistens.

Jeg vil helst kjøpe deig, men jeg har egentlig aldri funnet en som er ordentlig god på smak. Så jeg kan vurdere å lage selv, men kun hvis det er en svært enkel oppskrift.

Noen som har tips?


#2

Hyacinth sa for siden:

Leste et eller annet sted at trikset er å firedoble kryddermengden. Minst. Da våknet jeg. Da snakker vi. Noen som har testet sånne ting?


#3

Input sa for siden:

Samson sin var god i fjor i hvert fall.


#4

Hyacinth sa for siden:

Hvor selges den?



#6

Hyacinth sa for siden:

Hm. Må sjekke.

Men er den sånn enormt kraftig krydret som jeg vil ha, tror vi?


#7

Hyacinth sa for siden:

Ser ut til å finnes kun i Oslo og Akershus. Nå følte jeg plutselig at jeg befant meg langt ute i distriks-Norge.



#9

Hyacinth sa for siden:

Den liker jeg ikke så godt, dessverre.



#11

Hyacinth sa for siden:

Er det Mary-Ann Skjeies oppskrift? Den inneholder ikke fløte, men egg. Og Samson sier at de bruker fløte i sine?


#12

Input sa for siden:

Her er det jo jeg som var totalt dust og skikkelig langt inne i "Oslo-bobla" og glemte at ikke alle bor der. :sparke:

Jeg er enig. I fjor kjøpte vi først IKEA-deigen, bakte noen pepperkaker, kastet alle (:flau:) og kjøpte ny deig på Samson.



#14

Hyacinth sa for siden:

Haha! Gjør ingenting. Jeg har gjort tilsvarende ved andre anledninger...



#16

veobra sa for siden:

Jeg har hørt om dobling, firedobbel høres mye ut. Trikset er vel å finne hvilket krydder du liker best.


#17

Myria sa for siden:

Jeg bruker bare denne oppskriften, det er den klart beste etter min mening. Stor oppskrift.

300 g mykt smør
5 dl sukker
1 dl sirup
1 ss malt ingefær
2 ss kanel
2 ts malt nellik
2 ts kardemomme
1 ss natron
2 dl vann
ca 1,5 liter (900 g) hvetemel

Rør smøret smidig med sukker og sirup. Bland inn krydderne, natron, vanet og til slutt halvparten av melet. Arbeid inn resten av melet på kjøkkenbenken og la deigen hvile kjølig over natten. (Når deigen står godt tildekket og kjølig, kan den stå lenge før man behøver å bake den ut). Stek ved 200 grader til de blir sprø og får fin farge (ca 10 min).


#18

apan sa for siden:

I den oppskriften bruker jeg 200 gram jyttemel og resten av melet erstatter jeg med Semper lys mix i tillegg til en ts fiberhusk. Det var et tips jeg fikk, jeg har ikke kommet på det selv.


#19

Nooria sa for siden:

Jeg bruker alltid Trines matblogg sin oppskrift. De er veldig gode!


#20

Millen sa for siden:

Den pleier vi å kjøpe.
Ikea sin er jo fæl.


#21

Hyacinth sa for siden:

Takk!

Ikke pepper i?

Kan jeg bare sånn uten videre halvere oppskriften?


#22

Myria sa for siden:

Ingen pepper nei, og du kan bare halvere. :jupp:


#23

Niobe sa for siden:

Det gjør jeg. Jeg lager gode pepperkaker. :nemlig:


#24

Myria sa for siden:

Det er mange pepperkakeoppskrifter som har altfor lite krydder ja. Trine sin er en av dem (de er skikkelig tamme).


#25

Hyacinth sa for siden:

Du Myria, skal ikke smøret og sukkeret koke? Trodde nesten alle pepperkakeoppskrifter var slik....


#26

Myria sa for siden:

Nei, det skal ikke det.


#27

Lavender sa for siden:

Holder en knapp på Kamilles verdens beste pepperkaker. Fungerte fint i går. Kryddermengden kan dobles, men mine barn synes det blir sterkt.

150 gram smør smeltes
1 dl sirup og 150 gr sukker røres inn
1 dl kremfløte når sukkeret har smeltet, da bobler det i gryta. Avkjøl litt før fløten helles i.
Så siktes krydderet i blandingen.
1/2 ts nellik
1/2 ts ingefær
1/2 ts pepper
2 ts kanel
Så siktes melet med bakepulveret i.
1 ts bakepulver
400 gr mel, 360 gr i blandingen, resten til kjevling.

Avkjøl over natten, og temperer deigen før du kjelver, hvis ikke sprekker den.

175 grader og 8 minutter. De blir tynne, mørke og harde. Sterke hvis du vil.



#29

veobra sa for siden:

Jeg vil ha sprø pepperkaker. Ikke kompakte, de må bli litt luftige. Er det noen av oppskriftene som fyller de ønskene?


#30

Niobe sa for siden:

Jeg anbefaler å bruke natron. De blir mer porøse da. Jeg tror min oppskrift er nokså lik den Lavender har lagt ut, bare natron i stedet for bakepulver. Evt om det er 50:50. Jeg husker ikke.


