Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Et forfriskende innlegg om abort og prevensjon

#1

Polyanna sa for siden:

Denne dukket opp i mailboksen min (Mediumalgoritmen må være litt off. Eller veldig god. Hvem vet).

Men causes 100% of unwanted pregnancies.

humanparts.medium.com/men-cause-100-of-unwanted-pregnancies-eb0e8288a7e5

Denne skal jeg lagre å ha i beredskap neste gang noen sutrer over at "menn blir fedre mot sin vilje". :nemlig:

(Mulig du må lage en konto for å lese denne, men det er enkelt, trygt og gratis)


#2

Maverick sa for siden:

Yesss! Denne, og en tilsvarende twittertråd, har jeg lest, og det er helt suverent.


#3

Nenne sa for siden:

Jeg har lest twitter-tråden fra en tid tilbake og dette er helt genialt.


#4

Bobbelur sa for siden:

Jeg har lest denne tidligere, men det var godt med en ny gjennomlesning. :jupp:
Og den er glimrende! Takk!


#5

zinatara sa for siden:

Kjempebra!

Jeg må si at jeg oppigjennom årene har blitt overrasket over hvordan endel menn tror at kvinner har 100% kontroll på egen fertilitet og at prevensjon alltid funker uansett.


#6

Pelle sa for siden:

Nydelig!!


#7

Tjorven sa for siden:

Enig. Denne var skrevet på en god måte.


#8

Mex sa for siden:

Ja, tenk om mannfolka hadde tatt litt ansvar!


#9

Strå sa for siden:

Takk for at du delte denne. Dette skal jeg huske på. Jeg lagrer den nuh.


#10

Kirsebær sa for siden:

Takk, det var en godt skrevet artikkel!


#11

Sir Limpalot sa for siden:

Jeg sitter her litt storøyd og leser hvor fantastisk dere synes denne teksten er.
Jeg leser den som om den er skrevet av en Ottar-karikatur: Alt er menns skyld, menn tar aldri ansvar, alle menn er svin, ingen menn bryr seg om hverken barna eller seksualpartneren sin.
At det også høres ut som om kvinner stort sett ikke har noe annet valg enn å legge seg på rygg hvis en mann vil ha sex gjør det ikke noe bedre.
Det er ingen nyanser eller hint om deling av ansvar og myndiggjøring av begge kjønn, men et kjempeinnlegg i debatten hvis målet er å skape fronter.
Jeg skjønner ingenting.


#12

Simone sa for siden:

Eg likte den heller ikkje.

Men causes 100% of unwanted pregnancies

Dustepåstand. Manglar "and women" inni der.


#13

Pøblis sa for siden:

Jeg leste teksten i en kontekst av et veldig polarisert USA hvor politikere lanserer lovforslag som gjør det mulig å drapstiltale abortleger. Et USa hvor harmdirrende fingre rettes mot utuktige kvinner som har blitt uplanlagt gravide.

Lagt til:
Og det er ut fra en silk kontekst jeg synes den er veldig bra. Les dette: www.hrw.org/news/2019/12/11/us-state-ohio-proposes-extreme-abortion-ban

Hvis man leser det helt uten noen form for kontekst, er den selvsagt ensidig. Men den er skrevet og ment som et innlegg i abortdebatten som er aktuell mange steder i verden. Det er skrevet utfra konteksten hvor kvinner holdes ansvarlige og anklages for mord mens menn slipper fullstendig unna.


#14

Strå sa for siden:

Jeg tenkte som Pøblis, at i et svært polarisert USA, trengs tekster som dette. For å røske opp i tankegangen. Og for å vri argumentasjonen fra "ensidig kvinners feil alt i hop". Og det er faktuelt sant at menn må ejakulere, mens kvinner ikke trenger noen deltakelse fra seg selv for å bli gravid.


#15

Strå sa for siden:

Artikkelforfatteren forklarte da ganske grundig og flere ganger hvorfor hun skrev at menn forårsaker 100 %, siden de faktisk må ha utløsning, mens kvinner eg. verken trenger å ville ha samleiet eller å få utløsning.


#16

Simone sa for siden:

Men i dei fleste tilfellene ønsker kvinna samleiet og det blir heller ikkje barn uten egg frå kvinna. Sålenge det ikkje er snakk om tvang meiner eg at ansvaret skal fordelast 50/50. Det blir veldig rart å plassere det 100% på mannen fordi det er nødvendig at han får utløsning. Begge parter er nødvendige for at det skal bli eit barn av det.


#17

Pøblis sa for siden:

Det vet vel de aller fleste, Simone. Jeg mener man ikke kan lese det innlegget frikoblet fra konteksten det er skrevet i - nemlig et misogynistisk Amerika hvor HELE ansvaret legges på kvinnen. Et land hvor folk i fullt alvor mener at kvinner smóm tar abort skal kriminaliseres. Jeg har googlet mye rundt abortlovgivning og -forslag i USA i kveld på grunn av denne tråden. det er INGEN som fremmer lovforslag som legger noe som helst ansvar på mannen.

Dette er ikke ment som en nyfortelling av forplantningslæren. Den er et innlegg i abortdebatten, i debatten rundt kvinners rolle i samfunnet, rundt kvinners rett til å selv ha siste ordet rund sin egen reproduktive helse. Rundt prevensjon og kjønnsroller.


#18

Pelle sa for siden:

Jeg leser den også i pøbel kontekst, ikke som en nøytral drøftelse. Jeg synes jeg ser menns p-piller bli en hit, der en kjent bivirkning er manglende sexlyst. :ler:


#19

Maverick sa for siden:

Dette må selvfølgelig leses i den konteksten det er skrevet. Abortlovgivningen i USA nærmer seg Handmaids Tales-nivå, og det er på tide (selv om det er sjukt at det må til) at menn også har et ansvar. Abort- og prevensjonslovgivningen er kun rettet mot kvinner for kontroll og straff, dette har ikke med mannehat å gjøre, men med kontroll av kvinner.



#21

Tjorven sa for siden:

Hun starter innlegget med å fortelle at hun er en mormoner og har 6 barn. Jeg synes det plasserte henne ganske godt i det politiske bildet i USA, men meningene hun ytrer følger ikke opp der jeg trodde at hun stod politisk.

Å komme med et slikt innlegg i Norge hadde blitt veldig rart. Men her er abortdiskusjonen på et helt annet nivå. Det som skjer i abortsaken i mange amerikanske stater er skikkelig skummelt. Abort begrenses til de som har råd til det. Sånn skal det ikke være, for det er ikke de som i første rekke trenger det aller mest.


#22

Pelle sa for siden:

Som den feministen jeg er, så synes jeg innlegget hadde noe for seg i Norge også. En abort er jo ikke i seg selv enn walk in the park nødvendigvis.


#23

Polyanna sa for siden:

Den er i hvert fall relevant hver gang en eller annen fyr trekker frem "far mot sin vilje!!"-kortet...


#24

Frk_Fryd sa for siden:

Og i Norge er det jo fortsatt kvinnen som bærer hovedansvaret for prevensjon. Både når man er i et forhold og utenom. Jeg synes det er tankevekkende at man tåler så mange komplikasjoner og bivirkninger på kvinner, som man aldri hadde tolerert dersom det gjaldt en mann.


#25

Strå sa for siden:

Ja enig, og det synes jeg er skikkelig rart.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.