Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Noveller fra videregående - noen som kan hjelpe meg å huske?

#1

Tallulah sa for siden:

På videregående (på begynnelsen av nititallet) leste vi en god del noveller som jeg husker som veldig gode, og kune tenke meg lese igjen, for å sjekke om de virkelig var bra! Men jeg husker ikke hva de heter, bare innholdet, sånn omtrent. Vil dere hjelpe meg litt? Evt. tipse meg om andre noveller dere husker som jeg kanskje har glemt?

Novelle 1:
Handler om en jente som kom hjem til Oslo etter å ha bodd i Paris og syns alt er så provinsielt. Hun står på Tøyen T-banestasjon og føler seg skikkelig ovenpå og ergrer seg over alle de tåpelige Osloborgerne som syns T-banenettet er komplisert, det i Paris er jo bare mye mer komplisert! Litt bortenfor sitter en fyr og er dypt konsentrert om en bok, hun syns at han er kjekk, og spinner historier i hodet sitt om hvor intellektuell og spennende han er. De går på samme t-bane, og hun oppdager enten at han leser en enkel kioskroman og har et hakekorst tatovert på armen, eller at han leser en høyrevridd bok, og vips så har hun tatt feil t-bane selv. :knegg:

sånn løst etter hukommelsen

Novelle 2:
Om en familie som adopterer er barn, som avviser dem, moren er fryktelig, fryktelig sliten og lei seg, men en dag de går tur på stranda kommer det et fly og barnet klamrer seg til henne og de "finner" hverandre gjennom det.

Novelle 3:
En parallellhistorie som handler om en mann som kjører på et lite barn. Vi følger historien både fra bilen og bra barnet som skal krysse veien. Velig ubehagelig å lese, og veldig sterkt.

Husker også Black & Decker, men den vet jeg er skrevet av Einar Økland. Grusomt morsom novelle. :knegg:


#2

rajraj sa for siden:

Novelle nummer tre heter "Att döda et barn" og er kjempefin! Tror den er skrevet av Stig Dagermann. :google: Ja, det stemte.


#3

Tallulah sa for siden:

Ah, nå skulle jeg akkurat inn for å legge til at jeg trodde den var svensk! Tusen takk for hjelpen! Jeg husker den var helt forferdelig å lese, siden man visste hva som kom til å skje, men kunne ikke stoppe det. Jeg følte meg helt desperat og hjelpeløs på samme tid.


#4

Divine sa for siden:

Jeg tenkte med en gang på At döda et barn av Stig Dagerman. Men det er kanskje ikke den du mener?

Jeg husker ikke så veldig mange noveller fra videregående, men Nattmat 8 av Else Michelet og Mannen fra i morgen av Tor Åge Bringsværd gjorde stort inntrykk.


#5

Divine sa for siden:

Så kjapp du er da, rajraj.


#6

Filifjonka sa for siden:

Jeg husker også de to siste. "Att döda et barn" gjorde inntrykk på meg også, og jeg har tenkt på den mange ganger etter at jeg fikk barn selv. Barnet skulle gå over veien til naboen for å låne sukker, tror jeg det var.


#7

Tallulah sa for siden:

Nå leste jeg den på nytt og gråter.


#8

rajraj sa for siden:

:kaffepc:


#9

Pamina sa for siden:

En liten ekstra opplysning om Att döda ett barn - Den ble skrevet som på oppdrag fra Trygg Trafikk i Sverige og var et ledd i en kampanje for å få ned antall trafikkulykker.

Tenk at noe så vakkert og grusomt, kan være en ledd i en kampanje.

Den novellen står som noe av det vakreste jeg noen gang kommer til å lese.


#10

rajraj sa for siden:

Den er helt nydelig!

Jeg husker godt novellen "Det er en tunnel i din framtid" (tror den var på nynorsk) som handlet om hvordan de løste overbefolkning i framtiden; ved å lukke en stor utfartstunnel med jevne mellomrom og gasse de som tilfeldigvis befant seg inni. grøss


#11

Tallulah sa for siden:

Ja! Den husker jeg også!

