Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tips til kjøttfri vennemiddag?

#1

Candy Darling sa for siden:

Vi skal ha et vennepar på middag på fredag, og den ene spiser ikke kjøtt. Av ulike årsaker skulle jeg også gjerne hatt det så lavkarbo som mulig, eller i hvert fall med mulighet til å velge bort karbene. Det må også ha et hjemmelaget preg, men trenger ikke å være superfænsi.

Jeg er ikke vant med å lage vegetariske retter (eller altså primært kjøttfrie), og har tenkt å ha salmalaks til forrett, så jeg vil ikke ha fisk til hovedrett. Jeg har ikke all verdens tid til kokkelering heller, så helst ikke noe med lang tilberedingstid eller mye småretter. Og da altså helst uten altfor mye linser og kikerter eller pastaplater (og er heller ikke stor fan av kjøtterstatninger, og vil lage noe alle spiser).

Noen som har gode, enkle og velprøvde retter? :hjelp:


#2

Blå sa for siden:

Mushroom bourgignon er veldig godt. Det tar litt tid. Veldig rik smak

Jeg pleier å servere det med potetstappe, men regner med at man kan finne på noe annet?


#3

Floksa sa for siden:

Vegetarlasagne? Bruk squash som pastaplater.


#4

kamp sa for siden:

Taco?


#5

Blondie sa for siden:

Det er så utrolig godt! Jeg synes kjøttlasagne smaker kjedelig etter å ha spist det. :nemlig:


#6

Tallulah sa for siden:

Jeg villle gått for en vegetarisk moussaka. Jeg liker aubergine veldig mye bedre enn squash, de har litt av den umamismaken som ofte mangler i en del vegetar-retter, syns jeg. Jeg dropper kanel, som er i en del av oppskriftene. Er ikke så fan av det i middagsretter. Bruker litt røkt paprika, eller litt chili i stedet.


#7

Candy Darling sa for siden:

Den høres ikke dum ut! Noen spes oppskrift du bruker? Ser både Jaime og Food52 har to litt forskjellige. Tar mindre tid enn en vanlig BB, ser det ut til?


#8

Candy Darling sa for siden:

Moussaka med aubergine er også et godt alternativ - jeg liker at det ikke nødvendigvis er åpenbart at den er lavkarbo, men blir det nok smak uten kjøtt?


#9

meisje sa for siden:

Butterdeigplater med broccolibuketter, bourcin og usaltede cashew nøtter inni. Lite jobb og smaker godt. stekes på ca 200 grader i ca 30 minutter.

Bourcin kan erstattes med annen smøreost med hvitløk i.


#10

Tallulah sa for siden:

Ja, jeg syns det. Jamie har en variant med sopp også, og både sopp, aubergine og rødvinseddik gir umami, og ikke bare syrlige, slik jeg syns mange vegetarlasagne ofte blir. Men jeg bytter altså vekk kanelen med røkt paprika eller chili. Begge de to krydderne har litt samme type dybde som kanel, men er ikke like ekkelt i middag. :knegg:

Den har riktignok potet da, så noe karber er det jo. Du kan sikkert droppe potetene til fordel for en mer grønnsaksrik tomatsaus (typ bolognese, med løk, gulrot og selleri), for å få den lavere på karbene. Og evt. uppe osteinnholdet noe.

www.jamieoliver.com/recipes/aubergine-recipes/my-veggie-moussaka/


#11

Blå sa for siden:

Jeg har brukt litt ulike oppskrifter og det har vært godt.



#13

Tallulah sa for siden:

Jeg liker generelt mat fra Green bonanza. Hun har peil på smaker, syns jeg.


#14

Charlie sa for siden:

Chili sin carne synes jeg er veldig godt. Første gang skjønte jeg ikke at den var uten kjøtt, heller, enda jeg er glad i kjøtt i mat. Enkelt å lage, også.


#15

Blå sa for siden:

Enig. Chili og lasagne er de to tingene som jeg har funnet ut at er bedre uten kjøtt.


#16

Candy Darling sa for siden:

Men ikke så enkle å lage lo-carb, vel?


