Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Feire julaften med venner?

#1

Musemus sa for siden:

Har du gjort det før eller kunne tenke deg å gjøre det?

Vi skal feire med et vennepar og deres to barn i år. Og vi gleder oss masse!
Har også feiret en hyttejulaften med venner før, og det var utrolig koselig. Null stress, ulltøy og nesten alle julegavene ble pakka opp hjemme før vi reiste.
God mat, vin, brus og masse godis. Helt fantastisk!

I år så skal vi bare tusle rett over veien. Pakkene skal pakkes opp, hvertfall de fleste, før vi tusler. Vi skal lage litt mat hver og tar med litt spesialiteter. Planen er god mat, god vin og bare ligge i sofaen.

Kunne du tenkt deg dette eller må det familie til? (Utover ens egen nærmeste)

Vi har all familie samlet i nærheten og ses så ofte at det er absolutt ikke nødvendig å henge sammen på julaften, så derfor velger vi venner akkurat denne jula.


#2

Blondie sa for siden:

Jeg skal feire med venner i år og gleder meg. Ungene er ikke hjemme og egen, utvidede familie er ikke et alternativ.


#3

007 sa for siden:

Vi har aldri feiret med venner, men det kunne jeg absolutt ha gjort. I alle fall nå når ungene er store.
En gang skal jeg og mannen feire høyfjellshotelljul med mye god mat, god vin og eget juletre og pakker på rommet. Og en gang skal vi feire jul på en strand på andre siden av jorden.


#4

My sa for siden:

Jeg har hatt to venner uten barn på julefeiring hos oss. En god venninne, og hennes venninne som kun var en bekjent av meg. Det var da de to yngste var relativt nyfødt, og eldste var 2,5 år, så vi orket ikke å reise noe sted, og fikk ikke besøk av familie før i romjula. Det var i alle fall veldig koselig, og jeg hadde ikke hatt problemer med å ha venner her flere ganger. Men jeg synes det kan bli veldig varmt, hektisk og styrete hvis det er veldig mange mindre barn på en gang akkurat julaften, når det skal åpnes pakker etc, så da foretrekker jeg å ikke være så mange, litt avhengig av hvem det skulle være.

Vi har feiret med andre i familien da ungene var mindre, som også har unger i samme alder, som hadde andre vaner enn oss. Der ble alle gavene delt ut i full fart, alle åpnet samtidig, papir fløy til alle kanter, ingen så hva noen av de andre fikk og de så knapt nok på hva de selv fikk før de kastet seg over neste pakke, og det var et salig kaos. Veldig mye hyl, skrik, hoiing og bråk hele kvelden. Vi er vant med rolig åpning av en og en gave, mens alle ser på, noe jeg synes er mye koseligere. Så hvis jeg skulle feiret med noen med andre barn ville jeg ha slike ting avklart litt på forhånd, slik at jeg i det minste kunne forberedt meg mentalt og stålsatt meg hvis det skulle gjøres veldig annerledes enn jeg var vant med.

Men venner med barn med samme alder og aktivitetsnivå som mine, som er vant med en rolig feiring der ting foregår på noenlunde samme måte, kunne jeg fint ha tilbragt julaften med.

Så for meg er det likegyldig om det er familie eller venner, det kommer rett og slett an på hvem det er.


#5

Musemus sa for siden:

Veldig enig med deg!
Vi har styra unna små barn, jeg orker det ikke. Litt derfor så hopper vi over å pakke opp pakkene sammen også i år, selvom ungene er større.

Jeg har for eksempel ikke feira jul med søstra mi og hennes tre barn, rett og slett fordi det blir så innmari mye baluba. Da er det bedre å treffes lille julaften f.eks - og vi treffes alltid 1.juledag.


#6

Drømmedama sa for siden:

Vi feirer alltid med familien, men kunne helt klart feiret med venner også. Jeg ville gjerne blandet!Jeg synes det er koselig å være mange, det gir en egen energi, og det hadde vært gøy med flere småbarn, det savner jeg litt nå som barna våre har blitt større. Jeg tror jeg rett og slett savner litt bråk og leven, jeg. Nå er alt så rolig og pent og pyntelig og for all del koselig, men kanskje litt kjedelig og forutsigbart også.


#7

My sa for siden:

Jeg elsker at julaften er en sånn rolig, koselig, forutsigbar og kjedelig dag, med noen få nære. :elsker: Men gjerne fest og halloi med masse folk i romjula og på nyttårsaften. Har sikkert litt med hva man er vant med også. Da jeg vokste opp var vi alltid bare kjernefamilien, for all annen familie bodde svært langt (som i en flyreise) unna. Jeg var veldig sensitiv for bråk som barn (delvis som voksen også, men ikke like ille) så jeg syntes det var veldig fint.


