Candy Darling sa for siden:
Jeg er ikke noen stor fan av de klassiske småkakene, men liker for så vidt å bake. Har du noe inspirasjon til gode, gjerne utradisjonelle julekaker å by på? Både inspirasjon og oppskrifter!
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Candy Darling sa for siden:
Jeg er ikke noen stor fan av de klassiske småkakene, men liker for så vidt å bake. Har du noe inspirasjon til gode, gjerne utradisjonelle julekaker å by på? Både inspirasjon og oppskrifter!
Syrinx sa for siden:
Forsåvidt tørre småkaker, men supergode:
Ingefærkjeks
200 g romtemperert smør
200 g sukker
80 g sirup
1 egg
300 g kveitemjøl
1,5 ts bakepulver
3-4 ts vaniljesukker
0,5 ts salt
2-3 ss frisk, riven ingefær
...
Pisk smør, sukker og sirup luftig. Ha i egget og pisk litt til. Bland inn det tørre.
La deiga ligge i kjøleskåp ca 30 minutt.
Lag kjeks i ønska størrelse. Eg tok store teskeier, laga kuler som eg trykte halvflate. Då fekk eg 12 kjeks på brettet. Dei sig godt utover.
Steik på 200 grader, 6-8 minutt.
Avkjøl på plata nokre minutt før du legg dei over på rist.
...
Knallgodt peanøttsnacks:
Peanøttsnop
1 dl sukker
2 dl sirup
1 glas (350 g) peanøttsmør
6 dl Rice Krispies
200 g mjølkesjokolade
Ein neve grovhakka peanøtter
———-
Bland sukker, sirup og peanøttsmør i ein kjele og smelt saman. Røra bør ikkje koke.
Rør inn Rice Krispies.
Ha dette over i ei form dekka med bakepapir og avkjøl.
Smelt sjokolade i vannbad, smør den over peanøttblandinga og strø peanøtter over.
Set i kjøleskåp og skjer i bitar når sjokoladen har stivna.
———
Noba sa for siden:
Mammas fikenkake! Denne har jeg vokst opp med og den er veldig jul for meg. Kompakt formkake med masse god kryddersmak. Porsjonen gir 3 formkaker så den er diger, men kan gjerne fryses.
0,5 kg sirup
250 g sukker
100 g smør
1 dl vann
300 g fiken, deles i biter/«hakkes»
100 g rosiner
1 ts kanel
0,5 ts nellik
Alt dette kokes og avkjøles. Deretter tilsettes:
750 g hvetemel
2 ts natron (rører ut i kefiren)
2 dl kulturmelk (kefir)
Fordel i 3 smurte brødformer. Stekes på 170 oC i 40 minutt.
frukt sa for siden:
Jeg har tenkt å prøve oppskriften på julecookies med tranebær og peanøtter.
frukt sa for siden:
Det var ikke så lett å lese gitt. :knegg: Men du finner den på side 37 her.
Martis sa for siden:
Lakrismarengs
3 eggehviter
200 gr brun sukker
150 gr sjokolade
150 gr lakris
Stivpiske egg og sukker. Finhakk sjokolade og lakris og bland forsiktig sammen.
Bruk t skje for å lage små topper og dette stekes midt i ovnen ved 150 grader i 15-20 min avh av ovnen.
Veldig digg små munnfuller.
Taien sa for siden:
Åh! Denne vil jeg prøve! :hjerteøyne:
Myria sa for siden:
Hokey Pokey/Honeycomb
100 g sukker
4 ss maissirup
1½ ts natron
Bland sukker og sirup i en kasserolle. Kok opp og la småkoke, uten å røre, til blandingen blir gyllen. Ta av varmen og visp inn natron. Hell alt raskt over på et bakepapir smurt med litt olje. La avkjøles og stivne og slå i mindre biter. Oppbevar i tett boks.
Daddel- og valnøttkake
1 dl brunt sukker
2 egg
100 g hakkede valnøtter
225 g hakkede dadler
2 ss hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts kanel
½ ts kardemomme
Pisk sukker og egg til eggedosis. Rør dadler og nøtter med mel, bakepulver og krydder og vend alt inn i eggedosisen. Hell røren i en godt smurt brødform (du kan med fordel ha litt bakepapir i bunnen) og stek på nederste rille ved 180 grader i 35 minutter.
Kaken blir ganske flat. Den blir gjerne bedre etter noen dager, og kan fint fryses.
Storm sa for siden:
Åh, sånne har jeg smakt en gang, utrolig gode! Hva slags lakris bruker du?
Martis sa for siden:
Jeg får tilsendt lakris fra Island. En del butikker selger islandsk sjokolade med lakris feks lakris draumur eller de kulene med lakris og sjokolade. Ellers ville jeg ha testet haribo tror jeg.
Karamell sa for siden:
Jeg har laget vepsebol i dag, med sjokolade. De ble utrolig gode, sprø utenpå og seige inni. Jeg tåler ikke mandler og ville ikke ha i kokos, så brukte en plate Dronningsjokolade.
Teofelia sa for siden:
Jeg lager Sarah Bernhard hver år: krem.no/hjem/sarah-berhard/
Og i år skal vi også lage makroner: www.godt.no/oppskrift/6806/pascals-franske-makroner
Storm sa for siden:
Lurt, de kan jo brukes ja!
Charlie sa for siden:
Dette var tråden jeg ikke trengte å se :vilha: :elsker:
Tallulah sa for siden:
Jitterbuggere!
www.detsoteliv.no/oppskrift/jitterbuggere
Også godt med kakao i en av deigene.
Fløyel sa for siden:
Jeg liker best formkaker, så i år har vi bakt honningkake og lemon pound cake (sistnevnte er spist opp så jeg skal lage ny lille julaften). Cookies er også populært her.