#17

My sa for siden:

Et vennepar av meg lager alltid vegetarlasagne med cottage cheese i stedet for hvit saus. Blir kjempegodt! Må bruke annet alternativ til pastaplater da, for å få det lavkarbo, ser squash er foreslått over her.



#19

Candy Darling sa for siden:

Jeg må bare si tusen takk, Blå, det ble i all beskjedenhet utrolig godt! Og veggisen (non-carnivoren) ble rørende takknemlig. :blomster:


#20

Pappalille sa for siden:

Helt på siden, men hvor kjøper dere røkt paprika? Finner det ikke, jeg.


#21

Turban Smukk sa for siden:

Søstrene Grene, TGR (eller hva det heter nå), grønnsaksbutikker (eller hva det heter nå, Meny (?), spesialbutikker/deliatesseforretninger, Internett. Finnes i både mild og sterk utgave.


#22

Pappalille sa for siden:

Noterer så blekket skvetter. Takk. =)


#23

Gerbera sa for siden:

Linda Stuhaug lager en knallgod variant med lomper i stedenfor pastaplater.

www.lindastuhaug.no/2015/01/30/lompelasagne-for-alle/


#24

My sa for siden:

Men lomper er jo laget av mel og poteter, er det bedre enn pastaplater, sånn karbo-wise? Spør fordi jeg ikke har peiling altså (eller gidder å prøve å finne det ut). I tilfelle er det jo en god ide.


#25

Gerbera sa for siden:

I følge denne bloggen, er det ca halve karboinnholdet i lasagne med lomper vs lasagne med pasta. Så det går muligens ikke under lavkarbo, men hun her betegner det som smartkarbo. Lurer på om poteter har lavere GI enn pasta?

spisogspar.blogg.no/category/smart-karbo


#26

Input sa for siden:

Mener å ha lest at forutsetningen for dette regnestykket er at man sammenlikner grove speltlomper med lys pasta. Men jeg finner det ikke igjen med googling.


#27

Hyacinth sa for siden:

Jeg hører mange som «lovpriser» lomper i lasagne og har også prøvd det selv. Elsker lomper i sin vanlige form. Jeg er lite kresen, men i lasagne synes jeg ikke det var godt, for å si det forsiktig. Bare soggy.


#28

Gerbera sa for siden:

Jeg fant det ikke i farten, annet enn at poteter har mindre kalorier, og mer vitaminer og mineraler enn ris og pasta. Det er noen år siden jeg leste litt om lavkarbo, så det er vel så som så med husken min også. :knegg:

Men vi liker altså lompelasagne da, så om det er et veldig mye sunnere alternativ karbomessig eller ikke, så er det et alternativ i hvertfall, med litt mindre karbo og litt mindre kalorier. Men kanskje ikke helt lavkarbo.


#29

Candy Darling sa for siden:

Absolutt ikke helt lavkarbo, nei. :knegg:


#30

Harriet Vane sa for siden:

Lasagne: lager lasagne som vanlig, men erstatter kjøtt med champignon og løk kjørte kjøkkenmaskin og grønne linser. Med litt soyasaus blir dette umami nok til å bli dritgodt uten kjøtt. I taco erstatter jeg kjøtt med søtpoteter i små biter (1,5x1,5 cm) som jeg har i en pose med spisskummen, skjebne, maizena og salt. Steker i ovn på 200 c i 30 min og blander med hvitløk og brune bønner. Yesssss!


#31

GinaK sa for siden:

Var det soppgryte du lagde? Det ser jo skikkelig godt ut. Har lagret gryten fra Greenbonanza så skal testes til helgen.
Har noen ganger laget gryte uten kjøtt og når det blir sånn mørk saus oppi så smaker det utrolig godt.
Gubben min er litt anti mat uten kjøtt men prøver å omvende han.

