I år skal vi arrangere julaften hjemme. Vi ser ut til å få to eller tre gjester, min far, hans kone og kanskje hennes mor (som fungerer som oldemor for barna). mannen min og jeg elsker pinnekjøtt og det gjør gjestene også, men ungene mine kan virkelig styre sin begeistring. De spiser vossakorv som tilbehør, men det er det. Ikke rotmos, ikke potet, ikke saus. Så ungene uttrykker ingen glede over pinnekjøttmiddagen.
Jeg kjenner at årets format på feiringen blir lite og intimt og kanskje kunne det vært ålreit at alle fikk mat de likte.
Er det flere som serverer både pinnekjøtt og ribbe til jul for å gjøre alle fornøyd?
Jeg har gjort det, når vi har vært mange til bords. Ellers har jeg også et vegetarisk alternativ, siden det er flere vegetarianere i familien.
I år blir det:
langtidsstekt ribbe med asiatisk vri (jeg krydrer med five spice, i tillegg til fersk ingefær, salt og pepper)
sosisser
hjemmelagde medisterboller (på oppskrift fra mannens familie)
vegisterkaker
rotmos (fordi det også fungerer til ribbe)
hjemmelaget rødkål og surkål
rosenkål med og uten bacon
poteter
Er vi flere enn åtte til bords, lager jeg også pinnekjøtt, men jeg dropper vossakorv. Alle liker ribber, da. Det er bare vi voksne som liker pinnekjøtt.
Vi skal feire hos mamma og pappa i år, med brødre og koner og sånt. Vi blir 14 voksne. Alle bortsett fra meg og vår yngste elsker ribbe. Vi andre to vil ha pinnekjøtt, så jeg tar med det. Jeg kjøper ikke inn til 14 stk, men nok til at flere kan smake. Vi har alltid begge deler når vi lager maten selv.
Jeg er kjip og forbeholder meg retten til å bestemme hva som serveres hos meg. De får derfor spise det som blir servert. :sparke:
Kort sagt er det ribbe, medisterkaker, julepølse, poteter, hjemmelaget surkål, rosenkål, gulrøtter og glutenfri saus. Til dessert blir det riskrem (fordi jeg liker det best) og fruktsalat.
Jeg skal dog bare ha ungene + min mor, så det er jo lett å trasse det gjennom.
Det blir en salig blanding av ribbe, medisterkaker og pinnekjøtt på julaften her. Vi skal feire hos svoger for første gang, og er vant til hver vår tradisjon.
Vi har ribbe. Fra egen gris. Normalt krydret, normalt stekt. Med sprø svor.
Mandelpoteter, rosenkål, saus, medisterkaker, litt ymse pølser (medister, innmat, grov julepølse, sossiser etc) pannestekt ribbe og pannestekte koteletter.
Vi skal til svigerforeldrene mine i år, og de skal visst servere både pinnekjøtt og ribbe, i tillegg til at mannen tar med seg nøttesteik og vegisterkaker. Vi er ganske mange der da, 3 barn/ungdommer og 8 voksne.
Jeg er vokst opp med at det serveres pinnekjøtt, ribbe og torsk. Selv om vi ofte var bare oss i kjernefamilien + en gammel tante.
I fjor var vi hjemme, bare mannen, sønnen, jeg og ei venninne av oss voksne, og da hadde vi både ribbe (som venninna hadde med seg), nøttesteik (som mannen spiste), vegisterkaker (som sønnen spiste) og kalkun (som jeg spiste). :flau: Jeg tåler hverken ribbe eller pinnekjøtt (dessverre!), men jeg gidder ikke ta med kalkun til bare meg selv når vi ikke er hjemme, så i år spiser jeg vegisterkaker.
Personlig synes jeg det er veldig lite stress å lage både pinnekjøtt og ribbe, så jeg hadde gjort det. Men jeg/vi serverer gjerne flere alternativer for at alle skal få noe de liker når som helst.
Nei, her er det kun pinnekjøtt på julaften. Men vi har grøt tidligere på dagen, med mandel, det er i alle fall to av ungene glad i. Problemet er at den mest kresne i familien heller ikke liker grøt. :gal: De som liker grøt liker også pinnekjøtt, kanskje ikke som det beste i verden, men de liker også poteter og kålrotstappe. Men den kresne spiser litt av kjøttet hun også altså, selv om hun ikke akkurat jubler, men ikke potet, kålrotstappe eller annet tilbehør. Hun koser seg likevel, med det pyntede bordet, stemningen og stasen, god eplesaft og levende lys, synes det lukter godt og julete, og klager ikke. Og dessert spiser hun selvsagt. Der har vi to alternativ, fordi lille frk kresen ikke liker riskrem heller, som faren hennes MÅ ha, og eldste elsker fruktsalat, så til dessert er det både fruktsalat og riskrem, både pisket krem, vaniljesaus og rød bærsaus. Og sikkert nok litt krumkaker, hvis svigermor har med, eller andre tørre småkaker.