Jeg tror meg må få tak i en av de norskbøkene fra den tiden, det var veldig mange gode noveller der altså.


#12

Mei sa for siden:

Nei nei nei. Dere må ikke legge ut sånne linker til hormonelle gravide damer som akkurat har levert sitt barn i barnehagen men bare har lyst å gå og hente han igjen nå og aldri vil ta lappen likevel.

:trist:


#13

TBM sa for siden:

Att döda et barn husker jeg godt nå - den var veldig "god" i sin beskrivelse av hvor fort livet kan endre seg. På mange måter minner det meg litt om stemningen i et av mine absolutte favoritt-dikt, Birches av Robert Frost.

Jeg har tatt vare på noen av novellebøkene fra vg, må ta de frem igjen!


#14

Divine sa for siden:

Jeg har ei gammel lesebok stående, Egners lesebok for femte- eller sjetteklasse, tror jeg, og "At döda et barn" står i denne. Jeg tror ikke vi leste denne novellen på skolen, men jeg husker jeg leste den på egen hånd og jeg syntes den var skummel.


#15

Tallulah sa for siden:

Oj, vi leste den på videregående vi! I forbindelse med at vi lærte om oppbygging av noveller og romaner tror jeg, og forskjellige grep man kan ta uten at noe mister "spenningen". Som f. eks. å "avsløre" slutten først.

Jeg lurer på om leseboka mi fra videregående fremdeles står i hylla hjemme hos pappa, skal dobbelsjekke neste gang jeg er der.


#16

Mira sa for siden:

Å drepe ett barn brukes fremdeles på videregående.
Vi leste og analyserte den for noen uker siden.


#17

nolo sa for siden:

Den gjorde inntrykk på meg også. Jeg tenker på den nesten hver gang jeg kjører tunnelen inn til byen, for det var den jeg så for meg da vi leste novellen på ungdomsskolen.


#18

Java sa for siden:

Den gjorde sterkt inntrykk på meg også. Var det ikke slik at den tunnelen var på vei til stranden?


#19

Skilpadda sa for siden:

"Att döda ett barn" er en veldig godt skrevet og sterk novelle, ja. Det er laget en film av den, jeg lurer på om det var et studentprosjekt? Vi så den for et par år siden, husker jeg.

Den andre novellen, om adopsjonen, er jeg ganske sikker på at står i "Kvinnespeil", en antologi med noveller av kvinnelige forfattere som kom i Bokklubben, kanskje i forbindelse med Kvinneåret? Jeg tror den heter "En vietnamesisk dukke", men jeg husker ikke forfatteren.


#20

Tallulah sa for siden:

Ingen som husker den med hun på t-banen?



#22

Nabojenta sa for siden:

Jeg husker en novelle som jeg reagerte veldig på: "Jeg står her og skal slå opp med ei jente!. Jeg husker jeg ble så forbannet over guttens tanker om jenta, om hvor nedverdiget jeg følte meg på hennes vegne og hvor stort ego han hadde.

"At døda et barn" har jeg ikke lest. Kanskje det er noe jeg bør gjøre nå? Finnes den på nettet? Ja, det gjør den sikkert.


#23

Divine sa for siden:

Det er link til den i det første innlegget mitt.


#24

Skilpadda sa for siden:

Den var på nynorsk, det er Rune Belsvik som har skrevet den, og den slutter med at hun slår opp med ham, husker jeg, og han blir skikkelig forbløffet. :humre: Jeg husker at jeg skrev en oppgave som fortalte historien sett fra hennes perspektiv.


