Jeg lurer på om jeg skal ditch'e mandelpoteter til årets julemiddag. Jeg er lei av istykkerkokte poteter, og jeg synes ikke noe om å skrelle poteter under julemiddagen så å koke de med skallet på er uaktuelt. Kan jeg lykkes ved å koke de på veldig lav varme, slik at de knapt nok bobler? Jeg har hørt at de skal redde de meine sortene, men kunne gjerne tenkt meg noen erfaringer før jeg gir mandelpoteten en siste sjanse :nemlig: Hvis ikke blir det en sort som er kokfast. Vi har saus til (kalkun) så melne er egentlig finfint, men jeg har ikke lyst til å servere ferdigkrøstet potet...
Jeg skreller mandelpotetene, legger en rist i bunnen av kjelen, damper dem som jeg damper pinnekjøtt, men passer på at ikke noen av potene dekkes av vann. Jeg har også en dampinnsts (se bilde) jeg kan sette på toppen av kjelen til pinnekjøttet, eneste er at de får litt pinnekjøtt smak og det er ikke ok når de også skal spises til ribbe. Det tar litt lengre tid å dampe potetene på denne måten, så beregn gjerne 30-35 minutter, men de blir veldig gode, hele og pene.
Denne er kjøpt på IKEA og passer til 5 ltrs kjele:
Heter Stabil dampinnsats. Koster 89,-
Takk for tips. Vi har damper, men ikke sjans til å få plass til alle potetene så det utgår. Vi har ikke pinnekjøttrist da vi kun har benyttet pinner til det. Skal vurdere den fra IKEA, men ønsker egentlig ikke flere duppeditter i skapene spesielt når vi allerede har en damper.
Vi koker aldri poteter, vi damper dem. Har sånn poterist som vi setter i bunnen av ei gryte og damper dem. Uten skall.
Men jeg har observert at kiwi har sous vide mandelpotet og det vurderes sterkt. For meg er egentlig poteter poteter da, så det er kun "det skal det være" som gjør at jeg går for mandel...
Hvis dere skal ha pinnekjøtt kan du ha mandelpoteter i bunnen istedenfor pinner eller rist. Da kan de koke i timevis sammen med pinnekjøttet og de går ikke i stykker. Det er helt magisk.
Vi har ingen tradisjon for mandelpotet til julemiddagen og vi har et fantastisk måltid likevel. Kjør på med Asterix, Beate eller en annen potetvenn. Det blir finfint uansett.
Jeg har gitt opp. Jeg nekter å stå og skrelle poteter i mengder etter at gjestene er kommet (mandelpoteter er jo gjerne knøttsmå i tillegg), og det er utenkelig å servere uskrelte til en festmiddag. Asterix it is.
Vi koker dem nesten ferdige, heller av vannet og lar dem stå i varm kjele.
Men jeg koker mandelpoteter stort sett hver dag hele året :knegg: og min mann ville vel blitt enkemann om jeg serverte noe annet enn mandel på julaften. Det er også viktig å ikke koke for stor posjoen. Da blir de i bunnen grøt. Kok heller to mindre kjeler. Mandelpotetene vi har er av helt vanlig str. Vi bruker de største og fineste på julaften.
Ja, det må være mandelpoteter her også.
Jeg lærte av brøler første året det var julaften her for 15-16personer. Kokte de og lot de ligge i vannet fordi svigerfar skulle på graven da vi hadde avtalt spising...
Jeg bruker 2 kjeler. Koker de i 15min på lav varme og heller av vannet og legger håndkle oppi så holder de seg varme i dampingen. Det er det siste som gjøres. Lar heller gjestene vente litt på poteter enn å sjanse på kokingen.
Når det er sagt, så foretrekker jeg andre poteter enn mandel. Jeg liker ikke konsistensen så godt. De er litt «tørre». Vi har egentlig aldri pleid å ha mandelpoteter til julematen. Men de funker som rist til pinnekjøttet, da. Og det er et stort pluss.
Jeg bruker ikke mandelpotet, men foreldrene mine sverget til metoden "kok 7 minutter, trekk av varmen og la stå 7 nye minutter". De hadde alltid perfekte mandelpoteter.
Nå skal det sies at de kokte dem med skall. Skjønner ikke helt hvorfor det er et problem? Det er jo bare å skrelle dem når de er kokt, før man setter dem på bordet? Det gjør vi alltid i familien min.
Skrelle, koke maks 5 min, tømme av vann, rent kjøkkenhåndkle oppå potetene, lokket på igjen, sette i dyna til de er ferdig, kan ta litt tid. Men det står jo bare der og ordner seg selv.
Ja, jeg har ingen sterke meninger om at mandel er greia. Så det er virkelig ingen krise for min del å velge en annen type, som f.eks. Asterix som vi vanligvis bruker. Men det er nå mandelpotet jeg har vokst opp med og selv brukt til julemiddagen i alle år (alltid kalkun) så det er vel det og evt noen som rynker på nesen over å ikke ha det eventuelt ...
Vi koker med skall og serverer dem med skall. De fleste familiemedlemmene spiser dem også med skall. De andre skreller dem selv ved bordet. Jeg har alltid sånne små tallerkner dekket til hver og en hvor skallet og evt. ben fra kjøtt havner.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.