Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Cøliaki-spørsmål

#1

Stompa sa for siden:

Jeg skal bake kake og ha med til klassen min i morgen, og har to elever med cøliaki.

Har kjøpt inn Toro langpanne-sjokoladekake, der det står at den er glutenfri. Men - jeg har jo ikke et "glutenfritt kjøkken", og har ikke mulighet til å bruke utstyr som ikke har vært i kontakt med gluten. Betyr det at løpet er kjørt uansett (i så fall vurderer jeg å kjøpe inn noe kjeks el.l. og ha med til de to), eller holder det at jeg rengjør utstyret litt ekstra godt før bruk?

Jeg skal selvsagt informere de to det gjelder om dette så de kan vurdere selv, men har lyst til å være forberedt så de ikke sitter der uten noe å spise når de andre får kake.


#2

millact sa for siden:

I slike tilfeller har jeg vasket utstyret godt på forhånd.


#3

apan sa for siden:

Det holder med vanlig hygiene. Jeg prøver unngå åpne vanlig mel samtidig som jeg baker glutenfritt.
Langpanna er nok det jeg ville vasket best. Boller og sleiv og slikt er rent fra før hos folk flest.


#4

Teflona sa for siden:

Vasket godt først så går det fint!


#5

veobra sa for siden:

Husk kniven du skjærer kaka med også og ikke ha noe over som drysser smuler ol.


#6

Bean sa for siden:

Holder å vaske form og redskaper godt. Så utrolig snilt å bake så alle kan få. #har cøliaki


#7

Stompa sa for siden:

Takk for tilbakemeldinger. Har vasket alt etter alle kunstens regler, og har bare glasur på kaka. Skal skrubbe kniven på jobb også, så håper vi det går bra. Som sagt, til syvende og sist får jentene vurdere selv om de tør å spise. :)


#8

mkj sa for siden:

Jeg tror det går bra. Bare man er bevisst. Har en nevø med cøliaki og det er så ofte han ikke får det samme som de andre. Så hos oss serverer vi glutenfritt til alle mann, så slipper han å føle på det for en gangs skyld.


#9

Blondie sa for siden:

Det går fint for de aller fleste. Hvis noen er fryktelig sensitive, vil de helt sikkert bære restriktive med å spise andre steder uansett.

Mine unger nektes ikke å spise gluten fordi jeg har cøliaki, for eksempel. :knegg:


#10

apan sa for siden:

Antagelig har de spist produkter som er adskillig mer usikre før. Du høres ut til å ha full kontroll.

Det er masse gluten hjemme hos oss, og vi har ikke egne redskaper. Bare vanlig vask. Lillesøster har likevel veldig fine verdier på sykehuskontrollene.


#11

Tjorven sa for siden:

Vi omgås flere med cøliaki og har alltid fått beskjed om at det holder å vaske alt utstyr godt. Og det har du gjort. Hvis de velger å ikke spise kake, så er det nok andre grunner.


#12

kamp sa for siden:

Jeg har selv cøliaki (ganske sensitiv) og bare folk vasker utstyr godt så går det bra.

Forøvrig er det veldig godt å bytte ut væske i kaken med Fanta brusen (evt solo). Får bedre smak da :)


#13

Blondie sa for siden:

Og kudos til deg, Stompa! Både for at du baker og for at du undersøker. Det letteste er jo å la være, det er utrolig fint å bli inkludert.


#14

annemede sa for siden:

Takk for tips.


#15

kamp sa for siden:

En pk Toro og en 1/2 flaske brus :)


#16

My sa for siden:

Jeg har brukt appelsinjuice, det blir også godt. :nikker:

Jeg lagde risboller som ungene skal ha med til felles bord i morgen. Plastposen med puffa ris har stått lukket med klips, i samme skuff som jeg oppbevarer melposer. Ellers rengjort utstyr. Spurte mor til et cøliakibarn (som jeg vet er veldig sensitiv) om ungene kan si at de er glutenfrie, og hun sa at hennes barn hadde spist disse. For noen få kan de være for forurenset, men de som tåler så lite spiser gjerne bare sin egen mat uansett. Så da satser jeg på det.


#17

Stompa sa for siden:

Den ene eleven var borte, den andre spiste kake. :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.