#25

Tallulah sa for siden:

Nå kom jeg til å tenke på en annen novelle jeg leste, men det var på ungdomsskolen tror jeg, om en gutt som snakket om at det ikke engang luktet etter at jenter hadde vært på do, det luktet bare blomster. :humre:


#26

Skilpadda sa for siden:

Ja, jeg husker også den. :) Kan det også ha vært Belsvik, tro?


#27

Nabojenta sa for siden:

Det er den, ja.


#28

Tallulah sa for siden:

Åh, er det den samme? Jeg kjente et svakt hint av gjenkjennelse utofra det Skipadda sa, men husket ikke at det var den samme. Men underbevisstheten min gjorde det visst. Jeg tror jeg også har skrevet en stil om den fra jentas perspektiv, nemlig.


#29

Nabojenta sa for siden:

Det er en typisk novelletekst som ofte blir brukt på ungdomskoler og videregående. Jeg analyserte den, men var så provosert at analysen ble mest en utskjelling av forfatter og hovedpersonen. Husker ikke karakteren, men den var dårlig.

#30

Tallulah sa for siden:

Det gjorde jeg med Jon Michelets Terra Roxa på muntlig eksamen i norsk på videregående. Jeg hadde skrevet om ham i særemne, og det var en av bøkene jeg var ekstrem oppgitt over. "Jeg"-personen var en dame, og det falt tydeligvis ikke Jon Michelet sælig naturlig. Jeg la ut i det vide og det brede, og min lærer, som mente vi alle kom til å stryke, satt bak sensor og gjorde "kutt!"-bevegelser med hånda mens hun ble svettere og svettere. Jeg fikk 5+.


#31

Nabojenta sa for siden:

Så flott!


#32

Bokormen sa for siden:

Jo, den husker jeg. :) Men hva het den da mon tro? Jeg husker at det var snakk om vin og ost og kjeks, og at jeg fikk veldig lyst på det da jeg leste den. :knegg: Merkelig hvordan man assosierer ting til litteratur. Det endte vel med at hun innså at hun ikke var like verdensvant som hun trodde?


#33

Tallulah sa for siden:

Ja, om hun innså det vet jeg ikke, men hun var det hvertfall ikke. :knegg: Jeg kjenner igjen følelsen hennes etter lange utenlandsopphold selv, og hvordan jeg har observert venner som har bodd i London, Paris og New York en stund oppfører seg når de kommer hjem.


#34

Marge sa for siden:

"Karens jul" synes jeg er så fin, men mulig det var på ungdomsskolen vi leste den.


#35

tiddelibom sa for siden:

Jeg husker godt den tunnell-novellen jeg også. En annen jeg likte veldig godt var "fra en født forbryters dagbok" av Johan Borgen - eller "Bestefar er en stokk", om du vil.


#36

jolie sa for siden:

Har jeg noengang lest en novelle som foregår på en annen planet en eller annen gang i framtiden? Eller har jeg drømt det? Sola viser seg bare en gang hvert et eller annet, ellers er det bare regn. Også blir et barn stengt inne i et skap eller noe av de andre barna. Og det var det. Noen som vet?


#37

Skilpadda sa for siden:

Ja, den har jeg lest. Ray Bradbury, tror jeg. Jenta har flyttet dit fra en planet der det var mer sol, og har snakket om den til de andre barna, som misliker henne på grunn av dette, tror jeg, og så låser de henne inn i skapet den tiden solen er synlig.


#38

Kaija sa for siden:

Den skrev jeg om på lærerskolen. Likte novella, jeg. Men vet ikke helt om jeg likte gutten den handlet om.:)



#40

Skilpadda sa for siden:

Nei, nettopp, det er et godt eksempel på en tekst der jeg-personen absolutt ikke er den samme som forfatteren. :)


#41

amylin sa for siden:

All summer in a day er det også laget film av. Husker vi leste novella og så filmen senere. Likte den veldig godt, selv om den er hjerterå. Att döda ett barn er også veldig bra. Karens jul likte jeg også. Husker egentlig bare noveller jeg likte, merker jeg. Leste også En novelle av Tor Åge Bringsværd, tror den heter Spøkelseshuset. Skrevet fra spøkelsene sin synsvinkel, men det skjønner vi ikke før helt på slutten. Ellers leste vi vel Ørneredet.