Første juledag har vi ribbe. Det er minstejentas favorittmat i hele verden, så da får hun det hun liker best, og hun gleder seg til det. Frokosten og pålegget er også veldig populært, så hvis hun spiser lite av annet på julaften tar hun gjerne et rundstykke med noe godt på utpå kvelden, eller midt på dagen.
Sånn har jeg også tenkt, men så har jeg tenkt litt over hvor mye jeg gleder meg til julemiddagen hvert år. Og at jeg godt kunne tenke meg unger som også gledet seg. De spiser ikke noe særlig tilbehør, så det er bare snakk om å langtidssteke en ribbe.
Vi skal ha ribbemiddag noen uker før jul, så de får ribbe også. Men det var den følelsen av å glede seg til julemiddagen jeg tenkte på.
Jeg forventer ikke at noen lager pinnekjøtt til meg, derfor har jeg sagt til mamma og pappa at jeg tar med. Jeg hadde ikke gjort det til hvem som helst. Det var ikke noe problem for foreldrene mine heldigvis, det blir jo ikke noe ekstra jobb på de.
Det skal sies at jeg aldri har opplevd å glede meg til et måltid (det er jo godt, men dett er dett) og jeg virkelig hater å lage mat. Dessuten har jeg begrenset med plass og fasiliteter på kjøkkenet. I år skal jeg dessuten stå for det alene. Det er selvsagt en medvirkende årsak, jeg har jo forståelse for at andre legger mer i slik mat enn meg.
Der er jeg også, men jeg har skjønt at andre gjør det. Jeg skulle helst ønske jeg kunne fått all næring fra en pille daglig, mens mannen reellt gleder seg til middag hver dag. :sjokk:
Vi kan være alt fra 11 til 16. I år blir vi 13personer. Det er alltid hos oss.
Vi har ribbe. Jeg har oftest kjøpt på Mega på Kolbotnsenteret. Nå får Menybutikken på nærsenteret ganske ros for ferskvaredisken sin så mulig jeg kjøper der i år.
Svigermor har pleid å lage medisterkaker men er usikker på om hun orker i år. Hun vil gjerne men hun har begynt å surre veldig så tror jeg skal lage opp en runde en helg og putte i fryseren. Vi har vanlig tilbehør. Julepølse, mandelpoteter, surkål, rødkål og tyttebær og masse saus.
Dessert er forskjellig. Jeg lager sikkert karamellpudding. Og noe annet som de yngre vil ha.
Det kommer aldri til å skje at vi har pinnekjøtt på julaften. Mannen er litt bonde der og vil ha det vante på sånne dager.
Jeg er skikkelig glad i god mat. Og jeg både koser meg med den og gleder meg til å spise.
Jeg husker mine barndoms juler hvor jeg kom hjem fra butikken (besteforeldrene mine hadde butikk, og bestefar og jeg jobbet hver juleaften), og det luktet helt himmelsk hjemme. Og jeg hadde en sånn sitrende følelse i kroppen av glede over måltidet som skulle komme. Vente og glede seg. :elsker:
Vi har kalkun på julaften - det er noe de aller fleste liker. De gangene broren min og familien er her, har jeg alltid laget noe ekstra til ungene da de ikke spiser kalkun. På julaften tenker jeg det er viktig at alle får noe de liker.
Det er først nå ungene har kommet opp i en slik alder at det å glede seg til julemiddagen i det hele tatt har blitt et tema, og jeg er ikke helt sikker på om yngstejenta er der enda heller. De har så langt gledet seg slik til pakkeåpning, at middagen bare er en langtekkelig pliktgreie de må igjennom først, og som de føler aldri tar slutt. Eldste har ofte vært så spent at hun nærmest har vært kvalm, og ikke hatt matlyst av den grunn. Sånn sett er det faktisk bedre for yngste at vi har hennes favorittmat på første juledag, for da kan hun slappe av og kose seg og virkelig glede seg til maten, uten pakkestress i magen.
Tror kanskje eldstejenta og guttungen har begynt å kunne nyte middagen litt mer nå, ellers bare later de som for de vil ikke innrømme at de fortsatt er så hysterisk spente på pakkene. :knegg: Men guttungen sier også at av alle måltidene er det frokosten julaften han gleder seg aller mest til. Han snakket faktisk om det senest i går, at da må vi ha "slik julekjøtt" (dvs noe badsturøkt svinefilet som han er så glad i, som jeg bruker å kjøpe på bondens marked i byen), og "bollerundstykker med sånne frø" på (fine rundstykker med valmuefrø), og "sånn kakaogreie i julestrømpa" (de bruker alltid å få "kakao på pinne" i julestrømpa, som de drikker til frokosten).