Det å ha noe som er litt syrlig blandt alt det fete og søte er godt.
Tror jeg må prøve Nobas fikenkake. Jeg er glad i fiken og har masse honning i kjøleskapet så den kom som sendt.
Eneste... Jeg er ikke begeistret for rosiner i bakverk, så jeg tar sjansen på å prøve uten.
Candy Darling sa for siden:
De så litt spennende ut, men jeg har aldri smakt det. Smaker de mest mørdeig eller marengs?
Tallulah sa for siden:
En blanding. :knegg:
De blir både seige og sprø på en gang. De smaker ikke så mye marengs (jeg er ikke så glad i marengs som smaker for mye egg, så det hender jeg putter oppi vanilje, og en gang romessens).
Candy Darling sa for siden:
Nei, det var det jeg trodde om deg også, vi er litt søstre der. :knegg: Litt kakao høres godt ut - og kanskje litt chili?
Det står at de er litt grisete å rulle, men er det enkelt ellers?
Tallulah sa for siden:
Veldig grisete å rulle, man får det ikke pent. Men veldig enkelt ellers. Kakao og chili tror jeg er gøy! :hyper: Marengsen er mest konsistens, ikke smak.
Nextlife sa for siden:
Florentinere, og de blir ekstra god om man ringler litt smeltet sjokolade oppå.
blogg.bakerinnen.no/florentinere/
Fuja sa for siden:
Jeg skal bake ostekjeks fra Tine. Med edamer i. Har aldri bakt de før, så jeg er spent! Har allerede laget krumkaker, peppernøtter og sjokoladecookies.
www.tine.no/oppskrifter/bakst/brod-og-rundstykker/spr%C3%B8-ostekjeks-med-edamer-ridder-eller-gr%C3%A4ddost
Tallulah sa for siden:
Det så godt ut, Fuja! I fjor lagde jeg cheese straws fra sørstatene. www.southernliving.com/recipes/cheddar-cheese-straws
Acsa sa for siden:
Her er fire som har blitt faste julekaker hos oss. De to siste er de beste.
Trippelingefærcookies
350 gram smør smeltes, og kjøres i mikser med 5 dl brunt sukker til det er noenlunde avkjølt. Rør inn 2 store egg, 8 ss melasse (så ufiltrert og hard core som mulig, prøv helsekosten), 4 ts natron, 1 ts salt, 6 ts malt ingefær + finrevet fersk ingefær etter smak, f.eks en ss, og ha i gradvis 11 dl mel. La avkjøles, helst over natta.
Rull kuler på størrelse med en valnøtt, rull i sukker og sett på stekeplate. Stek ved 180 grader i 12-14 minutter. Avkjøl helt før de legges i boks.
Den observante leser vil se at dette er ikke trippelingefær, men dobbel. Trippelingefær får du hvis du kjøper kandisert ingefær (dr oetker har en særdeles velegnet liten pakke) og enten 1) har i deigen helt til slutt, eller 2) har på melisglasur og strør den kandiserte ingefæren oppå.
Havrecookies
Smelt 250 gram smør, ha i 2,5 dl brunt sukker og 2 dl hvitt sukker. Rør til det når romtemperatur. Rør inn 2 store egg, ett om gangen. Bland 1 ts bakepulver, 1/2 ts natron, 1/2 ts salt, 1 ss vaniljesukker, 1 ts kanel og 1/2 ts kardemomme, og ha i bollen. Ha i 6 dl mel, gradvis. Vend inn 2 dl hvite sjokoladechips/grovhakket hvit sjokolade, og 3,5 dl lettkokte havregryn.
Sett med skje på plate (13 per plate passer fint), og stek på 175 grader i 11-13 minutter, til de er gyldne. Avkjøl på rist.
Den hvite sjokoladen halvsmelter og lager søte små klumper i kjeksen, men jeg er sikker på at den kan byttes ut med mørk sjokolade, nøtter, tørkede tranebær osv.
Appelsin- og tranebærmynter
Disse er veldig enkle å lage, passer godt for barn å lage fordi de skal bare rulles i en tykk pølse og så skjæres i skiver før de skal stekes, og smaker julete og godt!
450 gram smør og snaut 5 dl sukker røres hvitt. Rør inn 2 egg og 1 ss (amerikansk) vaniljeekstrakt (som ikke er det samme som vaniljessens. Kan erstattes av godt vaniljesukker.). Bland 14 dl mel, 2 ts bakepulver, 1 ts kanel, 2 ts malt ingefær og 2 ts allehånde, og rør i bollen. Bland inn 200 gram apsikat og 170 gram hakkede tørkede tranebær. Rull til tykke pølser, pakk inn i matpapir og legg i kjøleskapet. La ligge minst 2 timer, eventuelt over natta, og skjær så opp i skiver, ca 1/2 cm tykke. Legg på stekebrett og stek på 180 grader i 12-14 minutter.
Snowball cookies
Rør 450 gram smør og 5 dl sukker hvitt med 2 ts vaniljeekstrakt.
Bland 7 dl grovmalte pecannøtter med 7 dl hvetemel og 1/2 ts salt. (Jeg tok nøttene raskt i kjøkkenmaskina, så fettet ikke begynte å komme ut.)
Bland alt sammen.
La deigen stå kaldt minst en time.
Rull ut valnøttstore rundinger og sett på bakepapir. De flyter litt utover, men ikke så veldig, så jeg satte 21 på en vanlig bakeplate.
Stek i 10-15 minutter på 180 grader til de er lysebrune i kantene.
La kjøle litt på plata, legg på gråpapir/tørkepapir, og sikte over melis mens de fortsatt er varme og melisen blander seg med fettet.
Legg i boks når de er helt kalde med litt melis mellom lagene.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.