Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Insta-kutyme (idiotspørsmål)

#1

Hyacinth sa for siden:

Vis overbærenhet... :sparke:

Vel, jeg er ikke spesielt aktiv på sosiale medier. Det har mange årsaker som ikke er relevant her. Før jul fikk jeg meg Instagram, og det var kun for å følge matbloggere, men jeg oppdaget raskt at jeg like gjerne kan lese bloggene i stedet. Fikk hjelp til å sette opp profilen, og den ble laget så privat som mulig. Jeg har overhodet ikke noe behov for eller ønske om å legge ut ting selv.

Men så begynte det å ramle inn med følgeforspørsler. Jeg fikk litt hetta og ignorerte alle. En ting er at jeg ikke trodde de fikk meg opp før de eventuelt søkte på navnet mitt, men det sånn at de ser hva jeg gjør med disse forespørslene? Jeg har ikke avvist av redsel for å være avvisende ( :konfliktsky: ), men jeg har bare latet som jeg ikke har sett det... Jeg er uansett sjelden der inne.

Men hvordan er kutymen på Instagram? Forventes det at jeg selv deler ting når jeg evt velger å følge andre? Jeg har liksom tenkt litt sånn. Og jeg kommer ikke til å legge ut bilder selv.

Hilsen Idoit


#2

Fløyel sa for siden:

Jeg har åpen Instagram så her kan alle som vil følge. De som har navn som røper intensjonen sin, som "sexy blonde", folk som er ute etter å selge meg ting, blir blokkert. Du har all ett til å være så privat du ønsker på sosiale medier. Blir noen fornærmet, so be it.


#3

Fløyel sa for siden:

En ting til, mange på Instagram ønsker å få flest mulig følgere for å få sponsinntekter, dvs. de følger deg i håp om at du skal følge dem, så fjerner de deg når du har klikket "Følg" på deres profil. Så mange fisker bare etter følgere.


#4

Hyacinth sa for siden:

Jeg får opp en del reklame. Betyr det at profilen min er mindre lukket enn jeg trodde?


#5

Hyacinth sa for siden:

Ah. Takk!


#6

Fløyel sa for siden:

Reklamen følger deg som på alle andre steder på nettet.
Også får du opp sider som Instagram mener kan være interessante for deg mtp søkehistorikk


#7

Hyacinth sa for siden:

Takk for svar!


#8

Niobe sa for siden:

Reklamen fungerer som på Facebook: Ting du har vist interesse for, vil dukke opp i feeden din.

Jeg er nokså samvittighetsløs på sosiale medier: Jeg følger kun tilbake hvis jeg har interesse av det. Det vil si folk jeg kjenner eller temaer jeg er interessert i. Jeg følger ikke automatisk folk som følger meg.


#9

Syrinx sa for siden:

Man må ingenting og det er den/de som eventuelt snurter og furter som eier problemet.


#10

Hyacinth sa for siden:

Ingen har snurtet, såvidt jeg vet, bortsett fra ei som til stadighet spør om jeg har sett bildene fordi jeg ikke har kommentert/lika. Men jeg føler kanskje det er litt frekt å be om å følge andre eller si ja til andre når jeg ikke legger noe som helst ut selv? Vet ikke? Derav dette spørsmålet. Det blir jo litt stalker-ish, på en måte.


#11

Hyacinth sa for siden:

Nei, skjønner. Men de som spør er familie og nære venner. Det er egentlig de jeg minst kan tenke meg at følger meg. Jeg er kun interessert i å følge matbloggere og knapt nok det.


#12

Niobe sa for siden:

Ser det kunne misforstås: Jeg følger absolutt ikke alt av familie og venner..! Seriøst, noen av dem eier jo ikke filter. :knegg: Det er veldig begrenset hva jeg gidder se på.


#13

Hyacinth sa for siden:

Men startet du å følge dem før du fant det ut, og sletter du dem da etterpå? I tilfelle, er det slik at de vet at du sletter dem?


#14

Hyacinth sa for siden:

I et anfall av lokal patriotisme i vinter startet jeg å følge brødrene Ingebrigtsen. Men det er, skal jeg være ærlig, dritkjedelig. (Selv om jeg har stor sans for den familien!) Hvordan fjerner jeg dem?


#15

Niobe sa for siden:

Begge deler. Noen tar jeg en kikk på profilen til, og ser at det ikke er for meg. Noen har jeg begynt å følge, og sluttet igjen. De vet ikke at man slutter å følge, sånn utenom at de teller én følger mindre. Klart, har man 10, så legger man muligens merke til det. Men de får ikke beskjed om at du slutter å følge.


#16

Hyacinth sa for siden:

Greit å vite.


