Vi pleier ikke å verken spise eller kjøpe pinnekjøtt. Har fått det servert 3 ganger og har laget det 2 ganger tidligere.
Tenkte å lage neste helg og leste en test på DN og ble enda mer forvirret. Der var det kritikk på at røkt kjøtt var dårlig røkt og lite røkt og at urøkt smakte røkt..
Så da trenger jeg tips fra dere som er kjent med pinnekjøtt.
Fra hvilken produsent kjøper dere pinnekjøtt?
Jeg tror vi går for røkt pinnekjøtt.
Vi spiser det urøkt, og har gode erfaringer med flere merker. For et par uker siden hadde vi Stranda sitt, det var kjempegodt. Har også gode erfaringer med Henriette, Gilde og Nordfjordkjøtt.
Jeg inviterer på pinnekjøtt en gang før jul, men spiser det ikke selv. Sjekker alltid testene og går for en av vinnerne. Enten urøkt eller halvparten av hver.
Spekeloftet, urøkt. Kjøper 1 pakke med pinnekjøtt og 1 pakke med bog.
Men jeg innrømmer at jeg er lettpåvirkelig av tester, så jeg er lett å omvende. Jeg går igjennom noen pakker når jeg skal kjøpe, for jeg har lært at kjøttet skal være godt marmorert med fettrander. Vi har også brukt Henriettes med godt hell.
Jeg vanner ut godt 24 timer i forveien og bytter vann 2-3 ganger. Jeg lærer noe nytt om pinnekjøtt hvert år.
Vi har begynt med pinnekjøtt på julaften, i tillegg til svineribbe, den blir mindre for hvert år, mens pinnekjøtt mengden øker.
Fløyel, det med utvanning varierer fra produsent til produsent. Følg alltid anvisningen. Det er ingen universell regel for utvanning. Det jeg kjøper skal vannes ut i 18 timer. Bytter ikke vann.
Jeg er litt "hysterisk" når det kommer til akkurat utvanning. En svært nær slektning, som ikke akkurat er superkokk, serverte nemlig u-utvannet pinnekjøtt en romjul, det tok MANGE år før jeg smakte pinnekjøtt igjen. Vedkommende tok pinnekjøttet rett fra pakken og dampet i kjelen. Jeg kan faktisk ikke beskrive hvor j) :%@ det smakte. Det var røkt I tillegg, så røkt har jeg ikke smakt siden.
Men det er mulig å vanne ut for mye også, så jeg forsøker å holde meg til den instruksjonen som står på kjøttet. Som regel vanner vi ut et sted mellom 18-24 timer.
I år selges det julemat fra deli-baren på jobben til mannen min hvor StrømLarsen står for leveransene, så vi har lagt inn bestilling der. Jeg lurer fælt på mengden mat. Vi skal ha faren min og kona hans til bords, og de spiser helt syke mengder mat i forhold til oss. Så det er så vanskelig å beregne riktige porsjoner.
Jeg har aldri opplevd det du beskriver, men jeg har jo hørt om folk som har det, og det høres ikke bra ut..
Men det skal alltid stå hvor mye ditt pinnekjøtt skal vannes ut på pakken. Hvis du kjøper hos slakter, så oppgir de det. Det er umulig å lage en «utvannings-regel» som passer på alt pinnekjøtt. Det er ikke godt med for mye utvanning heller.
Da lærte jeg noe nytt også. Jeg har også tenkt at om jeg vanner ut 24timer og bytter vann så er det ihvertfall ikke FOR salt... :o
Men skal lese på pakken når jeg kjøper nå. Og følge det. :nemlig:
Tipper at jeg velger Gilde eller noe som finnes på enten Meny eller Rema.
Takk for alle innspill.
I fjor var kjæresten til niesa mi gjest for første gang, og sønnen min har sagt at han ikke trenger å komme i år for han spiste så mye pinnekjøtt at sønnen min ikke fikk nok.:knegg: Tante har lovet at det skal bli nok mat i år.
Det pinnekjøttet vi får fra pinnekjøttland er ferskt pinnekjøtt ( eller hva de kaller det) så det skal bare vannes ut halvparten av det kjempetørre i butikk. Ville være dødssynd å vanne det ut for mye.
Ellers er pinnekjøtt så digg at vi planlegger for rester. Om det blir spist opp julekvelden er det såå kjipt.. :knegg:
Siden vi allerede har sklidd ut litt her. Har noen prøvd å lage vårruller med pinnekjøtt? Jeg har tenkt å gjøre det, har bare ikke landet 100% på hva jeg skal ha inni ennå. Bortsett fra pinnekjøtt, da. Og rotgrønnsaker av diverse slag.
Her har det blitt kjøpt frå Birkeland, men så var det eit år foreldra mine fekk eit pinnekjøtt som ikkje var godt, og dermed måtte dei finne frå nokon andre. Dei siste åra har onkelen min plukka ut noko frå Voss, det har vert sånn passe. I år vurderer me å reise til Evanger å plukke sjølv. Røykt.
Jeg har aldri pinnekjøttet liggende mer enn 14 timer uansett og jeg bytter ikke vann.
Årets pinnekjøtt skal ligge i 10 timer, instruks fra pappa som har stått for spekingen.
Jeg kjøper et halvt lam på spar på høsten, pappa har ståttfor salting og tørking i år også. Det vannes ut over natten og for all del ikke et døgn, jeg vil ikke ha det tamt. Men jeg vanner heller lite og damper litt ekstra så det ikke er for hardt.
Vi har følgelig ei side, mannen deler den opp med dag lille julaften. Det er for mye mat for oss fem og svigermor bare en av ungene spiser noe særlig av det
Men rester er godt.
Vi kjøper fra en lokal produsent i år. Ser også at det har vært flere tilbydere via den lokale Reko-ringen. Ble pinnekjøtt av lam i år, men vi prøver stort sett å få tak i pinnekjøtt av sau.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.