Jeg husker at jeg som (større) barn koste meg ved middagsbordet, på grunn av stemningen og høytiden og at de voksne koste seg slik. Men kan ikke huske at jeg heller gledet meg spesielt mye til selve maten, selv om jeg likte den, det var mer hele konseptet. Og lukta ga julestemning, fordi det var den samme lukta hvert år, som kun var i huset på julaften. Gledet meg mer til søtsaker og kaker. Og da jeg var mindre barn var også jeg så spent på pakkene at jeg ikke hadde matlyst. Men nå gleder jeg meg til middagen da. Skikkelig også. :elsker:
Jeg serverer svineribbe, medisterkaker, pølser, surkål, pinnekjøtt, vossakorv, rotmos og mandelpoteter. All maten gjør seg jo egentlig selv. Har gjort det de siste 4-5 årene. Mini liker best svineribbe, Frøkna pinnekjøtt. Mannen og jeg liker begge deler. Karamellpudding til dessert.
Det som tar "tid" er surkålen og rotmosen.
Svineribbe m/tilbehør har vi også på brunchbordet i romjulen.
Et år serverte jeg også kalkun, men da filet. Vedkommene hadde da med tilbehøret selv.
Vi har kalkun, men jeg gidder ikke lage hel kalkun, så det blir fileter i stekepose, med tradisjonell stuffing (selv om den ikke er stuffet), grønnsaker, poteter og fløtesaus. Og sossisser for å please barna, for de er ikke opptatt av kalkun. Har knøttlite benkeplass og synes matlaging er ultrakjipt. Så det holder i massevis for meg at jeg må lage til oss 4 pluss to besteforeldre.
Knerten er også glad i mat og uttrykker store forventninger og glede over måltider. Og er klar på at han synes det er dumt at han ikke kan glede seg til julemiddagen siden han "ikke liker".
(En helt annen ting er at jeg ikke skjønner hvorfor han ikke liker pinnekjøtt. Det passer helt inn i smaksbildet av øvrige ting han liker, så jeg kan ikke forstå det.)
Snuppa har ikke det samme forholdet til mat. Hun spiser for ikke å være sulten.
Syns det høres hyggelig ut, jeg Tjorven! Så lenge det er noe du som vertskap (også for egne barn) ønsker å gjøre og det ikke inntar dimensjoner ala «julekveld hos knerten» syns jeg det er en inkluderende og fin ting å gjøre.
I fjor, som var første jul etter skilsmisse og første år jeg kunne bestemme helt selv, ble jeg og ungene enige om å ha reinsteik på juleaften. Med ovnsbakte grønnsaker. Alle liker det, ingen av oss er glade i ribbe eller pinnekjøtt, og det var ikke viktig for ungene at det var torsk som de er vant til fra farssiden. Opprinnelig foreslo ungene taco, men der satte jeg foten ned. :knegg: Barnas far og bestemor kom også på julemiddag. De ble ikke spurt om hva de ville ha.
Reinsdyrsteik er jo nydelige mat, så jeg skjønner godt at man velger noe sånt hvis man egentlig ikke er så begeistret for ribbe, pinnekjøtt eller torsk.
Og så tenker jeg at ungene ikke kan forvente at de får det de ønsker seg aller mest hvert år, men at det i år er mulighet for å gjøre det siden vi ikke skal være så mange.
Vi har pinnekjøtt med tilbehør til middag og fruktsalat til dessert. Og selv om det er 20. året savner jeg fortsatt mammas ribbe. Det er fortsatt det som er den riktige julematen. :knegg:
Jeg har vokst opp med ribbe på julaften. Så begynte mamma og koke litt pinnekjøtt(men uten det vanlige pinnekjøtt-tilbehøret) fordi pappa ville ha det. Når broren min etablerte seg var kona vant til pinnekjøtt, så da ble det ribbe med tilbehør og pinnekjøtt med tilbehør.
Som en som ikke ville feire jul hos svigers uten ribbe så forstår jeg godt at man lager to retter så alle skal få noe de gleder seg til og liker. :sparke:
Jeg hadde ikke laget noe jeg ikke karakteriserte som julemat på julaften. Det hadde sittet lenger inne å lage taco, for å si det sånn.
Og ikke glede seg til middag hver dag. :sjokk: Jeg gleder meg til lunsj og frokost, jeg. :knegg:
Denne julen vet jeg ikke, vi er bare to voksne som skal feire (og vi vet ikke helt hvor enda) og begge har vidt forskjellige tradisjoner. Jeg er uansett fleksibel, jula kommer uansett.
Normalt sett i min familie serveres det pinnekjøtt, men det har også vært servert ribbe sammen med pinnekjøttet. Jeg har servert kalkun ved en anledning for å være grei med den gang svigermor, som likevel ikke var fornøyd.