#17

Niobe sa for siden:

Jeg bør vel nevne at jeg scorer generelt lavt på popularitetsmålinger, så det spørs om jeg er et eksempel til etterfølgelse. :humre:



#19

Retz sa for siden:

Jeg har åpen Instagram i motsetning til på Facebook, og bruker de to vidt forskjellig. Fb er mest privat og lukkede interessegrupper, mens IG er litt personlig uten å være privat. Det går i hund, løping, tur, hytta, mat og strikking. Og følger flere med samme interesser pluss en del «kjentfolk» som politikere, syklister etc. Jeg luker bort følgere som åpenbart er ute etter å selge noe, kontoer som antyder fiksering på kropp eller seksuelt innhold, personer uten egne innlegg og de som maser om jeg ikke vil ha flere følgere. Jeg tenker aldri over om noen blir fornærmet, så bare hold på ditt, Hyacinth.


#20

Karamell sa for siden:

Siden Instagram er eid av facebook fant vennene dine deg fordi de fikk melding om at Hyacinth nettopp ble medlem.

Om du ikke har tenkt å dele noe selv, så er det vel bare å gi familie og venner tilgang når de spør? De vil de stå som følgere, men siden du ikke deler noe, så spiller det vel liten rolle? Du står fritt til å spørre om å følge de du vil selv.


#21

Maverick sa for siden:

Niobe følger meg. :stolt:


#22

Tallulah sa for siden:

Men følger du henne? I såfall skjønner jeg jo at hun spør. Uansett, man man ingenting på Insta, og seg er jo bare å forklare hvorfor du er der og evt. slutte å følge vedkommende?

Jeg hadde åpen konto, men har lukket nå. I åpen modus gjorde jeg som Retz, luktet effektivt bort dem jeg av ulike årsaker ikke ville hader. I lukket gidder jeg ikke legge til dem jeg ikke vil, uansett om jeg kjenner dem eller ikke.


#23

Hyacinth sa for siden:

Det gjelder vel ikke hvis du ikke er på Facebook? :undrer:


#24

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg følger henne, men det var bare fordi hun hoppet i taket av glede da hun så at jeg hadde fått meg insta. Gudene vet hvordan hun fant det ut. Jeg turde ikke si nei da hun sendte forespørsel, men hun er den eneste venninnen jeg har. (På insta, altså, ikke IRL.) Men jeg kommenterer aldri noenting på insta. Jeg ser på bilder matbloggere legger ut og på familien Ingebrigtsen. :knegg:


#25

Hyacinth sa for siden:

Et spm. Hvis jeg får en forespørsel og trykker «slett», ser vedkommende da at jeg slettet? Er det vanlig å vente på at folk skal godta, sånn at hun stakkars gamle venninnen min som jeg ikke har kontakt med lenger, som sendte forespørsel etter jeg hadde vært på Insta i 2 minutter, fremdeles sitter og venter i spenning?


#26

Maverick sa for siden:

Folk er forskjellige. Hadde jeg trykka "følg" på en eller annen jeg var skikkelig opptatt av, hadde jeg jo fått det med meg om jeg ikke ble godtatt, men neppe om en klassekamerat fra barneskolen ikke godtok liksom.


#27

Fløyel sa for siden:

Jeg legger ikke merke til om folk fjerner meg fra sin venneliste. Eller om de godtar følgeforespørsler.
Jeg ville nok ha stusset om mamma eller ungene hadde fjerner meg fra FB/insta.


#28

Karamell sa for siden:

Man får ikke beskjed, men vil jo se at man ikke er godkjent sersom man sjekker det opp.

Lurer på om vennene dine kan ha fått melding om at du er på Insta fordi du har registrert deg med epost da? Internett vet mye oss ...


#29

My sa for siden:

Det er mange som har instakonto og følger mange, uten å noensinne legge ut noe selv. Svært mange av samme grunn som deg, for å følge bloggere, humorprofiler, badesken, søte kattunger, makeuptips og whatnot. Helt greit, aldri hørt noen gruffe over det.


#30

Magica sa for siden:

Jeg legger av og til merke til det hvis noen legger meg til (jeg har åpen profil), og så tenker jeg jo - kult - jeg vil gjerne følge hen tilbake, men hvis hen da har 0 innlegg dropper jeg som regel det. Det gir jo ikke meg noe. :)


#31

Nelly Nickers sa for siden:

Noterer meg at Hyacinth ikke følger meg.

:p:p:p


#32

Hyacinth sa for siden:

Har aldri sett deg på Insta heller, haha! Kan godt følge deg.


#33

Nelly Nickers sa for siden:

Der er det ikke så mye som en matbete.