#8

Myria sa for siden:

For meg er julen familietid og jeg hadde nok strevd litt om jeg ikke kunne feiret med dem. Jeg kan ikke se for meg å feire med venner i det hele tatt. Jeg elsker late timer foran TVen med de samme programmene hvert år, barn som er ivrige og nysgjerrige, at vi pynter oss, god mat og brettspill utover de sene nattetimene. En perfekt blanding av ro og litt liv. :jupp:


#9

millact sa for siden:

Det tror jeg fint jeg kunne gjort, men det hadde kommet an på hvilke venner.


#10

Neket sa for siden:

Jeg har ikke gjort det, men hvem som helst kan komme til oss hvis de vil, men det blir i såfall med familien også. Jeg er litt sær på jul, vil ikke til svigers engang hvis jeg ikke må (åtte år siden sist :sparke: )

Alt skal helst være same procedure as every year. :knegg: Mannen ymtet frempå om alternativ plassering av juletreet i år, men selv det sitter langt inne. Ja, jeg vet jeg er teit. Men åpent hus altså, bevares. Så lenge de som pleier å komme også dukker opp.


#11

Pelen sa for siden:

Det har vi gjort flere ganger, sist for et år siden. Det har vært veldig hyggelig. Det har alternert mellom to vennefamilier som vi kjenner veldig godt. I år vet vi ikke helt hvordan vingjør det, vi har blitt invitert min manns bror med familie på fjellet, men det passer ikke helt med planer på lille julaften og 1. juledag, men vi har også blitt invitert til de andre familiene. Eventuelt er vi hjemme alene. Vi trenger ikke å bestemme oss før noen dager før jul når ribben skal kjøpes inn har vi fått beskjed om.



#13

vixen sa for siden:

Det kunne jeg fint gjort.


#14

Robyn sa for siden:

Vi er veldig glad i familiene våre, og for oss betyr det mye å feire med de.
For meg er julaften en høytidsdag hvor vi skal pynte oss og kose oss sammen.

Hadde bi ikke hatt familie, eller dersom bi hadde venner som ikke hadde hatt noen å feire med kunne vi absolutt inkludert de i vår julefeiring.


#15

Daisy sa for siden:

Ja gjerne <3


#16

Malama sa for siden:

Relativt umulig å svare på ettersom jeg/vi ikke egentlig har venner. Vi har familie og bekjente.

Vi feirer jul alene eller med familie.
Men om vi hadde gode venner, så kunne vi kanskje det ja


#17

Candy Darling sa for siden:

Vi er mye sammen med de nærmeste vennene våre, f.eks. feirer vi alltid nyttår sammen. Men julaften har vi annenhvert år med familie og annenhvert år alene. Det har jeg ikke lyst å bytte bort.


#18

Bluen sa for siden:

Det kunne jeg sett for meg hvis vi reiste bort et år - på hyttetur eller til varmere strøk (noe som er særs usannsynlig :knegg: ). Ellers ville det ikke falt naturlig for oss. Nyttårsaften er vennekveld, mens julaften feirer vi annethvert år sammen med mine og mannens foreldre og søsken.


#19

Retz sa for siden:

Jeg kunne nok ha gjort det, men hvis jeg av en eller annen grunn ikke skulle feire sammen med familie, så hadde jeg foretrukket å være alene.


#20

Pasta sa for siden:

Har aldri gjort det, men kunne sikkert med de rette folkene.


#21

ingling sa for siden:

Har ikke gjort det (har feiret aleine med (eks)kjæreste, men i utlandet og uten noen tradisjonelle julegreier), men kunne helt sikkert gjort det. Jeg vet ikke hvem det skulle vært sånn per dags dato, men kunne i hvert fall godt innlemmet venner i feiringen vår dersom noen av dem var aleine i julen, for eksempel.


#22

Madicken sa for siden:

Der er jeg også, både hva jeg foretrekker og hva jeg er vant med fra oppveksten.


#23

Chablis sa for siden:

Enig med deg.


#24

Frøydis sa for siden:

Jeg hadde en kompis her jula 2017, da hadde vi julekos med god mat og drikke og Harry Potter Maraton i tre dager. Knallkoselig!


#25

Acsa sa for siden:

Jeg kunne absolutt ha gjort det. Jeg ferier julaften bare sammen med foreldrene mine og ingen andre, og faren min liker ikke jul og moren min er lite sentimental og tradisjonsopptatt, så de siste par åra har jeg egentlig ikke følt at det har vært så veldig jul. Så jeg hadde ikke hatt noen store problemer med nye tradisjoner, siden jeg uansett har forlatt de jeg har hatt tidligere.


#26

Niobe sa for siden:

Vi har feiret med venner, men nære venner og familie er likestilt for meg. Og jeg har venner som står meg langt nærere enn familie også. Så om jul regnes som «familietid», så inkluderer det en hel del venner for min del, som jeg kunne feiret sammen med.


