Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Wow - postens jule-evangelie-reklame


#2

Millen sa for siden:

De har fått kritikk for den uten at jeg husker om jeg leste det eller hørte det.


#3

Inagh sa for siden:

Jeg knegga godt av den. Min flotte kollega, som er muslim, er bra himmelfallen over at vi lar slikt passere. «Der der hadde aldri gått hos oss!»


#4

Drømmedama sa for siden:

Haha, den var jo litt morsom!


#5

veobra sa for siden:

Hihi, den var fin. Klart de får kritikk for den, det er vel bare å forvente. :knegg:



#7

Polyanna sa for siden:

Jeg tenker at det er et sunnhetstegn at den får passere. Og de bra, kristne folka jeg kjenner, de har humor.

Og så er det en viss indirekte eksponeringsterapi for muslimer også, tenker jeg.


#8

Fersken sa for siden:

:skratte:


#9

Frk_Fryd sa for siden:

11 åringen ler seg fillete av denne hver gang. Jeg ler av at han kobler sammenhengene på en så fin måte. :knegg:


#10

Pelle sa for siden:

Morsom. Såpass må man tåle.


#11

Adrienne sa for siden:

Det har vært en del medieomtale om den, de fleste sier det samme som her, at det er bra den får passere, men at den er ganske drøy. De balanserer ganske nærme grensen for hva som er greit eller ikke, men er innafor.


#12

Pelle sa for siden:

Hvilken grense? Moralsk eller juridisk? Moralsk synes jeg man må tåle mye mer.



#14

Adrienne sa for siden:

Ingen av delene. Grensene for hva en reklame kan tillate seg å kødde med. Som markedsfører balanserer man på en linje for hva som er greit å gjøre for å få oppmerksomhet og hva man ikke bør gjøre før man irriterer mer enn man gjør nytte. Formålet med reklame er ikke at man skal like den, men at man skal se den og få med seg budskapet. Det synes jeg man har klart her.

Moralsk så mener jeg personlig at de er innafor, men jeg har ingen problemer med å se at enkelte mennesker kan bli såret av at de tuller med noe så nært og viktig for dem som dette. Samtidig er jeg glad vi her i landet har så stort spillerom som dette, at vi har få hellige kuer (pun intended),


#15

Tallulah sa for siden:

Hehe, det er jo en velkjent vri på historien, og syns at sånn får man tåle. Og ikke minst; gå foran som et godt eksempel med å tåle det.


#16

Hondacrv sa for siden:

Hvorfor er man et godt eksempel hvis man tåler den da? Og kva er å «tåle»? Og hvis man ikke tåler den, så må det vel være greit å si at noe kanskje kan få fortsette å være «hellig»?


#17

Input sa for siden:

Drøy? :skeptisk: Den er ikke i nærheten av en grense for noe som helst.


#18

Marla Singer sa for siden:

Det er jeg veldig enig i.


#19

Maverick sa for siden:

Så klart den er drøy. Den tråkker rett opp i noe av det "aller helligste" for mange troende mennesker. Det betyr ikke at den ikke er morsom, eller at den er ugrei, men det er ikke særlig komplisert å klare å forstå at den kan føles som om den skitner til noe som for mange er en viktig del av livet.


#20

Einhyrningur sa for siden:

Men det fine (ufine) med humor er jo at den nettopp gjør dette, rister litt i grunnvollene av det vi holder hellig. Jeg elsker at vi kan tillate oss dette.


#21

Maverick sa for siden:

Ja, selvfølgelig. Jeg sier ikke at det er noe gæærnt med reklamen? Bare synes det er pussig om man ikke klarer å se at den er drøy.


#22

Madicken sa for siden:

Den er drøy, men heldigvis bor vi i et land der man kan tillate seg såpass. Og så ler jeg godt av uttrykkene til postmannen og "Jesus", så søte de er! :elsker:


#23

Tallulah sa for siden:

Fordi man ikke bli så jævla krenka hele tiden. Det er faktisk noe man kan velge å la være. Hvorfor må noe så abstrakt som dette få fortsette å være hellig på en sånn måte at man ikke kan tulle med det? Er det virkelig et ekte problem at kristendommen ikke får være hellig i dette landet? Jeg syns det er superviktig at man kan tulle med noe som har så mye makt over mennesker som det religion har. Spesielt når det er gjort i en vennlig tone, sånn som dette.