Hos oss blir det i år kalkun, pinnekjøtt og ribbe. Lager ribbe om morgenen, så kalkun, så varmes ribba mens kalkunen hviler og pinnekjøttet gjør seg selv...Diverse tilbehør, riskrem og moltekrem til dessert. :)
Hos oss blir det pinnekjøtt, ribbe og nøttesteik. Heldigvis ikke jeg som lager maten. Når jeg tenker meg om så har jeg aldri lagd julemiddag selv. :knegg:
Vi serverer pinnekjøtt, med tilbehør. Ikke favoritt hos husets unge mann, men han får det ned. Eneste vi har tenkt å tilrettelegge er at han skal få poteter stekt i air fryeren, i stedet for kokte poteter, han klarer virkelig ikke spise kokte poteter, og da koster det få kalorier å gjøre middagen hans hyggeligere ved å slenge noen potetbåter i fryeren.
Jeg er vokst opp med ribbe og var fast bestemt på at det var det eneste man kunne spise på julaften. Jeg synes pinnekjøtt er hundre ganger bedre enn ribbe, og jeg blir dårlig av ribbe så jeg er veldig glad for at jeg fant ut at man kunne endre på tradisjoner. :knegg:
Nå har vi både ribbe og pinnekjøtt på julaften. Tre av oss spiser kun pinnekjøtt, to spiser kun ribbe og sistemann veksler mellom begge deler. Alle er fornøyd.
Hvis noen av ungene ikke hadde likt ribbe eller pinnekjøtt så hadde jeg funnet på noe annet. Julaften er ikke den dagen at jeg står på prinsippet at de får spise det de får servert eller ta seg en brødskive. Jeg hadde ikke hatt noe problem med å steke en burger eller varme en Grandiosa hvis det var det ungen hadde hatt mest lyst på. Grensen setter jeg ved noe som krever veldig mye ekstra jobb.
Til dessert har vi også alltid to alternativer fordi et av barna liker ikke riskrem.
Julaften starter med overdådig frokost. Den gleder alle i familien seg til. Det er hjemmebakte lyse rundstykker, hjemmebakt julebrød, fenalår, skinke i tykke skiver, hardkokte egg, skikkelig sylteflesk fra lokalprodusent på mitt hjemsted (det er viktig selv om jeg bor 85 mil unna, alltids spennende hvordan og om jeg får tak i det), meierismør, diverse hvitoster, majones, sylteagurk, leverpostei, brunost, røkt laks, sennep, juice osv.
Middagen er pinnekjøtt (eller ribbe som vi kaller det, ribbe fra gris kaller vi svineribbe), masse deilig kålrabistapp og litt poteter (i grunnen mest for syns skyld). Serveres med valgfritt eplemost eller julebrus. Mannen var oppvokst med svineribbe eller kalkun men da han fikk smake pinnekjøtt hos oss ble han omvendt så vi har siden alltid kun hatt pinnekjøtt. Ungene liker smaken her men syns kanskje konsistensen er litt uvant. De spiser litt men egentlig ikke så mye. For jenta sin del finner jeg det merkelig i og med hun elsker fenalår, det er favorittpålegget hennes. Hun kan også styre sin begeistring for kålrabistapp men hun spiser det. Også merkelig siden samme ungen elsker surkål, ertestuing, rosenkål osv. Mulig det er pakkenerver, som nevnt. Ungene har alltid spist nok til at vi ikke kjenner vi trenger alternativ. Men hadde de virkelig ikke likt noen ting av det som ble servert hadde jeg strukket meg litt lengre en slik dag.
Jeg vokste opp med ribbe på juleaften, men da faren min giftet seg på nytt ble jeg introdusert for pinnekjøtt og syntes det var enda bedre. Mannen min har alltid bare spist pinnekjøtt hjemme, og foretrekker også det. Men begge spiser det som blir servert på juleaften der vi har valgt å feire.
Vi liker begge deler. Tradisjonen er at vi inviterer min bror med familie på det som IKKE serveres på julaften noen uker før jul. Så vi får spist begge deler hvert år.
Jeg sendte forslag til mannen min om å bestille både ribbe og pinnekjøtt i år (de har en bestillingsrutine med en god slakter), og han ga forslaget tommel opp. Så da blir det begge deler i år. Knerten kommer til å bli veldig glad.
