Jeg har meldt meg på shoppestoppkampanjen til Framtiden i våre hender, Natur og Ungdom og Tise. Det er en slags fortsettelse av tråden jeg startet i oktober 2019 fordi jeg ønsket tips om hvordan jeg skulle klare å kjøpe færre klesplagg (Takk for dem! :) ). Det har gått ganske bra, bortsett fra at jeg røk på en smell før jul og kjøpte to nye kjoler.
For min del er poenget med å melde meg på en slik kampanje ikke at jeg for enhver pris ikke skal kjøpe noe. Jeg har skikkelig konkurranseinstinkt, og jeg er ikke i tvil om at jeg ville klart å unngå klesinnkjøp i ett år eller lenger om jeg gikk inn for det. Jeg ønsker derimot en varig endring av vanenene mine, og jeg tenker at dette handler om å noe av det samme som om en skal legge om kostholdet: Om en skal få til varige endringer, må en velge en vei man kan holde ut med i lengden.
Jeg har derfor lagd meg mine egne regler:
-Unngå å kjøpe klær jeg ikke trenger. Hvorvidt en trenger noe blir jo subjektivt, men poenget er at jeg skal ta nøye overveide valg.
-Forsøke å finne brukte klesplagg før jeg går og kjøper det jeg trenger nytt.
Motivasjonen min for å fortsette med dette er, i tillegg til klima og miljø og sånn, at jeg synes det er tilfredsstillende å eie mindre og ha bedre oversikt over egne eiendeler. I tillegg ønsker jeg å bruke pengene mine på andre ting enn klær jeg aldri eller sjelden bruker.
For min del syns jeg det har vært nok å bare være mer gjennomtenkt og har bortimot klart å slutte med impulskjøp av klær og ting. Kjøper lite klær til meg selv uansett og tror faktisk jeg har såpass lite at jeg er avhengig av å kunne erstatte når noe blir slitt eller ødelagt. Det jeg ønsker å bli bedre på er mat. Jeg er for dårlig til å planlegge og alt for impulsiv i butikken. Så det medfører både at det er endel som blir kastet og at vi til tider har overfylte kjøkkenskap slik at vi ikke har oversikt over hva vi faktisk har. Så det er målet mitt for året, å finne metoder for å fortsatt kunne spise godt, men kanskje litt mindre utvalg til en hver tid og spise opp det vi allerede har.
Jeg har bestemt meg for at jeg kun skal kjøpe klær for det livet jeg faktisk lever, ikke for det livet jeg skulle ønske jeg levde. Og hvor mange svarte bukser trenger jeg, egentlig, spesielt når jeg for det meste velger jeans og ullgenser uansett? Jeg har aldri shoppet veldig mye klær, for jeg er kresen og liker ikke å gå i butikker, men skapet er allikevel fullt nok, så her blir det kun påfyll av småtterier i året som kommer (undertøy, sokker, basics som slites ut).
Å tilpasse dette til egne vaner og uvaner er lurt, og det med å kaste mindre mat er noe flere av oss kan bli bedre på. Jeg merker godt at det å planlegge middager for noen dager av gangen, og bare kjøpe ingredienser til det vi skal lage, kombinert med orden i kjøleskapet, er nøkkelen til å få det til. Jeg har også blitt flink til å lage restemat, og fryser ned middagsrester og for eksempel frukt og grønt vi ikke klarer å bruke før det blir dårlig.
Ikke sant! Jeg vet veldig godt hva slags klær jeg bruker, så det er bare dumt å prøve å være original i farge- eller fasongvalg. I tillegg er det som du sier et spørsmål om hvor mange nesten identiske plagg en egentlig trenger.
Jeg er med helt uten å måtte tenke over det, egentlig. :knegg: Økonomien tillater ikke nyinnkjøp av klær, så det siste året har jeg stort sett byttet til meg nødvendigheter eller kjøpt brukt.
Det er jo ikke gøy å ha dårlig råd, men slike perioder kan jo være bevisstgjørende og lærerike også. Er det Finn du har brukt for bruktkjøp og bytting?
Vi har hatt perioder av voksenlivet der hele familien har levd på studielån eller én inntekt. Jeg merker at de periodene har gjort meg mer økonomisk på en del områder enn det en del andre er. Det gjelder dessverre ikke klesbudsjettet, men jeg jobber altså med saken.
Jeg har en bruktbutikk rett ved der jeg bor og jeg har to venninnegjenger hvor vi arrangerer bytteparty jevnlig. Det er morsomt, sosialt og ofte innbringende.