#42

Fadese sa for siden:

T-bane-novellen virker ukjent ...

Jeg husker bare At døda et barn, Karens jul og Karen.



#44

Agent Scully sa for siden:

Denne husker jeg også ... :rørt:

Jeg husker at (TV)-filmen gjorde STORT inntrykk på meg. Jeg tenkte faktisk på den her forleden. Men så er jeg fra Bergen, da, tematikken er jo således velkjent ... :rolleyes:


#45

Kaija sa for siden:

Læreren vår leste noe om en annen planet. Det var ganske spennende, men jeg husker ikke noe mer av hva det handlet om. Ordet/navnet Para kobler jeg til den novellen.

At døda et barn leste vi også. Og så hadde vi et opplegg etterpå om død og ritualer, begravelse, dødsannonser, nekrologer, hefter med salmer og slikt til kirka osv. Husker vi syntes det var spennende og gripende. (Hadde en kreativ lærer.)

Den tunnellhistorien leste vi også, og når vi kjører i kø i lange tunneller hender det jeg ser for meg at tunnellen blir stengt i begge retninger før myndighetene langsomt gasser oss til døde. -Makabert, men litt spennende også.


#46

rajraj sa for siden:

Jo, og faren i familien vi følger sitter hele tiden og irriterer seg over familien i bilen bak. Når tunnelen lukker seg ser han akkurat ansiktet til den andre familiefaren i speilet før de blir stengt inne - mens familien vi har fulgt slipper fri (for denne gang...).

Ja, denne husker jeg også godt! Veldig snakkis i friminuttet på ungdomsskolen såvidt jeg husker. "Hah, der fikk han den, liksom." :fnis:

"Bestefar er en stokk" er kjempekul. Da nevøen min var liten kalte han faktisk bestefaren (min far) sin stokk for bestefar. Helt uoppfordret, altså. Bestefar var en stokk for ham i mange år. :hehehe:


#47

Tallulah sa for siden:

Åh! Den så jeg på TV når jeg var ganske liten mener jeg å huske! Gjorde stort inntryk,og jeg har prøvd å finne den igjen flere ganger siden.


#48

amylin sa for siden:

Bestefar er en stokk er bare utrolig morsom. Leste den for klassen min og de skjønte hovedpoenget, noen skjønte nok litt mer. De syntes den var morsom.


#49

Irma sa for siden:

"Kruttrøyk" av Torborg Nedreaas husker jeg at jeg syntes var sterk lesning.


#50

Tallulah sa for siden:

Næh, det er no akkurat som i filmen

Spoiler
The Others!

Jeg burde i grunn begynne å lese flere noveller, jeg har knapt gjort det siden videregående. Og nå som jeg studerer har jeg ikke ordentlig tid til å synke inni en god roman, merker jeg. Det blir liksom bare lesing hist og pist.


#51

amylin sa for siden:

Glitter, ja, det stemmer det. Bringsværd sin novelle er nå skrevet en god stund før filmen. Jeg har forresten en tykk lesebok fra vgs. Kanskje du vil ta en titt? Vi har jo en del like referanser.


#52

Tallulah sa for siden:

Bing og Bringsværd har skrevet noen knallgode noveller og romaner.


#53

LilleT sa for siden:

Kan T-banenovellen være "Blues" av Jan Kjærstad?


#54

Tallulah sa for siden:

Could be? Jeg finner ingenting om den.


#55

LilleT sa for siden:

Den er hentet fra en novellesamling fra 1980 som heter "Kloden dreier stille rundt". Jeg har ikke samlinga, men har kopi av novellen. Orker ikke lese den nå, men den handler i alle fall om ei jente som tar T-banen.