#34

nokon sa for siden:

Eg har hatt fleire konti relatert til ulike interessefelt, og særlig den eine (som eg ikkje bruker lenger) blei fulgt av fleire som ikkje hadde lagt ut noko sjølv. Så sjølv om det ikkje er den mest vanlige måten å bruke Instagram på, er du ikkje aleine om å bruke det slik.

Når det gjeld kommentarer som «Såg du det ...» Ville eg trekt på skuldrene og sagt at eg bruker ikkje insta på den måten, så det fekk eg ikkje med meg. Det er lett å tenke at alle bruker SoMe på samme måte som ein sjølv.


#35

Tjorven sa for siden:

Snuppas generasjon rydder visst svært jevnlig på instakontoene sine. Der ligger det som regel bare et par bilder på profilen, men disse byttes ut relativt jevnlig. I hvert fall de profilene som vi voksne får lov til å følge.


#36

My sa for siden:

Jepp.

Litt flere bilder på vsco, men på insta skiftes de ut ofte. Sånn ca når strømmen av kommentarer og likes stopper opp.


#37

Karamell sa for siden:

Ja. De gjør det sånn. Og jeg bruker mitt som et slags digitalt album. Der jeg før la bilder på Fotoknudsen.no ligger nå mange på Insta.


#38

Hyacinth sa for siden:

Jah. Den tidligere venninnen (for over tjue år siden) som spurte om å følge meg ca tre sekunder etter jeg opprettet profil før jul, hun spurte igjen i dag. Første gangen lot jeg som jeg ikke så det og ignorerte forespørselen i lang tid. I går slettet jeg den, etter at datteren min forsikret meg om at hun ikke ville se det. I dag kom altså en ny forespørsel, og jeg turde ikke annet enn å akseptere. Men jeg har jo aldri lagt ut noe som helst, så hun kommer til å bli skuffet. :knegg:

Jeg spurte tilbake da, tenkte kanskje at det var kutyme, lzm... Og hun har lagt ut enorme mengder bilder bare på få timer...


#39

Tallulah sa for siden:

Hun kan se at du ikke har lagt ut noe før du legger henne til, det står antall bilder i profilen din som er synlig for alle.

Og det er ikke sikkert at hun har søkt deg opp og lagt merke til at du har avslått forespørselen hennes. Mest sannsynlig har hun glemt at hun har sendt deg en forespørsel, så når du kommer opp igjen som "personer du kanskje kjenner", legger hun deg til igjen.

Om du plutselig får masse av hennes bilder i freden din, betyr det heller ikke at de er lagt ut nylig. Insta har algoritmer som gjør at du ikke ser alt i "sanntid", men de viser deg det de tror du vil se mest av. Så når du nettopp har lagt til noen vil du se mye av deres bilder. Etterhvert roer det seg, og du vil se mest av de du interagerer mest med, dvs. de du liker bildene til, eller de du ser på storyene til.


#40

Hyacinth sa for siden:

Takk for svar! Ja, det er nok det som har skjedd.

Bildene hennes er ferske, det er sånne «bla sidelengs»-serier fra en tur de er på. Men det plager forsåvidt ikke meg, det var overraskende koselig å se bilde av barna hennes (som jeg aldri har sett.. :knegg: )


#41

Tallulah sa for siden:

Skjønner. Siden det er ett innlegg tenker jeg ikke på det som "enormt mange bilde spå kort tid", selv om du selvsagt har rett i at det inneholder mange bilder og er lagt ut samtidig. :nikker:

Om man skal snakke om kutyme, så er det jo ingenting man MÅ på Instagram. Men jeg syns det er greit å anerkjenne folk som legger ut noe jeg setter pris på ved å gi bildet et hjerte. Det er veldig lett å sitte og scrolle og bare ta inn andres "verk" uten å gi dem noe tilbakemelding. Jeg følger mange som enten legger ut tankevekkende, koselige eller velkomponerte innlegg, eller kunstverk, håndarbeid, kunsthåndverk, mat og liknende som tar mye tid og krefter. Det liker jeg å anerkjenne. Får de ikke noe "tilbake" vil de jo etterhvert slutte med det.

Det samme med de vennene jeg har der som legger ut innblikk i familielivet sitt, det liker jeg å gi en tilbakemelding på at jeg har sett og likt.

Det man bare scroller forbi vil man også få mindre av i feeden på sikt.


#42

Hyacinth sa for siden:

Det er ikke én sånn serie. :knegg: Det er mange. Mange i går og mange dagen før etc. Helt enormt. En serie fra hver severdighet, sånn ca. Men jeg følger jo ikke så mange, så det gjør ingenting. :)

Skal ta med meg det du skriver om tilbakemeldinger. Det koster meg jo ingenting å gjøre det, de får jo ikke noe mer innsyn i mitt liv av den grunn.


