Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

De nye moms/tollreglene fra 1/1 2020

#1

m^2 sa for siden:

Det blir nye regler for innføring av varer fra utlandet fra nyttår.
Men WTF - hvordan skal dette funke? De pålegger selgeren å innkreve moms?

Jeg klarer ikke å se for meg på noen som helst måte at alle småselgere på etsy og små rare stoff- og garnbutikker og steder jeg kjøper pene bånd, eller kanskje til og med Bravissimo, gidder å registrere seg og drive med momsoverføring til norske myndigheter? :confused:
(nå må vel kanskje etsy som "e-handelsplattform" selv registrere seg isåfall, men allikevel)
Ikke finner jeg noe om "hva hvis det ikke er forhåndsmomset" heller, sånn hvis noen bare sender noe og driter i reglene. Og hva skjer hvis de ikke momser liksom, skal den Norske Stat jakte på regelbrytere i utlandet?

Noen som vet? :confused:

Her står det mer på regjeringen.no


#2

Input sa for siden:

Dette er jeg like forvirret over selv og håper det kommer noen oppklarende svar.


#3

zinatara sa for siden:

Det er bare mat fra 1.1. Andre varer er fra 1 april.

Jeg vil tro at det kun er nettbutikker over en viss størrelse som kommer til å koble seg til systemet for momsinnkreving. Butikker som Amazon og ebay har jo allerede et system det man kan forhåndsbetale moms når produkter blir sendt på en viss måte. Småbutikker kommer ikke til å gjøre det og da må man betale dyrt fortollingsgebyr og moms når man henter pakke på posten. Slik man gjør i dag på pakker over 350 kroner.


#4

m^2 sa for siden:

Ja dette antar jo jeg og, men jeg finner ikke info om det noe sted. Link?


#5

zinatara sa for siden:

e24.no/privatoekonomi/i/RRnLPr/posten-redd-folk-ikke-vil-hente-pakker-naar-nye-momsregler-trer-i-kraft


#6

Jålebeinet sa for siden:

Mat og særavgiftspliktige varer vil være unntatt 350 kroners grensen fra 1.1.2020. Dette betyr at de må fortolles og det skal betales avgifter. Se (skrekk)eksempler her

Fra 1. april 2020 fjernes 350 kroners grensen for de andre varene.

Dette betyr at dersom selger er registrert for norsk moms, beregnes denne når man handler og varen leveres til deg uten noe mer.

Dersom selger ikke er registrert for norsk moms, blir det full fortolling, og det kan fort bli dyrt. Selve momsen er ikke så ille, men når det kommer fortollingsgebyr og andre påslag som speditøren beregner seg, da baller det fort på seg.

Man må nesten høre med den man handler med, om det er registrert i den nye norske ordningen.



#8

Jålebeinet sa for siden:

Dette løses ved at pakken er merket med at avsender er med i ordningen for forhåndsmva. Er den ikke merket, full fortolling.


#9

GinaK sa for siden:

Henger for info.
For en stund siden stod det et sted på nett at man tipper at mange lar være å hente pakker over nyttår pga fordyrende frakt så jeg sluttet i god tid å handle.
Jeg sluttet i god tid å handle på ebay, iherb og sminkesider for å slippe å få fortollingssjokk. Siste handel i oktober for å være sikker på at alt kom før nyttår.


#10

zinatara sa for siden:

De endret datoen for andre ting enn mat til 1 April. Opprinnelig var det 1. januar som var forslaget.


#11

C3PO sa for siden:

Jeg hadde ikke fått med meg at de store nettbutikkene vil ordne fortollingen for deg. Hvis det betyr at de tar lavere pris for fortollingen enn Posten, blir det kanskje ikke så galt allikevel?


#12

Anne C sa for siden:

Jeg har liksom bare tenkt at nå er det slutt på å handle fra utlandet.


#13

Heilo sa for siden:

Det kjipe er at det vrir handelen bort fra små og gjerne miljøvennlige bedrifter over på giganter som Amazon. :mad:


#14

C3PO sa for siden:

Absolutt. For oss som er aktive innen parkrun, blir dette også kritisk. Man får nemlig gratis T-skjorte når man oppnår visse milepæler, og betaler kun for porto. Nå blir det tullepriser på disse T-skjortene.


#15

Candy Darling sa for siden:

Men man kan jo fortsatt motta gaver, hvis det faktisk er gave (og ikke som LookFantastic gjorde og satte gift på alle som ba om det)?


#16

Jålebeinet sa for siden:

Man skal fortsatt kunne motta gave sendt fra privatperson i utlandet uten at det skal betales avgifter.


#17

liefje sa for siden:

Det kommer vel an på verdien av gaven. Den må være under kr. 1000,-. Var alltid en utfordring da jeg sendte julegaver til familien fra utlandet til Norge. Jeg måtte dele opp i flere pakker.
www.toll.no/no/verktoy/regelverk/tollabc/5/5-1/tollfritak-for-gaver/



#19

C3PO sa for siden:

Da har jeg gjort første netthandel etter de nye reglene. Jeg bestilte te fra England på mandag. Etter å ha gjort regnestykket, valgte jeg å bestille ganske mye, for å redusere effekten av Postens fortollingsgebyr. Tirsdag fikk jeg beskjed om at pakken allerede var i landet, hos DHL, og at jeg måtte betale MVA og fortollingsgebyr. Der var fortollingsgebyret kr. 197, mot Postens 299. Jeg hadde beregnet at jeg ville måtte betale 394 totalt til Posten, men endte opp med å betalte 290 til DHL. I går hadde jeg pakken i hendene - altså 2 dager senere.

En interessant konsekvens av hele affæren er at der jeg ville normalt ha handlet mindre, for å holde meg under tollgrensen, handlet jeg nå et større kvantum. Altså økt netthandel (dog i én transaksjon).


#20

Isprinsessen sa for siden:

Ja jeg tror ogsp dette fører til mer netthandel fra utlandet for man kan likegodt bestille masse når man først må betale fortollingsgebyret.


#21

zinatara sa for siden:

Jeg tror også at når de store aktørene får på plass direkte fortolling igjennom nettbutikkene deres, så vil det bli en økning i handel fra utlandet på den måten. Jeg tror dette er en reform som vil være mye mer gunstig for store utenlandske aktører enn små aktører i Norge.


#22

Lavender sa for siden:

Ja heretter skal jeg kun kjøpe stort fra iherb.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.