I dag skal jeg lage grønnsakssuppe. Vi er lite glad i hakkede tomater og synes det er i utrolig mange oppskrifter. Skal holde litt igjen evt se hvordan det blir uten den boksen oppi.. :cool:


#32

Charlie sa for siden:

Smaker litt dystert? :knegg:


#33

Hyacinth sa for siden:

Dette ble jeg veldig interessert i, kjenner jeg. Trenger teskjeforklaring. Hva gjør du med soppen og løken? I food processor før det stekes eller etter? Og linsene? Kokes først? Kun i vann? Linser i kjøkkenmaskinen også? Hva er forholdet mellom disse tre ingrediensene, og bruker du andre smakstilsetninger enn soyasaus? Og bruker du dette i lasagne som det er, eller er det mer som en base for tomatsaus?


#34

Harriet Vane sa for siden:

Skjebne= kajenne, faktisk. :latter:


#35

Harriet Vane sa for siden:

Teskje:dette tilsvarer 400 g kjøttdeig
1 løk, 1 boks sopp/3-4 never sopp. Kjør i foodprocessor. Stek.
Ha en boks/kartong grønne linser (uten lake) oppi. Ha i en ss soyasaus og fortsett videre med gulrøtter, stangselleri, hvitløk, tomatpuré og hermetisk tomat, oregano og sukker. Smak til om det trengs salt.


#36

Hyacinth sa for siden:

Hjertelig tusen millioner veldig takk! :blomst:


#37

Candy Darling sa for siden:

Høres godt ut, det også, men lavkarbo er det jo ikke, akkurat. :knegg:

Men en reell utfordring var faktisk at det var vanskelig å beregne mengde på gryten jeg lagde. Det skulle vært nok til 6-8 pers, vi var 5 stk - og det ble litt knapt, selv med en hel salmalaks til forrett og ris og asparges ved siden av. Hvordan blir voksne mannfolk mett uten kjøtt?


#38

Blå sa for siden:

så bra at dere likte det.

Og ja, det kan være vanskelig å beregne mengder på mat uten kjøtt. Det tar litt mer å få den samme metthetsfølelsen (og jeg tror at de ofte beregner porsjoner ut fra kvinner, som ofte spiser mindre). Det hjelper med linser eller bønner for å bli "ordentlig mett". Sopp her en konsistens som minner om kjøtt, men fyller ikke opp på samme måte.


#39

Candy Darling sa for siden:

Men det er jo også håpløst å kombinere med lavkarbo. Er det umulig å være veggis og lavkarbo, kanskje?


#40

kamp sa for siden:

Bør ikke være det. Lavkarbo er jo opp mot 150g kh men mange tenker lavkarbo som ketogent noe som kanskje vil være vanskeligere:digger:


#41

Pøblis sa for siden:

Ketogent og veggis kan være litt utfordrende, ja.


#42

Hyacinth sa for siden:

Jeg er trøtt i dag og skvatt da jeg plutselig leste «tips til en vennefri kjøttmiddag».


#43

Tjorven sa for siden:

Så sopp bourgignon ble bra?

Mannen min lager en nydelig boeuf bourgignon med høyrygg, men jeg er åpen for vegetaralternativer. (Dessverre elsker mitt ene barn sopp, mens det andre nekter å spise det. :mumle: )

Jeg er ikke så nøye på det karbo-greiene.


#44

Eia sa for siden:

Det går fint å være vegetarianer og å spise seg mett på lavkarbo, så lenge du liker fløte, majones, oljer egg og nøtter.


#45

Candy Darling sa for siden:

Ja, jeg skal ikke bli veggis, altså, det var mest av akademisk interesse for hvordan man skal bli mett uten mer proteiner, hvis man ikke skal fylle på med karb. :knegg:

Tjorven, den var virkelig helt fab, så mye smak hadde jeg ikke trodd det gikk an å få til uten kjøtt. Jeg har ikke klart å lage den like god originalt, særlig vinsmaken ble veldig balansert og nesten søtlig i stedet for emmen (som jeg ofte synes det blir).

Jeg brukte en kombo av Jamies og Green bonanza, med portobello, shitakesopp og litt vanlig sjampinjong.


#46

Harriet Vane sa for siden:

Det er en vanesak å bli mett uten kjøtt, men man må ha noe proteiner i form av linser eller bønner, og man trenger umamismak, for å føle seg mett og happy.

Jeg ville brukt feks søtpotet, sellerirot, squash eller gulrot som erstatning for pasta og laget tynne skiver på mandolin.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.