Er denne Rowan Atkinson-sketsjen for drøy også?

www.youtube.com/watch?v=91DSNL1BEeY


#24

Polyanna sa for siden:

Ja, jeg er enig med Tallulah. Man kan selvsagt ha respekt for at det er en reise, dette her. Vi har gått skritt for skritt fra oppstandelsen (!) rundt Jesus Christ Superstar til at den nå blir vist på NRK hver påske. Bestemor ville kanskje blitt opprørt av denne reklamen. Men hun ble også opprørt av å se katolikker på TV. Hun hadde hatt godt av mer eksponering. Hun var et godt menneske, og med litt nudging og mulighet for refleksjon så tror jeg hun hadde vokst på det.

Og så er det krenket vs krenket, tenker jeg. Jeg kan godt se for meg "humor" som er langt mer krenkende enn denne. Å fremstille Jesus som pervers pedofil, for eksempel, for å trekke det helt ut. Og jeg syns Koranbrenning er ganske ufint (uten at det bør forbys av den grunn). Det er derfor det blir innviklet, for det blir litt skjønnsmessig hva som er innafor og ikke. Er det gjort med intelligens og litt varme, så er det mye mer innafor enn om det er gjort med hensikt å såre. Har det en politisk relevans, så er det mer innafor (gitt alle avsløringene om den katolske kirken de siste årene, så er det for eksempel helt legitimt å karikere Paven som pervers pedo, for eksempel, og karikaturtegningen av Muhammed med bombe i turbanen var en helt ok politisk kommentar).


#25

Taien sa for siden:

Min mormor var en sterkt troende dame, og jeg er hundre prosent sikker på at hun ville ledd seg fillete av den reklamen! Selv flirer jeg godt, og syns den er veldig festlig. Jeg syns egentlig den er veldig godt laget.


#26

Polyanna sa for siden:

Vitser rundt hvem pappaen til Jesus EGENTLIG var tror jeg er relativt mainstream, egentlig. Husker en gammel fyr i kirka en jul, da presten snakket, på bredt sørlandsk, om juleevangeliet og Maria som kom til Josef og fortalte at hun "var med barn", og "Josef VART FORSKRÆKKA!". Den gamle fyren bak meg humret lavt, men tydelig i skjegget: "Ja, han VART vel det!"

Underforstått at han kanskje ikke hadde SÅ mye grunn til å være forskrekket. :knegg:


#27

Tallulah sa for siden:

Jeg har egentlig alltid tenkt at Maria var en snartenkt dame. I en tid der jeg går ut i fra at jenter ofte ble utsatt for voldtekter og måtte ta skylda for det etterpå i tillegg, så er jo det en ekstremt god kommunikasjonsjobb å overbevise om at det var en engel som var utsendt fra gud som hadde fikset det.

Eller at Josef og Maria hadde et ekte kjærlighetsforhold, selvfølgelig, før de var gift.


#28

Polyanna sa for siden:

"DET VAR EN ENGEL!!" :jupp:


#29

veobra sa for siden:

Jeg lærte betydningn av ordet utro på barneskolen med samme historie. Ei i klassen min kunne fortelle at Maria sikkert hadde vært utro. Lille veobra måtte skynde seg hjem og finne ut betydningen av det ordet.


#30

Inagh sa for siden:

Min muslimske kollega er ganske så fascinert over Josef: «Han der Josef... han var forlova med Maria, sant, ja så går hu avsted og blir gravid, med en annen mann (for det er utenkelig at Josef er far, de er jo ikke gift, så det er klart at Maria har vært utro) - hvorfor i all verden gadd Josef da fremdeles å være sammen med Maria!?

Josef er tydeligvis helt ute av bildet i Islam. Maria hadde født Jesus i gjemsel, i skam over å ha blitt med barn uten å være gift, men så hadde baby Jesus snakket til Maria, da han ble født, og sagt hun ikke skulle skamme seg og at han var en stor profet. (Gjenfortalt fritt fra hukommelsen, etter filosofistund over hver vår bæsjebleie. :knegg: )


#31

Input sa for siden:

Jeg har ingen problemer med å forstå at noen kan bli provosert/fornærmet av den, men jeg er veldig uenig i at den er drøy. Den er ikke i nærheten av drøy engang.

Jeg synes forøvrig ikke den er morsom eller smart heller.