#27

Input sa for siden:

I fjor var vi hjemme hos oss selv og hadde ei venninne av meg på besøk. Så da var vi tre voksne + sønnen. I år skal vi til svigerforeldrene mine, men vi skal ha med oss ei felles venninne av mannen og meg, så da blir vi mange voksne. Venninna har ikke familie i Norge, så om hun ikke kunne/ville bli med til svigerforeldrene mine, hadde vi feiret hjemme hos oss selv med henne.


#28

Blå sa for siden:

Vi har hatt enkeltvenner på besøk. Venner som av en eller annen grunn ikke reiser til egen familie. I år en utenlandsk venn som har bestemt seg for å ikke reise hjem. Det er veldig hyggelig.

Vi har vennefamilier vi kunne feiret med også. Men det har aldri virket aktuelt.

Jeg har egentlig litt lyst på sånne julaftener som er masse mennesker, men samtidig innser jeg at det sikkert ville blitt veldig anstrengende og vi har holdt på at de enkelte kjernefamiliene stort sett feirer hver for seg (med besteforeldre på rundgang) og at vi heller har de store selskapene i romjulen. Og da kan det like godt være venner som familie.


#29

liefje sa for siden:

Vi feirer alltid med venner i romjulen, men akkurat selve julaften synes jeg at bare familien er best, men er mer enn åpen for at det kommer til å endre seg om omstendighetene er annerledes.


#30

tink sa for siden:

Det har jeg ikke gjort, enda. Det hadde ikke vært helt utenkelig for meg, men jeg er usikker på hva resten av familien ville tenkt. Foreløpig er vi godt utstyrt med hyggelig familie som inviterer eller fyller opp vår stue på julaften.

Som flere her understreker så er det tross alt viktigere at man er enig om graden av støy, pakker, leven enn om man deler gener. Akkurat nå er jula vår preget av at vi har barn med sine egne forventninger og ønsker. Håper selvsagt at de ønsker å feire jul med oss også i framtiden, men er ikke fremmed for en rolig jul med mannen og meg, evt. med venner eller familie i framtiden.


#31

polarjenta sa for siden:

Sånn i utgangspunktet så er det familie jeg feirer med. Jeg kan nok være sammen med venner om det skulle være sånn at jeg ikke hadde noen familie å feire sammen med.


#32

Arran sa for siden:

Absolutt. Julaften ønsker jeg å feire med nære og kjære, og det kan godt være de aller nærmeste vennene. Feiret de første julene uten datteren min sammen med bestevennen min. Kun oss to, og vi hadde det veldig fint. Vanligvis feirer vi med familie, men i år skal vi til en nær venninne og hennes familie. Gleder meg til det :)


#33

Musemus sa for siden:

Kom forresten på at jeg har ei venninne som skulle være uten barn i år, så jeg har bedt med henne også. Vet ikke om hun kommer, men da er muligheten der.


#34

Musemus sa for siden:

Dere som feirer med familien - bor dere langt unna hverandre i det daglige eller ses dere jevnlig?


#35

Charlie sa for siden:

Kunne fint feiret med venner! Vi har knyttet til oss noen vennefamilier gjennom noen år, som vi har noen faste tradisjoner med. Vi er ikke veldig ofte sammen, men kunne fint feiret jul med dem dersom det var et gjensidig ønske. Vi er en liten familie, og p.t. er det ikke aktuelt da vi prioriterer de eldste i familien på julaften.


#36

polarjenta sa for siden:

Vi bor på samme plass. Jeg er jevnlig hos foreldrene mine. Broren min ser jeg stort sett hver dag siden vi jobber på samme plass, men jeg er sjeldnere der på besøk.


#37

millact sa for siden:

Min bror og hans familie bor i Oslo. Vi sees mer nå som vi bor på Sørlandet (de har hytte her) enn da vi bodde i Rogaland. Nå sees vi i alle fall flere ganger om våren, noe om sommeren og gjerne noe om høsten.


#38

Myria sa for siden:

Både og. Vi feirer med broren min (og noen ganger kona hans, men hun er som oftest hos egen familie), mannens tante og søskenbarn og Mamma + eksen hennes. Alle unntatt Mamma bor 10-30 minutter fra oss.


#39

Cumulus sa for siden:

Nyttårsaften ja. Men julaften? Aldri!


#40

Malama sa for siden:

I feirer av og til med svigermor, som bor 40 mil unna så vi treffer henne bare noen ganger i året, og noen ganger med mine foreldre som bor 20 minutter unna og treffes derved jevnlig hele året. Og noen ganger med bare oss selv. Som bor i huset her


#41

Pelle sa for siden:

Har flere venner jeg gjerne hadde feiret med. Vi feirer med besteforeldre, de bor i samme kommune.


#42

Avatar sa for siden:

Det kunne gjerne jeg gjort. Heller gode venner, enn dårlig familie (satt på spissen).


#43

Madicken sa for siden:

Helt enig, og vi har flere venner jeg godt kunne feire julaften med. Men når jeg er så heldig å kunne velge mellom god familie og gode venner, trekker alltid familien det lengste strået den kvelden.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.