Jeg vokste opp med pinnekjøtt, og siden jeg ikke likte det som barn fikk jeg og søstrene mine kyllingvinger på julaften, det beste vi visste. Viktig at ungene får noe de liker på julaften også. :nikker:
Jeg er vant til kalkun og mannen pinnekjøtt. Etter at vi begynte å feire jul i eget hus har vi laget ribbe. I år tror jeg derimot det blir kalkun siden vi blir ganske mange. Pinnekjøtt er det verste jeg vet og dermed helt uaktuelt å spise, egentlig noen gang, men spesielt på julaften. Jeg gidder ikke lage flere middager til jul, det er mer enn nok kjøkkentjeneste i løpet av julen som det er om jeg ikke skal servere flere retter på en gang, men om noen andre ville bidratt med noe er de velkomne til det. :jupp: Skal sies at alle her elsker både ribbe og kalkun, det gjør gjestene også, så det er ingen som går sultne eller får mat de ikke er så glade i på julaften.
Her er det ribbe på julaften. Ribba er fra Håland Kjøtt, og serveres med hjemmelagede medisterkaker, julesaus, tyttebærsyltetøy, rødløksmarmelade, poteter og hjemmekokt surkål. Vi liker alle ribbe best, men vi må også ha pinnekjøtt en dag i julen.
Jeg er oppvokst med full ribbemiddag på julaften, og det er fortsatt det som i hovedsak serveres på julaften.
Men jeg er gift med en mann som ikke liker ribbe og ikke liker medister, så vi lager også pinnekjøtt.
Er vi hos oss lager vi begge deler, er vi hos andre lager vi og tar med pinnekjøtt og kålrabistappe.
Er det en dag i året jeg syns folk skal få slippe å sitte og pirke i maten er det på julaften.
Vi har svineribbe med poteter, grønnsaker, surkål, rødkål og god saus. Til dessert er det riskrem. Alle her elsker den middagen, og kunne ikke tenke seg noe annet på julaften.
Vi har pinnekjøtt på nyttårsaften. Men Taien-mannen liker ikke lam eller fårekjøtt, så vi har komler, pølser og bacon i tillegg til kålrabistappe som tilbehør. Det er blitt en tradisjon og hele familien gleder seg like mye til den middagen som til julemiddag.
I juledagene har vi som regel kalkun (er det hos min mor, blir det kalkunfilet, er det her hjemme er det helstekt) og en form for fisk en dag. Jeg gleder meg til julemiddagen. :nam:
Her serveres pinnekjøtt, og alle liker det. Hvis ingen av barna hadde likt det, hadde jeg servert noe annet, tror jeg. Hva voksne i familien liker og ikke liker, er jeg tilbøyelig til å gi litt mer blaffen i, iallfall om vi er mange gjester og matlagingen krever sin kvinne som det er.
Jeg serverer både pinnekjøtt og svineribbe på julaften.
Svigermor steker svineribben dagen før og deler den opp, og på julaften så legger jeg den i langpannen i ovnen sammen med medisterkaker og en skokk av ulike pølser.
Så trekker jeg pinnekjøtt som vanlig. Lager poteter, kålrabistappe, surkål, rødkål (ferdig fra poser), brun saus, og har lomper og tyttebærsyltetøy til.
Hos oss er det pinnekjøtt (eller ribbe ja, Acino! :nikker:), mannen konverterte lykkelig til "min" julemat da vi begynte å feire hos oss selv. Svigers liker det også svært godt, de feirer hos oss. I år kommer også mine foreldre til oss. Vi serverer det med kålrabistappe, poteter og sjy/fett fra dampingen, samt vossakorv. Nam, nå ble jeg sulten! :nam: Øl, akevitt eller en god cremant til de voksne, julebrus til alle som vil ha. Riskrem til dessert.
Vi bruker å ha:
Ribbe
Pinnekjøtt
Mårpølse
Kålrabistappe
Poteter
Surkål
Rødkål
Rosenkål
Jeg er vokst opp med bare pinnekjøtt, men mannen var vant med både pinnekjøtt og ribbe hjemmefra. Så da ble det det når vi begynte å arrangere jul her hjemme.
Vi har ei salig blanding når vi er heime (så eg får bestemme):
Pinnekjøtt
Svineribbe
Varm lammerull
Mårpølse (gjerne to sortar)
Poteter
Surkål
Raudkål
Rabbestappe
I min oppvekst var det ingenlunde slik at vi barn gledet oss til julemiddagen. Vi gledet oss til riskremen (les; mandelen i grøten) til pakker og kaker. Det er sikkert medvirkende til at jeg ikke synes det er noen stor sak om barna ikke gleder seg til middag. Holdningen har generelt vært at vi ikke har hatt fokus på hva noen liker eller ei, bare på om man er sulten eller ikke. Hvilket matcher godt med mine skills. :knegg: Det skal sies at mor og bestemor var gode på matlaging - har jeg skjønt senere - men for oss den gangen var det bare "kjøtt og poteter" - vi hadde ikke så mye forhold til den ribba som de voksne.