#56

Tallulah sa for siden:

Da kan det være den! Hvor mange norske noveller om jenter på t-banen finnes det, liksom. Nå ble jeg glad, jeg skal prøve å få tak i den samlingen, så jeg kan lese den igjen.

Tusen takk!


#57

LilleT sa for siden:

Jeg klarte ikke la være å skumlese den. Det er nok den, ja! ;) Kopien min er så dårlig at mange av ordene er uleselige, ellers kunne du i det minste ha fått en kopi av meg.


#58

amylin sa for siden:

Jeg tror ikke har lest den novella, jeg. Må nok skaffe meg den.


#59

rajraj sa for siden:

Da kan jeg anbefale "Tretten makabre fortellinger" av Roald Dahl. Finurlig og fin. Og sikkert flere du har lest før/hørt om.


#60

nolo sa for siden:

Ja, den gjør inntrykk.

En annen typisk skolenovelle er Matt. 18.20 av Brinsværd, som handler om en svart person som kommer inn i en 'hvit' kirke. Veldig bra diskusjonsgrunnlag, og fin å tolke.


#61

amylin sa for siden:

Ja, nolo, den novella husker jeg også. Gjorde inntrykk.


#62

Kaija sa for siden:

Den har jeg både lest og dramatisert.


#63

-ea- sa for siden:

Var det ikke en novelle om ei barnevogn, av Laila Stien?


#64

Divine sa for siden:

Å, det er den med "darginene", ikke sant?


#65

Divine sa for siden:

Jeg husker ikke så mange norske noveller fra videregående, men jeg husker vi hadde ei oransje bok som het "Selected Short Stories" i engelsken, og den husker jeg mye fra.

Brother Death
Beggar My Neighbor
The Secret Life of Walter Mitty
The Luncheon (Somerset Maugham, tror jeg)

og så en om en alkoholisert husmor, men denne husker jeg ikke navnet på.

Noen som husker disse?


#66

BobTheDude sa for siden:

Kan det ha vært "Blues" av Jan Kjærstad?


#67

Tallulah sa for siden:

Jepp, det slo vi fast i november 2007. :humre: Men takk for at du viet ditt aller første innlegg på forumet til å hjelpe meg. :blomster: Hvordan i all verden skjedde det?

Når jeg flyttet i fjor sommer fant jeg faktisk norskboka fra videregående i boden, bortsett fra at den ikke var min, men en kompis sin. Jeg glemte å titte i den for å se etter novellene da!


#68

Teflona sa for siden:

Og vi bruker den i 9.klasse allerede. Viser kortfilmen som er laget til den også, både adaptasjon og nabospråk har vi kompetansemål om.


#69

Teflona sa for siden:

Oisann! Gammel tråd! :flau:


#70

IzziCreo sa for siden:

Lete... lete... lete... og der kom den - Black & Decker! Tror det er den eneste jeg husker, men den husker man. Selvsagt :knegg:


#71

Stompa sa for siden:

Utgammel tråd, men Aksel Sandemose har skrevet ei novelle som heter Lillebror, der ei barnevogn er sentral. Den er god-fæl.


#72

Hondacrv sa for siden:

Hahaha. Den novella er så syyyyk!!!



#74

LilleT sa for siden:

Dette hadde jeg helt glemt. Novellen jeg tipser deg om kan jeg heller ikke huske lenger. :knegg:


#75

Eia sa for siden:

Åh, den skulle jeg akkurat til å anbefale!

Gammel tråd som fortjener nytt liv, mener nå jeg. Denne gikk jeg glipp av i 2007, og nå skal jeg lese flere av novellene det snakkes om. :jupp:


#76

Acsa sa for siden:

All summer in a day, av Ray Bradbury. Filmen ligger på youtube. www.youtube.com/watch?v=cV-rzGx21rw

Ikke si at man ikke får svar på FP. Det kan ta ti år, men... :nemlig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.