Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor mye strøm skal du som leietaker betale?

#1

Katinka sa for siden:

Casen er som dette:

Du skal leie en hybel i sokkel i enebolig.
I hovedleilighet på to etasjer leier en familie på fire, derav to ungdommer.
Du leier rom på 28 kvm, pluss bad, det er varmekabler i golv.
Hvitevarer inngår i din enhet, men du skal i tillegg kjøpe egen vaskemaskin.

Utleier sier at du og familien i etasjen over MÅ bli enig om en brøk når det gjelder strømregning da det er en felles strømmåler for huset.
Men strømforbruket vil jo være ganske forskjellig i de to boenhetene.

Hvordan regne den brøken på mest rettferdige måte?


#2

Storm sa for siden:

Tja, hvis utleier sier det, tenker jeg heller hen må sette inn separate strømmålere så kan kan gjøre beregningen riktig. Alternativt sette en leie som er inkludert strøm (det har jeg for min leieboer).


#3

Plingo sa for siden:

Det er det helt umulig å komme frem til en brøk på. Areal er jo en nøkkel, men antall kilowatt vil jo i stor grad avhenge av hvilken varmekomfort den enkelte enhet velger og hvor mye man dusjer f.eks (da er man kanskje på antall hoder nivå).

Men er det leid ut som to enheter tidligere? Hvordan har det blitt løst da?

Enig i med Storm ved separat strømmåler.


#4

Floksa sa for siden:

Det hadde jeg ikke gått med på. Vi leide ut INK strøm en gang. Da regnet vi ut fra arealet. De brukt på det meste strøm for 5000kr i mnd. Det var satt 900kr til strøm :gal:
Dette må utleier greie opp i.


#5

C3PO sa for siden:

Separate strømmålere, absolutt. Vil ikke utleier ordne det, må de ta det på sin kappe og gi deg en grei husleie, inkl. strøm.


#6

Polyanna sa for siden:

For å svare på HI og ikke foreslå noe helt annet: Det er ikke umulig å finne en noenlunde fungerende brøk, selv om det ikke blir helt eksakt.

Hvor mange kvadratmeter er den største delen?

Jeg ville valgt en utregning som legger seg midt mellom en kvadratmeterbrøk og en antall mennesker-brøk.

Det vil si at hvis hoveddelen er 150 m2, så er brøken 28/(28+150)=0,86.
Brøken basert på antall mennesker blir 4/(1+4) = 0,8

Da blir det ganske rimelig at de over betaler 0,83% av strømregningen, altså midt mellom de to tallene.

Oppvarming av huset og belysning vil drives av antall kvadrat, mens varmtvann og vaskemaskin vil drives av antall beboere, derfor er det greit at begge deler tas med i beregningen.


#7

Katinka sa for siden:

Takk for innspill! :takker:

Det er ikke aktuelt å leie før utleier kommer på banen med ei god løsning.
Og den brøkbiten til Poly hadde jeg ikke klart å komme opp med på speed.


#8

Charlie sa for siden:

Jeg ville synes det var vanskelig å leie på de betingelsene. De er flere mennesker, det er en ting, men om de vennene plutselig har kjærester som halvbor der, venner som kommer og går, dusjer og har åpne vinduer så er det i hvert fall vanskelig å kunne beregne strøm, og vanskelig å kunne f.eks. iverksette tiltak om man vil spare strøm.

Egen måler koster ikke veldig mye for en som ønsker å drive utleie, så helt enig i enten egen måler eller strøm inkl.

Har vært utleier selv, og hadde egen måler for utleieenheten, bare så det er sagt. Ønsker man å leie ut, må man kunne håndtere en investeringsutgift for å få inntekt.


#9

Lavender sa for siden:

Brøken er rettferdig og fin, bortsett fra at personene i husstanden har ulikt bruksmønster. Et hus er ikke et hus, så jeg ville forlangt å fått siste 12 mnd forbruk av kwh, pris for strøm og nettleie. Og en ordlyd i kontrakten om at belastningen for utleier ikke kan øke mer enn 10% pr mnd. Og mnd avregning. Og at kontrakt endres hvis eier gjør endringer som øker kostnadene, som et par el-biler.


#10

Nyx sa for siden:

Hvis man har automatisk strømmåler så har dette blitt mye enklere nå. For ca en tusenlapp kan man kjøpe utstyr som man kobler til HAN-porten på strømmåleren, som gjør at man se forbruket for hver enkelt strømkrets/sikring.
På den måten blir det brått mye enklere å få en reell utregning av hva hver boenhet bruker, og boenhetene kan dermed betale for faktisk forbruk, heller enn et anslag.

En annen faktor som er viktig, forsåvidt, er hvorvidt boenhetene deler varmtvannsbereder. Det er vel ikke så vanlig lenger, men det skjer jo.


#11

Carrera sa for siden:

En slik avtale er vanskelig, og kan fort slå feil ut, i begge leirer...

Vi leier ut sokkel med egen strømmåler, men de har gulvvarme som går på oss. Vi har lagt inn en lav sum i husleia for å dekke opp dette. Alt i alt går nok leieboer i pluss hos oss, all den tid strømforbruket i leiligheten er latterlig lavt... All oppvarming går jo på gulvvarmen. Men for oss igjen så betyr ikke den ekstra løkka med forbruk så forbaska mye, så det er greit.

Under slike leieavtaler, så ville jeg sett på eget strømforbruk, hvordan leiligheten er med tanke på det å holde på varmen, etc, og så vurdert om utleiers pris er innafor eller ikke. Helt umulig å sette en konkret sum, så begge parter må enes om å møtes litt på halvveien.


#12

Bille sa for siden:

Det vanlige blant profesjonelle aktører er arealbrøk. Det vil aldri bli helt rettferdig, selvsagt, men vil ofte være et slags beste estimat.

(Oppfatter at separate strømmålere ikke er aktuelt.)


#13

Katinka sa for siden:

Det ble aldri noe av leieavtalen da utleier sto på sitt og forlangte 1/3 deling.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.