På julebordet står det såpass mye av ulikt, at man får klare seg som best man kan av det som er, og evt. spare seg til kakene om det ikke passer. :nissefnis: Vi har pinnekjøtt fordi jeg vil ha det. Men vet at kidsa også synes det er fint ,så det er jo bra. Ho-ho-ho.
Her serveres det ribbe, medisterkaker, pølser, potet, rødkål og saus. Julemat er ikke ungenes favoritt så de får velge dessert samt middag første juledag. Første juledag i fjor hadde vi hjemmelaget lasagne med selvlagde plater og alt. I år blir det pappas italienske pizza med forskjellig topping.
Jeg er veldig glad jeg har sluppet å lage dobbel julemiddag. Virkelig mer enn nok å ta seg av den dagen uten det. Vi har ribbe, hjemmelagde litt grove medisterkaker, sossisser, hjemmelagd surkål, saus, epler, svisker, poteter, rosenkål, gulrøtter og tyttebær.
Selve ribben er det jo veldig lite jobb med da, så synes det høres veldig fint ut at du langtidssteker den i tillegg så barna får noe de liker. Blir det rester (og det gjør det vel) så er jo det kjempegodt som pålegg også.
Pinnekjøtt. Blir ikkje ordentlig julafta for meg, dersom eg ikkje kjenner pinnekjøttlukta. Så eg har dermed alltid hatt pinnekjøtt til middag den dagen. Svigers tok pinnekjøtt dei åra eg feira med dei. Trur ikkje mine ungar har tenkt over at dei kunne protestert på det, men dei liker det alle tre. Og dei gleder seg til maten, sjølv om dei såklart gleder seg til pakkene og. Sidan pappaen min er østlending så har me den "østlandske jula" 2.juledag. Då er det ribbe, heimelaga medisterkaker, julepølse, surkål, rødkål, poteter og saus. Alle er fornøgde med den løysinga.
Det høres ut som minst dobbelt middag i mine ører. :knegg:
Vi har ribbe, pinnekjøtt, surkål, kålrabistappe, poteter, pinnekjøttfett og saus. Kan ikke se at det er noe mer jobb enn det du nevner?
Jeg har aldri at det er så mye annet å gjøre julaften, hva da? Her er det middagslaging, godterispising og tv titting. Synes ingen av delene er noe stress akkurat. :knegg:
Det er mange år siden jeg tok avgjørelsen om at alle i familien skal få noe godt å spise på julaften. Så selv om vi de siste årene bare har vært fire stykker, så blir det både ribbe, pinnekjøtt og sannsynligvis også kyllingfilet i år igjen.
Jeg har liksom ikke tatt innover meg at ungene ikke har spist så mye på julaften. Pinnekjøtt passer så greit inn med andre ting de spiser, så jeg har ikke reflektert så mye over det. Det er først i år at knerten ymtet frempå om at han heller ville hatt ribbe.
Hvis snuppa kunne velge, så hadde det blitt lasagne. Men der går grensen.
Vi skal ha pinnekjøtt. Men siden vi har kuttet kjøttforbruket vårt svært mye i år og i bunn og grunn spiser svært lite kjøtt, så blir det en eller annen grønnsaksforreett (vet ikke ennå hva). Pinnekjøtt til hovedrett sammen med kålrabistappe og poteter, men tenker også å ha denne rosenkål- og grønnkålsalaten med valnøtter ved siden av. Eventuelt denne blomkålsalaten med pistasjnøtter granateple. Eller kanskje begge deler? :knegg:
Her blir det pinnekjøtt, kålrotstappe, potet, medisterkake, sosisserpølser og rødkål. Ungene var ikke så begeistret for pinnekjøtt tidligere, men da spiste de godt av medisterkaker og sosisserpølser. Her en dag proklamerte 15-åringen at det han gledet seg mest til på julaften er maten :hjerter:
Vi har pinnekjøtt, rullepølse (varm), svinemør, fåremør, poteter og kålrabistappe. Ungene spiser stort sett pasta, de får velge middag som de liker. Mange grunner til det,
men aller mest at alle skal få noe de liker skikkelig godt. Ingen hos oss vil ha ribbe, men vi kunne alltids lagd det eller noe annet hvis det var viktig for noen.
I år blir det nok bare meg til middagen, og da orker jeg ikke styre med julemat. Lager meg sikkert noe annet godt. Det blir flere dager senere i jula der jeg har barna, så det blir god tid til julemat. :)
Dette er julemiddagen vår. Så hvis jeg skulle laget pinnekjøtt eller noe annet u tillegg, hadde jo det kommet på toppen av dette.
Jeg har ikke heller så mye annet enn matlaging å gjøre på julaften, men alt dette pluss desserten tar jo tid, jeg vil gjerne også slappe av litt og se på TV og kanskje gå en liten tur. Dagene før er det travelt, og mye å forberede. Derfor er jeg glad for å ikke måtte lage enda en komplett julemiddag samtidig, var bare det.