#33

Hondacrv sa for siden:

Det var voldsomt. Eg er ikkje krenka, eg synes berre ikkje den er spesielt morsom. Eg meiner heller ikkje at ein ikkje skal tulle med det, men eg synes likevel ikkje denne var spesielt morsomt.
Det er tulla mye med juleevangeliet, og det er tulla mye med kristendommen, og det meste er greit. Det er langt mellom å ikkje synes noko er morsomt, og å bli krenka.
Sketsjen har eg ikkje sett.


#34

noen sa for siden:

Jeg mener ikke så mye om reklamen, men jeg synes du skriver noe viktig her. Jeg synes folk altfor raskt mener andre føler seg krenket hvis man sier at man blir lei seg, at man er uenig, at man synes noe ikke er morsomt osv. For meg er det ødeleggende for diskusjoner.


#35

Tallulah sa for siden:

Jeg svarte på spørsmålet ditt. Der sa du ingenting om at det var om den var morsom du ville diskutere.


#36

Input sa for siden:

Akkurat dette er jeg helt enig i. Det er så utrolig lite konstruktivt at vi snakker om å bli krenket på den måten vi gjør det.


#37

Tallulah sa for siden:

Sånn, da kan jeg svare litt mer utfyllende. "Krenka"-svaret mitt var nok veldig farget at jeg nettopp hadde lest et kommentarfelt, hvor folk følte seg enormt krenket. Det var ikke meningen å verken mene at Honda følte seg krenket (siden hun ikke skrev i personlig form, så gikk jeg ikke ut i fra at hun nødvendigvis snakket om seg selv), eller at "lei seg" er det samme som krenket.

Å bli lei seg er en personlig følelse man ikke nødvendigvis kan styre så veldig. Men like fullt syns jeg det er viktig å tenke gjennom om man faktisk har grunn til å bli lei seg, ikke bare akseptere at man er lei seg, iksom.

Så blir man lei seg over en vits på eget livvsyns (gjelder selvsagt også ateister, som Atkinson blant annet spøker med i sketsjen over uten at jeg føler meg verken lei meg eller krenka) vegne, oppfordrer jeg til følgende refleksjon: Tilhører man en marginalisert gruppe? (Nei, kristne i Norge gjør på ingen måte det). Er vitsen ondskapsfullt ment? Er det satire eller religionskritikk som det kan være et snev av sannhet i, selv om min versjon av religionen ikke utføres sånn? Lages det ofte vitser på min religions bekostning?


#38

Polyanna sa for siden:

Jeg blir mye mer opprørt av Posten i seg selv, enn av reklamen, i hvert fall. I går måtte jeg sitte på hendene mine for å ikke kommentere på den varianten med "noen vil ha pakkene lagt inne, noen ute, noen vil at vi skal gjemme dem, noen vil..." med at "ja, og noen vil ha pakkene levert HJEM TIL SEG når de holder seg hjemme mellom 17 og 21 for å vente på pakken, og ikke få beskjed om at "det ikke var noen hjemme", og du, når du tvinger dem til å forsøke en gang til fordi jeg pokker meg nekter å dra på post-i-butikk for å hente en pakke jeg har betalt for hjemlevering for, viser det seg, fordi han på andre forsøk i det minste gadd å ringe, at postmannen tror at vi BOR der de har tvunget oss til å plassere postkassen vår, nemlig hos naboen. :gal:



#40

Tallulah sa for siden:

Men jeg syns det er litt snodig at de er anmodet om å endre stjernen for å gjøre den mer "nøytral". Et kristent symbol er da ikke mer nøytralt enn et jødisk?

Men Israels Venner drar definitivt krenka-kortet.


#41

Polyanna sa for siden:

Ja, det der var et godt eksempel på ståsted, tenker jeg. :humre:


#42

Frøy sa for siden:

For meg så hadde det vært bedre om det ble endret til et juletre eller noe. Men saken er jo at noen blir for tiden krenket hele tiden nå. Enten stjernen er sånn eller sånn, om reklamen er sånn eller sånn eller helt andre ting.

Kan vi ikke slutte å la oss krenke.


#43

Hondacrv sa for siden:

Sjølvsagt bør ein reflektere over sitt eige forhold til sin religion, og om det er grunn til å bli lei seg. Og ein kan stille seg spørsmåla over. Men eg tenkjer at for nokon er dette hellige historier, ein del av identiteten og noko av grunnlaget for kristendommen, og då har ein lov til å bli lei seg utan å setje i gang ein religionskritikk. For det er jo ikkje berre å bli lei seg som er ein personlig følelse. Alle følelser er jo personlige.


#44

Tallulah sa for siden:

Ja, det er jeg jo ikke uenig i?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.