#43

Tallulah sa for siden:

Ja, ok, noen har mye de ønsker å dele. :knegg:


#44

My sa for siden:

Litt på siden: Jeg lurer litt på hvorfor noen deler samme bilde både i feeden og i storyen sin. Ser folk gjør det det både på Instagram og Facebook. Hva er egentlig vitsen med det? Noe jeg ikke skjønner her? :knirk:


#45

Tallulah sa for siden:

Fordi noen følgere bare ser på stories og noen bare ser på feed. Jeg merker at det er lettere å se på stories enn feed. Det går videre av seg selv, og er litt mer mindless. Og som den som legger ut, kan man selvsagt fortelle en hel historie over flere bilder, og få det til å se mer "interaktivt" ut. Enig i at de to bør brukes ulikt. Story er løsere i snippen, feed er mer det ene statementbildet.


#46

nokon sa for siden:

Det er ein del som legg ut utruleg mykje turist-ferie-greier. Personleg ville eg ikkje vore så veldig bekymra for deira tanker om kutyme.


#47

Karamell sa for siden:

Og då er det jo mer turist i vinterferien, som mange har, akkurat nå.


#48

rine sa for siden:

Jeg er også litt usikker på kutymen på Insta. :gruble: På FB legger jeg til alle som spør om å følge, så sant jeg kjenner dem eller har møtt den en eller annen gang. Der deler jeg heller ikke så mye av personlig art lenger, nettopp fordi jeg har så mange "venner". Jeg er heller ikke veldig aktiv på Instagram, sant og si kan det gå dagevis mellom hver gang jeg åpner appen, men jeg deler litt mer av "meg og mitt" enn jeg gjør på FB. Av den grunn ønsker jeg heller ikke så mange følgere, og jeg avslår følgeforespørsler fra folk jeg ikke føler jeg kjenner så godt. Om det er "innafor" eller ikke, aner jeg ikke, men jeg tenker at det må være opp til hver enkelt å bruke SoMe slik man ønsker? :vetikke:


#49

liefje sa for siden:

Jeg bruker insta som min virtuelle dagbok og legger ut mange bilder sammenlignet med andre jeg kjenner i RL. Jeg elsker å fotografere, og har stor glede av denne dagboken min. Profilen min er åpen og jeg følges til dels av RL venner (ca 30 %) og dels av andre (som jeg håper følger meg fordi de liker bildene mine). Jeg følger venner tilbake, men i mye større grad føler jeg kontoer som samsvarer med mine interesser og hvor jeg blir inspirert av og koser meg med bildene eller får informasjon om noe som interesserer meg. Jeg blir ikke det fnugg snurt om venner eller andre slutter å følge meg hvis de synes jeg legger ut for mange bilder eller at bildene ikke interesserer dem. Synes faktisk heller at det noen ganger er flaut når venner som ikke har vært innom IG på en stund, plutselig legger igjen 20 hjerter på bilder, som om de føler at de "må" like. Dog er jeg enig med den over her som sa at bare titting uten et eneste klikk er litt kikkertendenser. Et lite "sett" kan man jo legge igjen av og til. I alle fall når man plutselig oppdager at de faktisk har sett alt når man snakkes. Når det gjelder hva man kan se av hva andre gjør, finnes det apper som forteller hvem som avfølger deg, så det er mulig at de ser det. Appene kan også vise hvem som liker flest av bildene dine etc. Slike apper er vel mer brukt at proffene, men jeg prøvde en gang av nysgjerrighet. Helt uten apper kan jeg se hvem som har sett på stories, og jeg har knegget litt av enkelte som hevder at de aldri er på IG, mens jeg kan se at de ser på ALLE mine stories.


#50

Candy Darling sa for siden:

Ja, altså, hvis vi snakker om kotyme, så synes jeg personlig at SoMe-stalking er litt ugreit, og hvis man bare leser uten å kommentere, så kan man i det minste la være å kommentere RL etterpå. Jeg har noen som jeg har nesten glemt at jeg har som «venner», og som jeg tenker ikke bruker særlig FB, men som når jeg treffer dem legger ut om hvor mye de har sett på siden min - og litt som om jeg burde være litt flau over å ha delt så mye. :rolleyes:


#51

liefje sa for siden:

Ja, akkurat. De har sett alt, men får meg til å føle meg dum.


#52

Niobe sa for siden:

Mens jeg synes alt er greit. Jeg legger ut på Insta fordi jeg vil at folk skal se, og helst også lese. Om de gjør det uten å følge meg, uten å like, uten å kommentere, bare kommenterer i RL, sender kommentar på SMS, osv, så gjerne for meg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.