Vi har besøk fra østlandet og bor på nordvestlandet så vi har både svineribbe og pinnekjøtt med alt mulig godt tilbehør. De siste par årene har jeg langtidsstekt svineribba og det har vært supert. Mannen lager maten sånn ellers, så det passer meg utmerket. Mamma pleier skrelle poteter. :knegg:
Vi skal ha ribbe. I tillegg steker jeg skinkestek på lillejulaften som serveres sammen med ribba. Vi har saus, poteter, rødkål, rosenkål og tyttebær til. Har blitt tipset om brokkolisalat til også, tror jeg prøver det i år.
Til dessert blir det krumkaker med multekrem til de voksne, krumkaker med is og salt karamellsaus til barna.
Vi har ribbe på juleaften, for det liker alle. Jeg er oppvokst med rype, og alle vi ungene ble jo vant til det å likte det etterhvert, men de første årene var det jo dynket i brunsaus og krakkede poteter, som en slags lapskaus. :knegg: Jeg syns alle skal få noe de liker godt på juleaften og jeg ville ha laget flere ulike ting for å få det til.
Vi har alltid hatt begge deler og no ser eg at dokke går for det Tjorven! Et alternativ kunne kanskje vore å kjøpe fleire typer pølser eller mårpølse som vi på Vestlandet er glade i.
Syns det er fint gjort å legge til rette for at alle koser seg på julaften, dog innanfor sjangeren ;)
Vi har pinnekjøtt, kålrabistappe, mandelpotet, vossafår og ofte sossisser. Alle liker heldigvis pinnekjøtt, men da ungene var mindre var det nok vel så populært med pølsene.
Jeg har vokst opp med pinnekjøtt, men var ikke spesielt glad i det da jeg var liten. Men jeg elsket kålrabistappe, så for meg ble det en fest uansett. Nå må jeg nesten kjenne lukten av pinnekjøtt for å føle at det er ordentlig jul.
Mannen og jeg er oppvokst med svineribbe til middag julaften. Med poteter, surkål, medisterkaker og pølser. Jeg lager ikke saus da. Bare ribbefett til.
Vi spiser pinnekjøtt en annen dag i julen. Hadde det vært opp til meg, så hadde vi byttet ut svineribbe med pinnekjøtt. Men ingen andre er enig. Til dessert har vi riskrem.
Poden spiser potet med smør og krydder. :knegg: I år får vi besøk av to små som ikke liker potet og surkål. Så jeg vet ikke helt hva de kommer til å spise.
Vi pleier å ha ribbe, med ganske tradisjonelt tilbehør - i tillegg til karamelliserte poteter (som Martis har fortalt om i en eller annen julekalender en gang)
I år har jeg egentlig lyst på pinnekjøtt. Jeg nevnte det for mannen i går, og han er ikke fremmed for ideen. Vi skal ha svigermor og svigerinne på besøk. De liker pinnekjøtt godt. (og det gjør jeg også) - så det kan være vi velger det. Det er dog første gang jeg går utenom tradisjonen på julaften - vi får se. Ungene her i hus liker ikke julemat noe nevneverdig.
Vi lager aldri flere retter eller alternativ mat. Ikke for å være vrang, men både fordi alle her spiser alt, men mest av alt fordi jeg faktisk bruker samtlige fire kokeplater (og all min energi) på det måltidet jeg lager. Jeg skjønner ikke hvordan så mange kan lage så mange ulike retter til et selskap. Det må da kreve enormt med utstyr, gryter, kokeplater og ikke minst tid? :undrer:
Dette ville iallfall blitt veldig vanskelig for meg, kjenner jeg.
Vi har også begrenset med kjøkkenplass, "bare" en stekeovn og 4 soner på komfyren. Men denne gangen lar det seg gjøre siden ribba kan langtidssteke i ovnen mens pinnekjøttet dampes. Hvis vi vil skjerpe pinnekjøttet, så gjør vi det mens ribba hviler, for det skal den jo uansett.
Vossakorven dampes i samme kjele som kjøttet. Potetene kokes tidlig og legges inntullet i potetfatet i en dyne (og holder seg overraskende varme). Da er det egentlig bare saus og kålrabistappe som gjenstår. Det lar seg gjøre.
(Mannen min kommer fra en øy ute i havgapet hvor de visstnok har en slags hvit løksaus til pinnekjøtt. Underlig nok er det jeg som må stå for denne enda jeg ikke har noe forhold til saus til pinnekjøtt, men mannen sier jeg treffer.)