#31

Myria sa for siden:

Jeg synes det handler mest om hvordan de stekes. Kjevle deigen tynnere og stek dem evt litt lenger så blir de sprø.


#32

Niobe sa for siden:

Det skal vel mye til å ikke få dem sprø. Men det er forskjell på «sprø og litt harde» og «sprø og luftige og porøse».


#33

veobra sa for siden:

«sprø og luftige og porøse» er det jeg er på jakt etter. Jeg liker ikke ikea sin deig fordi den blir kompakt. Natron høres lurt ut. Jeg har lyst til å lage egen deig i år, med ekstra krydder.


#34

Hyacinth sa for siden:

Mannen skal på jobb i Lillestrøm. Jeg håper han har tid å gå på Samson! Og får han deigen med gjennom sikkerhetskontrollen?


#35

C3PO sa for siden:

Så lenge det ikke er flytende, går det nok bra. :D

Kaker laget med IKEA-deigen har en merkelig og vond ettersmak, så det er totalforbud mot slike kaker her i huset. Jeg har en god oppskrift, men er ikke hjemme, så jeg får ikke delt den her.


#36

millact sa for siden:

Enig!


#37

Hyacinth sa for siden:

Jeg har litt dårlig erfaring med sikkerhetskontrollens definisjon på «flytende». :knegg:


#38

Niobe sa for siden:

Ting som kan smøres utover regnes som flytende. Jeg tror man kan ryke på deig...


#39

Miromurr sa for siden:

Denne er best:

6 dl (425 g sukker)
3/4 dl sirup
1,5 dl vann
1 ts ingefær
1 ts malt pomeransskall
1 ts kanel
1 ts nellik
2 ts natron + 0,5 del cognac
265 g smør
1 kg hvetemel

Kok opp sukker, sirup og vann. Tilsett krydder og natron oppløst i cognacen. Hell at sammen over smøret og rør til det er avkjølt. Arbeid i melet. La stå til neste dag.


#40

Hondacrv sa for siden:

Mye nellik i! Det er viktig!!


#41

Lavender sa for siden:

Organisk materiale gir varsel i sikkerhetskontrollen. Jeg reiser endel med mat i vesken, gir beskjed før scanning og legger det lett tilgjengelig.


#42

Charlie sa for siden:

Bakeren hos oss selger også pepperkakedeig til jul. Antar det er samme deigen de selv bruker. Så om man har en ordentlig baker i nærheten, ville jeg hørt med dem. I hvert fall her er de veldig på tilbudssida, også om de ikke har ting i disken. Da kan man få det en annen dag. Har kjøpt sånne kakepappbokser og litt av hvert på bakeren. Før Staples kom til bygda. :jupp:


#43

Hyacinth sa for siden:

Snill mann har trasket gjennom Lillestrøm i ens ærend og fraktet Samson-deigen gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen etterpå. Det gikk visst fint, såvidt det var.

Nå har jeg enorme forventninger, altså! :knegg:


#44

Miss Norway sa for siden:

IKEA var fantastisk gode de to-tre første årene og vant velfortjent «alle» tester (det var heller ikke så mange konkurrenter i starten). Så endret de oppskriften og nå smaker de bare søtt kunstig kliss uten pepperkakesmak i dett hele tatt. Men renomméet som den beste kjøpedeigen henger igjen gitt.


#45

Hyacinth sa for siden:

Nøyaktig dette diskuterte vi i familien her i dag. For dette rimer med alt vi har både hørt, lest og smakt.

Så de har faktisk endret deigen?


#46

Input sa for siden:

Ja, de tok vekk palmeoljen, og da ble de vonde.


#47

Taien sa for siden:

Jeg tar gjerne imot en god oppskrift. Vi har kjøpt Ikea sin tidligere, og gutta liker den, men jeg syns den smaker YUCK! Så jeg innser at jeg må lage selv. Jeg lager sirupsnipper, men ønsker mer pepperkake enn sirupsnipp.


#48

Madicken sa for siden:

Jeg prøvde ferdigdeigen fra Samson i dag, den var kjempegod. :jupp:


#49

Madicken sa for siden:

Både vond og umulig å bake med (porøs, klissete og ekkel).


#50

Taien sa for siden:

Er det noen annen ferdigdeig som duger? Jeg bor stavanger og får ikke tak i Samson-deig.


#51

Madicken sa for siden:

Vi har bakt et par runder med Meny sin, og dersom du knar inn noe ekstra mel i den før kjevling, synes jeg den er veldig god å bake med. Jeg innbiller meg at smaken også blir bedre når deigen tilsettes ekstra mel; den blir ikke så søt og kakene blir sprøere. Meny-pepperkakene får ikke ligge lenge i boksen her i huset i hvert fall.


#52

Niobe sa for siden:

Jeg tror Coop sin pepperkakedeig ble nr. 2 (bak Samson) i en eller annen test.


#53

Taien sa for siden:

Supert! Da tester jeg ut Coop eller Meny!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.