Jeg skal bake kake og ha med til klassen min i morgen, og har to elever med cøliaki.
Har kjøpt inn Toro langpanne-sjokoladekake, der det står at den er glutenfri. Men - jeg har jo ikke et "glutenfritt kjøkken", og har ikke mulighet til å bruke utstyr som ikke har vært i kontakt med gluten. Betyr det at løpet er kjørt uansett (i så fall vurderer jeg å kjøpe inn noe kjeks el.l. og ha med til de to), eller holder det at jeg rengjør utstyret litt ekstra godt før bruk?
Jeg skal selvsagt informere de to det gjelder om dette så de kan vurdere selv, men har lyst til å være forberedt så de ikke sitter der uten noe å spise når de andre får kake.
Det holder med vanlig hygiene. Jeg prøver unngå åpne vanlig mel samtidig som jeg baker glutenfritt.
Langpanna er nok det jeg ville vasket best. Boller og sleiv og slikt er rent fra før hos folk flest.
Takk for tilbakemeldinger. Har vasket alt etter alle kunstens regler, og har bare glasur på kaka. Skal skrubbe kniven på jobb også, så håper vi det går bra. Som sagt, til syvende og sist får jentene vurdere selv om de tør å spise. :)
Jeg tror det går bra. Bare man er bevisst. Har en nevø med cøliaki og det er så ofte han ikke får det samme som de andre. Så hos oss serverer vi glutenfritt til alle mann, så slipper han å føle på det for en gangs skyld.
Antagelig har de spist produkter som er adskillig mer usikre før. Du høres ut til å ha full kontroll.
Det er masse gluten hjemme hos oss, og vi har ikke egne redskaper. Bare vanlig vask. Lillesøster har likevel veldig fine verdier på sykehuskontrollene.
Vi omgås flere med cøliaki og har alltid fått beskjed om at det holder å vaske alt utstyr godt. Og det har du gjort. Hvis de velger å ikke spise kake, så er det nok andre grunner.
Jeg har brukt appelsinjuice, det blir også godt. :nikker:
Jeg lagde risboller som ungene skal ha med til felles bord i morgen. Plastposen med puffa ris har stått lukket med klips, i samme skuff som jeg oppbevarer melposer. Ellers rengjort utstyr. Spurte mor til et cøliakibarn (som jeg vet er veldig sensitiv) om ungene kan si at de er glutenfrie, og hun sa at hennes barn hadde spist disse. For noen få kan de være for forurenset, men de som tåler så lite spiser gjerne bare sin egen mat uansett. Så da satser jeg på det.