Vi serverer pinnekjøtt med svinemør og poteter og surkål og stappe, og har pleid å ha nissepølser (sånne mini-grillpølser) til små unger som ikke er så glad i pinnekjøtt eller svinemør men de begynner å bli store og fortsatt ikke så glade i det så vi får se. Eldste liker pinnekjøtt da, men mellomste..... Hun er ikke glad i middag uansett, men jeg må prøve å finne på noe hun liker. Svineribbe spiser vi dagen etter uten at det er noe de lengter etter det heller. Så trolig heller noe mer pølser.
Jeg smakte hvit løksaus til pinnekjøtt første gang for noen år siden. Det var veldig godt, så deretter har jeg alltid laget det. Godt med den sødmen til kjøttet. Det er i tillegg verdens raskeste saus. Ca fem minutter, og alt som kreves er å kutte opp en løk.
Ribben stekes i ovnen, pinnekjøttet er i panne. Pinnekjøtt har mye mindre tilbehør enn østlandsk julemiddag. Ingen i vår familie vil ha eller har noe forhold til julepølse eller medister. Løvsteken stekes på stekepanne 2 min når alt annet er klart.
Ikke sånn kjempemye tilbehør til pinnekjøtt her heller, men stekeplaten min er 60 cm, har fire plater og jeg har ikke så mange store gryter. Såvidt det er, går pinnekjøttkjelen (13 liter) på én plate, kålrabistappen i en akkurat litt for liten gryte ved siden av, poteter og saus på de to siste. Bare dette krever planlegging. Har begynt å lage grønnkålsalat med appelsinfilet og granateple også, så det lille kjøkkenet er egentlig fullt. Legg på dessert, så er stressnivået mitt komplett. Jeg lager ingenting ekstra.
Vi spiser torsk og jeg synes det er litt vanskelig å ha noe annet i tillegg. Vi har opplevd gjester som kom med eget pinnekjøtt fordi de ikke kunne tenke seg å spise fisk på julaften. Og det var jo for så vidt greit, de krevde ingenting, de hadde bare med sitt eget, men de to tingene passet dårlig sammen og det ble litt rart.
Jeg hadde ikke hatt noe problem med å lage noe annet tilbehør, eller en annen fisk i tillegg eller noe. Men om det var noen av mine som absolutt ikke ville ha fisk, så ville jeg nok heller vurdert å endre hele julaftenmenyen. For fisk og pinnekjøtt på samme bord ble bare veldig rart.
Når det gjelder kapasitet til å lage mer mat, så har jeg simpelthen en ekstra kokeplate. Kjøpt på Ikea og helt genial. Til vanlig stues den bort i et skap, men til store selskaper egner den seg godt til den ekstra gryten som man ellers ikke har plass til.
Ekstra kokeplate fra ikea var ikke så dumt. Det skal jeg tenke på. I større selskaper kjenner jeg på at jeg mangler en ekstra plate, og det er plass i boden til noe sånt.
Vi har ekstra bred koketopp. Jeg mener den er 80 cm, og da blir det plass til flere store kjeler på en gang. Men vi mangler benkeplass. Vi skal skaffe oss en kjøkkenøy. Det har vi egentlig plass til, men det rekker vi ikke før jul i år.
Jeg synes det høres så rart ut at det blir rart at noen har med seg noe fordi det ikke passer sammen på bordet?
Det må jo være den enkleste ting i verden å ta imot gjester som har med seg et fullgodt alternativ selv?
Jeg er vokst opp med standard julaften og 1.dag slik: Pinnekjøtt med poteter og kålrabistapp julaften og 1.dag kokt torsk med poteter, gulerøtter og resten av pinnekjøttet; kuttet i biter og stekt på panne med smør. Istedenfor bacon til rett og slett. Smaker fantastisk sammen! :jupp:
Ja, visstnok. Fra tettstedet/gården(?) stemoren hans kommer fra litt lenger nedpå vestsiden av øya. Hun har sendt meg oppskrift og påstår at det er lokalt. Men kanskje veldig lokalt?
Vi bruker gjerne en ekstra kokeplate hvis det kniper om plassen. Mine foreldre var ikke opptatt av at julematen skulle være god for barna så jeg har nå blitt bortskjemt av mannen som lager en nydelig saus som gjør alt så mye bedre. :)
Jeg synes pinnekjøtt og torsk passer kjempegodt sammen, jeg. Synes de utfyller hverandre veldig godt smaksmessig. Men jeg har jo NULL peiling på mat, så kanskje det egentlig er totalt kræsj.
Det tradisjonelle ribbemåltidet med pølser, medisterkaker og kanskje ulike grønnsaksretter er kanskje lettere å treffe flere med, siden det er tre ulike kjøttyper og konsistenser, enn pinnekjøtt som er en ganske smal meny med noe særegen smak. Så jeg forstår godt at pinnekjøtt treffer smalere enn ribbe med alt, liksom.
Om du syns det passer godt sammen i din munn så er det jo ikke kræsj. Salte og røkte smaker er jo ganske vanlig til torsk.